fredag 3 april 2020

H&M Q1 2020

Idag kom Hennes & Mauritz med sin första delårsrapport för detta år. Min första uppfattning av rapporten var att det såg lite bättre ut än jag tänkt. Framförallt överraskade H&M positivt gällande försäljningen mellan December-Februari. Bruttomarginalen var lite bättre. Onlineförsäljningen fortsätter att imponera men framförallt var vinsten väldigt bra trots att en stor del av butikerna i Kina vart stängda. Något annat positivt var att försäljningen i Kina hade börjat återhämta sig även om försäljningen där inte går för fullt än. Även varulagret hade fortsatt och minskat under detta kvartal.

Man kan säga att nästan allt gick i rätt riktning detta kvartal. Framöver jobbar H&M hårt för att strypa så mycket av sina kostnader pga krisen vi är inne i. H&M har sänkt sin capex-bedömning för helåret 2020. Från tidigare 8.5 miljarder till 5 miljarder kronor. H&M ska även omförhandla över 1000 hyreskontrakt i år och min förhoppning är att man kan få ner hyreskostnaderna en del nu när det är sämre tider.

H&M ska under 2020 öppna 165 nya butiker inklusive franchise samt stänga cirka 130 (tidigare 175)

Det tråkiga i rapporten


Som en följd av åtgärderna i coronapandemin föll H&M:s försäljning med 46 procent under mars månad, den första månaden i det andra kvartalet.

Per den 31 mars var 3 778 av 5 065 butiker stängda. Från mitten av mars och framåt har samtliga butiker varit stängda på flera av koncernens största marknader.

För varje dag som vi behöver hålla butiker stängda blir läget alltmer utmanande. Vi har därför infört en rad kraftfulla åtgärder bland annat rörande inköp, investeringar, hyror och bemanning. Alla delar av verksamheten omfattas och samtliga kostnader gås igenom.

Vi har tyvärr tvingats inleda ett genomförande av korttidsarbete på marknader som berörs av coronasituationen. Globalt sett kommer tiotusentals medarbetare inom samtliga delar av verksamheten att beröras, men ett exakt antal kan inte ges i dagsläget. Lokal lagstiftning har olika definitioner och villkor för tillfälliga permitteringar och korttidsarbete. Vi ser också över behovet av eventuella uppsägningar. För ledande befattningshavare införs temporära lönesänkningar om 20 procent", säger vd Helena Helmersson i en kommentar.

Rörelsekostnaderna exklusive avskrivningar i andra kvartalet 2020 bedöms utifrån
nuvarande information kunna reduceras med cirka 20-25 procent, dock är denna
bedömning behäftad med viss osäkerhet.

Andra kvartalet kommer att bli ett förlustkvartal då det kraftiga försäljningstappet inte kommer
att kunna balanseras av nerdragningarna i rörelsekostnaderna.

Som en följd av det plötsliga efterfrågebortfallet kopplat till coronasituationen kommer
varulagret tillfälligt att öka. Tack vare kraftiga åtgärder och snabba revideringar av varuinköpen
bedöms dock varulagernivån återigen normaliseras i takt med att efterfrågan återkommer.

Varulagret per den 31 mars 2020 uppgick till 40,1 miljarder kronor (40,6).I slutet av dagen kom detta pressmeddelande 

Klädkedjan H&M diskuterar en utökning av lånelöften från banker för att säkerställa likviditeten på kort sikt. Det framgår av ett uttalande.

På medellång och lång sikt kommer företaget att komplettera detta med ytterligare finansiering från kreditmarknaden.

Företagets IR-chef Nils Vinge uppgav i en telefonintervju med Bloomberg News att en nyemission inte heller kan uteslutas.

”Vi tittar för närvarande på allt men vill inte gå in på några detaljer. Men under denna extraordinära situation måste man vara öppen för allt och inte exkludera något”, sade Vinge.

H&M:s finansieringsbesked kommer sedan företaget upplevt en minskad försäljning på 46 procent i mars på grund av coronaviruset. Bolaget räknar med förlust under andra kvartalet.

