Idag kom Hennes & Mauritz med sin Q3 rapport 2018. Även om resultatet var lite lägre än jag hade räknat med fanns det även flera positiva saker i rapporten. Här under är en liten sammanfattning av de viktigaste siffrorna.
Koncernens omsättning inklusive moms ökade med 9 procent till MSEK 64 800 (59 383) under tredje kvartalet. Omsättningen exklusive moms uppgick till MSEK 55 821 (51 229), en ökning med 9 procent. I lokala valutor ökade försäljningen inklusive moms med 4 procent. Det fortsatta förändringsarbetet har bidragit till en successivt förbättrad försäljning och ökade marknadsandelar på de flesta marknader.
· Koncernens försäljning online ökade med 32 procent.
· Bruttoresultatet uppgick till MSEK 28 091 (26 350), vilket motsvarar en bruttomarginal om 50,3 procent (51,4).
· Resultatet efter finansiella poster uppgick till MSEK 4 012 (5 016). Koncernens resultat efter skatt uppgick till MSEK 3 099 (3 837), motsvarande SEK 1:87 (2:32) per aktie.
· De problem som uppstod under våren i samband med implementeringen av nya logistiksystem i USA, Frankrike, Italien och Belgien medförde extraordinära kostnader om cirka MSEK 400 i tredje kvartalet. Försäljningen på dessa marknader minskade sammantaget med 8 procent, medan de övriga 66 marknaderna sammantaget ökade försäljningen med 8 procent i lokala valutor i kvartalet.
· Lyckad lansering av det nya varumärket Afound både i butik och online i Sverige.
· Framgångsrik etablering av H&M i Ukraina.
· Online och de fysiska butikerna integreras alltmer samtidigt som arbetet med att rulla ut onlinebutiken till samtliga befintliga butiksmarknader och fler därtill fortsätter med full kraft.
· COS lanseras online i Kina samt på Tmall under hösten 2018. · Uruguay blir ny H&M-butiksmarknad under hösten 2018.
Som jag skrivit tidigare ser jag inga större problem med de tillfälliga kostnaderna för det nya logistiksystemet. Dessa kostnader kommer framöver att minska. Online försäljningen imponerar och växer detta kvartal med 32 %. Klart över H&Ms egen prognos på minst 25 %. Som rapporten även visar tar H&M marknadsandelar på de flesta marknader. Även bruttomarginalen var lite bättre än analytikerna hade förväntat sig. Även om lagret åter har ökar säger KJP att lagersituationen är fullt hanterbar och bolaget bedömer därför att prisnedsättningarna i relation till omsättningen inte kommer öka de fjärde kvartalet jämfört med motsvarande kvartal förra året.
H&M fortsätter att öppna nya butiker och då främst på tillväxtmarknader. Samtidigt stänger man olönsamma butiker och förhandlar om till bättre hyror på många ställen. Jag ser positivt på samarbetet med Tmall och deras nya satsning Afound. För er som är intresserade av H&M rekommenderar jag er att följa dem på Instagram. H&Ms följarkrets har en otrolig tillväxt där. Som jag skrivet tidigare har antalet följare snart ökat med 2 miljoner på bara några månader. I dagsläget har H&M 27.1 miljoner följare. Det kan tex jämföras med Zalando som har drygt 500 000 följare.
Med det är jag idag glad att jag ökat på rejält i H&M den senaste tiden. Än en gång har jag lärt mig att gå på min egen magkänsla och strunta i bruset runt om i media. Dessa experter och analytiker kan ju fortsätta tro på en kurs runt 100 kr. Själv ser jag 200 kronor om inte allt för länge. Genom att göra sin egen analys och köpa aktier när de är prisvärda gör man de bästa affärerna. Med det har min portfölj växt så det knackar de senaste veckorna. För ca 2 månader sedan passerade portföljen 1.8 miljoner och i skrivande stund är portföljen värd hela 1 918 000 kr. Jag vill framförallt tacka H&M för den senaste tidens fina avkastning. Med det behåller jag mina 3500 aktier i bolaget och räknar med en fortsatt fin avkastning nu framöver. Jag räknar med att portföljen passerar 2 miljoner innan nyår och i så fall har jag lyckats dubbla portföljens värde under bloggens tid.
Förutom detta har jag idag även köpt 50 Wallenstam aktier för 85.50 kr st samt investerat 2500 kr i Avanza Zero. Detta gör denna månad till den sämsta sparmånad på flera år. Utgifterna har vart högre än normalt och förra månaden jobbande jag lite mindre än normalt. Men som kompensation har jag jobbat på lite extra denna månad och det kommer finnas lite mer att investera i slutet av nästa månad.
Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.
