onsdag 30 december 2020

Portföljbokslut 2020

 Då var 2020 strax över och det är dags att summera årets resultat. Nu i efterhand blev inte året alls som jag tänkt mig. Pandemin slog hårdare än väntat mot de bolag jag ägt under året men jag har gjort mitt bästa för ett okej resultat ändå. 

Här nedan ser ni årets resultat:


Portföljens resultat över tid:

2016: 21.34 %
2017: Portföljen växer från 1 240 000 till 1 450 000 kr
2018: Portföljen växer från 1450 000 kr till 1 700 000 kr
2019: 34.24 % Portföljen växer från 1 700 000 till 2 682 000.

2020: -3.97 % Portföljen växer från 2 682 000 kr till 2 968 735 kr


Vad har gått bra och mindre bra i år?

Med tanke på att mitt största innehav Handelsbanken backat över 18 % i år (294 400 kr) samt mitt näst största innehav H&M backat 9.7 % är jag ändå relativt nöjd med årets resultat. Det är dock första året jag presterat märkbart sämre än index och detta är givetvis inte kul. Jag har de senaste dagarna funderat om jag ska övergå mer till indexfonder. Men då min aktiva portfölj gått väldigt bra över tid har jag tänkt ge min aktiva strategi ytterligare 1 år. Skulle jag även underprestera index kommande år är det lika bra att ge upp det jobb jag lägger ner på portföljen. På sikt är en bra avkastning det viktigaste och underpresterar jag index över tid är det bättre med en indexfond.

Det som gått bättre under året är min swingtrading. Min Hufvudstaden investering genererade totalt 197 634 kr plus till portföljen. Men även Equinor, Telenor och XXL bidrog med drygt 25000 kr.

Mitt arbete

Pandemin har gynnat min inkomst detta året. När sjukskrivningarna sköt i höjden under våren bodde jag i princip på jobbet. Som mest jobbade jag 256 timmar och 45 minuter på 1 månad. Även under hösten har sjukfrånvaron varit hög. Jag har inte heller haft någon semester på hela året samt jobbat samtliga 52 helger och även detta är ett nytt personligt rekord. Detta har resulterat i en bruttolön på drygt 500 000 kr från mitt jobb i vården. Jag har även haft inkomst från ett annat jobb samt fått en ersättning att jag nu är ordförande i vår bostadsrättsförening. Som allt har jag haft den högsta lön någonsin detta år. Förövrigt var det 6:e året i rad jag lyckades nå en årsinkomst på 500 000. Det har helt enkelt vart hårt jobb i många år nu.

Extrem sparkvot detta år

Totalt har 352 000 kr tillförts portföljen under året. Innan pandemin hade jag en buffert på ca 40 000 kr som petades in i portföljen. Bortser vi från det har jag sparat i snitt 26000 kr i månaden detta år. Detta har vart möjligt då min sambo fått en 80 % tjänst och hjälpt till att betala mer detta år. Tidigare år har vi mer eller mindre levt på drygt 1 lön över tid och med 2 inkomster har ekonomin sett betydligt bättre ut.

En förutsättning för hög sparkvot är låga omkostnader. I dagsläget ringer har jag gratis internet/telefoni från Vimla. Gratis el från Fortum. Familjens bostadsrätt är betald så inga räntor och amorteringar behöver betalas varje månad. Förutom detta har jag en billig bil som är betald och ingen i familjen nyttjar varken nikotin eller alkohol. Detta år har vi även sparat in pengar på semestern pga Coronan. Det har helt enkelt vart bra förutsättningar detta år när det gäller sparandet.

2021 

Under kommande år kommer jag troligtvis jobba lite mindre. Just nu finns begränsningar hos 1 av mina arbetsgivare och vi ska helst jobba på 1 arbetsplats. Detta gör att jag inom närtid kommer jobba mindre. Beroende hur pandemin utvecklas får vi se hur det blir resten av året. Annars kommer jag fortsätta jobba hårt för ett så bra resultat som möjligt gällande portföljen. Givetvis hoppas jag på revansch för mina underpresterande bolag under året. Vi får se hur det går.


Med det sagt vill jag iallafall önska alla läsare ett gott nytt år :-)


Hur har ert sparande utvecklat sig under 2020?  


