torsdag 23 november 2023

Portföljen har växt från 970 000 kr till 5.3 MKR på 87 månader

Det var länge sedan jag gjorde en uppdatering hur portföljen utvecklats över tid. Denna blogg startade för 7 år och snart 3 månader sedan dvs i slutet av Augusti 2016. På den tiden hade jag en portfölj som var värd 850 000 kr men även ett litet fondinnehav på 120 000 kr som inte redovisades just då. Sedan dess har jag gjort regelbundna uppdateringar här på bloggen gällande mitt långsiktiga sparande. Jag har även fört statistik och jämför min avkastning mot index under nästan alla år och detta brukar jag redovisa i början av varje år. 

Hursomhelst så har portföljen nu växt från 970 000 kr till 5.3 MKR på 87 månader. Det innebär att portföljen växt med 4 330 000 kr eller nästan 50 000 kr i snitt varje månad sedan bloggens start. Allt är givetvis inte avkastning utan jag har varje månad sparat undan en slant som jag jag fått över när räkningarna är betalda. Då jag jobbar som Undersköterska är det inga chefslöner vi pratar om här. Men med hårt slit på både helger och storhelger har det gett lite extra inkomster över tid. 2020 tog jag tex ingen semester och jobbade samtliga 52 helgerna. Det brukar ofta vara gnäll i vården att jobba varannan helg. Men ska man tjäna några extra pengar kan man inte räkna med att ligga hemma på soffan och ta det lugn på helgerna. Det är bättre att jobba en 14-15 timmar om dagen och få helg OB som plus i kanten. Detsamma gäller storhelgerna. Kan jag vara ledig Julafton kväll och spendera tid med min familj då är jag nöjd. Annars försöker jag jobba på. 

Hursomhelst så ser mitt sparande ut enligt nedan just nu:



   Översta är mitt Nordnet konto 4 225 473 kr

    Andra raden mitt Levler konto: 40 895 kr

   Tredje raden mitt Avanza konto 608 718 kr

  Sist och minst Savr                      6117 kr

Förutom detta har jag lånat ut 400 000 kr till vår bostadsrättförening och 

detta räknar jag också med i mitt långsiktiga sparande eftersom pengarna tagits ut från min portfölj.


Dessa siffror är inte uppdaterade för dagen och eftersom börsen steg idag har jag räknat ut att det saknas runt 10 000 kr till 5.3 MKR. Eftersom lönen kommer in om några dagar och månaden inte är slut än räknar jag därför upp mitt sparande till just 5.3 MKR. Bloggen startade nämligen i slutet av en månad så därför räknar jag även med kommande sparande i denna siffra.


Allt som allt är jag väldigt nöjd med den utveckling jag haft. Även om du inte har något höginkomstyrke kan du komma långt med hårt arbete och regelbundet sparande. Det viktigaste är att ha rätt mål i sikte och aldrig ge upp. 

För mig har den ekonomiska friheten varit min drivkraft genom åren. Även om jag finner en stor lycka i att hjälpa människor vill jag kunna ha en frihet att göra vad jag vill senare i livet. Det värderar jag högre en något fint hus eller fin bil eller någon annan status pryl idag. Som ett exempel bor vår familj i en 3:a på 89 m2 och då har jag 2 barn. Mina barn har inte ens ett eget rum. Men vi bor väldigt centralt och trivs bra med ett mindre boende. Med de senaste årens högre driftkostnader för att ha hus har vi fortsatt kunna bo billigt i vår bostadsrätt. En anledning att vi kunnat bo billigt var att jag sålde av H&M aktier med en fin vinst 2014 och köpte vårt boende kontant. Det gör att vi slipper räntor och amorteringar på vårt boende och har gjort det lättare att spara mer pengar över tid. Bor man billigt behöver inte lika mycket pengar gå till boende och som ett plus i kanten blir det även mindre att städa än något stort boende. Jag har alltid trivs bra att bo lite mindre och jag vet faktiskt inte om vår familj kommer köpa ett hus någon gång. För min del tycker jag det är väldigt bekvämt och bra att bo i en bostadsrätt men vi får se tids nog hur det blir.

