tisdag 31 mars 2020

En intensiv månad på jobbet är över

Då har vi äntligen kommit till den 31 mars och med det är en hektisk månad på jobbet över. Det har vart mer sjukskrivningar än på flera år och med det har det saknats personal på många arbetsplatser där jag jobbar. Så fort karensdagen försvann i kombination med att man ska vara hemma när man är minsta sjuk har som sagt gjort att en hel del personal är hemma. Jag kan själv tycka att man alltid ska vara hemma om man är sjuk men nu känner väl folk efter lite extra pga all oro som finns för stunden.

Jag har även jämfört hur hur kommunerna där jag jobbar förbereder sig mot Corona smittan. Här nedan är 2 exempel:

Kommun 1: En person har hög feber och hosta. Personalen misstänker Corona smitta men får inget gehör utan istället säger sjuksköterskan att man inte ska anta att det är Corona smitta eftersom det inte är konstaterat. Saken är den att det inte görs något Corona test på vissa arbetsplatser och därför kan man inte veta om det är smitta. Eftersom all delegering för ordinarie personal har gått ut samt att Sjuksköterskan själv vägrar ge någon tillfällig delegering, alternativt fixa medicin + insulin själv försöker de tvinga mig att utföra denna arbetsuppgift. Saken var att jag inte ens jobbar på denna arbetsplats men ändå ska jag rycka in där eftersom ingen annan ville/kunde det. Jag kräver givetvis skyddsutrustning om jag ska utföra detta arbete. Finns det skyddsutrustning gör jag givetvis mitt jobb. Men då jag har över 30 arbetsplatser tänker jag inte medvetet riskera att smitta mig själv pga att kommunen struntar i sin personals hälsa. Med det säger jag åt personalen att jag inte utför detta utan skyddsutrustning. Det slutar att min kollega utför denna uppgift. Givetvis vettskrämd att bli smittad. Flera avvikelser ska tydligen vart skrivet på denna arbetsplats och jag tycker det är otroligt oseriöst att det kan bli som det blev i detta fall.

Kommun 2: Det konstateras att en patient har feber på morgonen. Chefen ger då strikta order att skyddsutrustning ska användas. Även om patienten inte är smittad ska vi inte ta onödiga risker. Man tar helt enkelt det säkra före det osäkra.

Man kan fundera hur det kan skilja sig mellan 2 kommuner. Corona smittan har vart ett bra tag här i Sverige och man kan tycka att skyddsutrustning borde vara det minsta man kan erbjuda sin personal som tar hand om svårt sjuka människor. På det sättet förstår jag att en del sjukskrivningar beror på rädsla att bli smittad. För egen del skulle inte något risktillägg kunna kompensera att jag blir smittad av Corona. Ska jag hjälpa någon som har drabbats av denna smitta borde en skyddsutrustning vara det minsta en arbetsgivare kan erbjuda. 

Det är som sagt inte alltid en dans på rosor att jobba i vården och speciellt inte i dessa tider när besparingar kommer före vettig skyddsutrustning. Jag kommer iallafall hålla stenhårt på att jag kräver skyddsutrustning om jag ska vårda någon med Corona smitta. Jag hoppas med det att arbetsmiljön förbättras lite framöver. Men det är som sagt inte första gången besparingar går före allt annat. 

Rekord i antal timmar på jobbet

Som ni läsare märkt har det inte funnits mycket tid för bloggen den senaste tiden. Den senaste tiden har vart tufft ekonomiskt. Jag måste betala tillbaka ca 6000 kr på skatten strax och det kom brev att jag betalat för lite till barnomsorgen förra året. Med det blev det 3000 kr till i utgifter. Förutom detta har hela min buffert åkt in till mitt långsiktiga sparande och med det finns inga likvida medel idag. På det har jag en viss belåning på portföljen som jag jobbar med att få ner över tid. 

Hursomhelst så summeras denna månads jobb till 255 timmar och 45 minuter. Med det har jag slagit mitt tidigare rekord på 230.5 timmar ganska rejält. Det har vart tufft då jag många dagar kört mellan 14-15 timmars jobb. Sen gått upp dagen efter och jobbat lika mycket till. På det är jobb i vården inget glidarjobb för den som tror det. Varje minut är behovsbedömt och restiderna är ofta snålt tilltagna. 

Nu är iallafall månaden äntligen över och jag kommer nu vara ledig 3 dagar. Till helgen kör jag igång igen. 

Portföljen

Den senaste veckorna har jag ökat på min belåning då vissa bolag kändes alldeles för billiga för att låta bli att köpa. Nu i efterhand var mitt köp i Euqinor en fullträff. Aktien bottnade på drygt 95 NOK och som billigast köpte jag mina aktier där för 96 NOK. Efter att sålt mina 550 aktier i Torsdags och återköpt dem billigare på Fredagen har jag åter sålt dom dyrare idag. Samtliga 550 aktier såldes för 124.40 NOK per aktie. Jag tror fortsatt Equinor kan gå bra på sikt men just nu tar jag hem lite vinster för att få ner portföljbelåningen. Även Hufvudstaden var en riktigt bra affär. 30 000 kr plus på 10 dagar är riktigt fina pengar. Det som har lyckats sämre den senaste tiden är mina investeringar i H&M. Men eftersom jag har tålamod är jag säker att även dessa investeringar kommer bära frukt tids nog. Att investera på börsen är ett maratonlopp och jag har som sagt inte bråttom. Hur börsen än går fokuserar jag alltid på bästa möjliga avkastning till rimlig risk. Det har gått bra än så länge även om portföljen har blivit slaktad i år. Men jag är säker på att portföljen tids nog återhämtar sig och då kommer den vara större än någonsin. 

Med det håller jag givetvis koll om några nya bra tillfällen på börsen dyker upp framöver. Hittar jag något intressant case kommer jag slå till. Annars är planen att fortsätta få ner belåningen. Kommer givetvis uppdatering om någon ny affär görs.

Uppdatering:

Idag den 1 April fick mitt näst största innehav H&M en rekommendationssänkning och med det sjönk aktien som en sten. Jag valde med det att ta hem en vinst i Telenor genom att sälja samtliga 400 aktier för 153.35 NOK per aktie. Istället ökade jag på med 200 st H&M för 121.85 kr st. Med det har jag sänkt min belåning ytterligare och just nu har portföljen en betydligt bättre belåningsgrad en för ett par veckor sedan. Framöver är tanken fortsatt att amortera ner belåningen lite till. 

