fredag 25 augusti 2023

Månades inköp

Då har det åter kommit in en lön på kontot och som vanligt investeras en del av lönen. Som jag skrev i gårdagens inlägg var tanken att öka på mitt innehav i Hufvudstaden och så har gjorts idag. 

Dagens transaktion hos Levler ser ni här under:


Totalt 88 aktier har köpts in till portföljen och jag fortsätter stärka mitt ägande i Hufvudstaden. Jag tycker fortsatt aktien är köpvärd till dagens pris och passar som sagt på att öka här då fastighetsaktier överlag är iskalla idag. Med lite tålamod räknar jag med en uppvärdering av aktien men i det korta perspektivet är jag glad att kunna köpa aktien till dagens värdering. 

Som ni ser sker mina nya investeringar helt gratis genom Levler (Sponsrad länk) nuförtiden. För er som inte vet erbjuder Levler gratis aktiehandel kommande 1.5 år och det finns mycket pengar att spara för den som vill prova på deras tjänst. Jag har precis börjat bygga upp min portfölj här och håller just nu på att utvärdera deras sparplattform. Jag kan säga att jag är riktigt nöjd med deras tjänst och jag är tacksam att jag hittat till dem.  De bjuder på gratis courtage enda till Mars 2025 och det är kostnadsfritt att bli kund hos dem. För egen del har jag lagt ut runt 50 000 kr i courtage per år de senaste 2 åren. Men det är som sagt slut att bidra med feta courtageintäkter till Avanza framöver och på sikt funderar jag på att flytta alla mina aktier från Avanza och Nordnet till Levler. Men jag vill som sagt testa deras tjänst ett tag till innan jag tar ett sådant beslut. Jag har även en liten portföljbelåning hos Avanza och den måste betalas av innan en eventuell flytt.

Framöver är tanken att kombinera gratis aktiehandel med gratis indexfonder och sen toppa sparande med lite Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Spiltans fond går att handla för låga 0.18 % hos Levler och här kan du placera dina pengar till lägre avgifter än både Avanza, Nordnet och Savr.

Vill ni precis som mig får mer pengar över till ert sparande och bygga upp er förmögenhet snabbare rekommenderar jag Levler. Blir ni kund hos med via någon av mina tipslänkar bidrar ni med en liten slant till bloggen. Stort tack till er <3 Jag hoppas ni blir lika nöjda som mig med deras tjänst.

Förutom min investering i Hufvudstaden har 1000 kr placerats i Avanza Zero och 4500 kr placerats i Nordnet Indexfond Sverige ESG. Sist men minst fortsätter mitt månadssparande på 200 kr i Spiltan aktiefond Investmentbolag. Det har vart ett bra sparande denna månad eftersom jag jobbat extra. Nästkommande månad kommer sparande se något sämre ut. 

Uppdatering: 28/8: Hufvudstaden får idag sänkt rekommendation och sjunker i inledningen av dagen. Jag hade kvar några kronor efter månadens inköp så ytterligare 10 aktier köptes in för 120.20 kr per aktie.

Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen. Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs.

Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig helg :-)

torsdag 24 augusti 2023

Hufvudstaden Halvårsrapport jan-juni 2023

 Idag kom mitt största innehav Hufvudstaden med sin halvårsrapport för 2023 och resultatet var enligt nedan:

  • Nettoomsättningen från fastighetsförvaltningen var 1 004 mnkr (905), en ökning om 11 procent. Inklusive koncerninterna hyresintäkter var fastighetsförvaltningens nettoomsättning 1 101 mnkr (1 006).
     
  • Fastighetsförvaltningens bruttoresultat ökade med 13 procent och uppgick till 675 mnkr (599). Inklusive koncerninterna hyresintäkter var fastighetsförvaltningens bruttoresultat 771 mnkr (700).
     
  • Periodens resultat efter skatt uppgick till -1 372 mnkr (756), motsvarande -6,78 kronor per aktie (3,74). Minskningen förklaras främst av negativa orealiserade värdeförändringar i fastighetsbeståndet.
  • Fastighetsbeståndet marknadsvärderades till 47,8 mdkr (49,5 vid årsskiftet), vilket ger ett långsiktigt substansvärde (EPRA NRV) om 189 kronor per aktie (201 vid årsskiftet). Periodens orealiserade värdeförändringar i fastighetsbeståndet var -2 295 mnkr (410).
     
