fredag 27 november 2020

Från 970 000 kr till 3.1 miljoner kr på 51 månader

Idag är det exakt 51 månader sedan denna blogg startades. Sedan dess har jag sparat varje månad och portföljen har växt sig större för varje år. Det har vart en tuff tid med mycket jobb och hög sparkvot över tid. En dag som denna känns ändå mödan värt att jobba hårt för att en dag kunna bli mer ekonomisk fri. 

Jag är inte där än men jag känner att jag kommit en bra bit på vägen. Eftersom jag fortsatt är relativt ung har jag fortsatt tiden på min sida när det gäller sparandet. Ett av mina mål är att bli riktigt gammal och då behövs ett rejält sparkapital för att få en guldkant på äldre dar. Jobbar du idag i ett låglöneyrke likt mig kan du inte räkna med att få någon hög pension från din arbetsgivare. Vill du ha det bra ställt på äldre dar är det bara att jobba hårt och investera dina pengar för en bra framtida pension. 

När jag startade denna blogg i slutet av Augusti 2016 var iallafall min portfölj värd 970 000 kr. I skrivande stund uppgår värdet till drygt 3.1 miljoner kr. Det innebär att portföljen i snitt växt med nästan 42000 kr varje månad sedan starten av bloggen. Det har givetvis vart perioder som vart tufft för portföljen. Framförallt detta år då portföljen rasade från 3 miljoner ner till 1.9 miljoner på kort tid. Men att fortsätta kämpa när allt såg som sämst ut har gjort att portföljen än en gång står runt ATH. Skulle jag däremot gett upp när det såg som värst ut hade jag lämnat börsen med en rejäl förlust. Att sälja när allt ser som värst ut brukar vara en dålig affär. Det kan vi se så här i efterhand när börsen har återhämtat sig. 

Min nuvarande portfölj ser ni här under: (Observera att inte alla inköpspriser stämmer pga swingtrading)













När det gäller min portfölj håller jag fortsatt hårt i mina Handelsbanken och H&M aktier. Förutom detta har Avanza Zero växt på bra och det passar bra som lite riskspridning i portföljen. Belåningen har gått ner rejält och ligger just nu på ungefär 4.5 %. Mitt mål framöver är att åter bli skuldfri igen. Framöver hoppas jag att den senaste tidens dollarförsvagningen kan fortsätta gynna H&M. Jag tror också att Handelsbanken tids nog kommer få den uppvärdering aktien förtjänar. Jag tror inte på några nämnvärda kreditförluster framöver och får vi bara lite utdelning från våra svenska storbanker till våren tror jag hela sektorn kan gynnas av det. I slutet av året kommer en uppdatering om vilken avkastning portföljen haft under året. Som det ser ut just nu ligger jag efter index än så länge detta år. Men jag hoppas som sagt på en liten revansch innan året är slut. Den som lever får se hur det går.

Förövrigt är det fortsatt ansträngt i vården och jag har jobbat 7 dagar i sträck innan jag fick ledigt idag. Även framöver kommer tiden för bloggen vara knapp. Men jag kommer uppdatera hur läget är när tid finns. Som läget är just nu är det fortsatt viktigast att prioritera jobbet framför bloggen. 

Jag hoppas iallafall att allt är bra med er läsare och att ni håller er friska. Tack även till dig som skickade mig ett mail. Jag har tyvärr inte haft tid att svara på det. 

Med det sagt vill jag önska er alla en trevlig helg :-)


onsdag 18 november 2020

Bloggen tar semster

Jag måste tyvärr informera att Corona pandemin åter tagit fart häromkring och därför kommer bloggen ligga nere den närmaste tiden. Med det sagt är det just nu personalbrist i min kommun och jag kommer därför tillbringa större delen av min vakna tid på jobbet, iallafall fram till den 14:e December. Beroende hur pandemin utvecklas efter det får vi se hur denna jul blir. Fortsätter smittan förvärras är risken stor att jag mer eller mindre kommer bo på jobbet även över denna jul. Jag hoppas verkligen alla här i Sverige nu tar sitt ansvar och följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten så att läget inte förvärras nu framöver. 

Med det sagt hoppas jag att även hålla mig frisk framöver och att vi tids nog ser ljuset i tunneln.

Ta hand om er.