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Med det vill jag önska alla läsare en fortsatt trevlig vecka :-)

fredag 27 mars 2020

Möblerat om i portföljen

Gällande jobbet

De senaste dagarna har det vart fullt upp på jobbet och så kommer det fortsätta så den närmaste tiden. Det märks helt klart att sjukskrivningarna är betydligt fler just nu då många är hemma då de är minsta sjuka. Detta för att förhindra smittspridning här i samhället. Givetvis ställer jag upp som alltid och det innebär som sagt mycket jobb just nu och det kommer inte finnas mycket tid för bloggen i närtid.

För er som undrar så har inte Corona viruset spridit sig på någon arbetsplats där jag jobbar. Men vi är nu väl förbereda om så blir fallet nu framöver. Komplett skyddsutrustning finns nu på plats på min arbetsplats och givetvis kommer jag finnas där och vårda de som drabbas av detta virus. Efter 8 år i vården är jag idag inte rädd för smittor. Vi möter för jämnan på olika smittor och det ingår i de basala hygienrutinerna att skydda sig. Kommer Corona smittan hit är jag säker på att vi kommer besegra den.

Portfölj förändringar

Igår valde jag att sälja av samtliga 1400 Hufvudstaden för 134.10 kr per st. På det har jag även fått en utdelning på 3.9 kr per aktie. Summering av ca 10 dagars ägande blev ca 30 000 kr plus. Förutom detta såldes även mina 550 Euqinor aktier. Dessa såldes för 122.65 NOK per aktie dvs ca 10 000 kr plus.

Efter dessa affärer valde jag att åter öka på i H&M. 1600 aktier köptes in för 129.80 kr st. Med det sänktes min belåning med ungefär 50 000 kr.

Idag fick jag däremot in månadens sparande på kontot. Tanken var att amortera ner på aktiebelåningen. Men då både norska kronan försvagades och Euqinor fallit drygt 6 % under dagen återköpte jag 550 Euqinor för 116.50 NOK per aktie.

Med det blev det inte riktigt som tänkt med att sänka belåningen i det korta perspektivet. Vi får se här framöver hur jag gör med mina innehav.

Tankar kring förändringen i portföljen

Tanken från början var att behålla både Hufvudstaden och Euqinor. Men då det inte blir några utdelningar som kunde amortera ner min belåning, tyckte jag det var ett bra läge att ta hem en vinst i mina nya innehav. Samtidigt har jag tänkt efter när det gäller mitt H&M innehav. Det är som sagt inte bara H&M som slopat utdelningen detta år och på sikt borde det vara bland de bästa köplägena man kan få i H&M om man vill äga bolaget på lång sikt. Det kommer dröja innan H&M stänger över 3000 butiker nästa gång. H&M kommer 1 eller 2 dåliga kvartal men på sikt ser jag fortsatt bolaget som en vinnare bland klädbolagen. Frågan är givetvis hur länge deras butiker kommer vara stängda. Nu har H&M bättre ställt då de inte kommer betala ut någon utdelning i år. De ger dem möjlighet att klara denna tuffa situation som är just nu. Min tro är att aktien tids nog kommer klättra upp mot 200 kr igen. Men till dess krävs ett visst tålamod. På sikt borde det fortsatt finnas bra potential till uppvärdering i aktien. Då jag idag inte lever på mina utdelningar har jag tålamod att vänta in en uppvärdering.

Gällande Hufvudstaden och Euqionor är jag fortsatt positiva till båda bolagen på sikt. Men precis som förut har jag svårt att hålla på mina Hufvudstaden aktier. Då bolaget uppvärderats så pass mycket och så pass var det just nu svårt att stå emot en snabb vinst.

Med det fortsätter jag just nu att vara ägare i Euqinor. Blir det något bra läge köper jag gärna in mig i Hufvudstaden igen. Men just nu blev det som det blev i portföljen och jag hoppas det blir bra på sikt.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Har ni läsare gjort någon ny investering nu vid lön?

Med det vill jag även önska alla läsare en trevlig helg :-)




onsdag 25 mars 2020

Det blir ett utdelningsfattigt år

Nu när utdelningssäsongen närmar sig, visar det sig att en hel del företag sänker eller helt slopar utdelningen. Jag är medveten om att vi just nu är mitt inne i en kris. Men precis som vi privatpersoner borde ha lite framförhållning gällande vår ekonomi borde även våra bolag ha det. Att gå ut på vårkanten och annonsera om en utdelning och några veckor senare dra in den helt är åt helvete enligt min åsikt. Företaget jag främst tänker på gällande min portfölj är H&M.

När jag fick beskedet om slopad utdelning minskade jag genast ner mitt innehav med 300 aktier. Anledningen var att årets utdelningar skulle sänka portföljbelåningen under året. Men efter en stund ångrade jag mig och lyckades köpa tillbaka dessa 300 aktier 50 öre billigare. Att sälja pga känslomässiga orsaker brukar inte alltid sluta bra. Om man nu vill sälja sina aktier och inte är i behov av pengarna är det bättre att vänta in lite bättre tider på börsen.

Jag tycker iallafall att det är ett stort svek från H&Ms sida att helt dra in utdelningen. Även om det är kris överlag hade jag iallafall räknat med minst en halverad utdelning. Jag behåller ändå just nu mina aktier eftersom bolaget handlas till en krisvärdering och med det tänker jag inte skänka bort mina aktier. Men framöver är det upp till H&M att visa lite resultat. Annars kommer jag tids nog sälja av mina aktier och placera mina pengar någon annanstans.

På det gick även FI ut och rekommenderade bankerna att hålla inne sina utdelningar. Som Handelsbanken ägare hade jag inte räknat med uppskjuten/indragen utdelning. Dels väntar inte Handelsbanken några penningtvätt böter. I bättre tider delar Handelsbanken ut mindre än de andra bankerna. Historiskt har även Handelsbanken haft väldigt låga kreditförluster i kriser. Med det sagt tycker jag Handelsbanken har kunnat sköta sin ekonomi bra utan någon annans inblandning. Att då ändå ställa in/skjuta upp utdelningen är i min mening fel.

Ett år som detta får mig att fundera hur det blir den dagen man eventuellt funderar på att leva på utdelningarna. Troligtvis krävs det betydligt mer kapital än jag tidigare tänkt mig. Men framförallt behövs det mer stabila utdelare än jag äger idag. På det krävs det även att bolag inte stoppar sin utbetalning pga vad Finansinspektionen tycker.