Med det vill jag även önska alla H&M ägare grattis för den senaste tidens fina avkastning :-)
Välkommen! Kommer på denna sida skriva dagbok över mina framtida investeringar. Investeringarna görs främst i svenska börsbolag. Pengar som investeras kommer från lön jag får genom mitt arbete plus återinvesteringar av utdelningar! All information som finns på bloggen kommer från mig personligen och skall ses som ren amatörkunskap. Kommentera gärna!
torsdag 27 september 2018
tisdag 25 september 2018
Sålt IcaGruppen
Idag tog jag beslutet att sälja av mitt innehav i IcaGruppen. 100 aktier köptes in för 277.10 kr st och såldes idag för 278.50 kr st. Efter courtage var dragit blev det en affär på marginellt plus. Det finns en personlig orsak bakom beslutet att sälja och det är även därför jag även väljer bort Axfood i dagsläget. I dagsläget har jag nämligen ett extrauppdrag åt en av Axfood och Icas största konkurrenter här i Sverige. Jag vill inte gå in närmare på vilket bolag det gäller och för den delen har jag även tystnadsplikt gällande den ekonomiska situationen i företaget. Men för de som undrar finns det inte så många större konkurrenter att välja på här i Sverige. Jag har engagerat mig i denna verksamhet i 6 månader och egentligen skulle detta uppdrag vara slut strax. Det var en av anledningarna att jag kunde tänka mig äga Ica igen. Men idag kom ett positivt besked och saker och ting förändras framöver. Med det ska jag fortsätta jobba på framöver och det känns oerhört positivt. Jag kommer med det engagera mig minst 6 månader till och det skulle kännas fel att äga aktier hos konkurrerande verksamhet. Jag väljer dock fortsatt att äga Ica genom mitt investmentbolag Lundbergföretagen samt Industrivärden men det får räcka just nu.
Vad har jag köpt för pengarna?
Jag har köpt tillbaka 150 aktier i Wallenstam 85.65 kr st. Jag sålde ju tidtagare av mina 700 Wallenstam aktier för 91 kr st. Nu har aktien kommit ner lite i pris sedan jag sålde mitt innehav. Även om jag fortsatt tycker Wallenstam aktien är lite dyr tror jag den kan ge en ok avkastning på sikt. Mycket beror väl också på hur räntan utvecklar sig framöver. Men fortsätter aktien ner framöver kommer jag öka på innehavet till en viss del. Resterande likvider ligger kvar i kassan. Jag funderar fortsatt vart dessa ska placeras. Men har inte alldeles för bråttom då jag tror det kan komma bra köplägen nu framöver. Med det väntar jag nu in H&Ms rapport. Kommer en uppdatering om den tids nog :-)
Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.
Med det vill jag även önska alla läsare en trevlig Tisdag :-)
Vad har jag köpt för pengarna?
Jag har köpt tillbaka 150 aktier i Wallenstam 85.65 kr st. Jag sålde ju tidtagare av mina 700 Wallenstam aktier för 91 kr st. Nu har aktien kommit ner lite i pris sedan jag sålde mitt innehav. Även om jag fortsatt tycker Wallenstam aktien är lite dyr tror jag den kan ge en ok avkastning på sikt. Mycket beror väl också på hur räntan utvecklar sig framöver. Men fortsätter aktien ner framöver kommer jag öka på innehavet till en viss del. Resterande likvider ligger kvar i kassan. Jag funderar fortsatt vart dessa ska placeras. Men har inte alldeles för bråttom då jag tror det kan komma bra köplägen nu framöver. Med det väntar jag nu in H&Ms rapport. Kommer en uppdatering om den tids nog :-)
Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.
Med det vill jag även önska alla läsare en trevlig Tisdag :-)
måndag 24 september 2018
Nu är min flytt till Nordea klar
Flytten till Nordea
Efter lite strul har jag äntligen mina aktier hos Nordea igen. Det kom in fel information att mina aktier skulle flyttas från Avanza till Nordea istället för att mitt ISK hos Avanza skulle avslutas och sedan flyttas över till Nordea. Av den anledningen gick inte flytten igenom då Avanza ville ha 39 kr per värdepapper för att flytta mina innehav. Det gick inte heller att ringa Avanza så att de kunde fixa till detta. Utan Nordea var tvungen att skicka ett nytt besked om att kontot inte skulle flyttas utan avslutas. Hade jag haft pengar på mitt konto hos Avanza vid flytten hade jag fått betala några hundra kronor och det var inget jag var sugen på. Jag gillar inte alls företag som låser in sina kunder med flyttavgifter eller andra fula metoder. Kan inte bolaget jag är kund hos möta mina förväntningar vill jag kunna avsluta samarbetet utan att betala en massa pengar. Som nöjd kund stannar man och att ta ut ockeravgifter för att låsa in sina kunder tror jag inte är rätt sätt att få nöjda kunder. Jag kan tex jämföra med min mobiloperatör Vimla. De har varken bindningstid eller flyttavgifter och skulle jag inte vara nöjd med deras tjänst byter jag bara. De är billiga och erbjuder en fantastisk kundservice samt bra täckning och i dagsläget har jag inget att klaga på. Jag stannar helt enkelt för att jag är nöjd med deras tjänst och med största sannolikhet kommer jag vara kund hos dem hela mitt liv. Sedan får mina barn ärva mitt telefon nummer. Vill även du ringa med den bästa operatören får du gärna använda min Vimla tipslänk som ger dig 10 kr rabatt varje månad resten av ditt liv. Då jag själv ringer gratis hoppas jag även att fler kan ha möjlighet att göra detta i framtiden. Det finns roligare saker att lägga pengarna på än en telefonräkning här i livet. Fler företag borde iallafall satsa på nöjda kunder istället för att låsa in sina kunder. Med det är jag nöjd med att Nordea inte har några flyttavgifter. Som jag skrev om tidigare är Avanza riktigt dyra om du vill flytta dina utländska innehav. Har du annat en svenska innehav kan du inte komma undan deras flyttavgifter.
