onsdag 27 september 2023

Månadens inköp

 Då var det åter den 27:e och som vanligt överförs en liten slant till mitt långsiktiga sparande. 

Dagens inköp kan ni se här under:


Som ni ser fortsätter jag investera månadsvis gratis via Levler och så har skett även idag. Detta för att få mer pengar över till investeringar och mindre pengar till banken. Tack Levler för gratis aktiehandel <3 Jag vill även tacka de läsare som blivit kund hos Levler (Sponsrad länk) här via bloggen. Det ger en liten slant till bloggen men framförallt betyder det otroligt mycket för mig <3 Vill ni handla aktier gratis de närmaste 1.5 året kan jag varmt rekommendera er att bli kund hos Levler (Sponsrad länk).  Efter 1.5 år kommer det kosta lite att handla aktier hos Levler men de kommer fortsatt vara billigare än både Nordnet och Avanza.

När det gäller Hufvudstaden fortsätter jag iallafall denna månad att stärka mitt ägande i fastighetsbolaget. Precis som förra månaden tycker jag aktien handlas till ett attraktivt pris idag. För stunden är fastighetssektorn överlag pressad men det syns även i kurserna. Många fastighetsbolag har tappat helt otroligt mycket i år och tror man att sektorn någon gång återhämtar sig lär det finnas fynd att hitta bland våra fastighetsbolag idag. När det gäller Hufvudstaden har aktien tappat runt 19 procent i år men är ner drygt 40 % sedan aktien toppade 2020. För egen del fortsätter jag som sagt att köpa i Hufvudstaden nu när sektorn är iskall. Det är höga räntor just nu, driftkostnaderna ökar, lågkonjunkturen är på väg och på det har Adidas lämnat sin flaggskeppsbutik som de hyrt av Hufvudstaden sedan runt 20 år tillbaka i tiden. På det är hushållen mer pessimistiska än vid Coronakrisen 2020. Ska vi se något positivt är det att Hufvudstaden är lägst belånat bland våra fastighetsbolag och de har fortsatt väldigt fina fastigheter i bra centrala lägen. Är det något fastighetsbolag som kommer gå stärkta ur denna kris tids nog tror jag just på Hufvudstaden. De har haft en bevisad affärsmodell som fungerat sedan 1915 och även om det ser ut att vara väldigt mycket elände i det korta perspektivet är min tro på lite längre sikt att vi kommer se bättre tider både för Hufvudstaden och fastighetsbranschen överlag. Det gäller dock att fortsatt ha tålamod och vänta in bättre tider. Efter regn kommer solsken.

Förutom min investering i Hufvudstaden har 2000 kr placerats i Nordnets gratisfond samt 1000 kr i Avanza Zero. Sist men inte minst har 200 kr placerats i Spiltan Aktiefond Investmentbolag. 

När det gäller börsen i övrigt har den vart ner lite den senaste tiden. Av den anledningen har ingen kortsiktig handel skett då läget för kortsiktig handel blir sämre när riskviljan är låg. Jag väljer inte heller att blanka då det inte är någon strategi som passar mig. Strategin nu och framöver är istället att investera så mycket som möjligt och att inte sälja något. Som långsiktig investerare är det lätt att dras med och sälja av när läget känns lite tungt. Har man heller inte varit med om någon nedgång på börsen kan det vara svårt att veta hur man ska göra med sitt sparande. Mitt bästa tips är att fortsätta investera som vanligt varje månad framöver. Även om vi får en liten lågkonjunktur framöver kan denna bli kortare än många tror och det kommer tids nog bättre tider igen. Det gäller som sagt att ha tålamod på börsen för att lyckas på sikt och belöning kommer med tiden.

Det var allt för nu och min nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen. Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs.


Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig vecka :-)



måndag 18 september 2023

Några tankar gällande Stora Enso

 Idag meddelar Stora Enso att deras nuvarande VD får gå för dagen. Vad jag läst ser analytiker detta som en överraskning. För egen del är jag inte alls lika förvånad.

För er som inte vet har jag följt bolaget lite från sidan men har aldrig skrivit om det här på bloggen. Jag har alltid vart lite intresserad då en av mina bästa vänner jobbat åt dem de senaste 16 åren. Värt att nämna är att han nu avslutat sin tjänst där och gått vidare till ett annat företag. Länge hade Stora Enso här väldigt gott rykte hos anställda. De hade framförallt väldigt låg sjukfrånvaro och det var ett ställe man gärna ville komma in och många jobbade sedan här fram till pension.

För ett par år sedan gick aktien riktigt bra. Min vän jobbade en hel del övertid och de tillverkade bland annat kartong till Zlatans parfym. De tillverkar också cigarett paket till Phillip Morris. Han var riktigt nöjd med sitt arbete just då. 

