fredag 21 december 2018

Årets sista inlägg

Idag kom åter lön in på kontot och som vanligt har det blivit en mindre investering. Denna månad har jag placerat 5000 kr i Avanza Zero och 1000 kr i deras globalfond. Tyvärr har kostnaderna dragit iväg denna jul och med det blev det mindre pengar än vanligt över till investeringar. Förutom en hel del utgifter för julklappar samt julmat kom även skatten på bilen denna månad. Min förhoppning är att kunna hålla uppe sparandet bättre under kommande år.

Några andra förändringar jag gjort i portföljen sedan jag senast köpte 1650 Handelsbanken aktier för 97 kr st var att jag avyttrat samtliga dessa aktier mellan 102.5-103 kr st. Med det blev det en snabb vinst på nästan 11 000 kr totalt. Dessa pengar har sedan placerats i H&M, Industrivärden och Lundbergföretagen som sedan dess har tappat i värde. Så i förhållande till vad portföljen tappat i värde den senaste tiden är vinsten på den korta traden i Handelsbanken en klen tröst.

Framöver ser det inte heller så roligt ut på aktiemarknaden. Jag kan tycka att många aktier kommit ner rejält i pris men ska vi se lägre vinster på börsen framöver finns det en övervägande risk att börsen fortsätter ner i en bear market istället för en korrigering. Räntorna är nu på väg upp och med det kommer det bli mindre pengar över till konsumtion för de flesta då var och varannan lånat alldeles för mycket. Även elpriset har gått upp det senaste året och framförallt den fasta avgiften som man inte kan göra något åt. Något positivt i det hela är att dieselpriset har gått ner den senaste tiden. Med det blir det lite billigare att ta sig till jobbet framöver. Även skatten på arbete sänks lite kommande år och med det blir lite mer över i plånboken. ISK skatten höjs däremot och blir 2019 ett dåligt börsår känns det inte alls roligt att betala skatt samtidigt som portföljen minskar i värde. Som sagt finns det många orosmoln på himlen men jag tycker inte man ska deppa ihop för det. För oss som placerar på längre sikt kan börsen bli billigare och kriser kommer och går.

Hur tänker jag om vi får en längre nedgång på börsen?

När börsen ständigt går upp brukar det vara en bra affär att köpa i dipparna. Detta fungerar inte när börsen ska ner. Börsen går då ett steg upp sen 2 steg ner. Belåning i en nedåtgående trend är inte heller roligt då man kan tvingas sälja sina aktier när det är som bäst köpläge. Jag minns både finanskrisen, 2011 och 2015 när börsen tappade 30 % på kort tid. Det är jobbigt att se portföljen tappa i värde varje dag men det är bara vänja sig för så är börsen. Ibland är det upp och ibland ner. På längre sikt förhoppningsvis upp. Jag har alltid kört på med mitt vanliga månadssparande och är man obelånad och köper varje månad behöver man inte vara orolig för en börsnedgång även om det svider när portföljen tappar ett par års sparande på några veckor. Varje månad börsen sjunker köper du lite billigare och för eller senare vänder börsen upp igen. Det gäller att ha en lång sparhorisont och inte sälja av när det gör som ondast. 2015 återhämtade sig börsen ganska fort. Hur lång denna börsnedgång kommer pågå är svårt att säga men som småsparare fortsätter jag mitt månad sparande som vanligt. Eftersom jag är född på 80 talet räknar regeringen med att jag ska jobba tills jag är 70 år. I så fall har jag 35 år kvar till pension och det är ingen rolig prognos alls. Jobbar man i vården får man även räkna med en pension på 8000-9000 kr i månaden och det är inte heller mycket att sträva efter. Mitt mål ligger kvar att kunna leva på utdelningar innan pensionsdagen och sen ta min pension som ett välkommet tillskott.  I dagsläget ser jag inget annat alternativ än att spara mina pengar på börsen på riktigt lång sikt. Jag har inga lån att betala av och att sitta med kontanter på ett konto är ingen lyckad strategi på längre sikt då inflationen äter upp pengarna. Vissa tror sig kunna sälja på toppen och köpa på botten men de flesta misslyckas med denna strategi.