Nordeas låga Valutaväxlingsavgift
En annan sak jag de senaste dagarna har noterat är Nordeas låga valutaväxlingsavgifter. Jag rekommenderar att ni går in på bloggkollegan Myntaren som skrivit om Den dolda kostnaden för valutavaxlingsavgiftDen dolda kostnaden för valutavaxlingsavgift . Jag trodde tidigare att Nordeas valutaväxlingsavgift var den samma som för Avanza och Nordnet. Men så fel jag hade. Tar vi amerikanska aktier så har Nordea en valutaväxlingsavgift på 0.03%. Det kan jämföras med Avanza och Nordnet som har en avgift på 0.25%. Det kanske inte låter så mycket men denna avgift är över 800 % dyrare hos Avanza och Nordnet. Som jag även skrivit tidigare är Avanza/Nordnets mini courtage över 400 % dyrare än Nordea. Avgiften hos Nordnet/Avanza är 0.25% mot Nordeas 0.06%. På det betalar även Nordea tillbaka utländsk källskatt inom några veckor. Det kan jämföras med Avanza då de finns dem som väntat 2-3 år på sina pengar. Pengar som kunde gjort bättre att ha så fort som möjligt. Med dessa skillnader i avgifter tror jag Avanza behöver något mer för att locka kvar sina trogna kunder. Det jag ser positivt med Avanza idag är deras plattform som är bra samt deras fonder med låga avgifter. Men då jag själv främst fokuserar på aktiehandel kommer Nordea gynna mig rejält med lägre avgifter. Orsaken att jag tidigare bytte från Nordea till Avanza var att de vid vissa tillfällen hade tekniska problem. Men efter att ha pratat med kundtjänst har de lovat att tjänsten Nordea Investor fungerar bättre idag än när den var ny. Det kommer uppdateringar tids nog vad det gäller Nordea Investor.
Med det vill jag även önska alla läsare en trevlig vecka :-)
Efter lite strul har jag äntligen mina aktier hos Nordea igen. Det kom in fel information att mina aktier skulle flyttas från Avanza till Nordea istället för att mitt ISK hos Avanza skulle avslutas och sedan flyttas över till Nordea. Av den anledningen gick inte flytten igenom då Avanza ville ha 39 kr per värdepapper för att flytta mina innehav. Det gick inte heller att ringa Avanza så att de kunde fixa till detta. Utan Nordea var tvungen att skicka ett nytt besked om att kontot inte skulle flyttas utan avslutas. Hade jag haft pengar på mitt konto hos Avanza vid flytten hade jag fått betala några hundra kronor och det var inget jag var sugen på. Jag gillar inte alls företag som låser in sina kunder med flyttavgifter eller andra fula metoder. Kan inte bolaget jag är kund hos möta mina förväntningar vill jag kunna avsluta samarbetet utan att betala en massa pengar. Som nöjd kund stannar man och att ta ut ockeravgifter för att låsa in sina kunder tror jag inte är rätt sätt att få nöjda kunder. Jag kan tex jämföra med min mobiloperatör Vimla. De har varken bindningstid eller flyttavgifter och skulle jag inte vara nöjd med deras tjänst byter jag bara. De är billiga och erbjuder en fantastisk kundservice samt bra täckning och i dagsläget har jag inget att klaga på. Jag stannar helt enkelt för att jag är nöjd med deras tjänst och med största sannolikhet kommer jag vara kund hos dem hela mitt liv. Sedan får mina barn ärva mitt telefon nummer. Vill även du ringa med den bästa operatören får du gärna använda min Vimla tipslänk som ger dig 10 kr rabatt varje månad resten av ditt liv. Då jag själv ringer gratis hoppas jag även att fler kan ha möjlighet att göra detta i framtiden. Det finns roligare saker att lägga pengarna på än en telefonräkning här i livet. Fler företag borde iallafall satsa på nöjda kunder istället för att låsa in sina kunder. Med det är jag nöjd med att Nordea inte har några flyttavgifter. Som jag skrev om tidigare är Avanza riktigt dyra om du vill flytta dina utländska innehav. Har du annat en svenska innehav kan du inte komma undan deras flyttavgifter.