Med det har utdelningsprognosen gått ner från runt 150 000 kr till några få tusenlappar detta år. Det gör att jag själv måste amortera mer på min aktiebelåning framöver, alternativt sälja av några aktier i portföljen för att minska skulden. Vi får se hur jag gör. Men som det känns just nu kommer jag med största sannolikhet amortera framöver istället för att sälja av aktier/fonder. Detta pga den låga värderingen som är på börsen just nu. 

Utdelningsmässigt är 2020 ett förlorat år för mig. Men man får titta framåt och hoppas på ett bättre 2021.


Hur ser er utdelningsprognos ut för 2020? 

onsdag 18 mars 2020

Tankat rejält med aktier i Hufvudstaden. Även fyllt på lite i H&M

Då var det en ny dag och börsen var riktigt sur idag också. Just nu flyr investerare risk och för egen del fortsätter jag shoppa de bolag jag vill äga på längre sikt. De senaste tiden har fastighetsrelaterat vart rejält ratat på börsen. Jag tycker själv att sektorn vart alldeles för hypad under en tid och höll mig borta när allt kändes alldeles för dyrt. Men det svänger snabbt på börsen och från att många fastighetsbolag värderats med en premie, handlas nu många bolag med en rejäl substansrabatt.

I mitt fall gällande Hufvudstaden kan man just nu köpa detta bolag med drygt 47 % i substansrabatt. Under min aktiva tid på börsen har jag aldrig sett så stor substansrabatt i Hufvudstaden. Jag har alltid gillat Hufvudstaden då de har de mest attraktiva fastigheterna här i Sverige. På de har de den lägsta belåningsgraden av alla fastighetsbolag. Precis som Handelsbanken är Hufvudstaden försiktig med sina finanser och man får räkna med lite lägre direktavkastning än de flesta andra fastighetsbolag. Däremot är Hufvudstaden unikt med sina attraktiva fastigheter i bästa lägen.

Varför har då Hufvudstadens aktie tappat nästan 50 % den senaste månaden?  

Nu är det inte så att Hufvudstaden presterar dåligt just nu. Men investerare har sett fastighetsaktier överlag som rena tillväxtaktier den senaste tiden även om de historiskt inte värderats så. Jag sålde tex själv av mina tidigare 1000 Hufvudstaden för runt 149 kr och detta lyckades jag med vid 2 olika tillfällen och just då stod aktien på topp. Av någon konstig anledning steg sedan Hufvudstaden precis som alla andra fastighetsaktier upp till skyarna och Hufvudstaden toppade sedan på strax över 200 kr.  Historiskt har fastighetsaktier vart en ganska trygg tillgång men de har knappast vart tillväxtraketer som marknaden värderat dem till den senaste tiden. Jag tror marknaden nyktrat till och med det ser vi mer normala värderingar nu.

Gällande Hufvudstaden är de mesta uthyrt på längre kontrakt och räntorna är fortsatt låga. Även om räntorna skulle gå upp står Hufvudstaden bra rustade med sin låga belåningsgrad (2019 var belåningsgraden 15.5%) Det som är unikt med Hufvudstaden är förstås deras attraktiva fastigheter. När det gäller fastigheter är det bästa läge som är vinnare på sikt. Du får betala mer för bästa läge. Men äger du en fastighet på en attraktiv adress kommer du aldrig ha problem att sälja den. De är även lättare att hyra ut en fastighet i bästa läge än någonstans långt utanför stan. Risken för vakanser är helt enkelt lägre.

Just nu är oron för centrala fastigheter större än normalt. Jag tittade på nyheterna igår och vad jag förstår är det betydligt mindre handel i centrala Stockholm just nu. Någon restaurang hade haft 85 besökare på en dag och normalt var ca 600 besökare. Då Stockholm har flest Corona fall i Sverige är väl folk där extra försiktiga just nu. Med det kan man säga att en del handlare just nu upplever en kris då försäljningen är betydligt lägre än vanligt. Det kan nog vara en av anledningarna att investerare just nu är försiktiga till attraktiva fastighetsbolag likt Hufvudstaden.

Men när det gäller detta Corona virus så kommer läget förbättras även om många verkar ha panik just nu. I Kina registreras just nu för första gången inga nya sjukdomsfall för 1 dag. Tittar vi här i Sverige är det vissa områden som är drabbade. Men jag tror inte det finns ett enda fall varken i min kommun eller i grannkommunen. Nu har ju Dalarna klarat sig förhållandevis bra tillsammans med Västmanland och Gotland. Stockholm är värst drabbat och får man ner smittspridningen där kommer det se betydligt bättre ut i Sverige.

Det kommer som sagt en dag när folk kommer gå ut på restaurang som vanligt. Folk kommer börja resa igen och folk kommer även bo på hotell. Städerna kommer åter fyllas med folk och livet kommer vara bra igen. Efter regnet kommer solen igen. Jag tycker inte man ska vara alldeles för orolig för detta. Kan Kina stoppa smittspridningen kommer även Europa lyckas med detta. Värt och nämna är alla som blivit friska från detta virus. Det är inte bara sjukdom och död. Är man inte i riskgruppen tycker jag man inte behöver vara alldeles för orolig. Är du frisk och lite yngre kommer du med största sannolikhet vara sjuk en stund och sen går det över om du nu blir smittad. Det är äldre och sjuka människor som är den största riskgruppen.

Vad har jag då handlat? Här nedan ser ni dagens transaktioner:



Som ni ser har jag stärkt mitt ägande rejält i Hufvudstaden. Just nu äger jag 1400 aktier och dessa är inköpta för marginellt mer än jag senast sålde mina 1000 st Hufvudstaden för. Man kan säga att jag sålde dyrt och har nu köpt tillbaka betydligt billigare. Hufvudstaden kan mycket väl bli billigare framöver. Men jag är nöjd att kunnat köpa tillbaka mina aktier betydligt billigare än jag tidigare sålde dessa för. Denna gång kommer jag hålla hårt i mina aktier. På sikt är det svårt att lyckas sälja på toppen och köpa på botten. Jag har tjänat bra med pengar i Hufvudstaden över tid och det är ett bolag som ligger mig varmt om hjärtat. Jag kan tänka mig någon aktie till tids nog om priset går under 100 kr.