Guld är ett annat alternativ som jag föredrog förr i tiden.
Även om mina investering i guld gick bra under finanskrisen håller jag mig från guld nu då jag inte alls tror på guld som då. Jag tror mer att vi hade en guldbubbla då börsen var mer eller mindre i kris mellan 2007-2011. Guld ger ingen ränta och om 30 år kommer en guldtacka inte vara mer än idag förutom att priset stigit. Jag tror mer på räntans effekt över tid. Tanken är att framförallt tanka mer Avanza Zero under kommande år. När börsen är deppig sjunker de flesta aktier i pris och genom köp i en gratis indexfond får jag mer för mina pengar samt en fin riskspridning.

Med det tar nu bloggen ledigt resten av året. Det kommer bli mycket jobb i jul samt lite tid över för firande med familjen. Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.


Ta hand om er och ha en God Jul och Gott Nytt År :-)

måndag 17 december 2018

Bloggen skänker denna månad pengar till WWF och Läkare utan gränser

Nu framöver kommer denna blogg varje månad skänka pengar till någon hjälporganisation. Denna månad har jag valt att skänka pengar till WWFs arbete med världens hav och Läkare utan Gränser. Jag tycker båda dessa hjälporganisationer gör ett mycket bra jobb både för människor och samhället och därför har de fått månadens donation. Orsaken att jag skriver detta på min blogg är att det är ni läsare som gjort det möjligt att jag kan skänka pengar varje månad nu och framöver. Som ni ser här nedan har jag genom bloggen lyckas värva så pass många Vimla vänner att jag lyckats ringa gratis varje månad men även att Vimla blir skyldig mig pengar varje månad. Detta genom att jag idag har 33 st Vimla vänner och egentligen bara behöver 10 st vänner för att ringa och surfa gratis. Tidigare har jag valt att köpa mer surf för pengarna som blivit över men nu när jag tids nog fått så mycket surf att jag inte kan göra av med allt har jag börjat fundera i nya banor. Kanske kan dessa pengarna komma till bättre nytta? Framöver kommer därför dessa pengar skänkas bort till någon hjälporganisation istället. I Mitt fall blir det då en gåva på ca 200 kr varje månad. 200 kr är inte så mycket för oss som har det bra här i Sverige men för en människa i nöd kan det vara skillnaden på liv eller död. Man ska alltid komma ihåg att vi har det bra här i Sverige och även om vi inte kan hjälpa alla här i världen kan vi alltid hjälpa någon.

Med det vill tacka er som läser och stödjer bloggen. Ni är alla betydelsefulla och guld värda.

( Obs Bilden nedan stämmer inte helt just nu. Detta då jag nedgraderar mitt abonnemang för att på så sätt kunna skänka bort mina pengar istället. Just nu har jag skänkt 100 kr denna månad men när nedgraderingen av mitt abonnemang är klart kommer ytterligare 100 kr skänkas. Mina framtida donationer till hjälporganisationer kommer bokföras under Betaltjänster hos Vimla då jag skänker pengar genom SMS  )



Skänker ni pengar till någon som behöver dom bättre? Eller har ni tips om någon hjälporganisation som kan ta del av framtida gåvor från bloggen?

Ökat i H&M

Idag kom H&M med sina försäljningssiffror och det såg ut enligt följande:

 H&M-gruppens försäljning steg med 6 procent i det fjärde kvartalet (september-november), jämfört med samma kvartal året innan då försäljningstillväxten var -2 procent.


Försäljningssiffran är exklusive valutakursförändringar och inklusive moms.
Genomsnittet av 16 analytikers estimat låg på en försäljningsökning på 6,5 procent, enligt Infront Data.
Försäljningen exklusive moms uppgick till 56.429 miljoner kronor (50.407). Här låg snittet på 56.621 miljoner kronor, enligt Infront Data.