H&M har idag lån på cirka 10,5 miljarder kronor som löper ut inom tolv månader eller längre bort i tiden.

Vill ni läsa hela H&Ms rapport kan ni göra det här:

Mina tankar gällande H&M nuvarande situation

H&M aktien har den senaste månaden tappat en stor del av sitt värde. Det är helt klart en tuff situation just nu då H&M inte vet hur länge man måste hålla sina butiker stängda. Något positivt i allt elände är att H&M finns på nätet så att kunder kan handla genom deras hemsida. Det borde kompensera lite av allt inkomstbortfall. Förhoppningsvis kan även H&M få ner sina hyreskostnader framöver samt börja öppna upp någon mer marknad om inte allt för lång tid. Förutom detta jobbar H&M just nu stenhårt med att kapa sina kostnader överallt. Hade det inte vart för detta Corona virus hade troligtvis H&M aktien stått i bortåt 250 kr nu. Det mesta hade börjat gått bättre för H&M. Nu är det istället mer osäkerhet med allt och H&M måste tänka i nya banor. Närmaste tiden för bolaget känns för stunden väldigt osäker. Jag önskar jag hade en spåkula och kunde se när detta Corona virus lugnar ner sig över hela världen och vilka följder det kommer ge för ekonomin. Men håller denna Corona pandemi på för länge tror jag samhället tids nog kommer öppnas upp ändå då de ekonomiska följderna blir för stora. 

Framöver är det bara hoppas att H&Ms kunder fortsätter vara lojala och handlar på deras hemsida i den utsträckning det går när butikerna är stängda. Jag tror på sikt att H&M klarar denna kris och går ut starkare tids nog. 

Förutom detta lyckades jag idag med en kortsiktig affär i H&M idag då jag sålde 800 aktier och köpte tillbaka dem 80 öre billigare. Nu i efterhand en klen tröst då aktien gick från 6-7 % plus till minus under dagen.

Förutom detta har jag idag beställt hem ett rejält klädpaket till barnen från H&M. Det var ett tag sedan familjen handlade hos H&M. Men vi handlar regelbundet från dem och då jag själv har bra med kläder blir det mest kläder till barnen.

Nu framöver håller jag tummarna att H&M kan gå igenom denna kris på bästa möjliga sätt. Tids nog hoppas jag bolaget lyckas växa och bli större än de är idag.

Uppdatering:

Idag 6 April är H&Ms aktie upp kraftigt. Jag väljer med det att åter minska mitt innehav för att få en mer rimlig belåning igen. De 800 aktier jag ökade på med innan rapporten har sålts för 121.20 kr per aktie. Skulle H&M åter gå ner under veckan är är det mycket möjligt att jag åter köper dessa aktier billigare. Annars är jag nöjd med nuvarande innehav i H&M. Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen. 

Uppdatering 2:

Idag 8 April stiger H&M samtidigt som övriga börsen backar. Säljer av 1900 st H&M för 137.82 kr st. Köper sedan tillbaka dessa 1900 aktier för 136.98 kr st. Senare säljer jag åter av 1900 aktier för 137.82 kr st. Med det har min belåning kommit ner rejält nu. Skulle H&M aktien gå ner i närtid kan det hända att jag åter köper lite aktier. Annars är jag just nu nöjd med lite mindre belåning i portföljen. Kommer uppdatering om någon ny affär görs. 

Uppdatering 3:

Idag 9 April stiger H&M men sjunker sedan under förmiddagen. Med det har jag återköpt 1900 aktier för 137.20 kr st. Kommer uppdatering om någon ny affär görs. Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen. 

