torsdag 29 april 2021

Månadens inköp

Då var det den 29:e april och jag är ett par dagar sen med uppdatering gällande månadens inköp. Ni som följt min blogg ett tag vet att jag brukar göra ett inköp när jag får lön den 27:e. Denna månad valde jag att amortera av skulden jag hade efter mitt inköp av 200 stycken Handelsbanken aktier för några dagar sedan. 

Förutom detta har jag stärkt min buffert ganska rejält. Innan Corona krisen slog till hade jag 30 000 kr i buffert. Denna buffert förbrukades under 2020 och har inte fyllts på sedan dess. Efter denna lön har jag åter en buffert på ungefär 20 000 kr utanför börsen. Detta blev möjligt då jag den senaste tiden bytt anställningsform hos en av mina arbetsgivare. I och med det fick jag en månadslön i förskott istället för efterskott som jag fått tidigare. Det blev helt enkelt dubbel lön denna månad kan man säga. Lönen slutade i och med det på ungefär 39500 kr efter skatt. Detta är dock en engångsföreteelse och lönerna framöver kommer ligga betydligt lägre. Totalt fördes i alla fall 10000 kr över till mitt långsiktiga sparande. Till idag har jag legat med ungefär 1800 kr i likvida medel i portföljen. 

Men idag slog jag till på 15 stycken Tele2 aktier för 108.65 kr st + 2 kr i courtage. Tele2 sjönk ganska rejält idag efter en rekommendations sänkning. Mitt top pick i telesektorn är egentligen Telenor. Men eftersom skatten höjts på norska aktier den senaste tiden i kombination med den höga valutaväxlingsavgiften man får betala för handel i utlandet (0.25%) valde jag att ta in Tele2 till portföljen. Potentialen i Tele2 ser jag som begränsad på kort sikt. Telesektorn har under lång tid underpresterat på börsen men på längre sikt kanske vi kan se en liten uppvärdering i och med att 5g rullas ut och att vi då förhoppningsvis förbrukar mer data. Om aktiens pris fortsätter ner framöver kan jag tänka mig öka i Tele2 till runt 0.1 % av portföljen eller runt 100 stycken aktier. Tele2 är alltså inte tänkt som något stort innehav i portföljen. Men min förhoppning är att aktien i alla fall kan det ge en bättre avkastning än den riskfria räntan på lite längre sikt. Vi får se väll se hur det går för Tele2 samt telesektorn överlag framöver. Förövrigt äger jag även sen tidigare både Tele2 och Telia via fonden Avanza Zero. 

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Är det någon läsare som äger Tele2 aktien? Hur är er syn på bolaget?

lördag 24 april 2021

Handlat för 50 miljoner kr i Hufvudstaden det senaste året

Idag var jag in och tittade lite närmare på Avanzas sida Analys. Så här i efterhand gav fjolårets volatila börs fantastiska möjligheter för den som gillar lite mer kortsiktig handel. Jag har ju själv kört lite kortsiktig handel över tid men senaste året har tagit rekord med råge. Tack vare de snabba svängningarna som var förra året uppenbara sig många lägen att både köpa och sälja aktier. Överlag är jag långsiktig i mina investeringar men ibland har jag svårt att sitta still i båten. Jag försöker ibland göra de val jag tror är bäst på kort sikt. Men även ha i åtanke vad jag tror är bäst på lång sikt. Därför vet jag aldrig hur kommande börsvecka blir.  

Här under ser ni i alla fall min handel i Hufvudstaden det senaste året.



Min kortsiktiga handel med en omsättning på drygt 50 miljoner kronor har resulterat i 364 140 kr plus till portföljen. Ser vi istället hur mycket aktien gått upp de senaste 12 månaderna ligger istället avkastningen på 10.59 %. En helt okej uppgång på 1 år men i detta fall har kortsiktig handel bidragit betydligt mer till totalen än om jag endast skulle köpt och behållit. 

När jag istället tittar på hela portföljen har jag omsatt ganska exakt 75 miljoner kr de senaste 12 månaderna då jag även handlat för drygt 13 miljoner kr i H&M, 11.5 miljoner kr i Handelsbanken och drygt 500 000 kr i Telenor. 

När jag tittade efter blev jag lite förvånad att jag handlat så mycket det senaste året. Men det kostade även drygt 25 000 kr i courtage avgifter under 2020. Även detta år har jag bidragit med en hel del courtage till Avanza.

