torsdag 28 december 2023

Portföljbokslut 2023

Med 1 handelsdag kvar på året kommer här en något tidigare uppdatering om 2023 års resultat för portföljen. Då detta år fortsatt inte är över kommer detta inlägg visa ett ungefärligt resultat för året. Anledningen är att motivationen för bloggande gått ner lite den senaste tiden. Jag tänkte därför att det var bättre med en uppdatering nu idag.

Hursomhelst så kan ni se här under hur sparandet har utvecklats sig sedan bloggen startade 2016. Då jag bytte från Avanza till Nordea under 2017 och 2018 har jag inget exakt resultat från de åren. Men jag tyckte portföljen presterade bra de åren. Speciellt under 2018 då portföljen växte väldigt bra samtidigt som index var ner för året.


2016: 21.34 %

2017: Portföljen växer från 1 240 000 till 1 450 000 kr

2018: Portföljen växer från 1450 000 kr till 1 700 000 kr

2019: 34.24 % Portföljen växer från 1 700 000 till 2 682 000 kr

2020: -3.97 % Portföljen växer från 2 682 000 kr till 2 968 735 kr

2021: +33.35 %Portföljen växer från 2 968 735 kr till 4 320 960 kr

2022: -16.68 % Portföljens värde sjönk från 4 320 960 kr till 3 761 659 kr 

2023: +36.35 % Portföljen växer från 3 761 659 kr till 5 460 191 kr


Kommentar gällande  2023:

2023 har vart mitt bästa år någonsin både vad det gäller procentuell uppgång och uppgång i kronor när det gäller portföljen. När det gäller min avkastning hos Avanza är jag inte helt säker på att den stämmer. När jag avslutade min kredit sjönk avkastningen med en 5 % men själva summan stämmer. Hos Avanza blev det kortsiktig handel för totalt ungefär 234 Miljoner kronor under året och det resulterade i en vinst på ungefär 1.15 MKR. Förutom det handlade jag en del hos Länsförsäkringar under året och här blev det en okänd vinst. Pengarna flyttades till Nordnet och även här ligger jag över index och resultatet säger plus 215 122 kronor på 6 månader. Jag har även haft en liten avkastning hos Savr och en avkastning på drygt 20 % hos Levler. Jag har den senaste veckan tagit ut mer pengar från portföljen och har i skrivande stund lånat ut 950 000 kr till vår bostadsrättförening. Förutom det har 43000 kr tagits ut för köp av julklappar och 7000 kr i förskottsbetalning till kommande års inbetalning av ISK skatt.

Så även om jag tagit ut 50 000 kr till annat utanför portföljen så har portföljens värde ihop med min utlåning till bostadsrättföreningen ökat med ganska exakt 1.55 miljoner kronor i år. Detta eftersom jag förra året inte räknade med de pengar jag lånat ut till bostadsrättföreningen i årets resultat. Annars hade ökningen var ca 1.7 MKR. Det ger en portföljvärdeökning med ungefär 130 000 kr i månaden men då ingår även nysparande för i år. Så här i efterhand känns det lite overkligt att portföljen presterat så bra som den gjort under året. Efter många års kämpande gav detta år verkligen ett resultat som jag aldrig kunde föreställa mig i början av året. 

Inför 2024 har nu min strategi förändrats helt och för stunden ligger min kortsiktiga handel på is. Jag har haft en hel del tur i år och även vissa andra år och det har byggt upp nuvarande portfölj. På sikt ligger nu mitt mål att följa index och det kommer det göra allt mer eftersom i stort sett hela portföljen ligger i indexfonder nu. Med det sagt är riskspridningen nu bättre men jag tror jag kommer ha svårt att överträffa mina bästa år när jag körde kortsiktig handel i kombination med indexfonder. Jag har även en mindre exponering mot börsen eftersom jag valt att hjälpa vår bostadsrättförening till en bättre framtida ekonomi. Detta är inte det maximalt bästa om man vill få sin portfölj att växa som mest över tid. Men för egen del kommer jag troligtvis en dag dö med alldeles för mycket pengar på kontot då jag inte finner så mycket lycka med konsumtion. Det känns bättre i hjärtat att kunna glädja hela vår förening med en bättre ekonomi framöver. Framförallt kommer det kännas mer som vår egen förening när Swedbank får tillbaka sina utlånade pengar och att vi inte kommer stå i skuld till dem för all framtid. Vi har fortsatt en skaplig skuld att betala av men framtiden ser just nu betydligt ljusare ut för föreningen än för några månader sedan. 

Med det här inlägget väljer jag även att ta en paus från uppdateringar här i närtid. Den senaste tiden har jag haft allt mer ont i magen troligtvis pga min Ulcerös Kolit och det påverkar tyvärr även måendet. Jag hoppas tids nog att acceptera sjukdomen allt mer och att man kanske glömmer bort den till viss del i framtiden. Men sedan jag blev sjuk har även tröttheten kommit allt mer även om jag fortsatt känner mig i bra form. Jag orkar fortfarande träna 3 till 4 dagar i veckan samt jobba heltid men det känns ändå som att energin inte riktigt är på topp. Det är först när man blir sjuk man inser hur bra det var när man var frisk. Men jag kommer som sagt fortsätta kämpa på även om det är tungt att komma upp ur sängen vissa dagar. Vi går ju nu mot ljusare tider och jag hoppas 2024 blir det bästa året någonsin. 