Framtiden

Målet med portföljen har alltid varit ekonomiskt trygghet och det har nu uppnåtts till en viss del. Har man tex 5 miljoner i ett sparande kan man enligt 4 % regeln ta ut ca 200 000 kr per år utan att pengarna tar slut på sikt dvs drygt 16 000 kr i månaden. 16000 kr i månaden är mer pengar än många pensionärer har idag så det skulle nog gå att leva på om det blev kris. Men med barn i bilden vill man gärna ha en högre säkerhetsmarginal för att våga ta ut FIRE.  Kommande år hoppas jag kunna uppnå en avkastning åtminstone i linje med index. Det är tanken just nu med mer indexfonder i portföljen. Annars kommer jag fortsätta förvalta portföljen på bästa sätt till rimlig risk även framöver. 

Förövrigt är inte pengar det viktigaste i livet så länge man inte har alldeles för mycket skulder och såna problem. Pengar är egentligen bara en siffra och kan ge en viss trygghet. Men även ge ett visst obehag när man fått ihop lite mer. Jag kan tänka mig att det finns miljardärer som är oroliga att förlora sina pengar. Har man så man klarar sig så har man det väldigt bra. Det är viktigare att få vara frisk och även om jag själv till viss del blivit sjuk det senaste året hoppas jag att min hälsa inte ska försämras mer framöver. Jag är tacksam att det finns bra mediciner och sjukvård idag och det hjälper mig att leva ett mer normalt liv. Så att betala skatt är inget jag tyckt varit fel över tid. Jag betalar som sagt gärna skatt. Jag tycker vi får mycket för våra skattepengar och jag är otroligt tacksam att vi bland annat har en bra skola och sjukvård här i Sverige. Jag tycker för den delen att det mesta här i Sverige är bra men det är som sagt min åsikt.


Detta var en liten uppdatering hur det går för mig och mitt sparande. Jag hoppas att det går bra även för er läsare med just era långsiktiga mål. 

Kom ihåg att allt är möjligt bara man har viljan och tålamod. Ge aldrig upp era långsiktiga mål. 


Mvh Slimis

onsdag 22 november 2023

Avslutat min portföljbelåning hos både Avanza och Nordnet

Idag tog jag beslutet att avsluta min portföljbelåning hos både Avanza och Nordnet. Jag har haft en belåningsmöjlighet från och till under flera år och till en början var det Avanzas portföljbelåning till 0 procent ränta som lockade mig. Men som vanligt är saker och ting sällan gratis och idag är det inte gratis att låna pengar längre. 

Anledningen till att jag avslutat mina krediter är flera. Men framförallt att jag vill dra ner på risken i mitt långsiktiga sparande. Portföljen har vuxit till sig under åren och på sikt har målet alltid varit att leva ett skuldfritt liv och det är något jag kommer göra nu framöver. För er som undrar väljer jag tryggheten framför en något högre avkastning. Jag vill helt enkelt inte vara beroende av att betala av lån till någon annan och det är en frihet i sig själv att inte vara skyldig någon pengar. Men jag vill ändå tacka belåningen för den hävstång jag fått när det gäller avkastning över tid.  

Tidigare i år tyckte jag läget att dra ner på risken inte var rätt och därför har jag väntat in denna dag. Visst ger belåning en fin hävstång när börsen går bra. Men det ger även en hävstång åt andra hållet när det går dåligt. 

Är det bäst att ha portföljbelåning hos Nordnet eller Avanza?