Hur ser ni läsare på dagens rapport från H&M? 
torsdag 2 april 2020

Tankat rejält med aktier i H&M idag

Idag fortsatte börsen vara orolig och mitt näst största innehav H&M sjönk som en sten. Corona krisen har gjort att en stor del av alla H&Ms butiker just nu är stängda och idag kom man med beskedet att en hel del personal kommer permitteras/bli arbetslösa. Redan innan denna Corona kris hade många klädbolag det kämpigt och nu är det tuffare ändå. De svagaste kommer tids nog slås ut och med det hoppas jag att H&M kommer kunna växa sig starkare genom mindre konkursens i framtiden. Men just nu är fokus på att försöka komma ur denna kris på bästa möjliga sätt. H&M toppade iallafall förlorarlistan på OMX30 listan idag och med det tog jag beslutet att stärka mitt ägande ytterligare. Totalt har ytterligare 800 aktier köpts in för 117.66 kr per aktie. Med det är belåningen åter upp efter att ha gått ner de senaste dagarna. Imorgon kommer H&M med sin rapport och jag räknar med att nuvarande läge inte är det bästa. Min förhoppning är iallafall att siffrorna ser skapliga ut för kvartalet innan Corona krisen bröt ut. Sen hoppas jag givetvis att H&M kan säga något positivt om framtiden. Så som aktien har gått den senaste tiden kan man tro bolaget håller på att gå under. Men så illa hoppas jag inte det är.

Med det håller jag tummarna för morgondagens rapport.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Med det önskar jag även alla läsare en trevlig Torsdag kväll :-)

onsdag 1 april 2020

Bloggens välgörenhet fortsätter

Idag kommer jag med den positiva nyheten att bloggen fortsätter skänka pengar till bättre behövande. Under en längre tid har tyvärr välgörenheten legat nere men idag slog jag till och fortsatte skänka pengar till följande organisationer:

UNHCR: Till och börja med har bloggen skänk 140 kr till barn i Jemen som riskerar att svälta ihjäl. Vill du också bidra kan du sms:a JEMEN till 72930. Genom att sms:a skänker du 140 kr till mat och vatten.

Rädda Barnen: Denna månad har jag även valt att skänka 100 kr till Rädda barnen. Pengarna används där behoven bland barn är som störst. Både i Sverige och över hela världen.
Vill du också skänka 100 kr till Rädda barnen kan du göra det genom att sms:a Räddabarnen100 till 72911. 

Min totala välgörenhet genom bloggen kan ni se längs nere på bloggen. Hittills har 4180 kr skänkts till olika välgörenhetsorganisationer. Alla gåvor skänks via sms och vill ni fortsätta hjälpa mig bidra till dessa organisationer och samtidigt ringa lite billigare är ni alltid välkomna att bli min Vimla vän. Det är genom Vimla jag ringer gratis och den största delen av överskottet går som sagt till olika välgörenhetsorganisationer som betyder mycket för mig.

Jag har även skänkt pengar till The Ocean Cleanup via min samarbetspartner Fortum. Genom min länk får ni 500 kr i gratis el och det skänks även 200 kr till denna välgörenhetsorganisation.

Min totala välgörenhet från bloggen kan ni se längst nere på bloggen. Jag vill med det tacka alla som bidragit till bloggen på alla sätt och vis genom tiderna. Ni är alla guld värda.

Med det vill jag önska alla läsare en fortsatt trevlig vecka. Var rädda om er.

tisdag 31 mars 2020

En intensiv månad på jobbet är över

Då har vi äntligen kommit till den 31 mars och med det är en hektisk månad på jobbet över. Det har vart mer sjukskrivningar än på flera år och med det har det saknats personal på många arbetsplatser där jag jobbar. Så fort karensdagen försvann i kombination med att man ska vara hemma när man är minsta sjuk har som sagt gjort att en hel del personal är hemma. Jag kan själv tycka att man alltid ska vara hemma om man är sjuk men nu känner väl folk efter lite extra pga all oro som finns för stunden.