I det korta perspektivet tror jag det kommer vara sämre förutsättningar för kortsiktig handel. Den senaste tiden har börsen lugnat ner sig och vi har inte sett några större rörelser. Det är en av anledningarna till att jag själv inte handlat så mycket den senaste tiden. På det är även börsen betydligt högre värderad idag än för ett år sedan. Av den anledningen ligger jag själv just nu med 0.2 % i belåning och väljer att ligga på en lägre risknivå gällande mitt sparande än jag gjorde tidigare. Redan om några dagar kommer jag åter bli skuldfri igen då kommande lön kommer in på kontot.

Det kommer i alla fall bli en spännande fortsättning på 2021. Just nu ligger portföljens avkastning på 25.56 % för året och för stunden är det mitt näst bästa år hittills ur ett avkastningsperspektiv. Rekordet just nu är 2019 och då avkastade portföljen 34.24 %.


Är det någon mer läsare som kör mycket kortsiktig handel? Hur har det gått för er den senaste tiden?

fredag 23 april 2021

Hufvudstaden åter i portföljen. Minskat i Handelsbanken

 Då var det Fredag och en ny dag på börsen. Efter gårdagens köp uppvärderades Handelsbankens aktie idag och samtidigt sjönk fastighetsrelaterat i slutet av dagen. Efter en hel del funderingar valde jag att åter ta in Hufvudstaden till portföljen. Även om vakanserna ökat något är min tro att dessa kontorslokaler tids nog kommer bli uthyrda. Det är bara en fråga om tid. Även om Handelsbanken är attraktivt värderad just nu är det även bra för mig med lite större riskspridning i portföljen. Jag sålde därför åter av 14200 st aktier i Handelsbanken idag och återköpte 9700 st Hufvudstaden till portföljen. Ser vi tillbaka till igår sålde jag Handelsbanken för runt 90 öre mer per aktie idag men fick även betala runt 30 öre mer per Hufvudstaden aktie. Eftersom jag sålde 200 st Handelsbanken aktier mindre än jag köpte igår har jag ändå ökat på mitt ägande i Handelsbanken sedan igår. Efter dessa transaktioner ligger nu belåningen på strax under 8000 kr. Dessa pengar kommer betalas in nu vid lön.

Dagens transaktion ser ni här under.  


Som vanligt kommer det ny uppdatering om någon affär görs. Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig helg :-)

torsdag 22 april 2021

Ökat rejält i Handelsbanken. Hufvudstaden får lämna

Igår kom Handelsbanken med sin 3 månaders rapport för 2021 och efter det har aktien tappat något. Precis som jag skrev igår var jag intresserad av att öka på mitt innehav om kursen gick ner lite. Idag fortsatte Handelsbanken ner och jag tog beslutet att öka på mitt innehav rejält. Samtidigt valde jag att lämna Hufvudstaden i alla fall i det korta perspektivet. Hufvudstaden har gått bra sedan jag köpte på mig rejält med aktier här för ett tag sedan. Samtidigt är jag lite orolig i det korta perspektivet att fler kontor ska bli lediga hos Hufvudstaden. Tyvärr har vakanserna enligt Hufvudstadens hemsida ökat den senaste tiden. På sikt är jag mindre orolig för kontorsmarknaden men i det korta perspektivet blir jag lite orolig när aktien uppvärderas ganska rejält samtidigt som vakanserna ökar. Totalt har jag i alla fall gjort en vinst på drygt 200 000 kr i Hufvudstaden detta år och med det är jag nöjd i det korta perspektivet. Skulle läget förändras är det inte helt omöjligt att jag återkommer i aktien. Men just nu väljer jag att lägga dessa pengar i Handelsbanken. Totalt 9700 aktier har sålts i Hufvudstaden idag. För dessa pengar har ytterligare 14 400 aktier i Handelsbanken köpts in till portföljen.

Dagens transaktioner ser ni här under:


Med det sagt vill jag tacka Hufvudstaden för den fina avkastningen och önskar all lycka framöver. Jag tycker fortsatt Hufvudstaden är ett fint och välskött bolag och kanske blir jag åter ägare om läget är rätt i framtiden.