Jag upplever att det är lättare att få en lägre ränta på portföljbelåningen hos Avanza än hos Nordnet. Iallafall om man har en koncentrerad portfölj som jag ofta haft över tid. Hos Nordnet lyckades jag aldrig komma under 6.25 % i belåningsränta. Ingen bra ränta för att belåna min portfölj kan jag tycka. Däremot finns det begränsade möjligheter att sänka sin kredit hos Avanza över tid om man nu vill det. Efter att ha ändrat min kredit ett par gånger fick jag svaret att Detta skapar mycket administrativt arbete för oss och är ej hållbart " 

Enligt Avanzas regler ska man endast sänka sin kredit max 1 gång per år annars får man avsluta den helt. Det finns inte heller någon möjlighet att göra detta manuellt utan man måste kontakta kundtjänst för detta.

Som Private Banking kund har jag över tid blivit riktigt missnöjd när det gäller Avanzas kundservice och det kostade mig en hel del skatt att flytta mitt sparande här tidigare i år. Men när kundservicen är under all kritik och man känner sig som en belastning för den bank man är kund hos då är det dags att gå vidare och byta bank. Så har jag gjort. Kvar hos Avanza har jag några få aktier och mitt Avanza Zero innehav. Från att ha bidragit med 50 000 kr plus i courtage per år samt räntor kommer denna summa framöver att vara närmare 0 kr. 

Förövrigt hade jag åter ett läge att köpa tillbaka Hufvudstaden aktier lite billigare igår. Men jag avstod från detta. Även om jag gillar Hufvudstaden som aktie har jag en lång investeringsperiod innan pension. Enligt beräkningar ska min årskull jobba till ca 70 år och isåfall har jag ungefär 30 år kvar i arbetslivet. Även om jag tror Hufvudstaden kan prestera bra de kommande 30 åren känns det lite riskfyllt att satsa en så stor del av mitt långsiktiga sparande här. Det finns gott om enskilda bolag som under vissa tidsperioder haft en fantastisk utveckling men så småningom har det kanske inte alls gått så fantastiskt som det gjorde en gång i tiden. Det finns gott om exempel där bolag aldrig kommer tillbaka och det blir ingen bra värdeutveckling på sikt. 

För att minska risken med att välja enskilda aktier väljer jag just nu en bredare portfölj med svenska indexfonder. För stunden investerar jag 125 000 kr per dag då jag vill ha in mer pengar i Avanza Zero och Nordnet Indexfond Sverige. Anledningen att jag väljer dessa fonder är att de kommer ha en liknande utveckling med index men till 0 %  i avgift. Just avgiften är något jag tycker fler borde bry sig om. Spar du 3000 kr i månaden i 35 år och får 4 % avkastning per år och sedan tar ut pengarna under 20 år får du ut ca 1800 kr mindre varje månad eller 21600 kr mindre varje år eller 432000 kr mindre på 20 år om du betalar 0.4 % i fond avgift istället för 0 %. Nu brukar ju börsen ge mer än 4 % per år och då blir det större skillnad ändå.

Det kommer ta ett tag att få in mitt kapital på börsen igen då dessa gratisfonder har begränsningar för hur mycket man får investera varje dag. Men till att jag fått in pengar har jag iallafall 1.5 % ränta på llikviderna. Detta är hur jag tänker för stunden med mitt långsiktiga sparande men som alltid kan det bli någon investering i någon enskild aktie om läget känns rätt. Givetvis kommer det uppdatering som vanligt om någon ny affär görs och nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Det var allt för nu.

Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig vecka :-)

fredag 17 november 2023

Sålt av i Hufvudstaden igen

 Då var det åter Fredag och nya möjligheter. Idag kom pengarna in för min försäljning av fonden Plus fastigheter Sverige Index och jag får tacka fonden för den fina avkastningen på 6290 kr eller drygt 11 % för drygt 1 månads ägande. Jag tror dock inte blankarna av fastighetsrelaterat är lika glada för den positiva utvecklingen den senaste tiden :-) För egen del blankar jag aldrig en aktie och jag såg istället köpläge i sektorn i och med att sektorn var ner lika mycket som vid finanskrisen. Än en gång har det visat sig som bäst att köpa när folk är som mest pessimistiska. Sen gäller det givetvis att agera på detta om man ska ha chansen att göra sig en hacka i vinst. Nu har dock fastighetssektorn återhämtat sig med råge på kort tid och för egen del tycker jag risk/rewarden ser lite sämre ut än för en månad sedan. 

