fredag 27 oktober 2023

Månadens inköp

Då var det åter den 27:e och som vanligt investeras en liten slant varje månad. Denna månad blev dock betydligt mer än vanligt. Det var en hel del övertid förra månaden och jag fick med det en av de bästa lönerna jag haft någonsin. Framöver kommer det dock bli sämre löner. Min sambo har nu börjat jobba och eftersom hon under en längre tid vart utbränd väljer jag själv att jobba mindre nu framöver. Det är bättre att vi båda jobbar lagom istället för att jag jobbar alldeles för mycket. Det innebär att jag framöver istället hjälper till mer hemma med hushållet och barnen och så kommer det iallafall att se ut minst fram till nyår. 

Dagens inköp ser ni här under:


Som ni ser fortsätter jag investera gratis hos Levler och är tacksam att det äntligen kommit en mer prisvärd aktör än Avanza och Nordnet. För er som inte vet erbjuder Levler gratis aktiehandel kommande 1.5 år och för egen del har mina courtagekostnader gått ner drastiskt sedan jag slutade handla aktier hos Avanza.

Vill även ni handla aktier gratis och spara in på era courtagekostnader så

bli gärna kund hos Levler (sponsrad länk) här via bloggen så sponsrar ni även bloggen med några kronor. Vill även säga stort tack till er som redan blivit kund hos Levler här via bloggen <3 Hoppas ni är lika nöjda som mig med deras tjänst.

Månadens investeringar:

HEBA: Under månaden har jag köp in totalt 10 aktier i Heba och detta är en krydda till portföljen. I grund och botten tycker jag Heba är ett välskött bolag men de har precis som fastighetsbranschen överlag drabbats väldigt hårt av stigande räntor. Heba äger till stor del hyresfastigheter och det är svårt att höja hyrorna hur mycket som helst. På det äger Heba även äldreboenden. När Heba aktien stod som högst kostade den drygt 81 kronor och hela bolaget handlades med en rejäl substanspremie. I skrivande stund handlas bolaget istället till runt 23 kr och en substansrabatt på drygt 51 %. 

Hufvudstaden: Idag har jag åter stärkt mitt ägande i Hufvudstaden med totalt 100 aktier och priset var 113.30 kr per aktie. Efter dagens köp äger jag nu 33100 aktier och min förhoppning är en uppvärdering av aktien på sikt. Hufvudstaden kommer snart med rapport och då kommer vi se lite mer hur det går med allt. Men enligt deras hemsida har antalet lediga kontor gått ner lite grann den senaste tiden när det gäller Stockholm och Göteborg händer det inte mycket alls. Hufvudstaden förlorade nyligen Adidas som hyresgäst efter många år. Vad jag vet har Hufvudstaden inte hittat någon ny hyresgäst för denna lokal men på sikt räknar jag med att något framgångsrikt bolag kommer etablera sig i lokalerna. Jag är hursomhelst fortsatt positiv till en investering i Hufvudstaden på sikt och passar som sagt på att öka här nu när aktien är pressad.

Nordnet Indexfond Sverige ESG: Sålde av en hel del i index i sommars när börsen stod nära toppen. Börsen är just nu i negativ trend men jag återköper nu en del av det som såldes tidigare. Jag kommer fortsätta öka på mer här framöver för en bättre riskspridning.

Plus Fastigheter Sverige Index: Jag gjorde här min första investering här nyligen och fortsätter nu att öka på. Denna fond startade 2021 och låg som bäst 20 % plus. I dagsläget ligger den nu nästan 50 % ner sedan fondens start. Fastighetsindex har tappat ungefär lika mycket som under finanskrisen och jag passar därför på att fynda i sektorn. Min tro är att fastighetssektorn inte går under även denna gång. Redan nästa år räknar jag med att de ser lite bättre ut och så länge sektorn är nertryckt är tanken att fortsätta investera här. Det finns ju en chans att räntorna sjunker under nästa år och på det kan vi se höjningar av hyror. På sikt tror jag som sagt att vi kommer se bättre tider igen.  


Det var allt för nu. Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs. Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen. 

Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig helg :-)

torsdag 12 oktober 2023

Ökat på i Hufvudstaden

Då var det åter Torsdag och nya möjligheter. Idag gick börsen starkt till en början men sjönk lite senare under eftermiddagen. Eftersom jag fortsatt hade lite pengar utanför börsen valde jag att sätta dessa i arbete i mitt största innehav Hufvudstaden och dagens transaktion ser ni här under:


Efter dagens köp av 400 aktier äger jag nu totalt 33 000 aktier i Hufvudstaden.och min buffert utanför börsen uppgår till ca 40 000 kr. Denna buffert kommer ligga kvar utanför börsen och i det korta perspektivet blir det ingen mer investering. Däremot kommer jag fortsätta med mitt vanliga månadssparande framöver och givetvis kommer det uppdateringar om det tids nog. 

Som jag skrivit tidigare är jag positiv till både Hufvudstaden och fastighetssektorn i stort på lite längre sikt. Hur börsen går på kort sikt är dock alltid svårt att säga. Men som läget är just nu väljer jag att åter vara fullinvesterad på börsen efter att ha minskad ner min risk en del under året. På längre sikt håller jag tummarna för en fortsatt bra avkastning över tid.

Min nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen. Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs.


Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig kommande helg :-)

tisdag 10 oktober 2023

Köpt indexfonder för 150 000 kr idag

Då var det åter Tisdag och idag är börsen upp runt 2 % efter att ha gått lite dåligt under en period. Idag beslutade jag att öka på min exponering mot börsen och dagens transaktioner ser ni här under:


Som ni ser valde jag att placera 100 000 kr i Nordnet Indexfond Sverige och 50 000 kr i Plus fastigheter Sverige Index. Tidigare i sommar valde jag att sälja av en stor del av mitt innehav i Avanza Zero ( 714 448 kr) och så här i efterhand var det en bra tajming då börsen just då var nära toppen. Sedan dess har börsen gått ner en del och det är som sagt billigare att återköpa i index idag. I dagsläget har jag ca 300 000 kr kvar i Avanza Zero men den största delen av mitt sparande finns nu hos Nordnet efter att flyttat det mesta av mitt sparande till dem. I Nordnets indexfond har jag nu ca 460 000 kr efter dagens köp och det kommer ökas på lite mer här framöver.

För er som inte vet är Nordnet Indexfond Sverige Avanzas motsvarighet till Avanza Zero. 

 Avanza Zero innehåller Stockholmbörsen 30 största bolag och har 0 % i avgift.

Nordnet Indexfond Sverige innehåller 101 bolag med en ESG inriktning. Det innebär att fonden investerar i bolag som uppfyller vissa hållbarhetskriterier. Även denna fond är med 0 % i avgift men ger som sagt en bättre riskspridning än Avanza Zero. 

Sen har vi Plus Sverige fastigheter index. Genom denna fond får man en bred exponering mot den svenska fastighetsmarknaden för 0.2 % i avgift. Sedan fonden startade har den en negativ avkastning på 45 %. Helt klart inte kul för den som köpte på toppen för snart 2 år sedan. Som bäst stod fonden på plus 16 % och det var 1 November 2021. Nu ligger fonden på minus 45 % och fonden har nu legat minus i snart 2 år förutom någon mindre uppstuds. Även om marknaden för fastigheter är iskall just nu är jag själv positiv till sektorn på lite längre sikt. Det är ju när allt ser som sämst ut det brukar vara som bäst att köpa aktier. Givetvis kan det bli sämre ändå i det korta perspektivet men har man lite tålamod är min tro att vi tids nog ser bättre tider även här. Skulle räntorna någon gång sänkas igen kommer vi se en uppvärdering här då sektorn är väldigt räntekänslig. Förutom denna fond har jag en stor exponering mot sektorn via Hufvudstaden och jag håller hårt även i dessa aktier. Efter regn kommer solsken.

Efter dagens investeringar ligger jag nu med nästan 300 000 kr i portföljbelåning. Jag ligger dock med 400 000 kr utanför börsen så jag är inte långt ifrån fullinvesterad igen. Jag kan tänka mig att gå in med 50 000 kr till på aktiemarknaden framöver men annars har jag kvar dessa utanför marknaden som lite buffert. Eftersom jag inte har något fast jobb längre behövs det lite extra säkerhet ifall något tråkigt skulle hända. På det tycker jag räntorna är väldigt höga just nu och vill av den anledningen inte låna upp alldeles för mycket på min portfölj. Men annars är tanken att fortsätta mitt månadssparande likt tidigare. En strategi som fungerar bra över tid.

Det var allt för nu.

Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs. Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen. 

Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig vecka :-)