Nordeas låga Valutaväxlingsavgift
En annan sak jag de senaste dagarna har noterat är Nordeas låga valutaväxlingsavgifter. Jag rekommenderar att ni går in på bloggkollegan Myntaren som skrivit om Den dolda kostnaden för valutavaxlingsavgiftDen dolda kostnaden för valutavaxlingsavgift . Jag trodde tidigare att Nordeas valutaväxlingsavgift var den samma som för Avanza och Nordnet. Men så fel jag hade. Tar vi amerikanska aktier så har Nordea en valutaväxlingsavgift på 0.03%. Det kan jämföras med Avanza och Nordnet som har en avgift på 0.25%. Det kanske inte låter så mycket men denna avgift är över 800 % dyrare hos Avanza och Nordnet. Som jag även skrivit tidigare är Avanza/Nordnets mini courtage över 400 % dyrare än Nordea. Avgiften hos Nordnet/Avanza är 0.25% mot Nordeas 0.06%. På det betalar även Nordea tillbaka utländsk källskatt inom några veckor. Det kan jämföras med Avanza då de finns dem som väntat 2-3 år på sina pengar. Pengar som kunde gjort bättre att ha så fort som möjligt. Med dessa skillnader i avgifter tror jag Avanza behöver något mer för att locka kvar sina trogna kunder. Det jag ser positivt med Avanza idag är deras plattform som är bra samt deras fonder med låga avgifter. Men då jag själv främst fokuserar på aktiehandel kommer Nordea gynna mig rejält med lägre avgifter. Orsaken att jag tidigare bytte från Nordea till Avanza var att de vid vissa tillfällen hade tekniska problem. Men efter att ha pratat med kundtjänst har de lovat att tjänsten Nordea Investor fungerar bättre idag än när den var ny. Det kommer uppdateringar tids nog vad det gäller Nordea Investor.
Med det vill jag även önska alla läsare en trevlig vecka :-)
måndag 17 september 2018
H&M upp över 70 000 kr idag
Idag rapporterade mitt största innehav H&M sina försäljningssiffror för det tredje kvartalet. Tror få som följer H&M har missat dagens uppgång på 16.63 %. Med det överträffade försäljningen de flesta negativa analytiker. Den senaste tiden har jag fortsatt öka i H&M även om det känns tungt när nästan alla omkring mig vart pessimistiska till bolaget. Jag har helt enkelt valt att stänga ute allt negativt och fortsatt att öka på när det gjorde som ondast. Idag var en bra dag för H&M och med det den bästa dagen någonsin när det gäller min portföljs värdeutveckling under en dag. Det känns ganska otroligt när portföljen ökar över 70 000 kr på en dag. Skulle jag sålt av bolaget förra veckan hade jag ångrat mig en dag som denna. Än en gång har det visat sig bra att köpa när marknaden är som mest pessimistiskt. Som jag skrivit tidigare har jag gjort de bästa affärerna när bolag jag vill äga vart som mest ratade. Jag försöker köpa bra bolag till vettiga värderingar. Oftast uppkommer inte dessa köplägen när bolag står i ATH utan mer ofta när marknaden i övrigt är lite pessimistisk till de bolag jag vill äga. Jag ligger fortsatt back i H&M men inte alls lika mycket som tidigare. Med det tror jag det finns bra förutsättningar att aktien fortsätter upp framöver. Just nu har H&M vissa logistikproblem men jag är säker på att bolaget jobbar hårt för att fixa till dessa snart. Dollarn ser ut att kunna bli svagare framöver och även det skulle vara positivt för bolaget. Som jag skrivit tidigare växer H&Ms följarkrets på Instagram rejält den senaste tiden. De senaste 2-3 månaderna har antalet följare ökat med runt 1.5 miljon och just nu har H&M totalt ca 27 miljoner följare. Det kan tex jämföras med Zalando som har drygt 500 000 följare. Det går även vissa rykten om att Stefan Persson är intresserad att köpa ut bolaget igen. Som jag skrivit tidigare tycker jag detta skulle var ett tråkigt beslut. Jag har ägt H&M till och från sen 2012 och vill gärna äga det framöver då jag alltid gillat H&M både som kund och aktieägare. Om det nu blir utköp från börsen i framtiden hoppas jag på en budpremie som plåster på såren. Med det fortsätter jag behålla mina 3500 aktier och ser fram emot kommande utdelning om ett par månader.
Med det vill jag även önska grattis till alla uthålliga H&M ägare. Nu håller jag tummarna för en fortsatt fin utveckling :-)
Med det vill jag även önska grattis till alla uthålliga H&M ägare. Nu håller jag tummarna för en fortsatt fin utveckling :-)
fredag 14 september 2018
Lite allmänna tankar kring Avanza och Nordea
Nu i dagarna håller jag åter på att flytta över mitt aktiesparande till Nordea. Som jag skrev om i mitt tidigare inlägg är det främst för att sänka mina courtageavgifter framöver. Men en annan fördel jag hört är att det går väldigt fort att få tillbaka utländsk källskatt från Nordea. Bloggkollegan Snålgrisen väntar tex på 13 000 kr som Avanza dröjer med att betala tillbaka. Hos Nordea tar det 6 veckor om jag förstår rätt? Nu finns det säkert andra investerare som har mer än 13 000 kr innestående i utländsk källskatt. Pengar som kunde gjort bättre på annat håll. Med tiden äter inflationen upp pengarna och att vänta flera år på dessa pengar känns onödigt. Istället för att vänta på källskatt som är ens egna pengar skulle dessa pengar kunnat återinvesterats i nya fonder/aktier alternativt vara en buffert/avbetalning på bolån. Jag tycker det borde vara en självklarhet att Avanza fixar tillbaka källskatten fortare till sina kunder. Avanza har ju trots allt 50 000 miljonärer som sina kunder och det finns säkert flera som vill ha tillbaka sina pengar inom rimlig tid.