  • Soliditeten uppgick till 59 procent (61), nettobelåningsgraden till 21 procent (18) och räntetäckningsgraden var 5,6 gånger (8,1).
     
  • Hyresvakansgraden vid periodens slut var 7,7 procent (8,5). Exklusive pågående utvecklingsprojekt uppgick hyresvakansen till 4,5 procent (5,5).

Händelser i verksamheten under andra kvartalet 

I Bibliotekstan utökar modehuset Moncler den förhyrda ytan med cirka 200 kvm i fastigheten Pumpstocken 10 och i fastigheten Rännilen 18 öppnar Prada Uomo en butik om cirka 80 kvm.

I fastigheten Vildmannen 7 i Bibliotekstan har det svenska sko- och accessoarvarumärket ATP Atelier tecknat hyresavtal för cirka 80 kvm butik med öppning i slutet av året. 

På damplanet i NK-varuhuset i Stockholm kommer den spanska tapas-restaurangen Chipirón öppna, vilket ytterligare stärker varuhusets matutbud. Fastigheterna Kvasten 2, 6 och 9 i Stockholm har miljöcertifierats enligt BREEAM In-Use med betyget Very Good. Därmed är 76 procent av Hufvudstadens fastigheter miljöcertifierade. Målsättningen är att samtliga fastigheter ska vara miljöcertifierade senast 2025. 

I fastigheten Packarhuset 4 i bästa läge vid Norrmalmstorg har Danske Bank förlängt hyresavtalet om cirka 9 800 kvm kontor till 2035. 

I fastigheten Fyran i Göteborg har Rolfs Flyg- och Bussresor tecknat hyresavtal för cirka 1 500 kvm kontor.

 I Nordstan öppnar Flying Tiger en butik om 150 kvm i Fyran och smyckesvarumärket Pandora etablerar sig i en butik om 60 kvm i Femman.


Hur ser det ut annars i rapporten?

Vi ser till en början indexerade hyreshöjningar samt högre bruttohyror vid nyuthyrning och omförhandlingar. Sedan 2022 belastas nettoomsättningen av att hela kvarteret inom vallgraven 12 i Göteborg tomställs för projektet Johanna. Vi kan även se att driftkostnaderna ökat under perioden, främst högre energikostnader.

Vi kan se att övriga segmentet( Nk Retail, E-handel, Parkeringsrörelsen ocg Cecel Coworking) ökar nettoomsättningen något men bruttoresultatet sjunker något.

Tittar vi närmare har även hyresvakanserna ökat från 7 i början av året till 7.7 % i slutet av Juni 2023. Den totala ytvakansgraden har ökat från 11.2 % till 12.2 % och hyresvakansgraden exklusive pågående utvecklingsprojekt uppgick till 4.5 procent (4,0 vid årsskiftet).

I det korta perspektivet är nu återuppbyggnaden av fastigheten Vildmannen 7 i stort sett klart sedan fastigheten vart ur bruk sedan 2017 efter en brand. Fastigheten är i stort sett uthyrd framöver. 

Det pågår även en större ombyggnation av fastigheten Hästhuvudet 13 som omfattar 3100 kvm just nu men detta projekt kommer vara klart inom det närmaste året. Förutom det är det främst projektet Johanna som pågår i Göteborg. Det omfattar cirka 44 000 kvm bruttoarea och den uthyrningsbara ytan beräknas att öka med cirka 11600 kvm

Ser vi på hyresmarknaden i Stockholm var läget stabilt när det gäller både kontors och butikslokaler. I Göteborg var vakanserna högre än normalt och ser vi till totalen omförhandlades kontorshyrorna något högre och butikslokalerna något lägre. I genomsnitt höjdes hyrorna ungefär 1 % men då ingår inte Danske Banks omförhandling som kommer redovisas först i slutet av 2025. 