Förutom detta blev det även 100 H&M till. Efter att H&M kom med beskedet att en stor del av butikerna i Europa samt USA stänger under en kort period förstod jag att aktien skulle tappa mer än den redan gjort. Med det gjorde jag ett par affärer i H&M under dagen. Givetvis känns det tråkigt att butikerna nu ligger nere i Europa och USA. Detta är inget man kunde veta innan detta virus spreds över hela världen. Men ser man nu framöver så återhämtar sig nu försäljningen i Kina från att varit nere under en period. Samtidigt kan trogna H&M kunder fortsatt beställa över nätet. Just H&M e-handel har ju växt väldigt bra över tid och detta kan gynna e-handeln nu framöver. Bara för att butiker är stängda ett par veckor eller en månad kommer inte H&M går under. Så fort dessa butiker öppnar igen kommer försäljningen gå desto bättre. När det gäller kläder är folk alltid behov av nya kläder och i jämförelse med tex dyrare prylar tror jag de är få som skjuter upp sin konsumtion. På det kan vi investerare nu handla H&Ms aktie på en krisvärdering. Jag håller iallafall hårt i mina aktier och ser på längre sikt H&M som en fortsatt vinnare. Förövrigt fortsätter H&M växa så det knakar på Instagram och har just nu 35.1 miljoner följare. H&M gynnas även framöver av att bomullspriserna är historiskt låga just nu. Med det håller jag tummarna att allt ska se lite bättre ut på sikt för H&M.

Uppdatering 19 mars:

Norska kronan tog rejält med stryk idag och därför ökade jag på mina norska innehav lite mer. 50 Equinor köptes för 103.65 NOK och 100 Telenor köptes för 147.95 NOK per aktie.

Min nya portfölj ser på höger sida av bloggen.

Med det vill jag önska alla läsare en fortsatt trevlig vecka :-)

måndag 16 mars 2020

Jag har shoppat mer aktier på dagens rea

Efter ett av historiens största fall fick vi en liten korrigering upp men idag är det åter rejäla fall på börserna runt om i världen. Jag ska inte sticka under stolen att portföljen har tappat för mig rejält med pengar de senaste veckorna. Men jag har vart förbered att något liknande fall skulle komma någon gång. Då jag fortsatt är förhållandevis ung är ett fall idag betydligt bättre än i framtiden när portföljen är betydligt större. Den senaste tiden har det gjort riktigt ont i magen att äga riskfyllda tillgångar. Men jag är fortsatt övertygad att de bästa köpen gör man när det svider som mest och inte vice versa. När ingen vill äga aktier ska man köpa sina innehav billigt. Ska man sälja sina aktier ska man göra det när allt ser som bäst ut. För egen del sålde jag mitt största innehav Handelsbanken 2017. Då såg allt som bäst ut och priserna på aktier var högre än idag. Nu börjar allt se som sämst ut och historiskt har detta vart bästa tillfälle att köpa sina aktier. Som jag skrev i mitt förra inlägg kan det ta år innan liknande köplägen dyker upp igen. Historiskt har stora ras tagits igen ganska snabbt. I dagens låg räntemiljö finns i princip inga andra alternativ för att få avkastning heller. Jag valde iallafall att idag åter öka min kredit lite grann. Detta då jag har en skuldfri bostad och ett tryggt jobb. Det kommer även in lön snart samt rejält med utdelningar. Även om börsen skulle fortsätta ner från nuvarande nivåer finns som sagt marginaler i ekonomin. Men som jag skrev i mitt senaste inlägg tro jag detta gällande Corona viruset kan vara över snabbare än många tror. Antalet nya Corona fall i Kina är obefintligt och med det kommer Kina snart vara i full produktion igen. Nu stängs det ner en del runt om i Europa. Men även i Europa kommer denna smitta tids nog lugna ner sig. Tittar vi här i Sverige har även antalet nya fall minskat de senaste dagarna. Efter all information gällande viruset tror jag folk överlag är riktigt försiktiga och med det kommer smittspridningen framöver fortsätta att minska. Tids nog blir livet normalt för människor runt om i världen. Men som det låter just nu håller världen på att gå under. Vi får se hur det går framöver.

Vad har jag då köpt idag? 

100 st Euqinor 96 NOK per aktie

Sist man kunde köpa Euqinor för 96 NOK per aktie var vid finanskrisens botten 2008. Om inte olja kommer gå mot 0 dollar per fat har jag svårt att se detta köp som dåligt på lång sikt. 

300 st Hufvudstaden 132 kr per aktie

Jag sålde mina tidigare 1000 Hufvudstaden för runt 149 kr per aktie. Köper nu tillbaka lite aktier billigare. På lång sikt har jag svårt att se Sveriges mest attraktiva fastigheter som en dålig investering. Jag kan tänka mig öka på upp till 1000 aktier på sikt om aktien fortsätter ner och pengar finns framöver.

100 st Telenor 132 NOK per aktie

Både Telenor och den norska kronan handlas nu på attraktiva nivåer. I skrivande stund har Telenor en direktavkastning på över 6 %. Framöver genomför Telenor effektiviseringar inom bolaget och samtidigt har ledningen kommunicerat att Corona viruset har marginell påverkan på bolaget. Jag räknar med att Telenor kan fortsätta öka utdelningen kommande år om inget drastiskt sker.

200 st H&M 121 kr per aktie

Egentligen skulle jag inte köpa något mer i H&M. Men efter dagens försäljningssiffror känns aktien hopplöst billigt och jag kunde inte låta bli att åter en gång öka på mitt innehav.

H&M kom idag med försäljningssiffror som översteg analytikernas prognoser. Men som läget är just nu säljs allt som går och sälja och med det kunde jag komma över dessa aktier till ett fantastiskt pris. Just nu stänger H&M ner butiker i Europa. Men kunderna i dessa länder kan fortsatt handla online. Samtidigt har alla butiker i Kina öppnat upp igen och här räknar jag med en bättre försäljning igen. Även om H&M tillfälligt har stängt en del butiker kommer denna försäljning tids nog tas igen. De fortare de lugnar ner sig med Corona viruset desto snabbare kan H&M öppna sina butiker igen. I dagsläget ser jag ingen fara med H&Ms utdelning. Så fort det finns möjlighet kommer H&M öppna upp i Europa igen och med det kommer även försäljningen åter stiga igen. Osäkert just nu hur länge det kommer hålla stängt. Men jag är fortsatt helt trygg att äga H&M. Något annat som gynnar H&M just nu är lägre bomullspriser. 

