onsdag 31 maj 2023

Minskat Avanza Zero. Stort köp i fastigheter + Axfood

 Då var det åter Onsdag och nya möjligheter. Den senaste tiden har det vart rejäl oro i fastighetssektorn men för inte länge sedan valde jag att åter gå in i Hufvudstaden. Sedan dess har oron i sektorn blivit värre och sämst går SBB som idag är ner ytterligare drygt 10 % till en ny botten notering på strax under 4.3 kr per aktie. Förutom det såg jag att Di skrivit en artikel om oron med högre räntor för våra fastighetsbolag. 


För egen del har jag länge undvikit sektorn men idag slog jag till och handlade rejält i flera fastighetsbolag. Jag har minskat ner med nästan 1.3 miljoner kronor i Avanza Zero och dagens inköp ser ni här under:


 Till och börja med har jag åter gått in i Wallenstam sedan jag lång tid tillbaka sålde fastighetsbolaget till ett premiepris. Just då var våra fastighetsbolag heta och folk ville betala bra för dem. Idag har jag återköpt en rejäl stek aktier och dessutom många fler än jag tidigare ägt. Aktien har tappat från runt 84 kr och idag betalade jag 34.74 kr per aktie + courtage. Totalt 7400 aktier har handlats in till portföljen.

Förutom detta har 1000 stycken Axfood aktier inhandlats till portföljen. Aktien toppade tidigare på runt 330 kr och idag betalade jag strax under 239 kronor för mina aktier. Det var inte allt för länge sedan jag körde lite kortsiktig handel i aktien och idag kunde aktien åter återköpas billigare. Jag kan tänka mig öka på lite mer här framöver om priset är rätt och om jag får in lite mer pengar.

Jag har även köpt in 3000 stycken Fabege idag för 77.53 kr per aktie. Nyligen gick den norska miljadären John Fredriksen in i bolaget och har köpt 5 % av bolaget. Aktien toppade tidigare runt 160 kronor per aktie och har sedan tappat drygt 50 % av sitt värde och jag tycker aktien känns intressant i och med att priset på aktien sjunkit så pass mycket. Aktien handlas till en hög substansrabatt ( Drygt 53 %) och en direktavkastning på drygt 3 %. Min förhoppning är en uppvärdering här den dagen fastighetsmaknaden vänder upp igen.

Jag har även valt att ta in Castellum i portföljen. Jag har förr i tiden ägt aktien men det har aldrig vart ett stort innehav. Jag tycker bolaget agerade klokt med att tidigt dra in utdelningen och på det har det även kommit in pengar utifrån. Framöver kommer skuldsättningen se bättre ut och på sikt räknar jag med utdelning igen. Tidigare när Castellum tagit in pengar har aktien gått riktigt bra. Jag hoppas så även nu. 2500 aktier har köpts för 100.35 kr per aktie.

Sist men inte minst har jag fortsatt stärka mitt ägande i Hufvudstaden. Ytterligare 2280 aktier har köpts in för 127.57 kronor per aktie. Detta är mitt top pick i sektorn och så sent som igår gick Fredrik Lundberg ut med att han inte ser någon kris i fastighetssektorn.

Förutom det har jag sålt för nästan 1.3 miljoner i Avanza Zero. Fonden har gått ganska bra i år och drivits framförallt av våra fantastiska industribolag. Men även värderingen på flertalet av dessa börjar bli högt. Atlas Copco, ABB, Alfa Laval är ett par exempel på aktier som gått helt strålande de senaste åren. Fonden handlas inte så långt från ATH och jag valde som sagt att minska lite här i går. Detta för att fynda framförallt fastighetsbolag när sektorn nu är iskall. Jag har dock fortsatt kvar 850 000 kr i Avanza Zero. På sikt hoppas jag givetvis på en uppvärdering i fastighetssektorn och för stunden känns det som ett bra tillfälle att gå in i denna sektor. Givetvis kan det gå ner framöver men någon gång är min tro att vi ser en vändning. Jag känner mig iallafall trygg med mitt val av fastighetsbolag och håller nu tummarna för en ljusare framtid. 


Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs. Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen.


Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig vecka :-)



fredag 26 maj 2023

Ökar på i Hufvudstaden

Då var det åter Fredag och idag kom det in lite pengar på kontot. Som vanligt fördes det över en slant till Avanza och jag har idag fortsatt stärka mitt ägande i Hufvudstaden. 

Dagens inköp ser ni här under:


Förutom det köptes även 60 stycken aktier i Hufvudstaden igår för 128.50 kr per aktie. Efter dessa transaktioner äger jag nu 15715 aktier i bolaget och fortsätter aktien hålla sig kring dessa priser eller lägre är tanken att fortsätta öka på mer framöver. Som mest ägde jag 25870 aktier i Hufvudstaden i slutet av 2021 men dessa såldes i slutet av December då. Nu passar jag på att återköper aktier lite billigare. 

För stunden är det dock inte bara Hufvudstaden som pressas av alla fastighetsbolag. Balder är ner från nästan 120 kr till 39 kronor i skrivande stund. SBB är ner runt 72 % i år. Fabege har tappat runt 50 % från toppen för att bara nämna några andra fastighetsbolag som haft det tufft på senare tid. 

På sikt är dock min tro att man kan hitta riktigt bra köp bland fastighetsbolagen nu när läget är som det är. Köpte man de fastighetsbolag som klarade av 90-talskrisen gjorde man så här i efterhand en riktigt bra affär. Det gäller dock att härda ut tills det blir bättre tider igen och att bolaget man investerar i inte går i konkurs. Efter regn kommer tids nog solsken igen.


Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen. Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs.


Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig helg :-)

onsdag 24 maj 2023

Därför gillar jag Hufvudstaden

Jag fick idag en fråga från Snålgrisen som undrade varför jag valde just Hufvudstaden nu när det fastighetssektorn överlag är pressad. Jag tänkte därför försöka skriva ner mina tankar varför jag valt en investering här framför våra andra fastighetsbolag här i Sverige.

Till och börja med är fastighetssektorn överlag väldigt pressad just nu. Tittar vi tex på Plus fastigheter index är denna fond ner runt 60 % sen den 19:e November 2021 när fastighetsbolagen toppade. Jag tror med det sagt att det finns fynd i fastighetssektorn idag för den som tror på sektorn på sikt och har lite tålamod. När allt ser som sämst ut brukar det kunna vara som bäst att investera. Pris är ju vad man betalar och värde vad man får. Det gäller dock att investera i bra bolag som återhämtar sig på sikt. Går ett bolag i konkurs blir en aktie värd 0 och det påverkar avkastningen väldigt negativt då detta är pengar som aldrig kommer tillbaka. Jag gillar inte heller bolag som behöver ta in nya pengar och just i sämre tider brukar det visa sig vilka bolag som behöver ta in nya pengar. För egen del tycker jag våra fastighetsbolag överlag tagit för stora risker när pengarna var så pass billiga som de var och detta har straffat sig nu när räntorna och driftkostnaderna har stigit.   

Överlag har jag undvikit denna sektor de senaste åren. För er som följt bloggen har jag främst vart in i Hufvudstaden samt i Lundbergföretagen. Under en period var jag även inne i Wallenstam men detta bolag såldes när aktien handlades till en premie. 

Hela sektorn har vart extremt gynnad de senaste åren. Sjunkande räntor och låga driftkostnader drev upp fastighetsvärden överlag och hela sektorn har vid vissa tillfällen vart väldigt högt värderat. 

Just vid dessa tillfällen har jag undvikit sektorn helt. Även om det finns bra bolag kan det bli en riktigt dålig investering om man betalar för mycket. 

Just Hufvudstaden har jag väldigt bra koll på både när det gäller deras verksamhet och aktiens pris. Hufvudstaden är en aktie jag känner mig trygg att äga både på lång sikt men även att köra lite kortsiktig handel i. Jag körde mycket kortsiktig handel i aktien framförallt under 2020 men har gjort det så lång tillbaka i tiden som till 2013 eller 2014 då jag ägde aktien första gången. Senaste 3 åren ligger jag plus drygt 446 000 kr även om aktiekursen i princip stått still under en lång tid. Det har helt enkelt vart en fantastisk aktie för min del i och med att den kortsiktiga handeln gått så pass bra som den gjort.