Med det tycker jag mig se att H&M är på rätt väg. Min uppfattning är att H&M tar marknadsandelar och mer om detta kommer vi se i kommande rapport. I och med dagens försäljningssiffror vinstvarnar även Asos som faller rejält och även Zalando är ner runt 15 % i skrivande stund. Trots att H&M visar helt ok siffror idag dras även H&M ner i raset och med det ser jag ett bra tillfälle att öka mitt ägande i bolaget. Ytterligare 525 aktier har köpts in för 145.96 kr st. Jag finansierade köpet genom att sälja av 750 st Handelsbanken för 102.50 kr st. Jag kan tids nog tänka mig minska ner lite i H&M igen om priset känns rätt men idag kändes det som att aktien tog för mycket stryk pga att andra e-handlare presterar dåligt. Som jag skrivit tidigare på bloggen följer jag H&M på Instagram och de har idag ungefär 28.2 miljoner följare. De senaste månaderna har antalet följare ökat med ca 2 miljoner. Det kan jämföras med Zalando som under samma tid fått ungefär 50 000 till följare och med det har Zalando nu 584 000 följare. Den senaste tiden har jag även börjat följt Zara på Instagram. De har i dagsläget 29.9 miljoner följare och jag kommer även bevaka deras tillväxt på följare framöver. Med det hoppas jag att H&M nu framöver tar tillbaka detta överdrivna ras. Det ska bli spännande att läsa kommande rapport.
Uppdatering: Blev ett ytterligare köp av 220 H&M aktier för 141.62 kr st. Detta köp finansierades att jag åter minskade lite i Handelsbanken med 300 aktier för 102.90 kr st. 

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.
Med det vill jag även önska alla läsare en trevlig vecka :-)   

onsdag 12 december 2018

Blev fler förändringar i portföljen igen

Igår blev det åter förändringar i portföljen. Anledningen var att jag tyvärr var tvungen att ta ut lite pengar från portföljen av privata skäl. Totalt har ca 40 000 har tagits ur portföljen och med det minskade portföljens värde lite. Men då portföljen presterat bra den senaste tiden ligger portföljvärdet fortsatt på nästan 1 850 000 kr.  Det är första gången jag nallar pengar från portföljen men det kommer inte bli någon vana då mitt mål fortsatt är 2 miljoner i portföljvärde inom närtid. Hursomhelst var jag tvungen att ta dessa pengar från någonstans och jag passade då även på att omfördela min portfölj på samma gång. Innehaven har nu blivit lite mindre till antal igen och portföljen är mer koncentrerad. Fokus ligger på maximal avkastning nu framöver.

Av den anledningen har jag valt att avyttra min lilla post i Telenor med en liten vinst. Även SCA fick lämna med en liten vinst och sist men inte minst fick Wallenstam lämna portföljen. Jag valde att öka med 50 aktier i Industrivärden för 180 kr st. På så sätt ökade jag lite i SCA även om jag sålde av mitt enskilda innehav i bolaget. Telenor är ett stabilt och bra bolag men då bolaget utgjorde en sån liten del av portföljen valde jag att sälja av. Även Wallenstam är ett fint bolag. Aktien har gått starkt de senaste åren och aktien är ganska högt värderad. Tidigare har bolaget gjort sig förtjänt av en hög värdering då Hans Wallenstam vart fantastisk att skapa avkastning i bolaget. Senaste tiden har aktien stått och stampat och jag funderar hur fastighetsbolag överlag kommer att påverkas framöver om räntorna stiger. Jag väljer därför att sänka min exponering mot fastighetssektorn och just nu känner jag att min exponering mot Lundbergföretagen samt Hufvudstaden räcker.

Jag valde även att stärka mitt ägande i Skanska ytterligare. Jag tycker aktien känns rimligt köpvärd idag om bolaget någon gång kan börja prestera lite bättre igen. 100 aktier köptes in för 139.50 kr st. Med det blev tyvärr portföljen lite tråkigare igen. Men framöver kommer jag jobba hårt för att åter bygga upp portföljen till nya höjder. Detta genom att fortsätta jobba hårt samt försöka få mina hårt arbetande slantar att växa. Att lyckas med ett långsiktigt sparande kräver sitt tålamod och även att man vågar ta en viss risk.  Jag har denna månad sparat regelbundet i 11 år och trots att jag alltid jobbat inom låglöneyrken har mitt sparande växt med tiden. Jag tror med det att alla som vill kan lyckas med sitt sparande.