23 kommentarer:

 1. Grymt jobbat Slimis! Förstår att det varit ett tufft år med mycket jobb men med det sparandet som du lyckats sätta undan kommer du kunna glädjas av avkastningen i decennier framöver.

  Jag tycker inte du ska byta till indexfonder bara för det gått dåligt ett år. Jag själv har också tänkt i dom banorna men tror man måste se det i ett längre perspektiv. Är man bättre eller sämre en index över en tioårsperiod tror jag är en bättre ingång.

  God fortsättning och lycka till 2021!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tysta investeraren.

   Jag kommer troligtvis fortsätta min långsiktiga strategi likt tidigare då den fungerat bra de flesta åren jag mätt min avkastning. Som komplement har jag mina indexfonder och kanske ökar jag något här över tid för en bättre riskspridning.

   Önskar även dig en god fortsättning och lycka till under 2021.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Gott nytt år Slimis! Har man en så koncentrerad portfölj som du har så får man nog räkna med att vissa år underprestera index. Nästa år är kanske dina innehav vinnare igen. Jobba inte ihjäl dig förresten ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej ZeroStrategi.

   Eftersom jag valt en aktiv strategi lär räknar jag med att avvika index över tid. Men förhoppningsvis hoppas jag prestera lite bättre på sikt än 2020. Gällande jobbet skapar arbete hälsa och välstånd :-) Men visst är det kämpigt att jobba mycket över tid. Men man får som sagt inget gratis i livet och vill man tids nog bli ekonomiskt oberoende lär man ligga i och kämpa på. Tids nog är jag säker att mitt hårda arbete kommer ge lön för mödan.

   Önskar dig en god fortsättning :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Starkt ändå, att du genom din swingtrading kompenserat för en del av börsens nedgång! 2019 var dessutom ett riktigt fint år för din portfölj. Du har också bra förutsättning att få en bättre avkastning nästa år eftersom du förhoppningsvis köpt mycket för en relativt billig peng! :-)

  Gott Nytt År!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fumlan.

   Jag hoppas att mitt tålamod med H&M och Handelsbanken tids nog ger ett bra resultat. Som du skriver presterade portföljen riktigt bra under 2019. Men även de andra åren tycker jag att portföljen gått bra. Det blir iallafall ett spännande 2021 och givetvis hoppas jag på ett bättre år än 2020 :-)

   Önskar dig en god fortsättning och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Med den portföljen du har slår du knappast index. Varför inte sätta hälften i Investor tex? Då får du mer tillväxt samt bättre riskspridning. Skulle ärligt talat dumpat HM, deras tid är förbi. Vill du swingtrada är ju Investor perfekt för det. Lycka till och gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Jag har iallafall slagit index 2 av de 3 åren jag kunnat mätt min avkastning. Gällande H&M tror jag bolaget har bra chans för revansch under året. Förhoppningsvis hjälper vaccinet att H&M kan hålla sina butiker öppna senare i år. Sen har även bolaget en valuta medvind sedan några månader tillbaka. Jag har svårt att se att 2021 ska bli ett sämre år än 2020 för H&M. Gällande Investor är det ett fint bolag. Jag äger det via Avanza Zero och det får räcka i dagsläget.

   Tack för din kommentar och lycka till även du under 2021 :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Trots negativ avkastning ökat 300k på ett år, det är bra oavsett!
  Tror det kan vara bra att du minskar arbete framöver, men det känner du själv :-) Känner själv att man lika gärna kan jobba riktigt mycket ett tag, så går det snabbare är få ihop pengar. Vid 3 Mkr hade jag dock tagit det luuuugnt!

  Hoppas på ett starkt 2021!

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
 6. Gott nytt år Slimis! Bra kämpat med månadsspar på 26 tkr!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl.

   Ja 26 tkr i snitt per månad är rekord i sparande under 1 år. Har alltid haft som mål att spara minst 10 000 kr i månaden men med 2 inkomster i familjen och en hel del övertid kunde 2020 års sparande bli riktigt bra.

   God fortsättning Kalkyl och tack för din kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Det hör till att vid enstaka år prestera under det index som man jämför sig med och detta är än mer gällande då man ligger så koncentrerad likt du. Det viktiga är att ha koll på såväl sig själv som innehaven. Har man detta är sannolikheten för att det i slutändan kommer bli MYCKET FIN avkastning!

  Tack för detta år och gott nytt år!

  Med hopp om, såväl bildligt som bokstavligt, ljusare tider!