Men i grund och botten gillar jag Hufvudstaden av många anledningar. Till och börja med har de den lägsta belåningen av våra svenska fastighetsbolag. Genom en låg belåning får Hufvudstaden en lägre låneränta från bankerna. Även om räntan stiger kan man vara säker på att Hufvudstaden inte går under pga denna anledning. Hufvudstaden har satsat på bästa läge när det gäller deras fastigheter. Min uppfattning är att attraktiva fastigheter i bästa läget alltid kommer vara eftertraktade och därför kommer de även behålla sitt värde över tid. Hufvudstaden har väldigt bra hyresgäster. Det är tex liten risk att en advokatfirma inte ska klara av att betala sin hyra. Just butikslokalerna är lite högre risk. Men samtidigt är dessa bra placerade eftersom de ligger i centrala Stockholm och Göteborg och här finns alltid mycket folk i rörelse. 

Jag gillar även att Hufvudstaden satsar på sin egen verksamhet och inte spekulerar bort en massa pengar. Just nu färdigställs Vildmannen 7. En byggnad som tidigare blev utsatt för brand och förstördes till viss del. Den är strax färdigrenoverad och fullt uthyrd framöver. Hufvudstaden bygger även kvarteret Johanna i centrala Göteborg som kommer omfatta ca 22 000 m2 nybyggda ytor.

Genom en låg belåning och att de vart försiktiga med att dela ut pengar har man råd med renoveringar, nya projekt och även att dela ut pengar nu framöver när vi samtidigt ser andra fastighetsbolag som måste sälja av fastigheter, ta in nya pengar och ställer in sina utdelningar. Jag vill själv äga bolag som delar ut pengar till mig och inte behöver ta in nya pengar. Eftersom mitt mål på sikt är att kunna leva på avkastningen blir det svårare om inte omöjligt om jag måste skjuta till nya pengar för att ett bolag ska klara sig över tid. 

Skulle vi se en rejäl uppsving gällande fastighetsaktier tids nog kommer dock inte Hufvudstadens aktie stiga mest. Detta är ingen raket att äga utan för den mer försiktige investeraren. Blir det sämre framöver är min tro att Hufvudstaden kommer fortsätta klara sig bra även i sämre tider. Jag tycker med det sagt att det är viktigt att man känner sig trygg med sin placering och det iallafall jag i Hufvudstaden. Utvecklas bolaget bra framöver kommer även aktiepriset stiga med tiden.


Hur ser ni läsare på Hufvudstaden som en investering?

Hufvudstaden åter i portföljen

 Idag faller fastighetsbolag överlag och även Hufvudstaden är ner så här i slutet av arbetsdagen. För några dagar sedan sålde jag av 11000 aktier. Idag fanns möjlighet att köpa tillbaka aktier billigare igen och det har jag gjort.

Dagens inköp ser ni här under:


Som ni ser har jag investerat i 15500 aktier och Hufvudstaden är nu mitt största innehav om vi bortser min investering i Avanza Zero. Efter denna transaktion är jag åter belånad till ca 12 % i portföljen men som jag skrivit tidigare har jag lite pengar låst på 1 år och med dessa ligger jag fortsatt med en liten kassa. Men likviderna hos Avanza är i stort sett förbrukade för stunden och möjlighet till ytterligare inköp till portföljen är begränsade i skrivande stund.

Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen. Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs.

Med det sagt vill jag önska alla läsare en fortsatt trevlig vecka :-)


Köpt och sålt aktier för 0.45 MKR idag

Då var det åter Onsdag och nya möjligheter. Idag är börsen åter ner men hur än börsen går finns det möjlighet till kortsiktig handel om rätt läge uppstår. Idag har jag vart in i Embracer aktien och handlat och dagens transaktion ser ni här under:


När det gäller Embracer är detta en typ av bolag jag inte brukar investera i. Men i och med dagens negativa nyheter var min tro att det hela var en överreaktion. Jag valde därför att gå in i aktien när den sjunkit en bit. Jag valde dock att ta en snabb vinst och vill tacka Embracer för denna fina uppstuds i det korta perspektivet. Det hela slutade med en vinst på drygt 2200 kr och även bäckar små bidrar till en bättre avkastning på sikt.