Jag har även jämfört hur hur kommunerna där jag jobbar förbereder sig mot Corona smittan. Här nedan är 2 exempel:

Kommun 1: En person har hög feber och hosta. Personalen misstänker Corona smitta men får inget gehör utan istället säger sjuksköterskan att man inte ska anta att det är Corona smitta eftersom det inte är konstaterat. Saken är den att det inte görs något Corona test på vissa arbetsplatser och därför kan man inte veta om det är smitta. Eftersom all delegering för ordinarie personal har gått ut samt att Sjuksköterskan själv vägrar ge någon tillfällig delegering, alternativt fixa medicin + insulin själv försöker de tvinga mig att utföra denna arbetsuppgift. Saken var att jag inte ens jobbar på denna arbetsplats men ändå ska jag rycka in där eftersom ingen annan ville/kunde det. Jag kräver givetvis skyddsutrustning om jag ska utföra detta arbete. Finns det skyddsutrustning gör jag givetvis mitt jobb. Men då jag har över 30 arbetsplatser tänker jag inte medvetet riskera att smitta mig själv pga att kommunen struntar i sin personals hälsa. Med det säger jag åt personalen att jag inte utför detta utan skyddsutrustning. Det slutar att min kollega utför denna uppgift. Givetvis vettskrämd att bli smittad. Flera avvikelser ska tydligen vart skrivet på denna arbetsplats och jag tycker det är otroligt oseriöst att det kan bli som det blev i detta fall.

Kommun 2: Det konstateras att en patient har feber på morgonen. Chefen ger då strikta order att skyddsutrustning ska användas. Även om patienten inte är smittad ska vi inte ta onödiga risker. Man tar helt enkelt det säkra före det osäkra.

Man kan fundera hur det kan skilja sig mellan 2 kommuner. Corona smittan har vart ett bra tag här i Sverige och man kan tycka att skyddsutrustning borde vara det minsta man kan erbjuda sin personal som tar hand om svårt sjuka människor. På det sättet förstår jag att en del sjukskrivningar beror på rädsla att bli smittad. För egen del skulle inte något risktillägg kunna kompensera att jag blir smittad av Corona. Ska jag hjälpa någon som har drabbats av denna smitta borde en skyddsutrustning vara det minsta en arbetsgivare kan erbjuda. 

Det är som sagt inte alltid en dans på rosor att jobba i vården och speciellt inte i dessa tider när besparingar kommer före vettig skyddsutrustning. Jag kommer iallafall hålla stenhårt på att jag kräver skyddsutrustning om jag ska vårda någon med Corona smitta. Jag hoppas med det att arbetsmiljön förbättras lite framöver. Men det är som sagt inte första gången besparingar går före allt annat. 

Rekord i antal timmar på jobbet

Som ni läsare märkt har det inte funnits mycket tid för bloggen den senaste tiden. Den senaste tiden har vart tufft ekonomiskt. Jag måste betala tillbaka ca 6000 kr på skatten strax och det kom brev att jag betalat för lite till barnomsorgen förra året. Med det blev det 3000 kr till i utgifter. Förutom detta har hela min buffert åkt in till mitt långsiktiga sparande och med det finns inga likvida medel idag. På det har jag en viss belåning på portföljen som jag jobbar med att få ner över tid. 

Hursomhelst så summeras denna månads jobb till 255 timmar och 45 minuter. Med det har jag slagit mitt tidigare rekord på 230.5 timmar ganska rejält. Det har vart tufft då jag många dagar kört mellan 14-15 timmars jobb. Sen gått upp dagen efter och jobbat lika mycket till. På det är jobb i vården inget glidarjobb för den som tror det. Varje minut är behovsbedömt och restiderna är ofta snålt tilltagna. 

Nu är iallafall månaden äntligen över och jag kommer nu vara ledig 3 dagar. Till helgen kör jag igång igen. 