Nu till lite kostnader vad det gäller att handla med aktier. Avanza lockar sina nya kunder med courtagefri handel upp till 80 000 kr. Betydligt bättre att vara kund där den första tiden än tex Nordea som tar 0.06 % i avgift. När du tids nog får ihop lite kapital (Över 80 000 kr) får du betala ordinarie courtagepriser. Dessa priser varierar men de flesta småsparare använder courtagenivån som kostar 0.25% i avgift. Köper du utländska aktier får du även betala 0.25% i växlingsavgift. Så fort du köper något i utlandet försvinner alltså 0.5 % av ditt kapital. Kan vara bra att vara medveten om när man är ny på aktiehandel. Detsamma gäller om du sedan får för dig att sälja ditt utländska innehav. Mer avgifter igen. Tids nog kanske du väljer att göra någon större affär hos Avanza och byter till en annan courtagenivå. Med det blir avgiften lägre i procent men även minimipriset på din aktieaffär blir högre. Efter ett tag kanske du glömmer att byta tillbaka till den courtagenivå som passar hos Avanza när du ska göra en mindre affär igen. Jag har själv lyckats med detta flera gånger under de år jag använt Avanza. Som ett exempel betalade jag 99 kr för en affär på 5000 kr. Samma affär hade kostat 3 kr hos Nordea. Då förstår man hur mycket pengar Avanza tjänat på sina kunders "glömska". När man glömmer att byta courtagenivå och betalar dyrt, känns det ungefär som när du glömt betala en faktura och får en påminnelse avgift på 60 kr. Man blir irriterad på sig själv men även på dessa "courtage klasser". Med tiden kanske du märker hur mycket pengar du lägger ut på aktiehandel. Med lite större affärer kan det snabbt bli tusenlappar du lägger ut i courtageavgifter. Jag vet det själv då jag under flera år kört arbitrage i Handelsbanken aktien och vissa dagar omsatt flera hundra tusen kronor. Med en lägre courtageavgift blir det mer pengar över till dig som kund. Jag tycker du ska se din courtageavgift precis som en fonds förvaltningsavgift. Genom att hålla nere kostnaderna blir det mer pengar över till dig och mindre till banken.
Om du precis som många andra lockats till Avanza men tids nog tröttnat på de olika "courtagenivåerna" eller de högre courtageavgifterna kan det bli riktigt dyrt om du vill flytta dina pengar.
Ett exempel: Du har byggt upp en riktigt fin utdelningsmaskin med aktier från diverse länder. Denna portfölj ger dig utdelning varje månad och du har en riktigt bra riskspridning. Idag har du 5 svenska investmentbolag, 10 amerikanska aktier men har även valt att köpa in 5 aktier utanför Norden, USA och Canada. Du har ju läst att riskspridning är bra. Genom att sprida riskerna har du lagt ner mycket pengar genom att köpa dessa aktier med en högre courtageavgift än du behövt men även betalat växlingsavgiften varje gång du handlat utländska aktier.
Nu har du precis som mig helt plötsligt gjort misstaget att inte byta "courtagenivå" vid flera tillfällen. Samt insett att det kostat dig onödiga pengar med dessa högre courtageavgift vid flera tillfällen. Det är lätt att bli irriterad för mindre. Du har insett att din portfölj inte längre är värd under 80 000 och nu får du betala vad det egentligen kostar.
Du får helt plötsligt för dig att flytta dina pengar. Du vill ju handla aktier till ett lågt courtage. Du ringer Nordea och de fixar hela flytten åt dig. Det går några dagar och plötsligt får du ett meddelande från Avanza där det står: Kostnad för överföring
Då helt plötsligt förstår du att du sitter fast hos Avanza om du inte betalar dyrt för att flytta över dina aktier. Betalar du inte 39 kr per svensk aktie, 150 kr per amerikansk aktie samt 450 kr per övrig aktie blir det ingen flytt.
I exemplet här ovan kostar flytten följande:
5 svenska innehav * 39 kr =195 kr
10 amerikanska innehav * 150 kr = 1500 kr
5 st övriga länder * 450 kr = 2250 kr
För att flytta din portfölj lär du hosta upp med 3945 kr i detta fall. Detta kan vara bra att vara medveten om detta innan du börjar spara på lång sikt. Enda sättet att komma undan denna flyttavgift är att endast äga svenska innehav. Om du bara äger svenska innehav och väljer att avsluta ditt ISK hos Avanza kan de ej ta ut någon avgift. Ett annat alternativ är att du säljer av dina utländska innehav. Men även det kan kosta mycket då du åter måste betala en växlingsavgiften när det gäller utländska aktier.
I slutändan är det alltid banken som tjänar på kunders okunskap gällande avgifter. Kolla därför alltid upp diverse avgifter hos olika banker innan du väljer att använda deras tjänster. Det kan annars bli en dyr erfarenhet tids nog. Obs detta inlägg är ej sponsrat av Avanza. Jag skriver bara mina egna tankar kring avgifter.
Har du betalat dyrt för att flytta din aktieportfölj?