Men sen kom det nedskärningar. Det skulle vara mindre folk på golvet och pengar skulle sparas. Samtidigt höjde Vd sin ersättning. Det låter givetvis bra att man ska effektivisera och på så sätt tjäna mer pengar. Men alla dessa omorganisationer gjorde att min vän började trivas allt sämre på jobbet. De som underhöll maskinerna hann inte med att hålla efter. Det resulterade i att maskinerna krånglade allt mer och det stog mer still. Min vän märkte även att Stora Enso förlorade en hel del viktiga ordrar som tidigare flöt på bra. Nu på senare tid har de fått gå ner i arbetstid eftersom det vart så dåligt med ordrar. Min uppfattning är att det sparats in på underhållet av maskiner och det har vart ett dåligt beslut som lett till mer missnöje bland personalen på golvet. Det har även gjort att bolaget tappat en hel del kompetent personal som söker sig till annat. Samtidigt har det stuckit i ögonen att VD höjt sin ersättning så pass mycket samtidigt som det ska sparas på alla andra.

När nu Stora Ensos resultat kommit in riktigt dåligt är det för mig inte så förvånande att VD får gå på dagen. Jag tror som sagt det är fel strategi att spara in för mycket på personalen som sköter driften. Står maskinerna still pga tekniska problem blir det inte heller någon produktion. Min vän såg iallafall bättre framtidsutsikter på annat håll än att vara kvar hos Stora Enso. För den delen hoppas jag att Stora Enso vänder den negativa utveckling som är just nu. De är en stor arbetsgivare här på bygden och det skulle påverka mycket om många blev uppsagda på sikt.


Hur ser ni läsare på Stora Enso som en investering över tid?

torsdag 14 september 2023

Mentala modeller – för investerare som vill slå aktiemarknaden

För 3 år sedan läste jag Cristofer Anderssons första bok i ämnet och ni kan läsa min recension i länken under:

Börspsykologi: så blir du en bättre investerare

 För drygt 2 år sedan läste jag Cristofers andra bok i ämnet och ni kan läsa min recension i länken här under:

Mer Börspsykologi : mentala verktyg för att överlista aktiemarknaden



Nu har jag äntligen läst Cristofers tredje bok och precis som både föregående böckerna är jag imponerad. 

I denna bok fortsätter Cristofer att ge bra tips och ideer på hur du kan agera i olika situationer för att lyckas på börsen. Jag känner igen mig i mycket vad Cristofer skriver och jag tycker framförallt det är bra att han uppmärksammar att man ska tänka på nedsidan i en aktie. Genom att försöka minimera nedsidan på sin investering minimerar man även risken att förlora pengar. Sen är ju även chansen för en god uppsida bra på en investering om man begränsat nedsidan. Med detta menar jag att köpa en aktie till en viss säkerhetsmarginal och på så sätt minimera risken att ta stora förluster. 

Cristofer tar även upp vikten av att göra sin hemläxa. Genom att läsa på ordentligt innan du väljer att göra en investering ökar dina chanser att den blir bra på sikt. Det är egentligen något man ska göra även vid andra tillfällen i livet. Säg att du ska köpa ett nytt boende eller en bil. De mer kunskap du har innan detta köp desto större chans är det att du inte blir lurad och förlorar pengar. Läs alltid på och skaffa dig kunskap innan du köper något. Har du inte kunskap kan det vara till hjälp att ta med någon annan som är kunnig inom området och kan hjälpa dig. Köp inte grisen i säcken. En annan sak som är viktigt är att ibland försöka tänka lite kritiskt och eventuella konsekvenser det kan bli vid en investering. Det som ser för bra ut för att vara sant är ofta det.  

Cristofer tar även upp att inte ta förhastade beslut. Att sova på saken är ett bra tips även när det gäller aktier. Följ inte flocken och köp eller sälj utan eftertanke. Det minimerar risken för dåliga beslut över tid. Analysera istället vad som har hänt och försök se saken från flera synvinklar. Kanske är det inte så bra som det verkar. Eller så illa som det verkar. Att ta förhastade beslut pga känslor brukar inte vara en vinnande strategi över tid.

Cristofer tar även upp att ha en djävulens advokat. Med det menas att man har någon att diskutera sina tankar med som inte alltid håller med. Kanske tycker du på ett sätt men jag på ett helt annat. Vi har alla olika åsikter och tankar och det är viktigt att inte endast följa dem som har samma tankar och ideer som dig själv. På så sätt kan du se en investering ur flera synvinklar och det kan hjälpa dig över tid.

Förutom detta finns det mycket annat viktigt som Cristofer tar upp i boken. Precis som hans båda föregående böcker tycker jag ni ska läsa denna då jag tror den kan hjälpa er ta bättre beslut över tid. 

En fördel med Cristofers samtliga böcker är att de är väldigt lättlästa. Även om denna bok var på över 300 sidor gick det fort att läsa igenom den och det bästa var att den var väldigt intressant från början till slut.

Jag vill tacka min vän Cristofer för all kunskap han delat med sig via hans böcker. I mina ögon är Cristofer en sann förebild och på det en väldigt duktig lärare och författare. 

Lycka till framöver.

Vill ni köpa hans bok finns den bland annat på Pug.se ( Ej sponsrat inlägg)