Här är några tips för att du ska lyckas med ditt aktie/ fond sparande:

Börja spara regelbundet och gärna så tidigt som möjligt i livet. Har du svårt att spara undan något så börja med en liten summa varje månad. Jag började själv att spara 1000 kr i månaden när jag var 24 år gammal. Med tiden har jag lyckas höja sparkvoten och idag är det ingen uppoffring att spara undan en slant varje månad. Den dagen du väljer att bilda familj blir det svårare att spara då familjelivet kostar mer. 

Lägg undan till ditt sparande direkt när du får din lön. I slutet av månaden är risken stor att det inte finns några pengar kvar.

Börja gärna ditt sparande med en gratis indexfond. Då får du bra riskspridning till en låg kostnad. Blir du mer intresserad av börsen kan du titta närmare på investmentbolag och enskilda aktier.

Läs mycket böcker om både sparande och aktier. Förutom böcker finns det idag många intressanta bloggar samt poddar att lyssna på. De bästa bloggarna hittar ni på höger sida av bloggen.  De mer kunskap ni har desto bättre. Var kritiskt till den information du läser och ta alltid dina egna beslut. Det är dina egna pengar du investerar och riskerar på börsen. 

Kom ihåg att börsen är riskfylld och denna placeringsform passar inte alla. Många köper dyrt och säljer billigt och det är inget sätt du blir rik av på lång sikt. Har du dåliga nerver tycker jag amorteringar är ett bra alternativ som ett riskfritt sparande.

Om du som jag har ett låglöneyrke så är mitt tips att jobba när andra vill vara lediga. Jag jobbar i princip alltid från morgon till kväll på helgerna och när det är storhelg jobbar jag i princip dygnet runt. Det händer även att jag jobbar nätter. Pengar växer inte på träd och ska du få in någon krona extra gäller det att se möjligheter och inte hinder.

Sist men inte minst så är det inte är de stora inkomsterna du blir rik av utan de små utgifterna. Mitt bästa tips är att ringa gratis men jag rekommenderar även sidan Sparapengar som innehåller hundratals spartips.

Ni ser min nya portfölj på höger sida av bloggen.

Med det vill jag önska alla läsare fortsatt lycka till med ert sparande samt framtida mål :-)


måndag 10 december 2018

Köpt och sålt aktier för drygt 300 000 kr idag

Idag tog jag beslutet av avyttra mina 850 aktier i Danske Bank. Samtliga aktier såldes för 138.45 DDK st. In till portföljen har 1650 Handelsbanken A köpts för 97 kr st. Den senaste tiden hade jag ökat på i Danske Bank och med det fått ner mitt GAV en hel del. Tanken var att behålla mitt innehav men samtidigt kändes det mer lockande att åter öka på mitt ägande i Handelsbanken. Innan sommaren köpte jag in 3000 aktier i Handelsbanken mellan 94-98 kr st och efter en snabb uppgång såldes 2750 aktier av för 107.95 kr st. Med det tog jag en vinst på ca 30 000 kr. Av dessa pengar har jag placerat drygt 160 000 kr i Danske Bank och de senaste dagarna har den danska kronan stärkts en del samt har Danske Bank aktien gått upp en del i hopp om att mindre böter kommer delas ut i framtiden. I och med detta har mitt innehav i Danske Bank ökat i värde från minus 11% ner till minus drygt 4 % eller drygt minus 8000 kr i värde. Under samma tid har samtidigt Handelsbanken aktien tappat drygt 10 % sedan min försäljning där. Framöver känns Handelsbanken som ett tryggare alternativ än Danske Bank, även om Danske Bank känns rimligt värderade idag och det var därför denna affär gjordes idag. Jag tror fortsatt att en investering i Danske Bank kan bli bra på sikt men risken känns också lite högre än en investering i Handelsbanken. I och med dagens köp stärker jag åter mitt ägande i Handelsbanken och bolaget är nu näst störst i portföljen efter H&M. Handelsbanken har de senaste 19:e månaderna inte presterat så bra som jag hoppats på men på längre sikt tror jag en investering i Handelsbanken kommer bli bättre. Det jag gillar med Handelsbanken är att de historiskt sett varit väldigt lönsamma samtidigt som kreditförlusterna har vart lägre än de andra storbankerna. De har även väldigt nöjda kunder som jag ser som ett plus i kanten.  Ligger Handelsbanken kvar på nuvarande nivå eller lägre kan jag tänka mig öka på lite till mer framöver. Annars är jag nöjd med nuvarande innehav.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Med det vill jag även önska alla läsare en trevlig vecka :-) 