Nu till lite kostnader vad det gäller att handla med aktier. Avanza lockar sina nya kunder med courtagefri handel upp till 80 000 kr. Betydligt bättre att vara kund där den första tiden än tex Nordea som tar 0.06 % i avgift. När du tids nog får ihop lite kapital (Över 80 000 kr) får du betala ordinarie courtagepriser. Dessa priser varierar men de flesta småsparare använder courtagenivån som kostar 0.25% i avgift. Köper du utländska aktier får du även betala 0.25% i växlingsavgift. Så fort du köper något i utlandet försvinner alltså 0.5 % av ditt kapital. Kan vara bra att vara medveten om när man är ny på aktiehandel. Detsamma gäller om du sedan får för dig att sälja ditt utländska innehav. Mer avgifter igen. Tids nog kanske du väljer att göra någon större affär hos Avanza och byter till en annan courtagenivå. Med det blir avgiften lägre i procent men även minimipriset på din aktieaffär blir högre. Efter ett tag kanske du glömmer att byta tillbaka till den courtagenivå som passar hos Avanza när du ska göra en mindre affär igen. Jag har själv lyckats med detta flera gånger under de år jag använt Avanza. Som ett exempel betalade jag 99 kr för en affär på 5000 kr. Samma affär hade kostat 3 kr hos Nordea. Då förstår man hur mycket pengar Avanza tjänat på sina kunders "glömska". När man glömmer att byta courtagenivå och betalar dyrt, känns det ungefär som när du glömt betala en faktura och får en påminnelse avgift på 60 kr. Man blir irriterad på sig själv men även på dessa "courtage klasser". Med tiden kanske du märker hur mycket pengar du lägger ut på aktiehandel. Med lite större affärer kan det snabbt bli tusenlappar du lägger ut i courtageavgifter. Jag vet det själv då jag under flera år kört arbitrage i Handelsbanken aktien och vissa dagar omsatt flera hundra tusen kronor. Med en lägre courtageavgift blir det mer pengar över till dig som kund. Jag tycker du ska se din courtageavgift precis som en fonds förvaltningsavgift. Genom att hålla nere kostnaderna blir det mer pengar över till dig och mindre till banken.
Om du precis som många andra lockats till Avanza men tids nog tröttnat på de olika "courtagenivåerna" eller de högre courtageavgifterna kan det bli riktigt dyrt om du vill flytta dina pengar.
Ett exempel: Du har byggt upp en riktigt fin utdelningsmaskin med aktier från diverse länder. Denna portfölj ger dig utdelning varje månad och du har en riktigt bra riskspridning. Idag har du 5 svenska investmentbolag, 10 amerikanska aktier men har även valt att köpa in 5 aktier utanför Norden, USA och Canada. Du har ju läst att riskspridning är bra. Genom att sprida riskerna har du lagt ner mycket pengar genom att köpa dessa aktier med en högre courtageavgift än du behövt men även betalat växlingsavgiften varje gång du handlat utländska aktier.
Nu har du precis som mig helt plötsligt gjort misstaget att inte byta "courtagenivå" vid flera tillfällen. Samt insett att det kostat dig onödiga pengar med dessa högre courtageavgift vid flera tillfällen. Det är lätt att bli irriterad för mindre. Du har insett att din portfölj inte längre är värd under 80 000 och nu får du betala vad det egentligen kostar.
Du får helt plötsligt för dig att flytta dina pengar. Du vill ju handla aktier till ett lågt courtage. Du ringer Nordea och de fixar hela flytten åt dig. Det går några dagar och plötsligt får du ett meddelande från Avanza där det står: Kostnad för överföring
Då helt plötsligt förstår du att du sitter fast hos Avanza om du inte betalar dyrt för att flytta över dina aktier. Betalar du inte 39 kr per svensk aktie, 150 kr per amerikansk aktie samt 450 kr per övrig aktie blir det ingen flytt.
I exemplet här ovan kostar flytten följande:
5 svenska innehav * 39 kr =195 kr
10 amerikanska innehav * 150 kr = 1500 kr
5 st övriga länder * 450 kr = 2250 kr
För att flytta din portfölj lär du hosta upp med 3945 kr i detta fall. Detta kan vara bra att vara medveten om detta innan du börjar spara på lång sikt. Enda sättet att komma undan denna flyttavgift är att endast äga svenska innehav. Om du bara äger svenska innehav och väljer att avsluta ditt ISK hos Avanza kan de ej ta ut någon avgift. Ett annat alternativ är att du säljer av dina utländska innehav. Men även det kan kosta mycket då du åter måste betala en växlingsavgiften när det gäller utländska aktier.
I slutändan är det alltid banken som tjänar på kunders okunskap gällande avgifter. Kolla därför alltid upp diverse avgifter hos olika banker innan du väljer att använda deras tjänster. Det kan annars bli en dyr erfarenhet tids nog. Obs detta inlägg är ej sponsrat av Avanza. Jag skriver bara mina egna tankar kring avgifter.
