onsdag 10 juni 2020

Swingtrading

Jag fick här om dagen en fråga från en läsare som heter Patrik. Jag tänkte därför skriva ett inlägg här på bloggen och utveckla lite närmare hur jag tänker gällande swingtrading.

Till och börja med är handlar swingtrading om att man köper och säljer värdepapper på en varierande tidshorisont. Det kan liknas med daytrading men att man behåller sin investering mer än 1 dag.

Swingtrading passar bra om man inte har tid att följa börsen hela dagarna. Men även om jag jobbar brukar jag titta till börsen ett par gånger i timmen om jag för stunden följer något intressant case.

Swingtrading innebär sällan snabba vinster. Istället passar strategin investerare som vill vill bygga upp sitt kapital över en längre tid. Mitt mål med mina kortsiktiga affärer är en högre avkastning än en passivt förvaltat indexfond. De år jag kunnat mäta min avkastning har jag än så länge lyckats slagit index.

2016 års resultat
2019 års resultat

År 2017 och 2018 hade jag min portfölj hos Nordea och har inget exakt resultat. Men även dessa år presterade portföljen väldigt bra i jämförelse med index.

Hur ser då ett bra buisness case ut? Passar vissa aktier bättre än andra för att göra kortsiktiga affärer? Hur mycket påverkas resultatet av courtagekostnaden?  

Jag började investera i enskilda aktier redan 2012. Om jag fick gå tillbaka i tiden önskar jag att jag hade haft mer kunskap och erfarenhet redan då. Hade jag haft mer kunskap redan då hade jag idag haft en betydligt större förmögenhet idag. Som ny på börsen får man ofta lära sig saker den hårda vägen. Dvs förlora pengar och sen försöka lära sig av sina misstag. Samtidigt är börsen ett fantastiskt ställe att få sitt sparande att växa över tid. Har man bara tålamod och långsiktighet kommer ett sparande på börsen ge ett bra resultat över tid. 

Här nedan är iallafall några tips gällande swingtrading:

1. Jag håller mig främst till större bolag i Sverige. Förhoppningsbolag samt mindre bolag går bort för min del. Dels för att det ofta är högre risk i dessa bolag men även att likviditeten i dessa aktier ofta är lägre. Jag undviker även utlandet så gott det går då valutaväxlingsavgiften (0.25 %) äter upp en stor del av avkastningen.

2. Jag tittar både på fundamental och teknisk analys. I mitt fall letar jag främst bland Large Cap bolagen på Stockholmsbörsen. Det ska vara bolag jag vill äga på längre sikt och priset ska kännas rätt. 

3. Ett misstag jag tidigare gjorde var att investera i bolag bara för att det känns billigt för stunden. Men egentligen ville jag inte äga bolaget på längre sikt. Dessa investeringar har ofta gett förluster även om de varit små. Är du inte säker på din investeringen är det bättre att avstå. En stor risk när du investerar i något du är osäker på är att du säljer av om aktien fortsätter ner efter din investering. När jag däremot är säker på mitt val av aktie kan jag istället öka på lite mer om aktien skulle fortsätter ner efter min första investering.  

4. Jag använder inte stopp/loss när jag kör swingtrading. Innan jag investerar ska aktien kännas prisvärd. Jag håller mig till större och stabilare bolag och därför räknar jag med att aktien tids nog återhämtar sig. Risken finns givetvis att aktien under längre tidsperiod kan värderas lägre än mitt inköpspris. Med det är något jag tar med i beräkningen och jag är medveten att aktien kan ligga i min portfölj under en längre tidsperiod. 

5. Är du ny på aktier rekommenderar jag inte att börja med swingtrading på en gång. Ta hellre hjälp av någon som handlat på börsen några år. Bygg först upp en bra grund i portföljen och lär dig mer hur börsen fungerar. En gratis indexfond är i mitt tycke en perfekt start på din portfölj. Ofta lägger man ner alldeles för mycket pengar på courtage och fondavgifter över tid. Men en fond som Avanza Zero rekommenderas i princip aldrig i några analyser. Då banken inte tjänar några pengar på en gratis indexfond är det bättre att rekommendera någon dyrare fond alternativt investmentbolag som för övrigt också är en bra grund i de flesta portföljer. Enligt statistik slår en gratis indexfond de flesta småsparare. Underpresterar du index så fundera därför på en gratis indexfond istället för dina aktiva aktieplaceringar. På lång sikt är en bra avkastning det viktigaste för ett framgångsrikt sparande.