Portföljen

Den senaste veckorna har jag ökat på min belåning då vissa bolag kändes alldeles för billiga för att låta bli att köpa. Nu i efterhand var mitt köp i Euqinor en fullträff. Aktien bottnade på drygt 95 NOK och som billigast köpte jag mina aktier där för 96 NOK. Efter att sålt mina 550 aktier i Torsdags och återköpt dem billigare på Fredagen har jag åter sålt dom dyrare idag. Samtliga 550 aktier såldes för 124.40 NOK per aktie. Jag tror fortsatt Equinor kan gå bra på sikt men just nu tar jag hem lite vinster för att få ner portföljbelåningen. Även Hufvudstaden var en riktigt bra affär. 30 000 kr plus på 10 dagar är riktigt fina pengar. Det som har lyckats sämre den senaste tiden är mina investeringar i H&M. Men eftersom jag har tålamod är jag säker att även dessa investeringar kommer bära frukt tids nog. Att investera på börsen är ett maratonlopp och jag har som sagt inte bråttom. Hur börsen än går fokuserar jag alltid på bästa möjliga avkastning till rimlig risk. Det har gått bra än så länge även om portföljen har blivit slaktad i år. Men jag är säker på att portföljen tids nog återhämtar sig och då kommer den vara större än någonsin. 

Med det håller jag givetvis koll om några nya bra tillfällen på börsen dyker upp framöver. Hittar jag något intressant case kommer jag slå till. Annars är planen att fortsätta få ner belåningen. Kommer givetvis uppdatering om någon ny affär görs.

Uppdatering:

Idag den 1 April fick mitt näst största innehav H&M en rekommendationssänkning och med det sjönk aktien som en sten. Jag valde med det att ta hem en vinst i Telenor genom att sälja samtliga 400 aktier för 153.35 NOK per aktie. Istället ökade jag på med 200 st H&M för 121.85 kr st. Med det har jag sänkt min belåning ytterligare och just nu har portföljen en betydligt bättre belåningsgrad en för ett par veckor sedan. Framöver är tanken fortsatt att amortera ner belåningen lite till. 

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Med det vill jag önska alla läsare en fortsatt trevlig vecka :-)

fredag 27 mars 2020

Möblerat om i portföljen

Gällande jobbet

De senaste dagarna har det vart fullt upp på jobbet och så kommer det fortsätta så den närmaste tiden. Det märks helt klart att sjukskrivningarna är betydligt fler just nu då många är hemma då de är minsta sjuka. Detta för att förhindra smittspridning här i samhället. Givetvis ställer jag upp som alltid och det innebär som sagt mycket jobb just nu och det kommer inte finnas mycket tid för bloggen i närtid.

För er som undrar så har inte Corona viruset spridit sig på någon arbetsplats där jag jobbar. Men vi är nu väl förbereda om så blir fallet nu framöver. Komplett skyddsutrustning finns nu på plats på min arbetsplats och givetvis kommer jag finnas där och vårda de som drabbas av detta virus. Efter 8 år i vården är jag idag inte rädd för smittor. Vi möter för jämnan på olika smittor och det ingår i de basala hygienrutinerna att skydda sig. Kommer Corona smittan hit är jag säker på att vi kommer besegra den.

Portfölj förändringar

Igår valde jag att sälja av samtliga 1400 Hufvudstaden för 134.10 kr per st. På det har jag även fått en utdelning på 3.9 kr per aktie. Summering av ca 10 dagars ägande blev ca 30 000 kr plus. Förutom detta såldes även mina 550 Euqinor aktier. Dessa såldes för 122.65 NOK per aktie dvs ca 10 000 kr plus.

Efter dessa affärer valde jag att åter öka på i H&M. 1600 aktier köptes in för 129.80 kr st. Med det sänktes min belåning med ungefär 50 000 kr.

Idag fick jag däremot in månadens sparande på kontot. Tanken var att amortera ner på aktiebelåningen. Men då både norska kronan försvagades och Euqinor fallit drygt 6 % under dagen återköpte jag 550 Euqinor för 116.50 NOK per aktie.

Med det blev det inte riktigt som tänkt med att sänka belåningen i det korta perspektivet. Vi får se här framöver hur jag gör med mina innehav.

