fredag 28 juli 2023

Månadens inköp

 Då har åter en lön kommit in på kontot och som vanligt investeras en liten slant. Till att börja med gjorde jag igår mitt första köp helt courtagefritt hos Levler (Bli gärna kund hos dem via denna sponsrade länk helt kostnadsfritt). 30 Hufvudstaden köptes för 129.90 kr per aktie. Idag är börsen ner och jag passade därför på att köpa ytterligare 100 aktier i Hufvudstaden för 128.30 kr per aktie. Förutom det har jag lyckats med 2 kortsiktiga affärer i Hufvudstaden de senaste dagarna och det har resulterat i en vinst på drygt 1000 kr. Det har även gjorts ett mindre köp i index samt mitt vanliga månadssparande i Spiltan aktiefond investmentbolag. 

Med det sagt är kassan åter tömd i det korta perspektivet och nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen. Förövrigt är jag just nu på semester så blogg aktiviteten är lite lägre än normalt.

Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs. Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig kommande helg :-)

måndag 17 juli 2023

Levler - En bra utmanare till Nordnet och Avanza på sikt

Detta inlägg är sponsrat av Levler men åsikterna är mina egna. Detta inlägg har inte gett mig betalt men jag får en liten ersättning om ni blir kund hos Levler via någon av mina tipslänkar här på sidan.

Den senaste tiden har jag tittar allt mer på vad Sveriges nya sparplattform Levler har att erbjuda samt hur deras tjänst fungerar. 

För er som inte vet startades Levler av Nordnets tidigare sparekonom Joakim Bornhold och i dagsläget erbjuder de fondsparande med en rabatt på 25 % i jämförelse med många fonder hos tex Avanza. 

Sedan en kort tid tillbaka erbjuder de nu även sina kunder courtagefri aktiehandel enda fram till slutet av mars 2025. För egen del la jag över 50 000 kr på courtage förra året så här finns det rejält med pengar att spara om man handlar mer aktivt på börsen. 

From 2025 ligger Levlers priser på aktiehandel enligt nedan:

Aktiehandel (Courtagefritt tom 2025-03-31) 

Stockholmsbörsen Från:

 Rörlig: Levler Mini 1 kr 0,185% 

Levler Small 29 kr 0,112% 

Levler Medium 52 kr 0,051% 

Levler Fast Pris 74 kr 

Du kan själv välja den courtageklass som passar dig bäst utifrån ditt handelsmönster och efter att ha pratat med Levlers kundtjänst ska man kunna byta courtageklass varje dag. Men det finns även tankar om att de ska genomföra att det endast blir en courtageklass i framtiden och på så sätt kan man betala rätt courtage vare sig man gör mindre eller större affärer. Jag tror detta skulle vara en stor konkurrensfördel för dem om så infördes. Genom åren har jag betalat alldeles för mycket pengar i courtage hos Avanza genom att vara klantig och inte bytt courtageklass när jag skulle gjort det.  

I dagsläget erbjuder inte Levler handel av utländska värdepapper. Men det är på gång och enligt kundtjänst kommer valutaväxlingsavgiften tids nog vara lägre än Avanza och Nordnets 0.25 %. Min tro är att även denna avgift iallafall kommer vara 25 % lägre än Avanza och Nordnet. Kanske kan vi äntligen tids nog se en rimlig avgift för att handla utländska aktier. 

I dagsläget är Levlers tjänst inte så utvecklad men jag gillar ändå deras hemsida och framtidssatsning på en mer prisvärd tjänst över tid. Jag har en stark tro att detta kan bli en riktigt bra utmanare på den svenska marknaden framöver. Jag fondsparar själv här idag med ett mindre belopp varje månad men redan i slutet av denna månad har jag tänkt köpa mina första aktier helt courtagefritt hos dem. Skulle jag gillar deras aktiehandel på sikt kommer jag fortsätta handla aktier här och kanske även flytta mina aktier hit tids nog. 

En annan fördel är att Levler inte har någon flyttavgift ifall du inte skulle vara nöjd med deras tjänst. Du kan handla dína aktier courtagefritt 1.5 år framöver och sedan flytta dina aktier om du inte tycker deras tjänst fungerar bra. För egen del såg jag att Nordnet tog en flyttavgift på 49 kronor per värdepapper. Att låsa in sina kunder ser jag aldrig som något bra och Nordnet borde ta bort denna avgift. Det är bättre att erbjuda en bra tjänst till sina kunder så att de stannar av den anledningen. 


Genom detta inlägg får jag som sagten liten ersättning om ni blir kund hos dem via min länk till den. Annars kan ni bli kund hos dem via deras vanliga hemsida. Men inlägget har huvudsakligen gjorts eftersom jag vill tipsa om en spartjänst som jag tror kommer bli riktigt bra på sikt.


 Uppdatering 28/7 I dagsläget fondsparar jag månadsvis hos Levler och har även gjort mitt första aktieköp helt courtagefritt. Jag gillar verkligen Levler och det kommer bli fler aktie/fondköp här framöver.