6. Det går även att hitta aktier som rör sig inom ett visst prisintervall över längre tidsperioder. Ett exempel är Volvo som jag körde kortsiktig handel i under en längre perioder för några år sedan. Jag köpte aktien när den stod i ca 80 kr och sålde vid 100 kr. Aktien gick senare att återköpa runt 80 kr och man kunde upprepa denna procedur ändå till aktien drog iväg en bra bit över 100 kr. Ett annat exempel är Hufvudstaden som jag köpt och sålt under längre perioder. Köpte in aktien mellan 120-130 och sålde sedan vid ca 150 kr. Aktien gick sedan ner igen och återköpte än en gång aktien i 120-130 kronors intervallet. Lyckades senare åter sälja aktien för strax under 150 kr men sen drog den likt övriga fastighetsbolag upp i höjden och stod som högst i drygt 200 kr. Sen kom Coronakrisen och jag lyckades åter köpa in aktien för som lägst drygt 100 kr kr per aktie. Sålde åter av samtliga aktier för 134.10 kr plus utdelning och nu är jag åter ägare av bolaget. Hade jag legat still i Hufvudstaden hade min avkastning inte vart den bästa. Men i och med att jag lyckats sälja aktien när den vart högt värderad och lyckats köpa den när den vart lågt värderad har min avkastning här vart riktigt bra över tid.

7. Är du intresserad av att tjäna pengar på din kortsiktiga handel är det som sagt mycket som spelar in för att lyckas. Men framförallt måste du ha is i magen och bra nerver. Du behöver även erfarenhet från börsen och det är ett livslångt lärande för att förstå börsen och hur den fungerar. När din portfölj ligger så mycket minus att du ångrar att du äger aktier ska du fortsätta investera som vanligt och absolut inte sälja. När allt ser som bäst ut ska du istället vara försiktig för risken ökar när värderingarna blir högre. 

8. Ska du bara läsa en bok för att förstå hur du blir rik rekommenderar jag Rich Dad Poor Dad av Robert T. Kiyosaki. Genom att förstå grunden hur du blir rik blir det lättare att nå dina mål tids nog. I denna bok förklarar Robert på ett lätt sätt hur du ska tänka för att lyckas på längre sikt. Men läs inte bara denna bok. Läs så mycket som möjligt gällande börsen, aktier och investeringar om ni vill lyckas med ert sparande över tid. Kunskap är alltid bra och man blir aldrig fullärd.

Det finns som sagt mycket att tänka på om du ska lyckas på börsen över tid. Men överlag skulle jag rekommendera att försöka hålla nere courtage/fond avgifter över tid, skippa affärer som du är osäker på samt inte ta mer risk än du klarar av.


Är det någon läsare som kör kortsiktig handel över tid? Vad är era bästa tips för att lyckas?
   

12 kommentarer:

  1. Hej slimis hur skickar man iförväg pengar till sitt komplett kort ? Och hur får man e faktura ?

    SvaraRadera
  2. Hej Alex.

    Du kan logga in på ditt konto på hemsidan www.komplettbank.se. Där hittar du ett OCR nummer som du använder för att sätta in pengar på ditt kort. Gällande e-faktura har jag för mig att du får det per automatik. Men hör med kundtjänst om du inte får det. Pappersfaktura kostar pengar så undvik det.

    Mvh Slimis

    SvaraRadera
  3. Hej Slimis!

    Väldigt intressant inlägg och bra introduktion och tips till swingtrading. Jag kör inte swingtrading men tycker mycket om att följa dina "swings", riktigt imponerande!

    Trevlig midsommar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Dividend Guy.

      Kul att du uppskattade inlägget :-)

      Hoppasatt du får en fantastisk midsommar.

      Tack för din kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
  4. Jag gillar när (stora) kvalitetsbolag går ner i rekyl, då är nergången ofta överdriven.
    Dessa bolag brukar alltid rekylers tillbaka. Men vänta med å köp till dom är riktigt utskjutna.
    Exempel senare år är Ericsson, hm, Swedbank, hexagon, Skanska. Förr eller senare kommer studsen tillbaka, sälj inte för tidigt bara i uppgången.
    Småbolag aktar jag mig för, är mycket mer svårbedömda.