Värt att nämna är att jag inte har någon större insyn i Embracer aktien och detta var en krydda med hög risk när det gäller min kortisktiga handel i aktien. Jag nöjer mig därmed med en liten vinst i aktien och blickar framåt. Eftersom Embracer är så pass ägt bland småsparare håller jag dock tummarna att aktien återhämtar sig på sikt även om jag förstår att det känns tungt en dag som denna.

Annars fortsätter jag investera i Avanza Zero och så har skett även idag. Kassan ligger fortsatt på drygt 42 % och som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs. Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen.


Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig Onsdag :-) 

tisdag 23 maj 2023

Köpt och sålt aktier för 0.6 MKR idag

Då var det åter Tisdag och nya möjligheter. Idag har jag åter vart in och handlat i Axfood aktien och dagens transaktioner ser ni här under:


Jag kom in på en attraktiv nivå men kom inte över så många aktier som jag tänkt mig. Hade aktien sjunkit ner mot 240 kr hade det hela sett bättre ut men så vart inte fallet idag. Det hela slutade med 2 köp och 2 sälj och ibland får man vara nöjd med en liten vinst istället för ingen alls. Dagens transaktioner gav en vinst på drygt 300 kr när courtage är betalt. Även små bäckar bidrar till en bättre avkastning på sikt och jag är tacksam för alla bidrag till portföljen. 

Efter dagens handel är det för stunden inget läge för kortsiktig handel i varken Hufvudstaden eller Axfood. Men det kan komma nya köplägen framöver och om läget känns rätt är det mycket möjligt att jag återkommer i aktierna framöver. Annars får jag tacka för den fina avkastningen i det korta perspektivet och blicka framåt. Förövrigt har jag några fler bolag på bevakning och kanske dyker det upp något annat intressant framöver.

Annars fortsätter jag investera 25000 kr i Avanza Zero varje dag och så har skett även idag.

Efter dagens transaktioner ligger jag med en kassa på 42 % men den minskar sakta men säkert..

Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen. Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs.


Med det sagt vill jag önska alla läsare en fortsatt trevlig vecka :-)

måndag 22 maj 2023

Köpt och sålt aktier för 4.8 MKR idag

Då var det åter en ny vecka och nya möjligheter. Idag har jag åter vart in och handlat i Axfood aktien och dagens transaktioner ser ni här under:


Idag blev det totalt 6 stycken transaktioner och vinsten summeras till drygt 4800 kr när courtage är betalt. Förutom det fortsätter jag investera 25000 kr per dag i Avanza Zero och så har gjorts även idag. Efter dessa transaktioner ligger nu kassan på drygt 43 %.

Nuvarande portfölj kan ni se på höger sida av bloggen. Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs.


Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig vecka :-)

fredag 19 maj 2023

Köpt och sålt aktier för 4.4 MKR idag

Då var det åter Fredag och nya möjligheter. Igår var börsen här i Sverige stängd men amerikanska börsen har gått starkt i veckan samtidigt som den svenska kronan tappat i värde och med det sagt var det väntat med uppgång idag på den svenska börsen.

I Onsdags köpte jag in Hufvudstaden och Axfood till portföljen. Jag tyckte båda aktierna kommit ner på en attraktiv nivå. Axfood steg i början av dagen samtidigt som Hufvudstaden tappade. Till en början tänkte jag bara göra ett par mindre affärer och därför bytte jag till Avanzas courtageklass med en courtagekostnad på 0.055 %. Detta straffade sig senare under dagen då det blev mer handel än tänkt och idag har därför courtage kostnaden dragit iväg till drygt 2000 kr. Dagar som denna hade man önskat att Avanza bara kunde haft en courtageklass så man inte hade behövt bli ruinerad för att man kör lite kortsiktig handel. Men som sagt det är alltid lätt att vara efterklok att man endast ska handla med fastpris när man handlar med lite större summor. 