Har du betalat dyrt för att flytta din aktieportfölj?
tisdag 11 september 2018
Köpt och sålt aktier för drygt 700 000 kr de 2 senaste dagarna
Den senaste tiden har jag funderat lite på mitt största innehav Handelsbanken. Genom åren har banken gett mig en imponerande avkastning. De senaste året har banken presterat desto sämre. Jag sålde ju av 6000 aktier 2017. Under 2018 återköpte jag en stor del av dessa aktier billigare. Som lägst var aktien ner under 100 kr i sommar och jag köpte då på mig 3000 aktier mellan 94-98 kr st. Efter det tog aktien ett rejält skutt och var upp i 112 kr. Min tro har vart att bankerna ska få ett visst stöd genom att minusräntan tids nog försvinner. Men istället för att aktien fortsatt upp har den nu presterat sämre igen. På ett sätt känner jag lite oro till banker överlag. Det kommer fonder som är i princip gratis, samma gäller kreditkort och courtagekostnaden håller på att försvinna. Nu på senare tid har även nya nisch aktörer pressat bolåneräntan och frågan är om inte flera kommer jämföra bolåneräntan om det blir sämre tider. Tanken har slagit mig varför man betalar dyrt hos storbankerna idag då det finns flera aktörer med betydligt lägre bolåneräntor. Jag tror dock många är bekväma av sig och därför inte bryr sig om att pruta kostnader. Banker har även just nu rekordstora marginaler på bolån och frågan är hur länge det kan hålla i sig. Sen finns ju alltid risken att kreditförluster ökar i sämre tider. Jag tog iallafall beslutet att åter minska ner min exponering mot Handelsbanken. Igår sålde jag av 2750 aktier för 107.95 kr st. Med det tog jag hem en vinst på drygt 10 % eller strax under 30 000 kr om man jämför vad aktierna kostade i somras. Idag valde jag även att sälja 2250 Handelsbanken A för 107.05 kr st. In köptes 2250 Handelsbanken B för 106.63 kr st. Med det lyckades jag äntligen med en arbitrage affär i Handelsbanken igen. Vinsten blev nästan 700 kr på denna affär. Med det är jag åter lycklig Handelsbanken B ägare men äger även en mindre pott Handelsbanken A. Lite av pengarna från försäljningen har redan investerats i Avanza Zero men resterande ligger jag just nu likvid med. Jag har inte riktigt bestämt mig vart dessa pengar ska placeras men tanken är att åter öka min riskspridning igen. Skulle vi se Handelsbanken under 100 kr igen finns dock risken att jag investerar mer här igen. Med det vill jag tacka Handelsbanken för den kortsiktigt goda avkastningen.
Nordea Investor
Jag har även tagit beslutet att åter flytta mina sparpengar till Nordea igen. Kvar hos Avanza blir 200 aktier i Handelsbanken A samt 200 H&M men även mina indexfonder. Resterande portfölj flyttas över till Nordea de närmaste dagarna. Tyvärr äter en hög courtagekostnad upp alldeles för mycket av min avkastning över tid. Även om Avanzas plattform är bättre än Nordea tycker jag inte priset är värt att betala. Nu har ju äntligen Avanza ordnat så att man kan byta courtage klass 1 gång om dagen och det är givetvis ett plus i kanten. Detta skulle gjorts för länge sen. Men bättre sent än aldrig. Men främsta anledningen till flytten är Nordeas låga courtagekostnad på 0.06 % samt att slippa byta Avanzas olika courtage klasser hela tiden. Då jag ofta sparar 10 000 kr i månaden blir kostnaden för ett aktieköp 6 kr hos Nordea istället för 25 kr hos Avanza. Men även alla framtida återinvesteringar samt förändringar i portföljen blir billigare hos Nordea i framtiden. Med tanke på att jag är förhållandevis ung än kommer det sparas mycket pengar de kommande 20-30 åren. Min tro är även att Nordea Investor blivit mer stabilt den senaste tiden. Detta enligt Markus på deras kundtjänst. Med det ger jag åter Nordea en chans igen och tackar åter Avanza för den korta tid vi hjälptes åt.
Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.
Använder du Nordea Investor? Vad tycker du om deras tjänst?
Nordea Investor
Jag har även tagit beslutet att åter flytta mina sparpengar till Nordea igen. Kvar hos Avanza blir 200 aktier i Handelsbanken A samt 200 H&M men även mina indexfonder. Resterande portfölj flyttas över till Nordea de närmaste dagarna. Tyvärr äter en hög courtagekostnad upp alldeles för mycket av min avkastning över tid. Även om Avanzas plattform är bättre än Nordea tycker jag inte priset är värt att betala. Nu har ju äntligen Avanza ordnat så att man kan byta courtage klass 1 gång om dagen och det är givetvis ett plus i kanten. Detta skulle gjorts för länge sen. Men bättre sent än aldrig. Men främsta anledningen till flytten är Nordeas låga courtagekostnad på 0.06 % samt att slippa byta Avanzas olika courtage klasser hela tiden. Då jag ofta sparar 10 000 kr i månaden blir kostnaden för ett aktieköp 6 kr hos Nordea istället för 25 kr hos Avanza. Men även alla framtida återinvesteringar samt förändringar i portföljen blir billigare hos Nordea i framtiden. Med tanke på att jag är förhållandevis ung än kommer det sparas mycket pengar de kommande 20-30 åren. Min tro är även att Nordea Investor blivit mer stabilt den senaste tiden. Detta enligt Markus på deras kundtjänst. Med det ger jag åter Nordea en chans igen och tackar åter Avanza för den korta tid vi hjälptes åt.
Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.