Ser vi på skuldsättningen har denna ökat en del sedan början av året. Som jag skrivit ovan investerar Hufvudstaden i en del projekt just nu. På det har även räntekostnaderna stigit en del efter den senaste tidens räntehöjningar. 54 % av Hufvudstadens lån ligger nu med en ränta på 4.3 %. Resten ligger på en lägre ränta bundit på längre tid.


Mina tankar gällande rapporten

Rapporten kom in strax under förväntningarna för detta kvartal. Givetvis hade jag hoppats på ett något bättre resultat men samtidigt hade jag räknat med att resultatet inte skulle vara på topp detta kvartal. Redan innan rapporten har Hufvudstaden precis som många andra fastighetsbolag värderats ner. Hög inflation samt högre räntekostnader påverkar alla våra fastighetsbolag mer eller mindre och därför har fastighetsbolag överlag värderats ner sedan ca 1.5 år tillbaka. Men jag försöker som sagt se denna investering i Hufvudstaden på lite längre sikt och tittar därför på hur det kan se ut framöver.

När det gäller Hufvudstaden kan vi se fram emot att fastigheten Vildmannen 7 bidrar positivt till resultatet nu framöver. Här är det färdigrenoverat och alla kontor är nu uthyrda. Förövrigt är även butikslokalerna i stort sett uthyrda.

Sen har vi nya kontraktet med Danske Bank som är påskrivet under en lång tid framöver. Danske Bank hyr 9800 kvm och är Hufvudstadens största hyresgäst. Det är glädjande att de väljer att fortsätta hyra hos Hufvudstaden och det ger trygga kassaflöden på längre sikt.

Jag gillar även projektet Johanna som i det korta perspektivet kostar en hel del pengar. Men 2026 ska detta projekt stå klart och det kommer ge Hufvudstaden nya toppmoderna lokaler i bästa läget i Göteborg. Jag tror att denna investering kommer bidra riktigt bra på längre sikt men på kort sikt belastar det givetvis resultatet. Hufvudstaden satsar i alla fall just nu samtidigt som många andra fastighetsbolag säljer av fastigheter. Detta går att göra tack vare Hufvudstadens låga belåning och givetvis hoppas jag att detta kommer gynnar oss aktieägare på längre sikt.

 På kort sikt är dock Hufvudstadens aktie ner ca 18 % för i år. Jag har sedan ungefär 10 år tillbaka i tiden köpt men även sålt i aktien. Det har alltid vart en bra affär att köpa aktien när den vart rejält pressad och det är den just nu. När vinden vänder för fastighetssektorn lär även Hufvudstadens aktie uppvärderas och historiskt har det varit en bra affär att sälja när aktien tids nog närmar sig en premievärdering igen. Även om fastighetsvärdarna sjönk i denna rapport handlas aktien fortsatt till en substansrabatt på drygt 35 % och det tycker jag är billigt för ett så pass välskött och tryggt bolag som Hufvudstaden. 

Med det sagt kommer jag öka på lite i Hufvudstaden imorgon när lön kommer in på kontot. Förutom det gäller det att ha tålamod framöver så är min tro att vi tids nog ser solsken efter regnet.


Hur ser ni läsare på dagens rapport från Hufvudstaden? 

  

tisdag 22 augusti 2023

Ökat på i Hufvudstaden

 Då var det åter Tisdag och nya möjligheter. Igår gick fastighetssektorn överlag ner rejält och även mitt största innehav Hufvudstaden. För bara 12 dagar sedan valde jag att minska ner mitt innehav något efter att aktien hade gått otroligt starkt i det korta perspektivet. Jag ökade istället på med 125 000 kr i index. 

Sedan dess har både Hufvudstaden och fastigheter överlag gått sämre än index. Igår tror jag oron berodde mycket på dels höga räntor i det korta perspektivet men även att SBB aktien värderades ner runt 16 % har jag för mig att det var. Min uppfattning är att många är oroliga för den svenska fastighetssektorn för stunden och för mig som långsiktig investerare i Hufvudstaden ger det ett lägre aktiepris och jag passar därmed på att öka mitt ägande eftersom jag fortsatt tror det kommer bli en bra affär på lite längre sikt. 