Nu framöver kommer Handelsbankens utveckling ha en stor påverkan hur portföljen går. Jag tycker i alla fall banken är attraktivt värderad i dagsläget och håller tummarna för en bra avkastning på sikt.

Min nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen. Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs.

Med det sagt vill jag önska alla läsare en fortsatt trevlig vecka :-) 

onsdag 21 april 2021

Högre resultat än väntat från Handelsbanken

Idag rapporterade mitt näst största innehav Handelsbanken för första kvartalet 2021 och resultatet var enligt följande:

Rörelseresultat på 5.612 miljoner kronor för det första kvartalet.

Räntenettot uppgick till 7.818 miljoner kronor, jämfört med ett analytikersnitt om 7.832 miljoner.

Provisionsnettot blev 2.963 miljoner. Där låg förväntningarna på 2.834 miljoner.

Under detta kvartal hade Handelsbanken kreditförluståtervinningar på 8 miljoner kronor. Förväntat var kreditförluster på netto 382 miljoner kronor.

213 miljoner kronor har reserverats till resultatandelsystemet Oktogonen. Det samma gjordes i Handelsbankens senaste rapport.

Handelsbanken har störst andel nettoinflöde när det gäller bolån. Kapitalförvaltningen fortsätter ta marknadsandelar. Kreditkvaliteten är fortsatt god och kostnaderna är under kontroll. 

Fondprovisionerna fortsatte att stiga och ökade med 142 miljoner kronor, eller 12 procent, till 1.361 miljoner kronor (1.219). Courtageintäkterna ökade med 3 procent till 174 miljoner kronor (169).

I kvartalet uppgick Handelsbankens totala kostnader till 5.683 miljoner kronor, vilket var 89 miljoner kronor, eller 2 procent, högre än analytikernas genomsnittliga förväntan om 5.594 miljoner kronor.

Kärnprimärkapitalrelation var vid det första kvartalets utgång 20,2 procent, en minskning från 20,3 procent vid årsskiftet men en ökning jämfört med 17,6 procent vid samma tid i fjol. Bankens kapitalisering ligger över målintervallet. Men till följd av rådande omständigheter, föranleder detta ingen särskild åtgärd från banken i nuläget.

Vill ni läsa hela rapporten kan ni göra det här:


Mina tankar gällande rapporten:

Handelsbanken fortsätter sin resa mot en mer digital bank. Som läget är just nu stängs en hel del mindre kontor ner och Handelsbankens besparingsplan går i rätt riktning. Ser vi på räntenettot kom detta in lite sämre än jag hoppats på. Däremot överraskade kreditförlusterna positivt. Det är även positivt att Handelsbanken just nu är störst på nyutlåning till bolån här i Sverige. Förutom de är de även störst när det gäller fondsparande bland våra svenska banker. 

Även provisionsnettot fortsätter att imponera. Som det ser ut just nu har Handelsbanken en marknadsandel på 40 % av nettoinflödet på den svenska marknaden och en total marknadsandel på 12 % av utestående fondvolym på den svenska marknaden.

Något som sticker ut negativt i rapporten är den brittiska verksamheten som för stunden går sämre än de andra marknaderna och där det är planerat kontorsnedläggningar framöver. Jag ställer mig även frågan hur nedläggningen av kontor här i Sverige kommer påverka verksamheten framöver. Givetvis innebär det mindre kostnader. Men risken finns ju att Handelsbanken förlorar en del kunder om det finns någon annan konkurrent på orten där banken läggs ner. 

För egen del tycker jag det är fel att man för stunden prioriterar avsättningar till Oktogonen. Banken har fortsatt presterat sämre än index och i min mening borde ingen bonus utbetalas om inte banken överträffar marknaden. Skulle däremot Handelsbanken prestera likt historiskt tycker jag en avsättning till Oktogonen är helt okej. Just nu hade jag hellre sett lite färre kontors nedläggningar än att bonus ska betalas ut till personalen.

Med det sagt är jag ändå fortsatt positiv till Handelsbankens aktie på lång sikt. Banken tjänar bra med pengar och tids nog lär dessa betalas ut till oss ägare. För stunden behåller jag mina 10 000 st aktier men skulle aktien av någon anledning gå ner lite i pris framöver kan jag tänka mig öka på mitt ägande lite till. Men för stunden sitter jag still i båten. 