Dagens transaktioner ser ni här under:



Som ni ser blev det kortsiktig handel men det hela slutade med att jag åter släppte mina aktier i både Hufvudstaden och Axfood. Detta iallafall i det korta perspektivet och det hela blev inte så långsiktigt som jag först tänkt mig. Men jag har fortsatt båda bolagen på bevakning och känns läget rätt kan jag mycket väl återkomma här.

Annars fortsätter jag investera 25000 kr per dag i Avanza Zero och så blev det idag också.

Efter dagens transaktioner ligger jag nu ungefär 44 % likvid. Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen och som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs. 


Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig helg :-)

onsdag 17 maj 2023

Nuvarande portfölj och avkastning för i år

 Nu har snart halva 2023 gått och eftersom det är röd dag idag och börsen är stängd tänkte jag uppdatera hur portföljen ser ut just nu och hur det har gått än så länge 2023.

Nuvarande portfölj och årets avkastning ser ni här under:


För er som aldrig sett min portfölj tidigare så har innehavet i Avanza Zero ökats på rejält i år då de senaste veckorna handlats för 25000 kr per dag. Jag har tidigare vart lite dålig när det gäller riskspridning men det börjar bli bättre nu. Portföljen har än så länge avkastat 24.22 % för i år eller drygt 900 000 kr plus. Detta är dock något missvisande då jag tagit ut pengar från portföljen och även dessa pengar har genererat lite avkastning utanför börsen. Sedan Augusti förra året har totalt 1.3 miljoner tagits ut från portföljen. Av dessa pengar har 130 000 kr konsumerats. 420 000 kr är just nu utlånade till vår bostadsrättförening och det gjorde att vi kunde amortera ner på föreningens lån. Det ger en besparing på 4.5 % i ränta för föreningen. För er som inte vet får en bostadsrättförening inte göra skatteavdrag för räntor och därför blir ett lån för en bostadsrättförening 30 % dyrare än för en privatperson som får tillbaka 30 % för sina ränteutgifter. Denna amortering hjälper vår bostadsrättförening att hålla nere månadsavgifterna nu framöver när räntorna skjutit i höjden. Så det gynnar föreningen mer än mig själv.

Förutom det har 750 000 kr placerats hos Länsförsäkringar på 1 års bindningstid till en ränta på 3.75 %. Min belåning hos Avanza ligger istället till 0.99 % i ränta och det är förmånligt med portföljbelåning i jämförelse med de räntor som våra storbanker erbjuder. 

Summerar vi portföljen + sparandet utanför börsen uppgår det totala värdet till drygt 4.88 MKR i skrivande stund. Det är som sagt inte långt kvar till 5 MKR och denna milstolpe hoppas jag nå i år.

Förövrigt fortsätter jag jobba på för en så god avkastning som möjligt till rimlig risk och som vanligt uppdaterar jag här på bloggen för de som är intresserade. 


Hur går det för dig?




Köpt aktier för 2 MKR idag. Åter fullinvesterad

Då var det åter Onsdag och idag är börsen upp 0.42 % i skrivande stund. Igår var jag in i Axfood aktien och handlade och som jag skrev tycker jag fortsatt aktien är något dyr men idag kan man iallafall köpa aktien för nästan 90 kronor billigare än vid topp noteringen 2022. Jag har tidigare ägt aktien men sålt av och så här i efterhand var det ett dåligt beslut att sälja. Om vi bortser senaste 9 månadernas utveckling har aktien presterat riktigt bra över tid. Jag har därför valt att åter investera i 2500 aktier idag och dessa är tänkta att behållas.