Jag vill även tacka alla läsare som följt och kommenterat här på bloggen under åren samt sponsrat bloggen via de samarbeten jag haft. Det har alltid känns kul att få en kommentar ibland och det har även motiverat mig att fortsätta skriva om min resa att en dag bli ekonomiskt oberoende. Jag finner även mycket glädje att läsa samtliga bloggar som jag följer.   

Jag hoppas att ni läsare lyckats med en god avkastning under 2023.


Önskar er en god fortsättning 2024 :-)

onsdag 20 december 2023

Vår bostadsrättförening

 Den senaste tiden har mycket tid spenderats på vår bostadsrättförening. Jag har nu vart Ordförande i snart 3 år och under denna tid har jag lärt mig en hel del men även förstått att det är ett stort ansvar om man vill föreningens bästa på sikt. För att en bostadsrättförening ska fungera bra är det viktigt med engagemang och de senaste åren har jag framförallt jobbat hårt för att få ner vår skuldsättning samt hitta onödiga kostnader.

Som ett exempel hade föreningen en skuld på 4 323 312 kronor den 31 December 2019. Nu 4 år senare har vi fått ner denna skuld till strax under 2.6 MKR. För att lyckas med detta har det krävts en hel del extraamorteringar. Innan jag tillträdde som Ordförande amorterade föreningen 130 000 kr per år. I den farten skulle vi vara skyldiga Swedbank pengar under en väldigt lång tid. 

Men hursomhelst så har jag alltid pushat på att skulden ska ner och det kom jag med som förslag redan när jag satt i styrelsen. Som mest hade föreningen över 900 000 kr i kassan. Nu har vi strax under 400 000 kr.

Tack vare att vi fått ner skulden ser nu våra räntebetalningar lite bättre ut. Men ett lån går ut nu i Februari 2024 och ett lån går ut i Januari 2025. Även om min del av skulden endast är runt 5 % av bostadsrättföreningens skuld känns det inte alls bra att ha denna skuld i mitt bakhuvud. Som läget är nu bestämmer banken helt vilken ränta vi ska betala och hade det vart min personliga skuld hade jag gärna betalat av den. Men då jag endast är en liten del av föreningen är inte det aktuellt. Man får bara acceptera det tråkiga läget och betala en högre ränta kommande år. 

Något positivt i allt elände är dock att jag fixat till med våra försäkringar och det kommer sänka våra kostnader ganska rejält framöver. Bor du i en bostadsrättförening idag och vill engagera dig kan jag varmt rekommendera att gå igenom era försäkringar och se vad ni betalar för. Här skulle försäkringskostnaden gå upp från 39000 kr till nästan 49000 kr eftersom försäkringsbolagen skulle ta bort någon extra rabatt som gällt i många år. Det fick mig att se över föreningens försäkringar och efter översyn plockades 3 försäkringar bort. På det höjde vi självrisken för vatten/brandskador mm från ett halvt basbelopp till 1 basbelopp. Det gjorde att vi nu fick tillbaka drygt 1500 kr från förra året och den nya premien blev endast 34000 kr. En besparing på nästan 15000 kr mot om vi inte hade gjort något. Detta tog ett par dar att ordna och det var inte så lätt att få tag på all information som jag behövde. Men så här i efterhand har allt arbete jag lagt ner gett ett bra resultat.

Ett annat bra tips är att slå ihop OVK( Obligatorisk ventilationskontroll) med sotning. Vi har tidigare haft dessa olika år och betalat runt 27-28 tusen kronor varje gång sotaren vart här dvs en kostnad på runt 55000 kr för båda tjänsterna. Nu slog vi ihop dem och kör båda rutinerna vid samma tillfälle och fick då ett pris på 32000 kr. En helt fantastisk besparing på över 20 000 kr genom att bara slå ihop dem. 

Efter dom här två åtgärderna känns det riktigt bra att detta engagemang gjorde så mycket på totalen. Vi höjer nu hyran med 10 % men kan vi även se lite räntesänkningar under kommande år så tycker jag det hela ser bra ut i föreningen på sikt igen. Men tro mig det är inte kul att vara Ordförande när man ser alla kostnader skena och kassan sakta töms. I dessa tider förstår jag att även våra svenska fastighetsbolag haft det väldigt tufft på senare tid. Inte bara räntehöjningar. Vattnet, värmen, sophämtning mm har skenat i pris.

Men som sagt så kommer solsken efter regent och nu i efterhand tror denna kris kommer stärka vår förening på sikt. En sak som jag dock inte kommer glömma är att Swedbank vart väldig snabba på att höja låneräntan samtidigt som inlåningsräntan halkade efter. Vi kommer fortsätta jobba ner vår skuld och bor jag kvar här i framtiden kommer jag se till att vi fortsätter amortera aggressivt för att på sikt kunna bli en friare och mer självständig förening.

Förutom allt jobb i föreningen den senaste tiden har jag handlat lite indexfonder sedan min senaste uppdateringen men jag ligger fortsatt med drygt 1 miljon kronor i kassan. Det går ju som sagt bara att köpa för 100 000 kr i Nordnets gratisfond varje dag och det har gjort att jag inte hängt med helt i den senaste tidens uppgång. Men resultatet för i år är fortsatt bra mycket bättre än något år tidigare och det kommer en uppdatering om portföljens avkastning, sparande mm i början av 2024.


Om det inte blir något mer inlägg här innan 2024 vill jag önska alla läsare en god jul och gott nytt år. Ta hand om er.


Mvh Slimis