Dagens inköp ser ni här under:


Som ni ser fick jag ett riktigt bra inköpspris på min Avanza depå. Jag minskade ner lite i Avanza Zero och dessa pengar fanns på kontot redan igår kväll. Jag sålde även av i Nordnets svenska gratisfond. Här var det dock inte bråttom att betala ut och jag fick inte pengarna före lunch idag. För aktiva sparare är detta riktigt dåligt hos Nordnet i jämförelse med Avanza. Det hela kostade mig runt 2000 kr i högre inköpspris för mina aktier än om Nordnet vart lite snabbare att betala ut pengarna. Just detta ligger Avanza bättre till än Nordnet och jag har även mailat Nordnets kundtjänst att detta är en rejäl nackdel för aktiva kunder. Som i mitt fall förlorade jag pengar på att vänta på denna utbetalning och jag hade inte en aning om när pengarna skulle bli utbetalda. Det är helt enkelt svårt att vara aktiv om det ska ta lång tid att få ut fondpengar. Nu finns det väll banker som tar längre tid ändå med detta. Men en sån stor aktör som Nordnet borde prioritera detta och inte vara sämre än Avanza just på denna punkt. Hoppas på bättring framöver annars får jag nog lägga ner min aktiva handel mellan fonder och aktier hos Nordnet. 


Hursomhelst så sålde jag av 32214 aktier för 12 dagar sedan för mellan 133.50-134 kr per aktie. Sedan dess har Hufvudstaden tappat rejält men index har klarat sig betydligt bättre. Efter dagens transaktion har jag sålt av lite mindre i index än jag köpte. Jag har sedan återköpt så pass många aktier att jag nu äger 32412 aktier i Hufvudstaden. Min kortsiktiga handel har gett mig 198 aktier till i bolaget men aktien har även tappat och är nu mindre värd än för 12 dagar sedan. På det har jag även ökat lite i index och på sikt hoppas jag givetvis på en uppvärdering av Hufvudstadens aktie. 

På kort sikt kan jag dock tänka mig öka lite till nu vid lön. Som jag skrivit tidigare tycker jag det ser bra ut i Hufvudstaden i allmänhet men precis som fastighetssektorn i övrigt pressas bolaget av de högre räntorna. Förövrigt är Hufvudstaden lägst belånat av våra svenska fastighetsbolag så jag är övertygad att de kommer klara sig bra nu framöver även om det är lite sämre tider just nu. Bland annat har Hufvudstaden förlängt sitt hyreskontrakt med Danske Bank till 2035. Danske Bank är en väldigt stor hyresgäst hos Hufvudstaden och det är givetvis positivt att de vill fortsätta vara kund hos Hufvudstaden på lång sikt. För den delen är aktien på en väldigt låg nivå om vi ser historiskt och jag köper hellre fastighetsaktier överlag nu när substansrabatten är hög. När det var premie på Hufvudstadens aktie kostade den som mest 203 kr. Nu kostar den drygt 123 kr och jag köper som sagt hellre nu när marknaden för fastigheter överlag är iskall.  


Det var allt för nu. Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs. Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen. 


Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevligt vecka :-)

fredag 18 augusti 2023

Ha tålamod och lyckas med dina investeringar över tid

Just nu är det lite sura miner överlag på börsen. De flesta aktier har backat den senaste månaden och OMX30 är ner nästan 5 % om vi ser till de senaste 30 dagarna. 

Hur ska man då agera framöver för att lyckas med sitt sparande?

Det kommer perioder då börsen går lite sämre under en tid men det kommer även bättre tider tids nog. Jag har själv vart med om många upp och nedgångar sedan jag började spara till min ekonomiska frihet i slutet av 2007 och en sak som jag lärt mig är att ha tålamod. 