Sist men inte minst valde jag även att öka på i Avanza Zero idag. Då hela Stockholmsbörsen sjunkit är Avanza Zero ett perfekt alternativ för den som är långsiktig. Fonden är gratis och utdelningarna återinvesteras gratis. På det får man en bra riskspridning. 


Med det håller jag nu tummarna att vi kan se lite bättre börsutveckling tids nog. Nog för att jag gillar att köpa mina bolag billigt. Men på sikt föredrar jag att portföljens värde ökar och inte minskar.  

Den som lever får se hur det går.

Uppdatering 17 Mars 2020

Börsen fortsätter svänga rejält idag men mot slutet av dagen ser vi ett mer positivt börsklimat och OMX30 stiger till slut 3.28 %.

Under dagen fortsätter fastighetsrelaterat ner rejält och även mitt innehav Hufvudstaden. Jag tycker nu bolaget börjar komma ner på riktigt attraktiva nivåer och därför ökade jag på mitt innehav idag. Ytterligare 200 aktier har köpts in för 119.85 kr st. Förutom detta så fortsatte även mitt näst största innehav H&M ner idag och jag valde att öka än en gång även om jag egentligen är fullinvesterad här. Dels köpte jag in 100 aktier för strax under 115 kr st. Sen ytterligare 100 st för 110 kr st. Jag valde dock att åter sälja av 100 st H&M för 113 kr st då belåningen börjar bli lite i högsta laget. Med det hoppas jag oron kring H&M kan lägga sig lite framöver. I dagsläget kommer runt 20 % av butikerna under en tid stängas pga corona viruset. Givetvis kommer H&M tappa lite försäljning på detta under denna tid. Men H&Ms kunder kan fortsatt beställa på nätet och tids nog kommer dessa butiker öppna igen och efterfrågan på kläder kommer fortsatt finnas i framtiden. Även om H&M får stänga en del butiker under en period tycker jag aktien fortsatt åkt på för alldeles för mycket stryk. Men på sikt är jag säker på att H&M fortsatt kommer prestera bra.  

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Med det vill jag även önska alla läsare en fortsatt trevlig vecka :-)

lördag 14 mars 2020

Värsta börsdagen i modern tid - Index ner över 11 %. Så agerade jag

Ursäkta för sen uppdatering. Men den senaste tiden har det vart jobb både dag och natt och tyvärr har tiden för bloggen varit knapp.

Sedan jag skrev mitt senaste inlägg har ett av historiens största ras ägt rum på börsen. Nu i Torsdag rasade börsen över 11 % och vi får gå tillbaka till 1987 år för att hitta något värre fall.

Det är dagar som denna som det är viktigt att du vet varför du sparar på börsen. När det gör riktigt ont i magen ska du köpa dina aktier. I Torsdags hade du möjlighet att handla på en rea som kanske inte kommer tillbaka på flera år. Om vi tittar på krascher historiskt har större börsfall tagits igen ganska snabbt och efter detta fall var börsen ner någonstans runt 30 %. Givetvis finns det folk där ute som sitter med stor kassa och hoppas börsen ska fortsätta ner till kanske 40, 50 eller 60 % nergång. Att tajma marknaden är omöjligt men att få en rabatt med 30 % tycker jag man kan vara nöjd med. Risken är stor att sitta kvar med sin kassa för att man tror det ska bli någon ny större kris. Man är helt enkelt för girig och vill ha större börskrasch än det redan är. Men plötsligt är det inte så illa som folk tror och då hinner man inte köpa innan börsen har rusat upp rejält igen. Man har helt enkelt missat ett bra köpläge. Att investera regelbundet på börsen är bättre än att försöka tajma marknaden. Det finns alltid någon som är smartare än dig och som småsparare köper man ofta dyrt och säljer billigt. Ingen bra strategi om du vill få en bra ekonomi tids nog.

Jag har i alla fall köpt ytterligare 150 Equinor för ca 102 NOK per aktie. Det var 4 år sedan man kunde köpa detta bolaget för runt 100 NOK och detta priset kommer inte bestå när oljan tids nog stiger i pris. På det är även den norska kronan undervärderad för stunden. Jag är tacksam att kommit in i Equinor till ett bra pris.

Jag har även ökat på i Telenor. 80 aktier har köpts för mellan 138-139 NOK per aktie. Efter att ha tagit del av Telenors senaste rapport så kommer inte bolaget påverkas nämnvärt av Corona viruset. Det kommer även ske effektiviseringar kommande år som gör att Telenor kan fortsätta öka sin utdelning framöver. Telenor känns som ett klockrent köp nu när det är rea.

På Fredagen köpte jag även in 100 Hufvudstaden för runt 142 kr st. Jag sålde tidigare av mina då 1000 Hufvudstaden för runt 149 kr per aktie om jag inte minns fel. Nu känns fastighetsaktier mer rimligt värderade överlag. Jag köper gärna lite mer i Hufvudstaden framöver om aktien skulle fortsätta ner i pris. Något jag observerat gällande Hufvudstaden är att fler kontor finns till uthyrning nu än tidigare. Så kanske har vakansen stigit lite den senaste tiden. Jag kan på sikt tänka mig upp till 1000 aktier i bolaget om aktien skulle bli riktigt billig.

Sist men inte minst har jag köpt ytterligare 100 H&M för 141 kr st. Jag anser att H&M precis som övriga börsen är fortsatt för lågt prissatta för stunden. Med det äger jag nu 5000 aktier och är nöjd att kunnat köpa tillbaka samtliga mina aktier som jag ägde tidigare till ett attraktivt pris.

Framöver ser jag mer positivt på börsen än de flesta. De finns de som sitter med krigskassa och väntar in en värre kris och med det mer rea på börsen. Jag tror istället denna Corona oro kommer lugna ner sig inom närtid. Nya fall i Kina är obefintligt just nu och kan Kina hantera smittan kommer även de andra länder som drabbats av detta tids nog kunna hindra smittspridningen. Så fort denna oro lagt sig kommer folk leva som vanligt igen. Folk kommer även i framtiden konsumera som man gjort tidigare. När oron för smitta lagt sig kommer även folk flyga som vanligt igen. Om några år är denna smitta bortglömd precis som tidigare pandemier var bortglömda innan denna kris kom. Efterfrågan på oljan kommer stiga igen och även oljepriset. Livet kommer helt enkelt bli bättre för de flesta framöver. Som konsument kan man passa på att tanka bilen full nu när priset är lågt. Som aktieinvesterare kan man köpa oljeaktier på rean.