Förövrigt sålde jag idag åter en gång av i Hufvudstaden och dagens transaktioner ser ni här under:


Jag återköpte drygt 31000 aktier igår för runt 13000 kronor billigare än jag tidigare sålt för och idag sålde jag åter av med en vinst på ca 16000 kr. Med det sagt vill jag åter tacka Hufvudstaden för en fin fin avkastning i det korta perspektivet. För den delen verkar aktien fortsatt vara blankad till 1.25 % av kapitalet. Någon större aktör är nog inte lika glad som mig för den senaste tidens fina uppgång. Index har för den delen haft en medioker avkastning sista månaden. Avanza Zero mellan 0-1 %. Min egen portfölj har presterat drygt 8 % hos Nordnet och mitt lilla tradingkonto hos Avanza är upp drygt 20 % senaste månaden. Det är verkligen en otrolig uppgång på så kort tid och jag vet inte om portföljen någonsin vuxit så snabbt som den gör just nu. Men det är som sagt bara att glädjas så länge turen håller i sig. 

Efter dagens transaktion är hela min portföljbelåning på 350 000 kr återbetald och jag fortsätter öka på med 125 000 kr i index. Jag har fortsatt kvar likvider ifall någon intressant case skulle dyka upp framöver. Annars är tanken att fortsätta öka på lite i index framöver. 

Hoppas att även ni läsare haft en fin börsvecka.

Min nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen. Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs.


Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig helg :-)



torsdag 16 november 2023

Köpt aktier för 4 MKR idag

Då var det åter Torsdag och nya möjligheter. För två dagar sedan sålde jag av 32140 aktier i Hufvudstaden. Aktien hade gått starkt och jag valde att släppa mitt innehav. 

Igår sålde jag även av hela min fastighetsfond och tog en vinst på 11.17 % eller 6290 kr i vinst för drygt en månads ägande. Hela fastighetssektorn fick sig ett rejält lyft i och med inflationen som kom in lägre än väntat.

Igår ökade jag på med 125 000 kr i index och idag har jag ökat på med 25000 kr till. Förutom det har jag köpt tillbaka 31060 aktier i Hufvudstaden för runt 13000 kr billigare än jag sålde för i Tisdags. 

Dagens transaktioner ser ni här under:



Efter dessa transaktioner har jag åter ökat på min riskspridning samtidigt som jag åter lyckats köpa tillbaka aktier billigare i Hufvudstaden.

I mitt förra inlägg kommenterade Nermin att jag skulle sluta jaga ören. Men dessa ören kan bli många kronor med tiden om den kortsiktiga handeln går bra. Min kortsiktiga handel i Hufvudstaden har nu gett mig en positiv avkastning på drygt 400 000 kr de 3 senaste åren hos Avanza. Dock bara runt 96000 kr i år men många bäckar små blir iallafall lite extra avkastning på sikt och det är just min kortsiktiga handel som ofta gett mig en överavkastning mot index under vissa år. Givetvis finns inga garantier att denna strategi kommer vara lyckosam i framtiden. Men jag försöker iallafall göra mitt bästa för en så god avkastning som möjligt till rimlig risk och mina affärer kan ni följa här via bloggen.

Imorgon eller på Måndag kommer drygt 60 000 kr in på kontot för försäljningen av fonden Plus fastigheter Sverige index och vi får se vart dessa placeras. 

Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny aff'är görs. Min nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig Torsdag kväll :-)

tisdag 14 november 2023

Sålt av i Hufvudstaden igen

Då var det åter Tisdag och nya möjligheter. Idag kom inflationssiffror bättre in från USA och efter det steg hela fastighetssektorn rejält. Jag valde med det att åter släppa mina aktier i Hufvudstaden och efter dagens rapport ligger jag plus även i detta innehav.

Dagens transaktion kan ni se här under:





 Det har vart en hel del kortsiktig handel och även om aktien inte haft en fantastisk avkastning i år har den gått betydligt bättre än index den sista månaden. 