Mvh Slimis

tisdag 10 november 2020

Sålt Hufvudstaden

 Då var det en ny dag och det innebär nya möjligheter. Idag valde jag åter en gång att sälja av mina aktier i Hufvudstaden. Ni som följt min blogg ett tag vet att jag kör med belåning när tillfälle ges och därför kan jag inte alltid köra med buy and hold strategin. Istället körs en del swingtrading när tillfälle ges och under året har jag bland annat handlat rejält med Hufvudstaden aktier. Idag valde jag dock att åter släppa mina 5900 st aktier och transaktionen kan ni se här nedan:




Jag tror fortsatt Hufvudstaden kan bli en bra affär på sikt och jag kanske återkommer i aktien om den går ner av någon anledning framöver. Annars vill jag tacka Hufvudstaden för den fina avkastning aktien gett mig under året. Även om aktien är ner runt 27 % sedan årsskiftet har min kortsiktiga handel i Hufvudstaden bidragit med drygt 178 000 kr i vinst detta år. Hufvudstaden har med det sagt vart en fantastisk aktie att köra lite kortsiktig handel i. Efter dagens transaktion är belåningen nere på runt 5.5 %.

Som vanligt ser ni min nuvarande portfölj på höger sida av bloggen.

Uppdatering:

Idag 12 November är Hufvudstaden aktie kraftigt ner under dagen. Jag väljer att åter ta in bolaget i portföljen efter en viss ånger att jag tidigare sålde av mitt innehav. Denna gång återköptes 5900 st aktier och priset var 133.98 kr st. Med det sagt har belåningen åter ökat igen och jag är åter fullinvesterad med råge. 

Uppdatering 2: 

Idag Måndag den 16:e November är Hufvudstaden åter upp. Med det sagt väljer jag att åter sälja 5900 st aktier och priset idag var 134.81 kr st. Efter dagens försäljning är nu belåningen nere på ungefär 5.3 %. 

Det kommer uppdatering om någon ny affär görs.

Med det sagt vill jag önska alla läsare en fortsatt trevlig vecka :-)

torsdag 5 november 2020

Köpt och sålt aktier för drygt 2.4 miljoner idag

 Då var det en ny dag och med det nya möjligheter. Börsen verkar ha tagit det amerikanska valet bra och idag är det betydligt bättre stämning på börsen än för några dagar sedan. Den senaste tiden har jag återköpt Hufvudstaden aktier till portföljen och idag blev det läge för lite kortsiktig handel igen. 

Här nedan kan ni se följande transaktioner som har gjort under dagen:


Efter dagens handel har belåningen åter sjunkit lite igen. Framöver kommer jag fortsätta jobba hårt för att få ner min belåningen på sikt. Senaste tiden har jag blivit straffad av Avanza genom att de nergraderade mig från PB-kund till vanlig kund. Detta ger mig i dagsläget ett hutlöst högt courtage på mindre affärer och förutom detta har även min räntekostnad gått upp. Trots klagomål att få behålla PB nivån tvingade Avanza mig till denna sämre förmånsnivån. Detta har fått mig att inse att min relation till Avanza har blivit sämre på senare tid. Framöver ser jag fram emot att Länsförsäkringar ska lansera sin nya plattform för aktiehandel. Denna kommer troligtvis i mitten av nästa år. Då jag har mina andra ärenden hos Länsförsäkringar är sannolikheten stor att jag tids nog flyttar mitt sparande till dem. Givetvis är ett krav att deras nya plattform, pris mm känns bra. 

Hufvudstadens Q3 rapport 2020

Efter dagens handel släppte även mitt 3:e största innehav Hufvudstaden sin kvartalsrapport. Då jag tyvärr strax ska iväg på jobb hinner jag inte skriva ner något större inlägg gällande rapporten. Men hela rapporten går att läsa här:

När jag tittar igenom lite snabbt är iallafall rapporten ungefär som jag räknat med. Många butiker och restauranger har det fortsatt tufft. De nya hyrorna som avtalats har i snitt ökat runt 6%. Butikslokaler sticker ut negativt och kontor något positivt. Parkeringsverksamheten fortsätter tappa lite från förra rapporten och kvartalets sämre resultat kommer främst från negativa orealiserade värdeförändringar i fastighetsbeståndet avseende fastigheter med en betydande andel butiker och restauranger. 