Efter de senaste tidens aktieköp är portföljen maxbelånad till 0.99 % ränta. Men då jag inte har några andra lån kommer denna ränta kvittas mot skatten på mitt ISK. Framöver ser jag fram emot drygt 141 tusen kronor som utdelningsprognosen för året ligger på. Jag kommer med dessa pengar betala ner en del på aktielånet men fortsätter rean på börsen ökar jag gärna på lite i det bolag jag vill äga på längre sikt.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Hur agerade ni läsare under den värsta börsdagen i modern tid? Kommentera gärna i bloggen då din åsikt är viktig och intressant.



onsdag 11 mars 2020

Efter regn kommer solsken

När jag idag skriver detta inlägg är OMX30 ner drygt 20 % sedan toppen som var för runt 3 veckor sedan. Hela raset har gått otroligt fort och när oljepriset sjönk 30 % över denna helg som nu var har oron spätts på mer. Idag när jag tittade på nyheterna var folk oroliga för sin pension och undrade hur de skulle göra med sina fonder. Diverse experter tipsar hur man ska göra när börsen rasar och det kommer även upp domedagsprofetior som sprider som sprider ekonomisk skräck.

Till och börja med måste du alltid utgå från dig själv varför du sparar på börsen? Vad finns det för alternativ? Vad är målet med ditt sparande? Vilken risk är du bered att ta? Vet du inte varför du sparar på börsen kommer du inte heller lyckas över tid.

För min egen del känns börsen som det enda rätta alternativet på lång sikt. Det kommer perioder då börsen backar. Men för det mesta går börsen upp över tid.

Hur gjorde jag med mitt sparande under finanskrisen?

Finanskrisen var nu i efterhand en rejält jobbig tid. Under den tiden var jag fortsatt ung. Det var svårt att få tag på jobb och jag kunde på den tiden endast spara en liten summa varje månad.

När jag började spara pengar i slutet av 2007 var målet att slippa vara fattigpensionär tids nog. Jag valde med det en blandfond från AMF. Jag tänkte att den var tryggare än en aktiefond. Men på den tiden var jag inte ens 25 år gammal och nu i efterhand hade en aktiefond vart betydligt bättre över tid , även om finanskrisen stod för dörren. Har man en riktigt lång sparhorisont har aktier alltid överträffat andra tillgångsslag. Men jag valde som sagt en blandfond som jag började månadsspara i.

På det sparade jag även i lite guld varje månad. I början av 2008 sjönk min fond rejält i värde. Det var riktigt surt eftersom jag månaden innan hade satt in en stor del av mitt första sparande. Men jag visste att denna fond skulle hjälpa mig genom ränta på ränta över tid. Även om fonden gick ner i värde sparade jag varje månad 1000 kr. Det tog lång tid innan fonden började öka i värde. Men när den väl började öka gick det desto fortare. Samtidigt gick guldet betydligt bättre under denna tid. Jag månadssparade ju även i guld varje månad och det hjälpte mig mycket tids nog då jag kunde stoppa in pengarna från guldet på börsen. Desto mer börsen sjunker desto populärare brukar guldet bli på kort sikt. Men jag själv kommer aldrig återgå till guld som investering. När guldet slutade stiga sålde jag hela mitt innehav under 2012-2013 och satte mina sparpengar på börsen. Sedan stod guldet i princip still i 5 år innan det på senare tid stigit lite igen. Det kommer en tid då börsen åter kommer gå bra igen. Då kommer guldet prestera sämre igen. Är man orolig kan guld vara ett alternativ. Men guld kommer troligtvis aldrig kunna ge dig samma avkastning som aktiemarknaden ger över tid.

Med det sagt ska man inte vara orolig för att börsen sjunker under en period. Det är helt normalt att börsen inte stiger varje vecka, månad och år. Den sjunker ibland för att samla ny kraft att stiga högre än tidigare. Är du idag ung är börsen nu ett ypperligt tillfälle att framöver spara för din långsiktiga trygghet. Det bästa vore om du började spara pengar för länge sen. Men har du inte gjort det är det en bra dag att starta idag. Det mer börsen sjunker de mer får du för dina sparpengar.

Hur mycket börsen kommer sjunka nu framöver vet jag inte. Men jag vet att jag kommer fortsätta bygga upp min portfölj och tids nog kommer den åter vara större än den var tidigare. Jag fortsätter mitt månadssparande tills den dagen jag når ekonomisk frihet. Jag vet inte heller när jag kommer nå min ekonomiska frihet, men om börsen kollapsar rejält kommer jag kunna handla billigare aktier framöver. Det kommer svida i det korta perspektivet men ge desto mer avkastning tids nog då folk kommer sälja sina aktier i panik.  Även om vinsterna kan gå ner på kort sikt pga olika oroligheter som det är just nu, kommer de bolag jag äger tids nog tjäna mer pengar och med det kommer även aktiekurserna stå högre i framtiden.

När det gör som ondast gör man oftast de bästa affärerna. När allt ser som bäst ut är ofta aktier för dyra. Så att istället för att ha ont i magen när era aktier sjunker i pris som just nu, försök se situationen ur ett annat perspektiv. Är du långsiktig är det nu du har chansen att öka på i de bolag du vill äga över tid. Det kan ta lång tid innan nästa börs rea kommer och du kommer tacka dig själv tids nog om du vågar köpa när alla andra säger sälj. När allt ser som bäst ut blir det oftast sämre. När allt ser som sämst ut vänder det ofta och blir bättre.

Här nedan är ett par exempel på affärer jag gjort under alla år jag sparat på börsen.

När ska man köpa aktier? Ett par exempel här nedan.

Det är början av 2017 och bankerna har just nu marginaler som är bättre än någonsin. Banker ses som pålitliga utdelningsmaskiner och i mitt fall uppvärderas Handelsbanken 40 % från sommaren 2016 till våren 2017. Efter att Handelsbanken då lämnat rapport som var sämre än väntat gjorde jag bedömningen att läget inte skulle bli bättre inom närtid. Blir det inte bättre utan sämre framöver ska aktien ner i pris. Jag sålde mina samtliga 6000 aktier för mellan 125-132 kr st. Vid det tillfället var bankerna väldigt populära. Nu när man kan köpa Handelsbanken för 89 kr verkar de flesta vilja sälja istället för att köpa. Banken kan ju gå ner mer i pris. Som långsiktig placerare ska du köpa dina bolag när andra vill sälja dom billigt till dig och inte när allt ser som bäst ut.