Som ni vet jämför jag min avkastning med index och även om det inte blivit så mycket plus i Hufvudstaden i år har jag möjlighet att återköpa i index betydligt billigare nu än i somras när jag minskade ner här. 

Jag vill därmed tacka Hufvudstaden för den senaste månadens goda avkastning. Jag ser fortsatt positivt på aktien framöver men vill som sagt åter öka på min riskspridning igen. På det är hela min belåning återbetald efter dagens affär och tanken är att öka på lite mer i index framöver om inget nytt intressant case dyker upp. 

Förövrigt är min portfölj på väg mot ett av sitt bästa år någonsin trots att index haft en medioker avkastning i år. Portföljen växer så det knakar och det är riktigt kul när det går bra. Jag är medveten om att det är en hel del tur även detta år likt en del andra år som gett en god avkastning över tid. På sikt vet jag att index är svårt att slå och därför är tanken att lägga mer pengar här framöver. Kanske säger jag även upp min kredit framöver och drar ner min risk lite när det gäller mitt långsiktiga sparande. 

Vi får helt enkelt se vad som händer och givetvis kommer det uppdatering här igen om någon ny affär görs. Min nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Uppdatering: Idag 15/11 valde jag att sälja av hela mitt innehav i Plus Sverige Fastigheter index. Totalt drygt 56000 kr har investerats sedan den 10:e Oktober och avkastningen för en drygt månads ägande blev 13.91 % innan dagens nedgång i fastighetssektorn. Med det tackar jag för den kortsiktigt fina avkastningen. Istället har jag ökat på i index idag och för stunden har jag en väldigt liten exponering mot fastighetssektorn.


Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig vecka :-)



torsdag 9 november 2023

Hufvudstaden Delårsrapport januari-september 2023

 Idag rapporterade mitt största innehav Hufvudstaden för de tre första kvartalen 2023 och resultat kom in enligt följande:

• Nettoomsättningen från fastighetsförvaltningen var 1 515 mnkr (1 365), en ökning om 11 procent. Inklusive koncerninterna hyresintäkter var fastighetsförvaltningens nettoomsättning 1 654 mnkr (1 515).

• Fastighetsförvaltningens bruttoresultat ökade med 13 procent och uppgick till 1 030 mnkr (914). Inklusive koncerninterna hyresintäkter var fastighetsförvaltningens bruttoresultat 1 169 mnkr (1 064).

• Periodens resultat efter skatt uppgick till -1 585 mnkr (1 053), motsvarande -7,83 kronor per aktie (5,20). Minskningen förklaras av negativa orealiserade värdeförändringar i fastighetsbeståndet. 

•Fastighetsbeståndet marknadsvärderades till 47,5 mdkr (49,5 vid årsskiftet), vilket ger ett långsiktigt substansvärde (EPRA NRV) om 188 kronor per aktie (201 vid årsskiftet). Periodens orealiserade värdeförändringar i fastighetsbeståndet var -2 854 mnkr (495). 

• Soliditeten uppgick till 59 procent (61), nettobelåningsgraden till 21 procent (18) och räntetäckningsgraden var 5,2 gånger (8,0). 

• Hyresvakansgraden vid periodens slut var 8,8 procent (7,8). Exklusive pågående utvecklingsprojekt uppgick hyresvakansen till 5,7 procent (5,1). 

Viktiga händelser under tredje kvartalet

I Bibliotekstan har den återuppbyggda fastigheten Vildmannen 7 invigts. Bakom den bevarade fasaden finns en unik och modern byggnad inrymmande främst kontor och butiker. 

I ombyggnadsprojektet i fastigheten Hästhuvudet 13 har Simon Kucher och HCL Tech tecknat hyresavtal för cirka 900 kvm respektive cirka 550 kvm kontor. 

Beslut har fattats att NK-varuhusen ska bli kontantfria. Andelen av den totala försäljningen som sker med kontanter är låg. Beslutet stärker även tryggheten och säkerheten.