Förutom det valde jag idag att återköpa 11 000 stycken Hufvudstaden aktier. I slutet av 2021 sålde jag av hela mitt innehav på nästan 26000 aktier för mellan 134-135 kr per aktie. Sedan dess har pengarna jobbat på annat håll om vi bortser att jag även körde lite kortsiktig handel i aktien under början av 2022. Idag tycker jag att fastighetsbolaget åter är köpvärt även om jag helst skulle vilja sett ett något lägre pris. Jag har dock ägt aktien från och till de senaste 10 åren och en vinnande strategi förut var att sälja runt 150 kronor per aktie och sedan återköpa aktien runt 120-130 kronor per aktie. Det fungerade till 2020 när aktien toppade på drygt 200 kr men efter det har aktien åter gått ner i pris. 

Just för stunden är fastighetssektorn pressad överlag. Jag tycker dock att Hufvudstaden agerat på ett bra och ansvarsfullt sätt och vart försiktig med att dela ut pengar när allt såg som bäst ut hos fastighetsbolagen. Detta har de igen nu genom en lägre belåning än sektorn i övrigt. 

Det jag gillar med Hufvudstaden är deras otroligt fina fastigheter som ligger i bästa läge. Hufvudstaden har haft en affärsmodell som fungerat bra ända sedan bolaget bildades för drygt 100 år sedan och min tro är att bolaget även ska ha en fungerande affärsmodell i framtiden. Bolaget handlas nu till en substansrabatt på ungefär 33.5 %. Det kan jämföras med 2020 då bolaget istället handlades till en premie. Får vi någon gång en bättre fastighetsmarknad igen är min tro att denna substansrabatt kommer minska över tid.

Förutom detta har 25000 kr investerats i Avanza Zero idag. Efter dessa transaktioner ligger jag på en belåning på ungefär 9 % hos Avanza. Men som jag skrev för 1 månad sedan ungefär så har jag placerat 750 000 kr på ett fasträntekonto så med dessa pengar inräknat ligger jag fortsatt med en liten kassa. Men dessa är som sagt låsta ungefär 11 månader till så dessa pengar kommer inte kunna användas inom den närmsta tiden.

Dagens transaktioner ser ni här under:



Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen. Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs.

Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig kommande helg :-)

tisdag 16 maj 2023

Köpt och sålt aktier för 2.1 MKR idag

Då var det åter Tisdag och nya möjligheter. Idag har jag vart in i Axfood aktien och handlat och dagens transaktion ser ni här under:


Som ni ser blev det 1 köp och 1 sälj och vinsten summeras till ungefär 2500 kr för 4 minuters jobb när courtage är betalt. Min syn på Axfood aktien är att aktien är fortsatt förhållandevis dyr men iallafall lite billigare än när det var som värst i slutet av sommaren förra året.

Nyligen har vi även sett ett insynssälj i aktien och jag föredrar hellre att se insider köp. Allt som allt tycker jag att Axfood aktien känns intressant att äga på lite längre sikt men jag hade gärna sett ett något lägre aktiepris. I dagsläget värderas aktien till ett Pe-tal på ungefär 25 och en direktavkastning på 3.3 %. Som jämförelse kan man i dagsläget få runt 4 % i riskfri ränta om man binder sina pengar 1 år eller för de som har bolån kan man ha en besparing på runt 5 % i räntekostnad. Men förhoppningsvis kan Axfood fortsätta höja sin utdelning kommande år om läget i livsmedelsbranschen inte blir alldeles för tufft. 

Förövrigt fortsätter jag investera 25000 kr per dag i Avanza Zero och i skrivande stund ligger jag drygt 45 % likvid.   

Framöver får Axfood aktien fortsätta ligga på bevakning. Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs. Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen.


Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig Tisdag :-)

fredag 12 maj 2023

Dåliga beslut av fastighetsbolagen visar sig nu

Fastighetsbolag har överlag gått väldigt bra sedan en lång tid tillbaka och så här idag när det är sämre tider kan man se tillbaka vad som har gått bra och vad som har gått mindre bra. 

För egen del följer jag inte alla fastighetsbolag på Stockholmsbörsen. Men det finns de bolag som intresserat mig och jag har tidigare ägt bland annat Hufvudstaden, Wallenstam, Lundbergföretagen.

Det var bara ett par år sedan fastighetsbolag överlag hade goda finanser och stod starka. Belåningen ansågs som låg och detta var något tryggt att äga.