Använder du Nordea Investor? Vad tycker du om deras tjänst?
tisdag 4 september 2018
Har gjort några förändringar i portföljen samt tagit in Lundbergföretagen igen
Idag köpte jag åter in Lundbergföretagen till portföljen. Nu i efterhand visade det sig rätt att sälja när Di ansåg att det var "köpläge". För några dagar sedan sålde jag 400 st Lundbergföretagen för 315 kr st. Pengarna investerades i 465 st ICAGruppen för 277.10 kr st. Idag sålde jag av 400 ICAGruppen för 274.80 kr st. In köptes 400 Lundbergföretagen för 302.60 kr st. Alla inköpspriser är exklusive courtage. Med det kunde jag köpa tillbaka Investmentbolaget lite billigare. Men jag valde även att sälja mina ICAGruppen med en mindre förlust. Efter försäljningen har jag fortsatt kvar 100 st ICAGruppen och det får räcka just nu. Jag kan tänka mig öka på lite framöver om priset känns rätt. Men just nu vill jag ha in Lundbergföretagen i portföljen igen. Investmentbolaget är inte billigt men jag behöver riskspridning i portföljen och tror fortsatt att Fredrik Lundberg kan förvalta mina pengar väl på sikt. Nackdelen som jag skrev tidigare är den låga direktavkastningen. Ett annat beslut jag tog häromdagen var att sälja av mina Wallenstam aktier. Jag har ägt Wallenstam från och till under en längre tid och har tidigare lyckats sålt aktien dyrt för att sedan köpa in den lite billigare igen. Av någon anledning har jag börjat fundera om vi kommer få en räntehöjning snart. Då fastighetsaktier överlag har gått väldigt stark ett längre tid valde jag därför att minska min exponering mot sektorn. 700 Wallestam har sålts för 91 kr st. Jag har gjort en rejäl vinst i Wallenstam och får tacka för den fina avkastningen. Jag kan mycket väl tänka mig ta in bolaget igen om aktien av någon anledning skulle gå ner lite i pris. I dagsläget känns värderingen lite ansträngd även om bolaget troligtvis förtjänar det. För Wallenstams pengar har jag köpt in ytterligare 300 Handelsbanken för 111 kr st. Jag tänker att om räntan någon gång går upp borde banker kunna gynnas genom att slippa minusräntan. Om eller när detta kommer hända visar sig i framtiden.
Jag har även valt att köpa in ytterligare 400 H&M aktier mellan 121-127 kr st. Just nu är det plågsamt att vara ägare i detta bolag. Senaste dagarna har flera analytiker sänkt bolaget och som grädde på moset kommer Carnegie med ett krisscenario att aktien kommer stå i 70 kr snart. Som jag gjort tidigare försöker jag öka när det gör som ondast. Samtidigt skulle man vilja sälja för att slippa plågan att portföljen tappar i värde. I detta läge tänker jag tillbaka när jag ägde Handelsbanken och låg 100 000 kr back. Även det sved rejält. Jag ökade på när det gjorde som ondast och det slutade så småningom med en vinst på 150 000 kr. Men just nu är det som sagt inte kul att vara ägare i H&M. Jag hoppas att nästa rapport kan visa något positivt. Ska man se något positivt med H&M är det väl att det gjorts en hel del insiderköp på dessa nivåer. Förutom Stefan Persson har Stina Bergfors köpt 8000 aktier och Madeleine Persson köpt 50 000 aktier. Jag följer även H&M på Instagram. På bara ett par månader har bolaget fått ca 1.5 miljoner fler följare. Med det tror jag fortsatt att H&M är populärt och kan fortsätta växa på i många år. På kort sikt oroar den starka dollarn samt strukturomvandlingen inom detaljhandeln. Med det väntar jag in rapporten som kommer snart.
Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.
Med det vill jag även önska alla läsare en trevlig vecka :-)
Jag har även valt att köpa in ytterligare 400 H&M aktier mellan 121-127 kr st. Just nu är det plågsamt att vara ägare i detta bolag. Senaste dagarna har flera analytiker sänkt bolaget och som grädde på moset kommer Carnegie med ett krisscenario att aktien kommer stå i 70 kr snart. Som jag gjort tidigare försöker jag öka när det gör som ondast. Samtidigt skulle man vilja sälja för att slippa plågan att portföljen tappar i värde. I detta läge tänker jag tillbaka när jag ägde Handelsbanken och låg 100 000 kr back. Även det sved rejält. Jag ökade på när det gjorde som ondast och det slutade så småningom med en vinst på 150 000 kr. Men just nu är det som sagt inte kul att vara ägare i H&M. Jag hoppas att nästa rapport kan visa något positivt. Ska man se något positivt med H&M är det väl att det gjorts en hel del insiderköp på dessa nivåer. Förutom Stefan Persson har Stina Bergfors köpt 8000 aktier och Madeleine Persson köpt 50 000 aktier. Jag följer även H&M på Instagram. På bara ett par månader har bolaget fått ca 1.5 miljoner fler följare. Med det tror jag fortsatt att H&M är populärt och kan fortsätta växa på i många år. På kort sikt oroar den starka dollarn samt strukturomvandlingen inom detaljhandeln. Med det väntar jag in rapporten som kommer snart.
Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.
Med det vill jag även önska alla läsare en trevlig vecka :-)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)