tisdag 4 december 2018

Tagit in ett nytt bolag i portföljen

Jag har under en längre tid funderat på något skogsbolag till portföljen. Problemet är att de har vart för högt värderade under en längre tid. Då jag inte gillar att köpa på ATH har jag därför väntat in att priserna ska bli lite mer acceptabla. Nu har skogsbolaget SCA tappat drygt 30 % och idag tog jag chansen att köpa in en post i bolaget. 100 aktier köptes in för 72.92 kr st exklusive courtage. Jag hade gärna köpt en lite större post, men just nu har jag inte mycket pengar i kassan. SCA är Europas största privata skogsägare och just skog är något jag vill ha mer av i min portfölj. Jag äger dock en del skog genom Lundbergföretagen och Industrivärden som också har SCA i sina portföljer. Men från och med idag äger jag SCA som enskilt bolag också. SCA aktien handlas just till en direktavkastning på ca 2 %, men jag ser främst denna investering som en realtillgång med säkra och stabila kassaflöden.

En annan sak jag gillar med bolaget är deras mål gällande hållbarhet.

Här nedan är några framtida hållbarhetsmål gällande en fossilfri värld:

När skogen växer tar den upp och lagrar koldioxid som finns i atmosfären. Då vi avverkar mindre skog än vad vi förbrukar binder nettotillväxten varje år cirka fyra miljoner ton koldioxid. Detta motsvarar cirka åtta gånger mer än utsläppen av fossil koldioxid från vår verksamhet, inklusive transporter av råvaror och färdiga produkter.

Produkter är baserade på förnybar råvara från ansvarsfullt skötta skogar. Produkterna är återvinningsbara och kan ersätta plast och fossila bränslen. Med våra produkter bidrar vi till lägre klimatpåverkan för våra kunder och våra kunders kunder.

SCA vill vara med och bidra till denna omställning och ett av våra hållbarhetsmål är att vår värdekedja ska vara fossilfri. Genom att också främja skogstillväxten får vi en större positiv påverkan på klimatet. 

Att minska utsläppen av växthusgaser till de nivåer som är nödvändigt, kräver ett genomgripande skifte till förnybara, energieffektiva tekniker och energislag samt ett mera cirkulärt samhälle. Sverige ska bli en av världens första fossilfria välfärdsnationer och vara fossilneutrala till år 2045. SCA vill vara med och bidra till denna omställning och ett av våra hållbarhetsmål är att vår värdekedja ska vara fossilfri. Genom att också främja skogstillväxten får vi en större positiv påverkan på klimatet.



Resultat 1 JANUARI – 30 SEPTEMBER 2018 (jämfört med samma period föregående år)

 Nettoomsättningen ökade med 11 procent till 13 829 (12 422) MSEK. Tillväxten var främst relaterad till Papper och Trä.

EBITDA steg med 46 procent till 3 758 (2 570) MSEK. Resultatförbättringen var främst relaterad till högre priser.

 EBITDA-marginalen ökade till 27,2 (20,7) procent

 Resultat per aktie uppgick till 3,99 (1,82) SEK

Operativt kassaflöde, vilket exkluderar strategiska investeringar, steg till 2 007 (1 431) MSEK. Strategiska investeringar uppgick till 1 705 (2 085) MSEK och avser Östrandsinvesteringen.


Framöver expanderar SCA genom uppstart av av den utbyggda massafabriken Östrand. Produktionen kommer öka från dagens 430 000 ton till 900 000 ton under 2019 och full lönsamhet kommer nås 2020. Detta tror jag kommer driva viss vinsttillväxt framöver även om massapriser är volatila. Även valutan kommer spela roll framöver. Precis som för H&M gynnas SCA om euron stärks då Europa är deras största marknad. Min tanke är att fortsätta öka i SCA framöver om aktiens pris inte sticker iväg för mycket.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Har ni SCA eller något annat skogsbolag i portföljen?