Hur ser ni läsare på dagens rapport från Handelsbanken?

söndag 18 april 2021

Förstå pengarnas värde

När jag var i runt 19-20 års åldern hade jag precis tagit körkort. Jag körde först en gammal bil som hade ett värde på under 10 000 kr. Eftersom jag inte hade några pengar på den tiden kändes det lockande att försöka låna pengar till en bättre bil. Jag hittade en fin Bmw och priset för denna var 40 000 kr. Jag frågade därför min pappa om jag kunde få låna pengar och köpa denna bil. Till svar fick jag att jag fick spara ihop till den. På den tiden hade jag under en period ett jobb på ett äggpackeri här på orten och minns jag inte fel så låg lönen på mellan 80-90 kr i timmen. På det var det även betydligt högre skatt på inkomsten eftersom det inte fanns något jobbskatteavdrag. 

Men det sagt arbetade jag på och fick till slut ihop 40 000 kr.

När jag sedan fått ihop 40 000 kr insåg jag hur mycket arbete det var att spara ihop dessa pengar och valde därför att avstå detta bilköp. Jag tyckte helt enkelt att allt det arbete jag utfört inte var värt i utbyte mot bilen. Hade jag istället fått låna dessa pengar av min far hade jag istället fått min belöning direkt och inte förstått hur mycket arbete som krävdes för denna typ av konsumtion. Kanske hade det även blivit något fel på bilen under tiden jag betalade tillbaka pengarna alternativt att bilen gått sönder helt. Då hade jag stått där med en skuld och kanske lånat mer pengar till en annan bil. 

Så här i efterhand är jag tacksam att jag aldrig fick låna några pengar av min far. Detta eftersom jag inte förstod pengarnas värde när jag var ung.

Nu på äldre dar har jag fortsatt nytta av vad min far en gång lärde mig. Har jag inte råd med något jag vill ha väljer jag att spara till det alternativt välja något billigare alternativ. Som det ser ut idag är det väldigt lätt att låna pengar och spendera på saker man kanske egentligen inte behöver. Jag kan bara se hur många i min umgängeskrets tänker. Det är allmänt accepterat att man ska ha lån på boende, bil, husbil, CSN, kreditkortsköp mm istället för att spara ihop till det man vill ha.

Jag har ju även själv lånat på min aktieportfölj de senaste åren och så här i efterhand ökade det risken rejält i mitt sparande. Framförallt så underpresterade jag index under förra året men innan 2019 använde jag aldrig belåning i min portfölj. Det som är farligt med belåning är att det ganska fort kan gå till överdrift. Från en början kändes det lockande att låna 50 000 kr utan ränta hos Avanza och jag höll mig på den nivån. Men när börsen väl började rasa dröjde det inte länge innan jag hade en belåning på flera hundra tusen kronor. Så här i efterhand har nu börsen återhämtat sig och det hela slutade bra med en högre belåning i det korta perspektivet. Men historiskt finns det många som förlorat otroligt mycket pengar pga en alldeles för hög belåning. 

Framöver kommer jag vara mer försiktig med att belåna mig. Jag funderar faktiskt att ta bort min kreditlina från Avanza just för att inte kunna låna för mycket på mina aktier. Har man bara tiden och investerar regelbundet så växer sparandet ändå bra över tid. 

Hur tänker ni läsare gällande pengarnas värde? Spar ni ihop till det ni vill ha eller väljer ni hellre att låna till konsumtion?

fredag 16 april 2021

Portföljen fortsätter växa så det knakar! Nu över 3.8 miljoner kr!

Då var det åter Fredag och portföljen fortsätter sin fina tillväxt. Sedan bloggens start i Augusti 2016 har portföljen växt från 970 000 kr till 3.8 miljoner kronor i skrivande stund. Det innebär att portföljen växt med nästan 50000 kr per månad i genomsnitt under de senaste 57 månaderna. Börsen är verkligen ett bra ställe att ha sina sparpengar om man har lite tålamod.

Sedan mitt senaste ATH har mitt största innehav Hufvudstaden fortsatt att uppvärderats. Än en gång har det visat sig bra att köpa när det gör som ondast. Jag är så här i efterhand tacksam att få köpa in Hufvudstaden till ett så pass bra pris som jag fått mina aktier för. Bolaget handlas fortsatt till en stor substansrabatt och jag anser fortsatt att bolaget är köpvärt på längre sikt. Men troligtvis blir inte aktien riktigt populär igen först den dagen fastighetsbeståndet handlas till en premie igen. När det är dyrt då ska det köpas. H&M håller sig på drygt 200 kr men även här räknar jag med en uppvärdering så fort samtliga butiker öppnar upp igen. Tills dess gäller det bara att ha tålamod. Sist men inte minst så fortsätter Handelsbanken uppvärderas sakta men säkert.