Men så kom höjda räntor och ökade driftkostnader mm och idag kan vi se vissa saker som gick fel. 

Jag skrev bland annat om att Mitt förtroende för Wallenstam har försämrats under 2021. Detta efter att Wallenstam hade vart in och köpt aktier för 250 miljoner kronor i SBB för 70 kronor per aktie. Dessa avyttrades sedan för halva priset och Wallenstam tog en rejäl förlust. Det Wallenstam istället borde ha gjort var att amortera ner sin belåning i goda tider. När nu räntan är hög kunde finansieringen sett betydligt bättre ut idag. Men istället spekulerades dessa pengar bort och så här i efterhand var det i alla fall positivt att man sålde i tid men jag funderar fortsatt hur man tänkte när man investerade vid en skyhög värdering istället för att fokusera på sin egen verksamhet.

När värderingarna var skyhöga fortsatte fastighetsbolagen göra dåliga affärer. Både SBB, Balder och Castellum köpte Entra aktier då även det fastighetsbolaget var högt värderat. Detta för lånade pengar som istället kunde gått till att sänka sin egen belåning. I detta fall lyckades iallfall SBB sälja med en vinst men både Castellum och Balder sitter kvar med ett rejält minus i dessa investeringar. Det har ju tom blivit så illa att både Castellum och Balder måste ta in nya pengar. Castellum har iallfall betalat ut utdelning till sina ägare över tid men Balder som aldrig ens betalat en utdelning borde ju kunna stå starkare vid ett sämre ekonomiskt klimat. Men gör man dåliga affärer i goda tider straffar det sig när det blir sämre tider.

Sen har vi SBBs senaste försäljning igår. Man gick in och köpte JM aktier med lånade pengar vid en hög värdering (326 kr per aktie) Igår var man tvungen att dumpa dessa för 148 kr per aktie. 

Vi har även för mig flera exempel på hur man sköter finanserna på ett dålig sätt. Jag tänker då på Cibus som har fortsatt att dela ut rejält med pengar även om skuldsättningen är hög. Man håller i utdelningen samtidigt som man gör en riktad emission och tar in pengar. Även här kunde man vart lite mer försiktig i goda tider genom att delat ut lite mindre pengar och istället stärkt ekonomin för sämre tider. 

För egen del köpte jag Hufvudstaden när det var hausse gällande fastighetsbolag då priset var attraktivt. När alla andra fastighetsbolag tävlade om att ta mest risk och dela ut mest pengar halverade Hufvudstaden sin utdelning och fortsatte behålla den lägsta belåningen bland våra svenska fastighetsbolag. Nu har inte Hufvudstaden vart någon raket men för egen del ser jag deras strategi betydligt mer sund än sektorn risktagande överlag. Även om Hufvudstaden inte delar ut så mycket pengar ser vi iallfall ingen nyemission eller kris här.

Framöver får vi hoppas att det blir bättre tider för våra fastighetsbolag. Vi får hoppas att denna kris ger lärdom hur illa det kan gå när man lånar för mycket pengar och att man tids nog blir mer försiktig i framtiden.

Hur ser ni läsare på fastighetsbolagens risktagande över tid?

fredag 5 maj 2023

Veckans sista affär

Då var det åter Fredag och idag skiner solen och vädret är på topp. När det gäller börsen är den dock åter ner men som vanligt finns det möjlighet för kortsiktig handel om rätt läge dyker upp.

Idag har jag vart in i Peab aktien och handlat och dagens transaktion ser ni här under:


Som ni ser tog jag endast en mindre vinst på drygt 300 kr idag när courtage är betalt och på det bidrog jag med lite courtage till Avanza. Precis som Skanska är även Peabs aktiekurs väldigt pressad just nu och tror man på sektorn på lång sikt kan Peab vara en alternativ investering till Skanska nu när sektorn är pressad. Men givetvis kan det bli sämre innan det blir bättre igen och ibland är det svårt att veta när det är som bäst att gå in i en aktie. För egen del skulle jag dock välja Skanska framför Peab om jag skulle vilja äga någon av bolagen på längre sikt. Det beror på att Skanska är ett större bolag med stabil storägare och väldigt välskött överlag. Jag har inte lika bra koll på Peab men jag ägde bolaget en gång i tiden men det var säkert för en 8 eller 9 år sedan. Överlag är jag inte så intresserad av denna sektorn men till rätt pris kan de flesta bolag vara intressanta i alla fall i det korta perspektivet. I skrivande stund fokuserar jag på att få in mer pengar i Avanza Zero och även idag har jag investerat 25000 kr här.