Tankar kring förändringen i portföljen

Tanken från början var att behålla både Hufvudstaden och Euqinor. Men då det inte blir några utdelningar som kunde amortera ner min belåning, tyckte jag det var ett bra läge att ta hem en vinst i mina nya innehav. Samtidigt har jag tänkt efter när det gäller mitt H&M innehav. Det är som sagt inte bara H&M som slopat utdelningen detta år och på sikt borde det vara bland de bästa köplägena man kan få i H&M om man vill äga bolaget på lång sikt. Det kommer dröja innan H&M stänger över 3000 butiker nästa gång. H&M kommer 1 eller 2 dåliga kvartal men på sikt ser jag fortsatt bolaget som en vinnare bland klädbolagen. Frågan är givetvis hur länge deras butiker kommer vara stängda. Nu har H&M bättre ställt då de inte kommer betala ut någon utdelning i år. De ger dem möjlighet att klara denna tuffa situation som är just nu. Min tro är att aktien tids nog kommer klättra upp mot 200 kr igen. Men till dess krävs ett visst tålamod. På sikt borde det fortsatt finnas bra potential till uppvärdering i aktien. Då jag idag inte lever på mina utdelningar har jag tålamod att vänta in en uppvärdering.

Gällande Hufvudstaden och Euqionor är jag fortsatt positiva till båda bolagen på sikt. Men precis som förut har jag svårt att hålla på mina Hufvudstaden aktier. Då bolaget uppvärderats så pass mycket och så pass var det just nu svårt att stå emot en snabb vinst.

Med det fortsätter jag just nu att vara ägare i Euqinor. Blir det något bra läge köper jag gärna in mig i Hufvudstaden igen. Men just nu blev det som det blev i portföljen och jag hoppas det blir bra på sikt.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Har ni läsare gjort någon ny investering nu vid lön?

Med det vill jag även önska alla läsare en trevlig helg :-)
onsdag 25 mars 2020

Det blir ett utdelningsfattigt år

Nu när utdelningssäsongen närmar sig, visar det sig att en hel del företag sänker eller helt slopar utdelningen. Jag är medveten om att vi just nu är mitt inne i en kris. Men precis som vi privatpersoner borde ha lite framförhållning gällande vår ekonomi borde även våra bolag ha det. Att gå ut på vårkanten och annonsera om en utdelning och några veckor senare dra in den helt är åt helvete enligt min åsikt. Företaget jag främst tänker på gällande min portfölj är H&M.

När jag fick beskedet om slopad utdelning minskade jag genast ner mitt innehav med 300 aktier. Anledningen var att årets utdelningar skulle sänka portföljbelåningen under året. Men efter en stund ångrade jag mig och lyckades köpa tillbaka dessa 300 aktier 50 öre billigare. Att sälja pga känslomässiga orsaker brukar inte alltid sluta bra. Om man nu vill sälja sina aktier och inte är i behov av pengarna är det bättre att vänta in lite bättre tider på börsen.

Jag tycker iallafall att det är ett stort svek från H&Ms sida att helt dra in utdelningen. Även om det är kris överlag hade jag iallafall räknat med minst en halverad utdelning. Jag behåller ändå just nu mina aktier eftersom bolaget handlas till en krisvärdering och med det tänker jag inte skänka bort mina aktier. Men framöver är det upp till H&M att visa lite resultat. Annars kommer jag tids nog sälja av mina aktier och placera mina pengar någon annanstans.

På det gick även FI ut och rekommenderade bankerna att hålla inne sina utdelningar. Som Handelsbanken ägare hade jag inte räknat med uppskjuten/indragen utdelning. Dels väntar inte Handelsbanken några penningtvätt böter. I bättre tider delar Handelsbanken ut mindre än de andra bankerna. Historiskt har även Handelsbanken haft väldigt låga kreditförluster i kriser. Med det sagt tycker jag Handelsbanken har kunnat sköta sin ekonomi bra utan någon annans inblandning. Att då ändå ställa in/skjuta upp utdelningen är i min mening fel.

Ett år som detta får mig att fundera hur det blir den dagen man eventuellt funderar på att leva på utdelningarna. Troligtvis krävs det betydligt mer kapital än jag tidigare tänkt mig. Men framförallt behövs det mer stabila utdelare än jag äger idag. På det krävs det även att bolag inte stoppar sin utbetalning pga vad Finansinspektionen tycker.