Skönhetsvarumärket Charlotte Tilbury Beauty har lanserats på NK och på entréplanet i NK-varuhuset i Stockholm öppnar CAIA Cosmetics sin första fysiska etablering. CAIA Cosmetics är ett av Europas snabbast växande skönhetsvarumärken och pop-up butiken kommer finnas i ljusgården. 

På herrplanet i NK-varuhuset i Stockholm har avdelningen NK Man utvecklat konceptet och utökat den förhyrda ytan. 

På gatuplan i gallerian Femman i Göteborg omflyttar baby och barnklädeskedjan Newbie till en ny större butik.

Kommentar från VD Anders Nygren gällande q3 2023

Det tredje kvartalet visar en fortsatt stabil marknad för kontor i attraktiva citylägen. Vi märker att uthyrningsprocesserna är något mer utdragna, men flera nya kontrakt har tecknats i Stockholm. På kontorssidan har vi dessutom fått det glädjande beskedet att vi befäster vår förstaplacering bland storbolagen i årets Nöjd Kund-undersökning. Vår låga riskprofil ger oss trots det högre ränteläget en stabilitet och möjlighet att fullfölja våra utvecklingsprojekt. Ett av dessa projekt är Vildmannen 7 som i augusti stod klar för invigning. Merparten av lokalerna är redan uthyrda till verksamheter som bidrar till att stärka Bibliotekstan som marknadsplats. Omvärldsläget är utmanande för detaljhandeln med hög inflation och stigande räntor. Däremot ser vi att de vakanser som uppstår på våra attraktiva marknadsplatser hyrs ut relativt snabbt till nya koncept. Uppmärksamheten och kundflödet för CAIA Cosmetics pop-up butik i NK-varuhuset i Stockholm har varit exceptionellt. Det är ett bra exempel på hur fysisk och digital handel kompletterar varandra.

Vill ni läsa hela rapporten kan ni göra det här:

Mina egna reflektioner gällande rapporten:

Denna rapport kom in strax över förväntningarna och även om man alltid hoppas på lite till är jag nöjd med rapporten om vi ser till omständigheterna. När det gäller hyresmarknaden i Stockholm omförhandlades totalt 41800 kvm med en hyreshöjning på ca 1 %. Det är ingen jättehöjning men hyrorna är redan förhållandevis höga när det gäller lokaler i CBD läge (Central Business District) och historiskt har det vart perioder då hyrorna sjunkit under riktigt dåliga år. Så det är positivt att vi ser svagt stigande hyror samtidigt som Hufvudstadens lokaler i Stockholm är fortsatt väldigt eftertraktade. 

När det gäller Göteborg var vakanserna något högre och så har det varit under en tid. Vad jag förstår har det byggts en hel del nya kontor mm under de senaste åren och det har dragit upp vakanserna överlag.

Förövrigt fortsätter Projektet Johanna i Göteborg och allt verkar gå enligt plan och detta projekt kommer vara klart runt årsskiftet 25/26. Detta projekt omfattar totalt ca 44000 kvm bruttoarea och den uthyrningsbara ytan räknas med att öka med ca 11600 kvm.    

En annan positiv händelse är att Vildmannen 7 i Stockholm nu är i stort sett färdigställd. Fastigheten är i stort sett fulluthyrd och kommer bidra med fina kassaflöden framöver. För er som inte vet brann denna byggnad 2017 och en stor del av byggnaden förstördes. Den är nu äntligen återställd och jag tycker fastigheten verkar väldigt fin. 

Ser vi på räntekostnaderna betalar nu Hufvudstaden 5 % för 52 % av sin lånestock. Men genomsnitt räntan ligger på 3.3 %. Den genomsnittliga räntan har sakta men säkert höjts nu på senare tid. Vi får hoppas att räntesänkningarna kommer igång under 2024. Men Hufvudstaden har fortsatt en väldigt låg belåning och har fortsatt råd att bygga nytt även nu i sämre tider. Jag gillar att Hufvudstaden satsar när många andra fastighetsbolag tyvärr tvingas sälja av i dessa tider. 