Förutom dessa affärer har jag fått in några tusen kronor idag och placerat dessa på sparkonto hos Avanza så länge. Det ska tids nog in mer pengar i Avanza Zero och kassan ligger i skrivande stund på 50.68 %.

Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs. Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen.


Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig helg :-)

torsdag 4 maj 2023

Köpt och sålt aktier för 1.4 MKR idag

 Då var det åter Torsdag och nya möjligheter. Idag är börsen åter ner igen men hur än börsen går kan man köra lite kortsiktig handel om rätt läge uppstår. 

Idag har jag vart in och handlat i Skanska aktien och dagens transaktion ser ni här under:


Som ni ser blev det ett inköp när aktien kommit ner en bra bit men redan 4 minuter senare sålde jag åter av och tog en vinst på ungefär 2400 kr när courtage är betalt. Skanska är ett bolag jag tidigare ägt men sålde av någon gång runt 2018 om jag inte minns fel. Vid det tillfället valde de att sänka utdelningen och jag placerade pengarna på annat håll. Idag kom bolaget in rejält under förväntningarna och det är tufft för byggbolag överlag i skrivande stund. Men för egen del gillar jag Skanska som bolag men som ni vet fortsätter jag i dagsläget att investera i Avanza Zero då jag tror mig ha svårt att slå index över tid. Det är dock kul när det går bra med den kortsiktiga handeln även om det endast ger mindre vinster för det mesta. Men alla plus i kanten bidrar till en bättre avkastning på sikt. Som ni ser fortsätter jag investera 25000 kr per dag och efter gårdagens inköp i Avanza Zero ligger nu kassan på 51.2 % i skrivande stund.


Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs. Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig Torsdag :-)

onsdag 3 maj 2023

Min kortsiktiga handel fortsätter i Avanza

 Då var det åter Onsdag och nya möjligheter. Idag har jag åter vart in och handlat i Avanza aktien och dagens transaktioner ser ni här under:


Det blev totalt 2 köp i aktien och 1 sälj och vinsten summeras till drygt 900 kr när courtage är betalt. Jag fortsätter därmed att sponsra Avanza med lite courtage intäkter. På det fortsätter jag öka på med 24999.95 kr i Avanza Zero. Efter gårdagens köp i Avanza Zero ligger nu kassan på ca 51.9 % men minskar lite i takt med alla köp i Avanza Zero.


Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen. Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs.

Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig Onsdag kväll :-)

tisdag 2 maj 2023

Köpt och sålt aktier för 4.2 MKR idag

Då var det åter Tisdag och nya möjligheter. Idag är börsen ner i skrivande stund men möjligheter till kortsiktig handel finns vare sig börsen är positiv eller negativ. Idag har jag åter vart in och handlat i Avanza aktien och dagens transaktion ser ni här under:

 



Idag blev det totalt 2 köp och 2 sälj men liten vinst (ca 1000 kr när courtage är betalt) . Än så länge ligger jag plus drygt 5300 kr detta år när det gäller Avanza aktien. Även om vinsterna ofta är små när det gäller min kortsiktiga handel så bidrar det till en bättre avkastning på sikt. Förutom det fortsätter jag investera 25000 kr per dag i Avanza Zero och för stunden ligger jag ungefär 52 % likvid. Det tar sin tid att få in mer pengar i fonden men under tiden kör jag lite kortsiktig handel om tillfälle ges samt får en ränta på 1.5 % på de likvider jag har på mitt ISK. 

Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs. Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen.


Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig vecka :-)