    Mvh Roadstar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Roadstar och ursäkta för sent svar.

      Jag håller med om att risken generellt är lägre i större bolag och därför fokuserar även jag främst inom denna kategori. Har man bara tålamod brukar kursen tids nog återhämta sig och i många fall stå högre tids nog. Gällande småbolag anser även jag att bolagen är mer svårbedömda och även att risken för nyemission är större i allmänhet. Jag föredrar hellre de bolag som klarar sig utan stöd från sina aktieägare. Givetvis missar man en hel del raketer men risken att förlora pengar är också lägre genom att undvika högrisk bolag.

      Tack för att du delar med din dina tankar.

      Mvh Slimis

      Radera
  5. Skulle man kanske kunna handla i investmentbolag (de lite större då) typ Industrivärden, Investor & Lundbergs med denna strategi med in strategi & då kanske kunna kombinera med när substansvärdesrabatten blivit (för) hög?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej PB hos Avanza.

      Jag har faktiskt kört swingtrading i samtliga investmentbolag du nämner men för stunden tycker jag investmentbolag överlag är lite dyra och därför skulle jag inte gå in i nämnda bolagen och köra trading i skrivande stund. Jag vill gärna komma in på en mer attraktiv nivå för att ha en viss säkerhetsmarginal när jag kör min trading. Men när det gäller investmentbolag är det ju bra att titta lite på substansrabatten och hur den ser ut i ett historiskt perspektiv. Annars går det egentligen att köra swingtrading i de flesta bolag bara man känner sig trygg att handla i just de aktierna. Däremot är det svårare att lyckas i många mindre bolag då omsättningen är för låg.

      Mvh Slimis

      Radera
  6. Ja jag tror du har helt rätt i att handla i stora likvida aktier då det nog lätt kan bli rutschbana utför annars i ett pyttebolag även om det för tillfället har en attraktiv värdering. Sedan är jag imponerad av att du tar små trade-vinster & sedan börjar om. Jag har blivit lite girig ibland & då har det alltid slutat som en pannkaka 😂
    Hur tänker du när du tar traden - har du bestämt att här ska jag sälja för nu har jag tjänat 5% eller ser du att aktien inte stiger mer utifrån t ex någon teknisk indikator eller liknande?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej igen. Ja att sitta kvar när aktierna är illikvida passar inte när man kör kortsiktig handel. Men på Large Cap är det lite bättre omsättning än på de mindre listorna. När jag kör min kortsiktiga handel går jag mycket på magkänsla och det är alltid svårt att säga hur det kommer att gå innan jag är klar. Men känner jag att det inte går riktigt som jag tänkt mig går jag helst ur i stort sett så fort som möjligt när jag ligger på en liten vinst. Går det riktigt bra och man känner att allt känns rätt kan det bli betydligt större vinst. 10 mars i år gjorde jag 48000 kr på kortsiktig handel i främst H&M men även i Kinnevik . Förra året lyckades jag sälja av en stor post i H&M och återköpte senare under dagen billigare. På så sätt fick jag 500 aktier gratis genom att utnyttja prisskillnaden. Men som sagt så gäller det att ha både lite tur och tajming samt gå n vid någorlunda rätt tillfälle. Hamnar man fel är det lätt att det blr en förlust istället. Det är som sagt inte helt lätt att lyckas med detta och för de flesta är det bättre att bara köpa en gratis indexfond och investera i den över tid. Väldigt få lyckas slå index och även jag fokuserar mer mot index framöver. På sikt är en god avkastning det viktigaste.

      Tack för kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
  7. Ja du rör dig onekligen med större summor än jag 👍. Min bästa say/swing är flera små köp/försäljningar under en & samma vecka i just olja med +40 tkr i vinst.
    Ha en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej igen PB.

      Grattis till +40 tkr! Det är riktigt bra jobbat. Det är bara fortsätta på samma spår om du känner att det fungerar bra för dig. Lycka till framöver och trevlig Söndag.

      Mvh Slimis

      Radera