I rapporten kan vi även läsa att Hufvudstaden intar förstaplaceringen inom kategorin "Kontor och handel" i GRESB:s internationella hållbarhetsranking. För tredje året i rad erhålls 93 poäng och 5 av 5 möjliga stjärnor. Jag tycker Hufvudstaden är ett föredöme på detta område.

(GRESB) utvärderar årligen fastighetsbolagens hållbarhetsarbete inom miljö, social hållbarhet, styrning och uppföljning.

Hufvudstaden har även branschens nöjdaste kontorshyresgäster och vinner NKI för sjätte året i rad i kategorin storbolag. 


Ser vi framåt tror jag Hufvudstaden fortsätter utvecklas stabilt och det är glädjande att de har kommit med flera positiva nyheter detta kvartal. Som jag skrivit tidigare ser jag inte Hufvudstadens aktie som någon raket. Men jag tror ändå aktien kan ge en skälig avkastning till låg risk kommande år. Jag tror dock inte man ska räkna med så höga utdelningar kommande år då Hufvudstaden i första hand är försiktiga med sina pengar men sen investeras det mycket i deras fastigheter just nu. Förhoppningsvis kan utdelningen höjas lite mer på sikt när projektet Johanna är klart. Jag se fram emot hur kvarteret Johanna kommer bli på sikt och hoppas givetvis på ett bättre 2024 för Hufvudstaden.

Aktien handlas fortsatt med en stor substansrabatt (Ca 33 %) och på sikt lär fastighetsvärdena vända upp igen och då är min tro att substansrabatten åter kommer minska. För den tålmodige ser jag fortsatt Hufvudstaden som en fin investering på sikt och kanske ökar jag på lite i slutet av månaden om aktiens pris håller sig på nuvarande nivå. 

Det var allt för nu.

Hur ser ni läsare på Hufvudstadens Q3 rapport 2023?

måndag 6 november 2023

Köpt aktier för drygt 4 MKR idag

Då var det åter Måndag och nya möjligheter. Som jag skrev i Fredags valde jag att sälja av hela mitt innehav i Hufvudstaden. Aktien hade gått starkt den sista veckan och jag tyckte chansen för en rekyl ned i aktien såg bra ut i det korta perspektivet. När börsen åter öppnade här på morgonkvisten sjönk fastighetssektorn överlag och jag valde att återköpa totalt 32140 stycken aktier i bolaget och dagens transaktion ser ni här under:


Jag vet att man inte ska gifta sig med en aktie men i helgen ångrade jag att sålt av hela mitt innehav i Hufvudstaden och tanken var att återköpa mer i index om aktien skulle fortsätta upp idag. Men det blev som sagt en rekyl ned och som tröst på såren återköptes nästan alla aktier i Hufvudstaden idag till ett drygt 50 öre lägre pris än jag sålde för i Fredags. Denna kortsiktiga handel gjorde att jag idag återköpte dessa aktier drygt 16000 kr billigare och med det ligger jag lite mindre minus i aktien för i år. Efter dagens transaktion äger jag 32140 aktier i bolaget i jämförelse med i Fredags då jag ägde 33100 aktier. Men istället har jag ökat på i Nordnet Indexfond Sverige, Spiltan Aktiefond Investmentbolag och även lite i Plus fastigheter Sverige. Min riskspridning är åter bättre igen även om jag har nu igen har en väldigt stor exponering mot Hufvudstaden. 

Som jag skrev i mitt förra inlägg kanske jag är lite för positiv till Hufvudstaden i jämförelse med övriga marknaden. Men bolaget ligger mig vart mig varmt om hjärtat och jag har ägt aktien från och till i över 10 år. Hufvudstaden är ingen raket men känns ändå som ett tryggt alternativ när vi nu har lite högre räntor och sämre konjunktur mm.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen. Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs. 


Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig vecka :-)

fredag 3 november 2023

Sålt hela mitt innehav i Hufvudstaden

Då var det Fredag och nya möjligheter. Idag tog jag beslutet att sälja av hela mitt innehav i Hufvudstaden. Anledningen var flera men framförallt har aktien gått väldigt starkt den senaste veckan. Nästan 12 % i jämförelse med index som ökat runt 3 %. Dagens transaktioner ser ni här under:


Totalt 33100 aktier har sålt för ganska exakt 126 kr per aktie. Detta är ett något lägre pris än jag köpt in samtliga aktier under detta år och vanligtvis gillar jag inte att ta en förlust. Men ibland kan det bli så eftersom jag valt en aktiv strategi i kombination med indexfonder. Samtidigt har index tappat mer än Hufvudstaden sedan jag gjort mina inköp och eftersom jag jämför min aktiva handel med index så ser resultatet bättre ut ur den synvinkeln. Idag ligger jag som sagt lite minus i denna aktie för 2023. Men ser man tillbaka 3 år hos Avanza ligger jag drygt 490 tusen kronor plus i aktien efter en hel del swingtrading. Detta är dock något missvisande eftersom min förlust i aktien ligger hos Nordnet men sen ligger jag plus lite i aktien när jag handlade den hos Länsförsäkringar och ligger även lite plus hos Levler så på totalen är jag lite osäker på hur mycket plus jag ligger i aktien i slutändan.  

Allt som allt känns det lite tråkigt att sålt av idag eftersom Hufvudstaden ligger mig varmt om hjärtat. Men så kan det vara och för egen del försöker jag att inte gifta mig med en aktie utan en god avkastning till rimlig risk ska komma först. Jag följer min strategi att försöka överprestera index och i det korta perspektivet har Hufvudstaden och fastighetssektorn överlag gjort det. Hur det går framöver för fastighetssektorn vet jag inte. Men den känns knappast lika översåld som den var för ett par veckor sedan. När det gäller Hufvudstaden är jag fortsatt positiv till aktien på lite längre sikt även om jag tror att alla inte är lika positiva till aktien som mig själv. Hufvudstaden har inte haft en fantastisk utveckling de senaste åren men det har gått att få lite avkastning i aktien om man köpt den till ett lågt pris och lyckats sälja lite dyrare. Jag har iallafall tyckt att aktien känns attraktivt värderad och handlat på det. Tråkigt nog har varken Lundbergföretagen eller någon insider köpt aktier här på väldigt länge och det skulle givetvis vara en positiv signal om så sker. Lundbergföretagen verkar mest fokusera på köp i Sandvik och Industrivärden på senare tid och jag kan inte minnas sist de ökade på i Hufvudstaden. Kanske vill de inte heller öka på sitt innehav här utan tittar mer på andra sektorer. Jag såg även idag att aktien tydligen var blankad till 1.32 % av aktiekapitalet. Hur länge den vart det vet jag inte. Men som sagt alla verkar inte lika positiv till Hufvudstaden som mig men det kan även bero på oron som vart i sektorn under året och när vi tittar på andra fastighetsbolag finns det dem som är betydligt mer blankade än Hufvudstaden.

Annars har jag istället ökat på i indexfonder idag för runt 160 000 kr och tanken är att fortsätta öka på i index framöver om inget annat intressant dyker upp i det korta perspektivet. I mitten av sommaren minskade jag ner med drygt 700 000 kr i indexfonder och i skrivande stund  går det att återköpa billigare här än i somras och det har jag som sagt gjort idag. Jag ligger fortsatt kvar i Plus Fastigheter index och har där en exponering mot den svenska fastighetsmarknaden. Denna fond har jag kvar tillsvidare men har inte ökat på något mer idag.

Förutom detta fick även mitt lilla innehav i Heba stryka på foten med en liten vinst. Från att haft en portföljbelåning på 350 000 kr ligger jag nu med en ganska rejäl kassa. Det kommer uppdatering tids nog hur det blir med den.

Det var allt för nu. Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs. Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen. 

Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig helg :-)