För egen del tycker jag det blir svårare att tjäna pengar på kort sikt när riskviljan sjunker. Givetvis finns det dem som blankar aktier på börsen men för egen del har jag aldrig sysslat med detta. Däremot kan jag sälja av i en fond/aktie om jag anser att det finns goda chanser att återköpa billigare inom kort. Men som läget är just nu säljer jag inte av i mina innehav. Jag är medveten om att börsen kan studsa upp från denna nivå men även att det kan fortsätta ner framöver. Historiskt är det inte ovanligt med mindre nedgångar med runt 10 % med jämna mellanrum. Ibland blir det större nedgångar men ska du lyckas med ditt sparande är det svårt att tajma och sälja vid rätt tillfälle för att återköpa billigare. Ofta blir det tvärtom. Investerare köper när det är dyrt och säljer sedan med förlust och det är ingen vinnande strategi på sikt.   

Just för stunden påverkas både privatpersoner och företag av den höga inflationen och den högre räntan som börjar slå igenom. Det mesta har blivit dyrare. Även om vår familj inte har några lån på vår bostadsrätt märks det på föreningens lånekostnader att räntan börjar kosta mycket pengar. För en bostadsrättförening innebär det högre hyror på sikt om räntan fortsätter hålla sig hög. På det har inte heller bostadsrättföreningar någon avdragsrätt för räntekostnader. Just nu ligger den rörliga räntan i vår bostadsrättförening på 4.7 % i jämförelse med drygt 1 % när den var som lägst. Även om vi inte har så stora lån i vår förening börjar denna räntekostnad kännas och kanske måste vi höja hyran inför kommande år. Jag kommer titta närmare på hur ekonomin ser ut nu i höst och sen får vi se hur det blir. 

Hur ekonomin än utvecklas nu framöver kommer jag iallafall fortsätta med mitt månadssparande. Det har vart en vinnande strategi över tid och så kommer det även vara i framtiden. För den som vill bygga upp en förmögenhet lite fortare rekommenderar jag att höja sin sparkvoten först och främst. Jag har skrivit en hel del tips hur ni kan göra det på höger sida av bloggen. Man kan framförallt se över sina fasta kostnader och försöka jobba lite extra över tid för en högre inkomst. Jag vet själv att detta är en tuff strategi över tid framförallt om man är låginkomstintagare. Det är även tuffare i början av sparandet då man tycker sparandet växer långsamt. Den första miljonen är svårast att spara ihop men sen går det fortare om man fortsätter hålla i den goda vanan. Över tid kan man få in bättre vanor och det kan hjälpa till att öka sparkvoten på sikt. När man väl kommit så här långt gäller det att investera pengarna för att få dem att växa på sikt. Ett gott alternativ är att amortera ner på bostadslånet om man har ett sådant. Även om börsen gett en bättre avkastning på sikt är det inte säkert att just din investering går bättre än din räntekostnad för ditt lån. Som ett exempel lyckades jag själv sälja hela mitt H&M innehav för strax under 300 kr per aktie 2014 och det gjorde att vi kunde köpa vårt nuvarande boende kontant på den tiden. Även med långt tålamod hade en investering i H&M just då vart dålig i jämförelse med värdeutvecklingen på vår bostadsrätt sedan 2014.

Med det sagt är det inte alla investeringar på börsen som blir lyckade men det viktigaste är att det blir fler lyckade affärer än misslyckade affärer. På sikt vill du ha avkastning för att riskera dina sparpengar. 



Förövrigt vill jag tacka de läsare som skapat ett konto hos Levler (sponsrad länk) genom min blogg. Jag gillar Levler och kommer fortsätta investera här i både fonder samt i enskilda aktier framöver. Det håller nere mina kostnader för investeringar framgent.

Levler erbjuder

Courtagefri handel 1.5 år framöver och sedan lägre avgifter än Avanza och Nordnet.

Brett fondutbud med 25 % rabatt på alla fonder

Bra ränta på ditt ISK

Fri flytträtt av fonder och aktier

Bli gärna kund hos dem HÄR: (sponsrad länk)

Jag gillar som sagt Levler och tror att deras tjänst kommer växa rejält i framtiden. Det behövs nya utmanare som pressar priserna till oss småsparare och detta hjälper Levler till med. I dagsläget erbjuder inte Levler handel i utlandet men tanken är att även valutaväxlingsavgifterna kommer bli lägre när denna typ av handel införs.

Som jag skrivit tidigare får ni gärna bli kund kostnadsfritt hos dem via någon av mina tipslänkar här på bloggen. 