Med det har utdelningsprognosen gått ner från runt 150 000 kr till några få tusenlappar detta år. Det gör att jag själv måste amortera mer på min aktiebelåning framöver, alternativt sälja av några aktier i portföljen för att minska skulden. Vi får se hur jag gör. Men som det känns just nu kommer jag med största sannolikhet amortera framöver istället för att sälja av aktier/fonder. Detta pga den låga värderingen som är på börsen just nu. 

Utdelningsmässigt är 2020 ett förlorat år för mig. Men man får titta framåt och hoppas på ett bättre 2021.


Hur ser er utdelningsprognos ut för 2020? 

onsdag 18 mars 2020

Tankat rejält med aktier i Hufvudstaden. Även fyllt på lite i H&M

Då var det en ny dag och börsen var riktigt sur idag också. Just nu flyr investerare risk och för egen del fortsätter jag shoppa de bolag jag vill äga på längre sikt. De senaste tiden har fastighetsrelaterat vart rejält ratat på börsen. Jag tycker själv att sektorn vart alldeles för hypad under en tid och höll mig borta när allt kändes alldeles för dyrt. Men det svänger snabbt på börsen och från att många fastighetsbolag värderats med en premie, handlas nu många bolag med en rejäl substansrabatt.

I mitt fall gällande Hufvudstaden kan man just nu köpa detta bolag med drygt 47 % i substansrabatt. Under min aktiva tid på börsen har jag aldrig sett så stor substansrabatt i Hufvudstaden. Jag har alltid gillat Hufvudstaden då de har de mest attraktiva fastigheterna här i Sverige. På de har de den lägsta belåningsgraden av alla fastighetsbolag. Precis som Handelsbanken är Hufvudstaden försiktig med sina finanser och man får räkna med lite lägre direktavkastning än de flesta andra fastighetsbolag. Däremot är Hufvudstaden unikt med sina attraktiva fastigheter i bästa lägen.

Varför har då Hufvudstadens aktie tappat nästan 50 % den senaste månaden?  

Nu är det inte så att Hufvudstaden presterar dåligt just nu. Men investerare har sett fastighetsaktier överlag som rena tillväxtaktier den senaste tiden även om de historiskt inte värderats så. Jag sålde tex själv av mina tidigare 1000 Hufvudstaden för runt 149 kr och detta lyckades jag med vid 2 olika tillfällen och just då stod aktien på topp. Av någon konstig anledning steg sedan Hufvudstaden precis som alla andra fastighetsaktier upp till skyarna och Hufvudstaden toppade sedan på strax över 200 kr.  Historiskt har fastighetsaktier vart en ganska trygg tillgång men de har knappast vart tillväxtraketer som marknaden värderat dem till den senaste tiden. Jag tror marknaden nyktrat till och med det ser vi mer normala värderingar nu.

Gällande Hufvudstaden är de mesta uthyrt på längre kontrakt och räntorna är fortsatt låga. Även om räntorna skulle gå upp står Hufvudstaden bra rustade med sin låga belåningsgrad (2019 var belåningsgraden 15.5%) Det som är unikt med Hufvudstaden är förstås deras attraktiva fastigheter. När det gäller fastigheter är det bästa läge som är vinnare på sikt. Du får betala mer för bästa läge. Men äger du en fastighet på en attraktiv adress kommer du aldrig ha problem att sälja den. De är även lättare att hyra ut en fastighet i bästa läge än någonstans långt utanför stan. Risken för vakanser är helt enkelt lägre.

Just nu är oron för centrala fastigheter större än normalt. Jag tittade på nyheterna igår och vad jag förstår är det betydligt mindre handel i centrala Stockholm just nu. Någon restaurang hade haft 85 besökare på en dag och normalt var ca 600 besökare. Då Stockholm har flest Corona fall i Sverige är väl folk där extra försiktiga just nu. Med det kan man säga att en del handlare just nu upplever en kris då försäljningen är betydligt lägre än vanligt. Det kan nog vara en av anledningarna att investerare just nu är försiktiga till attraktiva fastighetsbolag likt Hufvudstaden.