Nuvarande portfölj ser ni i alla fall här under. Observera att alla inköpspriser inte stämmer pga swingtrading.


Portföljen fortsätter ligga någon procent över index. Som ni ser här över stämmer inte avkastningen helt eftersom dagens uppgång inte är inräknad. Lägger vi till den ligger avkastningen på ungefär 25 % för i år. Med det sagt är det glädjande att portföljen fått en så pass bra revansch efter att ha underpresterat index under 2020. Ser vi på börsen som helhet har många bolag uppvärderats rejält och jag tycker en del bolag börjar kännas lite väl dyra. Men som läget är just nu finns det dåligt med alternativ för börsen och då söker sig mycket pengar in på marknaden. För egen del är jag sedan drygt 2 veckor sedan helt obelånad igen och det känns bra. Vi får se om några intressanta köplägen dyker upp nu framöver. Annars är tanken att åter stärka min buffert som försvann under 2020. När krisen var som värst ökade jag på mitt sparande så mycket jag kunde och det visade sig så här i efterhand att vara en bra affär. 

Som det ser ut nu fortsätter jag jobba vidare mot 3.9 miljoner kr. Som vanligt kommer det uppdatering här på bloggen om någon ny affär görs.


Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig helg :-)

   

tisdag 6 april 2021

Portföljen fortsätter växa så det knakar! Nu över 3.7 miljoner kr!

Då var det åter Tisdag och påsken är över för detta år. För egen del har största delen av påsken spenderats på jobbet. När många är hemma och har det bra med sina familjer är jag istället på plats och hjälper de som är i mest behov av min hjälp. Corona Pandemin tar inte semester och vi i vården fortsätter att kämpa på. För den delen blir det inga pengar tjänade av att vara hemma och ligga på soffan. Ska man lyckas att bli ekonomisk fri genom ett låglönejobb gäller det att kämpa på. När ordinarie personal gnäller att de måste jobba varannan helg brukar jag säga att det är bara uppvärmning. Föra året jobbade jag samtliga 52 helger och hade ingen semester. När krisen väl var här har jag ställt upp och jobbat hårt samt riskerat min hälsa. Men för det har jag även fått lön för mödan. Nu i efterhand är jag otroligt glad att jag fick upp ögonen för vården. Det ger så mycket glädje att kunna hjälpa andra människor och det skänker frid för själen. Väljer man att hjälpa andra människor behöver man heller aldrig stå utan jobb.


Gällande portföljen fortsätter den att växa på i bra takt. Så här i efterhand var det en fullträff att öka i Hufvudstaden när aktien var som mest pressad här för ett tag sedan. Jag köper gärna bra bolag när de har tillfälliga problem. Då brukar även priset vara attraktivt. Har man bara lite tålamod brukar det oftast bli en bra affär på sikt.


Nuvarande portfölj ser ni här under: (Observera att alla inköpspriser inte stämmer pga swingtrading)

Avkastningen ser ni här under. Observera att diagrammet är från förra veckan och med det sagt är avkastningen något högre idag  i och med dagens uppgång. 



Som ni ser fortsätter portföljen prestera lite bättre än index. Så länge portföljen presterar iallafall i närheten av index är min tanke att fortsätta med min aktiva förvaltning av portföljen. Att slå index över tid är inte lätt. Men har man aldrig testat lär man heller aldrig lyckas. Som komplement kör jag med min Avanza Zero fond och även den har presterat bra över tid. Just nu ligger jag helt obelånad igen efter att ha vart belånad under ett par år. Börsen har gått bra och för stunden är jag inte i behov av någon hävstång. Skulle läget tids nog ändra sig har jag fortsatt en kreditlina på 1 miljon kr som kan användas. Men det är som sagt inte aktuellt just nu.

Med det sagt fortsätter jag förvalta min portfölj på bästa möjliga sätt och siktar vidare mot 3.8 miljoner kr.


Hur har er portfölj presterat under 2021?