Substansvärdet är just nu 176 kr per aktie så bolag handlas fortsatt med en rejäl rabatt. Vakanserna har ökat lite i den senaste rapporten och Hufvudstaden har gett 42 miljoner kr i hyresrabatter även detta kvartal. 

Under kvartalet har Hufvudstaden återköpt nästan 4 miljoner aktier för drygt 126 kr st. Förutom detta erbjuder nu NK sina kunder att shoppa via deras e-handel. Vad jag förstår håller de på att bygga ut denna tjänst så troligtvis kommer e-handeln bli bättre framöver. 

Just nu ökar Corona spridningen i Sverige och detta är givetvis bekymmersamt. Min förhoppning är att vi ser en minskad smittspridning framöver alternativt att ett vaccin kommer i närtid. 

Förövrigt har det kommit in statistik att BNP ökat under det 3:e kvartalet och det borde gynna konsumtionen framöver. Jag hoppas med det sagt att vi har det värsta bakom oss och ser bättre siffror framöver. Det är ju trots allt julhandeln snart och kanske kan vi se ett lyft i försäljningen då.

Som vanligt kommer det ny uppdatering om någon affär görs. 

Med det sagt vill jag önska alla läsare en fortsatt trevlig vecka :-)     

 

tisdag 3 november 2020

Så får jag ut mer återbäring på mina kreditkort

 Ni som följt min blogg ett längre tag vet att jag använt olika kreditkort för att få maximal återbäring över tid. Är man en sparsam person kan ett kreditkort hjälpa till att höja sparandet över tid. Kan man inte hålla i pengar är det bättre att skippa ett kreditkort då det kostar mer än det smakar. Fördelen med ett kreditkort är att de brukar ha 0 kr i årsavgift samt ha en mindre återbäring. Det gäller givetvis inte alla kreditkort men de gäller alla kreditkort jag använt genom tiderna. En annan fördel är att man kan säga upp sitt vanliga bankkort med årsavgift och även här spara en del pengar över tid. 

Mitt senaste kreditkort som både jag och min sambo rekommenderar är

 Komplett Mastercard(affiliatelänk). 

Komplett Mastercard ger 1 % på vanliga köp.

                                         2 % för köp på nätet.

                                         4% för köp hos Komplett.se

Återbäringen tas ut på hemsidan Komplettbank.se där man loggar in med sitt mobila bankid. Du får inte tillbaka din återbäring per automatik utan måste ta ut bonusen på deras hemsida. Bonusen dras sedan av mot kommande faktura.

En nackdel med kortet är att de inte ger någon återbäring för köp under 50 kr. Därför använder jag själv Shell eller Preem Mastercard för köp under 50 kr. Det ger iallafall en återbäring på 0.5 % och det är ju bättre än 0 % i återbäring.

När det gäller Komplett Mastercard får du däremot som högst återbäring om du handlar för 50 kr på ett enskilt köp. Med Komplett kreditkort avrundas bonuspoängen uppåt vid köp mellan 50-100 kr. Handlar du för 50 kr får du därmed 2 % återbäring. Handlar du däremot för säg mellan 100-149.99 kr avrundas bonusen ner och ger därmed mindre än 1 % i återbäring beroende vid vilken nivå dit köp görs. Det samma gäller om du handlar för mellan 200-249.99 kr, 300-349.99 kr osv.

När du handlar för större summor kan det vara värt att tänka till lite extra för maximal återbäring på sikt. Bästa är att köpet alltid ligga strax i överkant av 50 kr gränsen vid varje köp och inte under denna gräns då bonusen då avrundas upp istället för ner. 

För mindre köp under 50 kr är det som sagt bra med ett till kreditkort som komplement till Kompletts kort. I dagsläget tycker jag Preem och Shell Mastercard passar bra för denna typ av köp och dessa kort har 0.5 % återbäring. 

På kort sikt är det små summor vi pratar om i besparingar. Men många bäckar små blir tids nog mer och på några års sikt har jag sparat in många tusenlappar genom kreditkort med återbäring. Pengar som sedan investerats på längre sikt. 

Är det någon läsare som använder kreditkort med återbäring? Är ni nöjda med dessa kort över tid?