Men när det gäller detta Corona virus så kommer läget förbättras även om många verkar ha panik just nu. I Kina registreras just nu för första gången inga nya sjukdomsfall för 1 dag. Tittar vi här i Sverige är det vissa områden som är drabbade. Men jag tror inte det finns ett enda fall varken i min kommun eller i grannkommunen. Nu har ju Dalarna klarat sig förhållandevis bra tillsammans med Västmanland och Gotland. Stockholm är värst drabbat och får man ner smittspridningen där kommer det se betydligt bättre ut i Sverige.

Det kommer som sagt en dag när folk kommer gå ut på restaurang som vanligt. Folk kommer börja resa igen och folk kommer även bo på hotell. Städerna kommer åter fyllas med folk och livet kommer vara bra igen. Efter regnet kommer solen igen. Jag tycker inte man ska vara alldeles för orolig för detta. Kan Kina stoppa smittspridningen kommer även Europa lyckas med detta. Värt och nämna är alla som blivit friska från detta virus. Det är inte bara sjukdom och död. Är man inte i riskgruppen tycker jag man inte behöver vara alldeles för orolig. Är du frisk och lite yngre kommer du med största sannolikhet vara sjuk en stund och sen går det över om du nu blir smittad. Det är äldre och sjuka människor som är den största riskgruppen.

Vad har jag då handlat? Här nedan ser ni dagens transaktioner:Som ni ser har jag stärkt mitt ägande rejält i Hufvudstaden. Just nu äger jag 1400 aktier och dessa är inköpta för marginellt mer än jag senast sålde mina 1000 st Hufvudstaden för. Man kan säga att jag sålde dyrt och har nu köpt tillbaka betydligt billigare. Hufvudstaden kan mycket väl bli billigare framöver. Men jag är nöjd att kunnat köpa tillbaka mina aktier betydligt billigare än jag tidigare sålde dessa för. Denna gång kommer jag hålla hårt i mina aktier. På sikt är det svårt att lyckas sälja på toppen och köpa på botten. Jag har tjänat bra med pengar i Hufvudstaden över tid och det är ett bolag som ligger mig varmt om hjärtat. Jag kan tänka mig någon aktie till tids nog om priset går under 100 kr.

Förutom detta blev det även 100 H&M till. Efter att H&M kom med beskedet att en stor del av butikerna i Europa samt USA stänger under en kort period förstod jag att aktien skulle tappa mer än den redan gjort. Med det gjorde jag ett par affärer i H&M under dagen. Givetvis känns det tråkigt att butikerna nu ligger nere i Europa och USA. Detta är inget man kunde veta innan detta virus spreds över hela världen. Men ser man nu framöver så återhämtar sig nu försäljningen i Kina från att varit nere under en period. Samtidigt kan trogna H&M kunder fortsatt beställa över nätet. Just H&M e-handel har ju växt väldigt bra över tid och detta kan gynna e-handeln nu framöver. Bara för att butiker är stängda ett par veckor eller en månad kommer inte H&M går under. Så fort dessa butiker öppnar igen kommer försäljningen gå desto bättre. När det gäller kläder är folk alltid behov av nya kläder och i jämförelse med tex dyrare prylar tror jag de är få som skjuter upp sin konsumtion. På det kan vi investerare nu handla H&Ms aktie på en krisvärdering. Jag håller iallafall hårt i mina aktier och ser på längre sikt H&M som en fortsatt vinnare. Förövrigt fortsätter H&M växa så det knakar på Instagram och har just nu 35.1 miljoner följare. H&M gynnas även framöver av att bomullspriserna är historiskt låga just nu. Med det håller jag tummarna att allt ska se lite bättre ut på sikt för H&M.

Uppdatering 19 mars:

Norska kronan tog rejält med stryk idag och därför ökade jag på mina norska innehav lite mer. 50 Equinor köptes för 103.65 NOK och 100 Telenor köptes för 147.95 NOK per aktie.

Min nya portfölj ser på höger sida av bloggen.

Med det vill jag önska alla läsare en fortsatt trevlig vecka :-)