Ett annat bra exempel är oljebolagen. När oljepriset var högt och det tjänade bra med pengar lockar det till sig en hel del investerare. Equinor stod tex i 230 kr för inte länge sedan. Bedömningen man kunde gjort just då var om oljepriset var på en hållbar nivå just då eller om det fanns en risk att oljan skulle bli billigare framöver? Har man bra marginaler lockar det ofta till sig nya konkurrenter och vise versa. När oljepriset är högt ökar produktionen och när det blir lågt tvärt om. Går vi tillbaka till 2016 kunde du under en dag köpa Equinor för 100 kr. Oljepriset var då i botten. Jag minns att investerare var oroliga för inställd utdelning från bolaget. Men så blev det inte. Frågan man då kunde ställa sig var om oljepriset skulle fortsätta ligga så lågt som det gjorde då? Hur stor är risken att oljan fortsätter ner under 30 dollar per fat eller ligger kvar på nuvarande nivå över tid? Det kan även komma upp funderingar om vi verkligen behöver oljan i framtiden när allt ska elektrifieras? Min tro var att oljan kommer behövas över en lång tid framöver och så tror jag även idag. Jag köpte då Nordnet Superfonden Norge den dagen. Då oljepriset är lågt är ofta även norska kronan lågt värderad. Vill du ta del av Norges börs är det som bäst att köpa norska tillgångar när oljan är billig. Det är min erfarenhet iallafall och sist blev det 20 % upp på kort tid efter köp av fonden. Jag tror även idag att Equinor är prisvärd. Efter att jag häromdagen sålde av mina Equionor med en snabb vinst har jag idag tagit in bolaget i portföljen igen. Min tro är att Norges största bolag även denna gång kommer klara denna oljekris. När oljan sedan letar sig uppåt kommer troligtvis även aktien stiga i pris. Vi får se tids nog om det blir en bra affär. Jag köpte iallafall 250 aktier idag för strax under 109 NOK per aktie plus courtage. Vi får se hur långsiktig jag blir i bolaget. Men min förhoppning är att bolaget kan fortsätta hålla en hög utdelning även om oljepriset står lite lägre under en period. Den som lever får se. Det blev även 50 H&M aktier till för 151 kr st. Jag kan som mest tänka mig äga 100 H&M aktier till sen är jag helt fulltankad i bolaget. Men det förutsäger att aktiens pris fortsätter ner framöver samt att jag får in lite mer pengar till portföljen. 

Ska du få en bra avkastning på ditt sparande har som sagt ett bra inköpspris på dina aktier en stor betydelse för din framtida avkastning. Även om du köper ett bra bolag kan din investering bli dålig om du betalar för mycket för de bolag du vill äga. Det är därför viktigt att göra en egen bedömning vilket pris du vill betala för ett bolag. Men även om priset är bra kan din investering bli dålig om de bolag du tar in i portföljen presterar dåligt. Därför måste du även välja bolag du känner dig trygg att äga över tid som även presterar ok över tid.

Det är inte helt lätt att lyckas på börsen. Då skulle betydligt fler vara stenrika idag. Men har man aldrig testat kommer man heller aldrig lyckas på börsen. Jag tror iallafall de flesta kan spara ihop en fin förmögenhet bara man inte har för bråttom. Har du tålamodet och is i magen har du bra förutsättningar att lyckas på lång sikt.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen. Som vanligt kommer uppdatering om någon ny affär görs.

Hur gör ni för att lyckas med ert sparande över tid?

måndag 9 mars 2020

Tagit in Equinor i portföljen

Idag fortsätter börsen ner och det är oljerelaterade aktier som faller mest. Under helgen var oljan ner omkring 30 % och med det var jag säker på att oljerelaterade aktier skulle dyka rejält idag. Samma sak hände 2016 då det var kris i branschen. Just då lyckades jag köpa Nordnets Superfond Norge samma dag som Euqinor nådde 100 NOK. Det visade sig då vara en bra affär då fonden sedan ökade med 20 % på väldigt kort tid. Sedan dess har Euqinor var upp i ca 230 kr och jag har enda sedan jag sist sålde Nordnets Superfond Norge tänkt att ta in Euqinor till portföljen. Idag försvagades norska kronan rejält och samtidigt rasade Euqinor 18 % och med det köpte jag in 100 aktier för 108.68 NOK per aktie. Equinor har en rejäl kassa och i dagsläget handlas aktien till nästan 7 % i direktavkastning. Är det någon gång man ska köpa oljerelaterade aktier är det just vid kriser. Då kan man få aktierna riktigt billigt. Det tog mig som sagt 4 år att vänta in detta inköp men nu är det gjort. Jag vill endast ha en mindre exponering mot oljesektorn så det blir inget mer köp i Equinor om inte aktien skulle närma sig 100 NOK här framöver. När oljepriset tids nog återhämtar sig är min tro även att aktien kommer stå högre än idag. Under tiden jag väntar på en uppvärdering av aktien kan jag håva in en bra utdelning. Jag är medveten att oljekrisen kan förvärras men till dagens pris på aktien tycker jag risken är värd att ta. Förutom detta kunde jag inte hålla mig från att köpa ytterligare 50 H&M aktier idag. Priset på dem var 159.38 kr st. Med det ligger just nu hela min belåning till 0.99 % ränta. Jag har en bra marginal till nästa räntenivå även om börsen sjunkit ganska mycket den senaste tiden. Med det kommer det in lite lön nu den 27:e. Sen kommer min utdelning från Handelsbanken den 1 April och med det kommer belåningen gå ner rejält inom närtid. Jag är fortsatt bered att börsen kan gå ner mer från nuvarande nivåer. Men jag tänker inte sälja en enda aktie på dessa nivåer. För en långsiktig placerare ser jag denna nedgång som ett ypperligt tillfälle att fortsätta köpa bra bolag till bra priser.

Jag hoppas att även ni andra långsiktiga placerare hittar något fynd nu när det är rea på börsen.