  /Cristofer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Cristofer.

   Ja börsen har ju vart det bästa alternativet för sparande över tid. Jag känner mig trygg med mina innehav och hoppas givetvis på ett bra 2021.

   Tack själv för detta år och god fortsättning :-) Vi går nu mot ljusare tider.

   Mvh Slimis

   Radera
 8. Tack för dina insatser i vården, de behövs!

  Jag kör med större portföljer än du för att minska risken och det har lönat sig:
  - Portfölj 1 (ISK, fokus utdelning, 25 bolag samt fonder): +11%
  - Portfölj 2 (KF, fokus utdelning, 15 bolag): +24%
  - Portfölj 3 (ISK, fokus grön tillväxt, 20 bolag): +67%

  I all välmening skulle jag verkligen vilja rekommendera dig att bredda dina innehav för att få ner risken. Just nu tycker jag du kör rysk roulette och om det går bra eller uselt kommer styras mer av tur än skicklighet.

  Kämpa på och gott nytt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Unknown.

   Kul att du haft en riktigt bra avkastning under 2020. Jag kommer öka riskspridningen över tid med framförallt mer pengar i indexfonder alternativt om jag hittar något annat som känns köpvärt för stunden. Men just nu vill jag inte minska i varken Handelsbanken eller H&M. Jag kan hålla med att jag har en koncentrerad portfölj men det är inte samma som att köra rysk roulette. Det är ju inga förhoppningsbolag jag äger utan större bolag som haft en bra intjäning över längre tidsperioder.

   Önskar dig en god fortsättning och tack för din kommentar :-) Hoppas att din portfölj presterar riktigt bra under 2021.

   Mvh Slimis

   Radera
 9. Du har gjort ett stort jobb under året!

  Vill du förklara närmare hur du får gratis el från Fortum?

  Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://slimis20.blogspot.com/2020/01/sa-lyckas-jag-fa-gratis-el.html

   Radera
  2. Hej Anonym och Arbetsplanen.

   Som Arbetsplanen skriver har jag förklarat det i länken här över. I dagsläget har jag cirka 5000 kr innestående gratis el :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 10. Hej Slimis!
  God fortsättning!

  Fantastiska inkomster under året. Förstår att det ligger mycket hårt slit bakom dessa timmar.

  Hoppas du hinner ta hand om dig och familjen också.
  Låter skönt att kanske jobba lite mindre under detta året.

  Hoppas avkastningen blir bättre under 2021!

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pb?

   Är ledig ett par dagar nu och det känns underbart. Blev drygt 50 timmar på jobbet från Torsdag nu till Söndagen så det var en kämpig helg.

   Vi håller tummarna att 2021 blir ett riktigt bra år. God fortsättning :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 11. det undrar nog alla om det inte är bättre att köra indexfond, vissa år är man efter, vissa år slår man index, svårt val.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste ju ta med risk i ekvationen. I min utdelningsportfölj har jag ca 25% pref- samt D-aktier för att få en jämn intäktsström, jag ser det som en lågriskinvestering och är okej med att uppsidan är begränsad och att de vissa år kommer gå sämre än index. Pengarna rullar in och det räcker för mig.

   Det Slimis skriver om på bloggen med mycket stor exponering mot enskilda företag/brancher samt spekulativ swingtrading med lånade pengar skriker däremot högrisk. Kombinationen av negativ avkastning samt hög risk tycker jag motiverar att tänka ett varv till.

   Man kan både bli rik och fattig av att handla med aktier...

   Radera
  2. Hej Två Månadslöner och Unknown.

   Jag har ju fortsatt nästan 600 000 kr i indexfonder och det ger en viss riskspridning. Framöver är tanken att öka mer här och då kommer även riskspridningen bli bättre. Gällande min swingtrading sker den alltid i större stabilare bolag och jag ser det som lägre risk. De sker även när jag tycker bolagen har en attraktiv värdering. Jag ser det inte själv som högrisk och det är inget som kommer göra mig fattig på sikt. Annat hade det varit om jag belånat mig i mindre förhoppningsbolag. De bolag jag kört swingtrading i är stabila bolag med bra intjäning över tid. Just nu ligger min belåningen på runt 3.4 % och på sikt kommer jag åter vara skuldfri.

   Önskar er god fortsättning och tack för era kommentarer :-)

   Mvh Slimis

   Radera