Finns det någon läsare som är kund hos Levler idag och hur ser ni på deras sparplattform? 

torsdag 6 juli 2023

Köpt 8630 aktier i Hufvudstaden. Sålt i Axfood

Då var det Torsdag och nya möjligheter. Idag gick börsen ner och den blev allt mer sur varefter dagen gick. En aktie som stod emot nedgången bra var Axfood. Den senaste tiden har jag köpt in totalt 5000 aktier här och i det korta perspektivet har aktien gett mig en fantastisk avkastning då den uppvärderats runt 3 % senaste veckan samtidigt som börsen är ner. Tidigare var jag plus runt 50 000 kr i aktien i år men nu tror jag den summan ligger på mellan 70-80 tusen kronor. Jag är som sagt inte helt säker eftersom en hel del handel har vart hos Nordnet och här har jag lite sämre koll på siffrorna. Idag sålde jag iallafall av 4800 aktier och jag vill tacka Axfood för den fina avkastningen för den här gången. Jag har fortsatt kvar 200 aktier och dessa har jag för avsikt att behålla iallafall i det korta perspektivet. Axfood aktien kommer fortsatt finnas på min bevakningslista och kanske återkommer jag om läget känns rätt. Men för stunden vill jag som sagt tacka för kaffet.

Anledningen till försäljningen i Axfood var att fastighetssektorn tappade rejält idag pga oro för högre räntor och även mitt största innehav Hufvudstaden hängde med ner. Jag tycker själv att flera fastighetsbolag handlats på attraktiva nivåer den senaste tiden och jag vill passa på att handla i Hufvudstaden just nu när marknaden anser att det är fastighetskris. För egen del ser jag ingen större kris när det gäller Hufvudstaden. Vakanserna har enligt hemsidan blivit bättre den senaste tiden, det har kommit nyheter att några hyresgäster utökar sina butikslokaler, Cecil Coworking går bra, belåningen är lägst bland våra svenska fastighetsbolag och det är ett fint och välskött bolag som jag gärna äger på lång sikt. Timingen till köp ser jag som bra. När det är fastighetskris vill många sälja och då kan jag köpa aktierna billigare. Tack för det och det ska bli spännande att försätta följa bolaget framöver. Mina aktier är inte till salu till dagens pris. 

Dagens transaktioner ser ni här under:



Som ni ser blev det handel både hos Nordnet, Avanza och Länsförsäkringar idag. Förutom det har jag fått in lite försäkringspengar idag och dessa användes för att amortera ner på min portfölj belåning hos Avanza. Förutom det investerades 5950 kr i Nordnets indexfond och detta var pengar från gårdagens kortsiktiga vinst. 

Efter dagens transaktioner äger jag nu fler aktier i Hufvudstaden än jag någonsin gjort. Nämligen 31530 stycken aktier. Jag har fortsatt en liten exponering mot Axfood och mitt innehav i Nordnets gratisfond är större än tidigare pga den senaste tidens ökningar från kortsiktig handel. På det är nu belåningen lägre hos Avanza och jag har fortsatt drygt 400 000 kr i kassa utanför börsen. Så även om det vart en nedgång på 3.25 % i Hufvudstaden idag ser ekonomin i stort sett bättre ut än någonsin. 

Uppdatering:  7/7 valde jag att släppa mina sista 200 Axfood aktier för ungefär 238 kr per styck. Med det tackar jag åter Axfood för en fin avkastning. Jag köpte ytterligare 70 Hufvudstaden för 128 kr per styck. Resten av likviden valde jag att amortera ner på portföljbelåningen hos Avanza. Det kommer även bli ett inköp i Nordnets gratisfond nu på Måndag. 

Uppdatering 2: 12/7 De senaste dagarna har ytterligare 470 aktier i Hufvudstaden köpts in för strax under 126.50 kr per styck. Det blev även en ökning i Nordnets gratisfond med 20 000 kr. Nu är kassan förbrukad i det korta perspektivet.

Framöver håller jag tummarna för en uppvärdering i Hufvudstadens aktie på sikt och som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs. Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen.


Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig Torsdag kväll :-)

onsdag 5 juli 2023

Köpt och sålt aktier för 3.2 MKR idag

Då var det åter Onsdag och nya möjligheter. Idag var börsen ner. Men hur än börsen går finns möjlighet för lite kortsiktig handel om läget är rätt. Idag har jag åter vart in och handlat i mina största innehav Hufvudstaden och Axfood. Dagens transaktioner ser ni här under:


Det hela började med att Axfood aktien gick starkt och samtidigt dippade Hufvudstadens ner till en attraktiv nivå. Jag passade därför på att sälja av 3400 aktier i Axfood och istället återköptes 6100 aktier i Hufvudstaden. Sen var det bara att vänta en stund så sjönk Axfood aktien tillbaka lite samtidigt som Hufvudstadens aktie uppvärderades. Det gav ett bra tillfälle att åter sälja av i Hufvudstaden med en vinst på 55 öre per aktie. Efter det köptes samtliga Axfood aktierna tillbaka 86 öre billigare per aktie. 