Uppdatering: Under dagen fortsätter börsen ner och framförallt mitt näst största innehav H&M tappar mer än index. Jag säljer åter av Equinor för 113.40 NOK per aktie och köper istället 50 st H&M till för 153.54 kr st. Jag tycker fortfarande Equinor känns intressant från nuvarande nivå men vill samtidigt köpa mer H&M när aktien är på rea. Jag kanske återkommer i Equinor. Kommer uppdatering isåfall.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Har ni läsare hittat något fynd under börs rean?

torsdag 5 mars 2020

Ökat i H&M igen

Idag tog jag beslutet att öka på ytterligare i H&M. H&M har den senaste tiden presterat sämre än index och jag tycker bolaget straffats för hårt pga Corona viruset. Nu har ju en hel del av H&Ms butiker i Kina vart stängda den senaste tiden. Men igår bekräftade bolaget att endast 66 st butiker ligger nere i Kina i dagsläget. Min tro är att alla butiker kommer öppna upp snart igen och med det kommer vi se en ökande försäljning i Kina därefter.

 H&M ser inte heller att viruset leder till större förseningar avseende leveranser i dagsläget vilket jag ser som positivt.

Den senaste 30 dagarna har insiders handlat rejält med aktier i H&M. Totalt har insiders köpt aktier för 1.65 miljarder kronor och som vanligt ligger Stefan Persson i topp vad det gäller köp. Samtliga dessa aktier har köpts för ett högre pris än idag. Stefan Persson köpte tex sina sista 5 miljoner aktier för ett pris mellan 201-204 kr per aktie. Även Madeleine Persson köpte 37200 aktier för drygt 202 kr per aktie. Sedan dess har fler mindre insiderköp gjorts till ett något lägre pris.

Jag valde iallafall att idag köpa in ytterligare 400 st H&M aktier för drygt 172.60 kr st + courtage. Eftersom jag inte vill höja min kredit fick tyvärr Axfood lämna portföljen i det korta perspektivet. Det kan mycket väl hända att jag kommer tillbaka till Axfood om något bra läge dyker upp. Axfood känns just nu som ett tryggare alternativ än H&M ( i det korta perspektivet verkar folk fyllt hemmen med mat pga oro för Corona viruset och kanske kommer en riktigt bra kommande rapport.) Men samtidigt tror jag H&M kan ha en bättre potential från nuvarande nivå på lite längre sikt. Även om Axfood presterat bra den senaste tiden sålde jag mina aktier med en liten förlust idag (runt 4-500 kr)

Med det ligger jag nu lite tyngre i H&M igen. Jag ligger även fortsatt belånad till viss del. Men som jag skrivit tidigare kommer denna belåning sjunka under året då jag kommer amortera ner den via nysparande samt en del utdelningar som kommer in nu framöver. Nu framöver hoppas jag att läget med Corona viruset i Kina fortsätter att förbättras. Jag hoppas även att spridningen här i Sverige avtar.

Portföljen i övrigt har tappat ganska mycket i värde sedan börsen toppade. Jag tror att portföljen är ner någonstans runt 400 000 kr ungefär. Så det dröjer väl inte länge till PB-villkoren försvinner. Det är som sagt svårt att fylla upp den summan på kort sikt med nysparandet. Jag kommer iallafall fortsätta jobba hårt framöver. Mitt mål är att fortsätta hålla en hög sparkvot. På det försöka investera mina pengar på bästa möjliga sätt. Fortsätter börsen ner nu framöver kommer det bli bättre köplägen för den som är långsiktig. Som jag ser det är det bättre med en nedgång nu än om några år då portföljen kommer vara större än idag.

Med det håller jag tummarna att H&Ms första kvartals försäljningsutveckling är lite bättre än vad marknaden i övrigt tror. Denna rapport kommer den 16 mars så den som lever får se.

Uppdatering: Idag den 6 mars fortsätter börsen ner och även mitt näst största innehav H&M åker på rejält med stryk. Jag valde därför att skjuta in min sista buffert utanför börsen till mitt långsiktiga sparande. Totalt 16000 kr. Med det är all min buffert borta just nu och jag är som sagt all in på börsen igen med råge. För dessa pengar köptes ytterligare 100 st H&M aktier. Priset idag var 166.75 kr per st. Med det sagt finns det nu framöver inga möjligheter för ytterligare köp i närtid. Nu framöver gäller blir det som sagt avbetalning på aktielånet samt eventuellt någon återinvestering av utdelningarna. Hur jag agerar beror helt på hur börsen utvecklas nu framöver.
 Närmast till hands nu är Handelsbankens utdelning som kommer 1 April. Den ser jag fram emot.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Med det vill jag även önska alla läsare en trevlig helg :-)

tisdag 3 mars 2020

101 tankar om aktier - bokrecension

Här om dagen skrev jag lite med författaren Ludvig Rosenstam Åhman. Först då fick jag upp ögonen för boken 101 tankar om aktier som han har skrivit för ett tag sedan.

Det tog inte lång tid innan jag fick biblioteket här i stan att beställa hem denna bok. Nu har jag i stort sett läst hela boken och jag kan nu i efterhand känna glädje att jag lånade hem och läste denna bok. 

Ludvig tar bland annat upp olika tankefel vi gör när vi investerar. I detta avsnitt tar han upp svåra val, förlustens smärta ,vikten av att vara mindre aktiv mm.

Han tar även upp mentala modeller. I detta avsnitt tar han bland annat upp hur viktigt det är att hålla dig till det du förstår, fokusera på rätt saker, utnyttja svängningar och att tänka ett steg längre.

Förutom dessa avsnitt har han skrivit mer grundligt om beslutsfattande, långsiktighet, evigt lärande, strategi, diversifiering, självinsikt, sparande och risk.  

Även om jag läst ett flertal böcker inom samma kategori tidigare tycker jag denna bok var en av de bättre och därför kan jag varmt rekommendera er att läsa den om ni inte redan gjort det. Främsta anledningen att läsa boken är all den kunskap Ludvig förmedlar till sina läsare. Men han har även skrivit denna bok på ett väldigt enkelt sätt som gör att den är lätt att förstå även för de som är nya på börsen. 

101 Tankar om aktier : din guide till bättre investeringsbeslut (häftad)

Med det vill jag iallafall tacka Ludvig för en bra bok. Jag hoppas att många tar tillfället att köper eller lånar hem din bok från biblioteket.


Har ni läsare någon bra bok ni rekommenderar?