Eftersom jag har ett samarbete med Levler bidrar ni med en liten slant till bloggen genom att bli kund hos dem via bloggen. Jag är säker på att ni blir lika nöjd som mig med deras kostnadsfria tjänst och som sagt är jag evigt tacksam till de läsare som väljer att bli kund hos dem via min blogg. 

Förövrigt vill jag även tipsa om Vimla för de läsare som vill ringa/surfa billigare/gratis på sikt. Jag använder själv Vimla och genom att ha tipsat vänner har jag själv nu ringt i stort sett gratis sedan 2016. Blir du kund hos dem kan du värva egna Vimla vänner och för varje vän du värvar får du 10 kr rabatt varje månad. Värvar du 9 vänner kan även du ringa gratis på sikt. En besparing på runt 87 000 kr plus ränta på 50 års sikt i jämförelse med Comviq fastpris 145 kr per månad. Många bäckar små blir mycket på sikt.  


Hur agerar ni läsare för att lyckas med ert långsiktiga sparande?

lördag 12 augusti 2023

Billerud och Handelsbanken är årets portföljsänken

Då var det åter Lördag och ibland är det bra att reflektera vad som gått mindre bra i portföljen. I år har jag nämligen tagit en av de största förlusterna någonsin och det blev i Billerud aktien. Bortsett från den förlusten så var H&M aktien ett sänke under flera år men i och med att årets kortsiktiga handel har gått bra i aktien samt uppvärdering så har jag tagit igen denna förlust med råge och på totalen ligger jag rejält plus i H&M aktien efter ett långt tålamod.

Här nedan ser ni min utveckling hos Avanza under året. (De mindre vinsterna fick inte plats på listan men jag har även gjort vinst i Skanska, Embracer, Heba, Skistar, Peab, Industrivärden och JM)


 

Förutom detta har affärer gjorts hos Länsförsäkringar, Levler, Savr och Nordnet efter att jag valt att flytta en stor del av mitt kapital bort från Avanza. Så min totala avkastning stämmer inte helt med ovanstående.

Men allt som allt så ser ni att först och främst att Handelsbankens aktie drar ner årets resultat. Handelsbanken gillade jag som både kund och aktieägare fram till framförallt 2017 och det var närma toppen jag på den tiden sålde mina 6000 aktier jag ägde just då. På den tiden kostade a och b aktien ungefär lika mycket så det gick att tjäna lite pengar på arbitage i aktien också. Något som inte går idag då B aktien av någon anledning är hopplöst mycket dyrare än A aktien. Hursomhelst så toppade bostadspriserna och marginalerna var på topp för bankerna 2017. Det var svårt att se att det skulle bli så mycket bättre i det korta perspektivet. Jag sålde samtliga aktier för mellan 125-132 kronor per aktie och gjorde en fantastisk vinst på den tiden. Aktien hade då gått upp runt 40 % de senaste halvåret. De som däremot köpte mina aktier på den tiden har sedan dess haft en medioker avkastning på denna investering. Även om man köper ett okej bolag kan avkastningen bli riktigt dålig om man betalar för mycket för aktien. Pris är ju vad du betalar och värde vad du får. Jag kom inte ihåg vilket år jag lämnade som kund hos dem men jag är inte helt imponerad över hur banken har utvecklats över tid. Jag tycker personligen att det var fel strategi att lägga ner en stor del av kontorsnätet och på det säljer Handelsbanken ut verksamhet i utlandet och som grädde på moset betalas det ut pengar till personalstiftelsen Oktogonen även om banken inte överpresterat de senaste åren. Jag tycker själv att de borde haft kvar större del av sitt kontorsnät och betalat ut mindre bonusar till personalen. Men jag har fortsatt kvar 200 aktier som ett gammalt minne men banken finns inte på min bevakningslista sedan en lång tid tillbaka. Men så här i efterhand får man vara tacksam för den tid banken lyckades överprestera mot index och gav en bra utdelning på det. Det var som sagt innan 2017 och sedan dess har aktien underpresterat index och även i år har min investering här vart en besvikelse.  