Det hela slutade iallafall med en vinst på nästan 6000 kr när courtage är betalt. Dagens vinst kommer investeras i Nordnet Indexfond Sverige ESG men det sker som sagt imorgon.

Det var allt för stunden.

Men som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs. Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig vecka :-)

tisdag 4 juli 2023

Nu är jag Private Banking kund hos Nordnet

Idag blev jag äntligen Private Banking kund hos Nordnet. Min flytt från Länsförsäkringar är delvis klar men jag hoppas att allt blir flyttat här i veckan. För att bli PB kund här krävs ett kapital på 2.5 MKR så gränsen är lite lägre än hos Avanza som har 3 MKR som gräns.

Som Private Banking kund får jag nu tillgång till börsdata 6 månader gratis. Vad jag förstår skulle jag även få Affärsvärlden gratis i 6 månader. Jag valde denna gåva digitalt då jag tänker ur miljösynpunkt. Tack för dessa gåvor Nordnet. 

Som Private Banking kund får man ett eget service- och mäklarteam, personlig service inom 30 sekunder. Även detta låter riktigt bra. När det krånglar med något vill man inte sitta i kö alldeles för länge.

En annan fördel med Nordnet är deras gratisfond Nordnet Indexfond Sverige ESG. I jämförelse med Avanzas gratisfond Avanza Zero som innehåller 30 innehav innehåller denna fond drygt 100 innehav och följer OMX Stockholm Benchmark ESG Responsible Gross Index (OMXSBESGGI). Nordnet har även fler indexfonder som är gratis men här måste man betala en valutaväxlingsavgift på 0.25 % vid köp och sälj.

 Nordnet Indexfond Sverige ESG exkluderar bland annat spelbolag och det ser jag som positivt. Just spelsektorn håller jag mig gärna utanför av flera skäl. Jag får även en bra riskspridning här och även en liten exponering mot fastighetssektorn (ca 5 %). I dagsläget har jag investerat ungefär 300 000 kr i denna fond men mer pengar ska in här framöver.

En nackdel med Nordnet i jämförelse med Avanza är att courtageklassen endast går att ändra 1 gång i månaden. Det blir helt enkelt svårare att variera mellan små och större affärer. Men man kan ju hoppas att Nordnet ändrar på detta och blir bättre än Avanza med tiden. Men för egen del tror jag det hela kommer gå bra ändå. Jag kör ju mest lite större affärer och då passar fastpris 99 kr mig bra. Men som sagt så hoppas jag att Nordnet förbättrar detta i framtiden och jag tror isåfall att det kan gynna dem genom att fler kunder väljer dem istället för andra aktörer. 


När det gäller Avanzas senaste driftstörningar kostade detta mig mellan 6-8 tusen kronor och på det en massa jobb att flytta mina pengar och byta bank. Jag fick inte heller tillbaka alla de pengar Avanza drog för extra courtage. Konstigt att en bank kan dra dubbelt courtage när maxcourtage ligger på 99 kr. Jag undrar även hur många andra kunder som blev lurade genom att ta extra courtage och som sedan aldrig märkte det utan bara betalat. Hade jag inte sagt till om detta hade jag troligtvis inte fått tillbaka en krona av detta. Det har vart ett jävla strul att ha med Avanza att göra när man pratar med fel personal och deras tjänst inte fungerar som den ska. Ett tips är att göra era mest lönsamma kunder nöjda när er tjänst fungerar uselt. Man kan tex be om ursäkt och bjuda på lite gratis courtage som plåster på såren när en kund ber om det. Istället väljer ni att vara giriga och det minsta man som kund borde få är de pengar ni tagit för mycket i courtage. Ha lite förståelse att kunder blir missnöjda så kanske ni slipper att folk flyttar sina pengar bort från er. Men framöver kan som sagt Avanza glömma en massa courtageintäkter från mig. Jag kommer betala ner det sista av min belåning och när läget är rätt kommer jag flytta det sista som går till Nordnet. Sköter sig Nordnet bra framöver kommer det bli de som får ta ta del av mina courtageintäkter i framtiden.

Till slut är det bara 99 kr som jag aldrig fick tillbaka av Avanza men det är inte själva summan som är problemet. Under åren har jag bidragit med flera hundra tusen i courtage till denna bank och sen när man får problem inte bara 1 gång under 1 vecka utan 2 och dessutom att deras tjänst ligger nere flera timmar är det under all kritik.  Hade de satsat på sin driftsäkerhet istället för en massa annat strunt hade deras kunder kanske sluppit förlora en massa pengar när deras tjänst inte fungerar som den ska.

Med det sagt ser jag fram emot att testa Nordnet PB tjänst framöver. Som vanligt kommer ni få höra hur jag tycker deras totala tjänst fungerar över tid. Mitt första intryck är väldigt bra iallafall. Framförallt räknar jag med en mer stabil tjänst än Avanza framöver och för mig är det viktigare än alla layout förbättringar som Avanza satsar på.


Är det någon läsare som är PB kund hos Nordnet? Vad tycker ni om deras tjänst?