Sen har vi Billerud. Aktien såg billig ut tidigare i år om vi ser till tidigare års vinst. Men för en annan som kör kortsiktig handel märkte jag ganska snart att det inte fanns något köptryck i aktien och det hade sin anledning. Det blev läge att återköpa billigare i H&M och jag valde att satsa mina pengar här istället för att behålla i Billerud. Jag tog därmed en av mina största förluster någonsin i en aktie. Det visade sig sedan att samtliga skogsbolag gick riktigt dåligt för stunden. Hade jag inte släppt mina Billerud aktier hade förlusten vart betydligt större idag. En lärdom är att försöka minimera förlusterna över tid och hålla sig borta från dåliga bolag. Det tar ofta lång tid att ta igen en rejäl förlust och det kan även bli en permanent förlust. En annan lärdom är att hålla sig borta från investeringar man inte känner sig helt trygg med. Jag trodde helt klart bättre från Billerud men här misstog jag mig i alla fall i det korta perspektivet och det har kostat genom en dålig avkastning på min investering.  För stunden finns inte heller Billerud med på min bevakningslista men jag äger gärna bolaget via Nordnets indexfond. Tids nog lär det bli bättre tider även för skogsbolagen men jag avstår som sagt sektorn just nu men äger som sagt lite via index och det får räcka. 


Framöver blir det som sagt att fortsätta jobba på för en så god avkastning som möjligt till rimlig risk. Vi får se hur marknaden utvecklar sig men i dagsläget kan jag kan tänka mig köpa mer aktier i Hufvudstaden och förutom det vill jag öka på mer i Nordnets indexfond. Men i det korta perspektivet finns det dåligt med likvider. Det kan bli fortsatt kortsiktig handel om läget känns rätt men kanske ligger jag bara lång i Hufvudstaden framöver. Jag tycker mycket ser bra ut här i dagsläget och jag tycker aktien kan handlas till ett attraktivt pris idag. Vi får se om vi ser en uppvärdering här tids nog men det skulle nog underlätta om ränteoron avtog för fastighetssektorn i stort. Jag tror dock inte på så mycket högre räntor än idag och på sikt räknar jag med att de sänks igen.  Framöver kommer jag fortsätta öka min exponering mot börsen genom kommande löner. Som vanligt kommer det uppdatering här på bloggen när det gäller portföljnyheter alternativt om jag kommer på något annat intressant att skriva om.


Vilka är era portföljsänken för i år? Hur hanterar ni förluster i portföljen? 





torsdag 10 augusti 2023

Återköpt billigare i Hufvudstaden. Omsatt 11 MKR idag

Då var det åter en uppdatering här på bloggen. Som ni såg i förra inlägget sålde jag av hela mitt innehav i Hufvudstaden. Det tog dock inte lång tid innan aktien tappade igen och jag valde därför att återköpa aktier billigare här. Förutom det har 125 000 kr investerats i indexfonder idag och därför blev återköpet i Hufvudstaden lite mindre än jag sålde av för. Dagens transaktioner ser ni här under:


Förutom detta återköptes 30 aktier courtagefritt hos Levler (sponsrad länk) för drygt 2 kronor billigare än jag tidigare sålde för idag. Totalt 31450 aktier har återköpts idag för runt 70 öre billigare i snitt och det ger en vinst på drygt 21 000 kr när courtage är betalt. Det gör att jag nu spridit mina risker lite mer via indexfonder men att jag fortsatt ligger tungt i Hufvudstaden.


Med det sagt har det vart en intensiv arbetsdag framför börsen idag men det har gett ett bra resultat. Nu måste jag försöka sova lite så jag orkar med lite natt jobb nu i natt. Det blev bara 2-3 timmars sömn i morse och det kan vara lite svårt att sova på dagen när det är volatilt på börsen och man vill hänga med vad som händer. 

Uppdatering: 08/11: Blev några kronor över från gårdagens kortsiktiga handel. Så det blev ett ytterligare inköp av 7 stycken aktier i Hufvudstaden idag. Priset var 129.60 kr per styck. Nu är kassan förbrukad i det korta perspektivet.

Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen iallafall. Det kommer uppdatering igen om någon ny affär görs.

Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig Torsdag kväll :-)

Sålt hela mitt innehav i Hufvudstaden

Då var det åter Torsdag och nya möjligheter. Idag drog mitt största innehav Hufvudstaden iväg rejält och med det sagt valde jag att sälja av inte mindre än 32214 aktier och 31184 aktier såldes för 133.50 kr per aktie och resterande 30 aktier som jag hade hos Levler (Sponsrad länk) såldes för 134.10 kr per aktie. 

Här nedan kan ni se Hufvudstadens utveckling vs index den senaste månaden:


Som ni ser har aktien stigit ganska rejält samtidigt som index inte visat någon vidare styrka. Då mitt mål med min aktiva handel är att försöka slå index alternativt ligga i närheten av det valde jag idag att ta en vinst i Hufvudstaden igen. Jag har noterat att fler fastighetsbolag gått starkt idag och som jag skrev tidigare i sommar såg jag köplägen i fastighetssektorn överlag och valde därför att handla i flera fastighetsbolag. Det har vart en hel del kortsiktig handel i flera fastighetsbolag men det är i Hufvudstaden jag investerat det mesta den senaste tiden. Vinsten gällande min kortsiktiga handel i Hufvudstadens aktie noteras just nu till ca 102 000 kr plus hos Avanza för detta år. Jag har även handlat i aktien hos Länsförsäkringar, Nordnet och Levler (Sponsrad länk) och den totala vinsten är jag inte helt säker på. Men jag är helt klart nöjd med utvecklingen både i Hufvudstaden samt de flesta andra innehav jag kört kortsiktig handel i i år. 

När det gäller Hufvudstadens verksamhet har jag inte sett några speciella nyheter som borde påverka aktiepriset nämnvärt. Vakanser på lokaler verkar ligga ganska still men jag tror som sagt att flera fastighetsbolag pressades för hårt den senaste tiden och nu ser vi en liten uppvärdering. Än en gång har det visat sig som en bra affär att köpa Hufvudstadens aktie när den är rejält pressad. För er som inte följt bloggen tidigare har jag lyckats väldigt bra i just denna aktie när det gäller kortsiktig handel och det har bidragit en hel del till portföljen. Framöver blir det spännande att läsa kommande kvartalsrapport även om jag inte äger några aktier just nu.

Efter dagens transaktioner är nu hela min belåning borta och jag ligger rejält likvid. Min avkastning hos Avanza låg innan dagens uppgång på drygt 32 % och 2023 ser ut att bli ett av de bästa åren någonsin både gällande procentuell uppgång men framförallt räknat i kronor. Året är dock inte slut än så den som lever får se hur det slutar.

I det korta perspektivet är tanken att investera lite mer i index igen om inget annat intressant dyker upp. Som jag skrivit tidigare är det svårt att att slå index över tid och min tanke har alltid varit att gå över mer mot index om portföljen skulle prestera märkbart sämre än så. På lång sikt är en god avkastning viktigt även om man kan se aktie/fondsparande som en hobby. Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs.

Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen.


Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig Torsdag :-)

torsdag 3 augusti 2023

Köpt och sålt aktier för 8.3 MKR idag

 Då var det åter Torsdag och nya möjligheter. Idag befinner jag mig i Norge på semester men det finns möjligheter till lite kortsiktiga affärer även på semestern. Idag har jag handlat i Hufvudstadens aktie och dagens transaktioner ser ni här under:

Det hela slutade med en vinst på drygt 7000 kr när courtage är betalt. Troligvis återinvesteras pengarna i index imorgon. Förutom det har jag köpt ytterligare några aktier i Hufvudstaden de senaste dagarna.

Uppdatering: Under Fredagen köptes och såldes aktier i Hufvudstaden för ytterligare drygt 1.1 MKR. Det hela slutade med en vinst på drygt 1700 kr när courtage var betalt. Det investerades också 8250 kr i indexfonder och det var pengar från de senaste 2 dagarnas kortsiktiga handel. Förutom det har en liten amortering på portföljbelåningen gjorts.

Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen. Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs.


Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig kommande helg :-)