fredag 11 juni 2021

Mer Börspsykologi : mentala verktyg för att överlista aktiemarknaden

För drygt 1 år sedan läste jag Cristofers första bok i ämnet och ni kan läsa min recension i länken här under: 

Har ni inte läst den första boken kan jag rekommendera att ni läser den innan ni läser uppföljaren.

Nu har jag i alla fall äntligen läst igenom Cristofer Anderssons uppföljare dvs Mer Börspsykologi.

Cristofer fortsätter i denna bok att gå in mer på djupet hur börspsykologin kan påverka dina beslut på aktiemarknaden. I denna bok tas det upp flera exempel hur du som investerare kan tänka i olika situationer. Jag gillar framförallt Cristofers sätt att jämföra hur en scout och soldat tänker som han tar upp i boken. Genom att ta sig tid att analysera, vara nyfiken och inte göra förhastade affärer på börsen kan man undvika många misstag som man annars skulle ha gjort. Jag fick mig även en tankeställare gällande investeringar i svenska bolag efter att ha läst boken. Som Cristofer nämner utgör den svenska börsen endast en liten del av det totala världsindexet. Ändå tenderar vi svenska sparare att investerare större delar av vårt sparande på den svenska börsen. Mer naturligt vore kanske att investera mer globalt för att få en bättre riskspridning. 

Samtidigt kan jag själv tycka att den svenska börsen räcker långt. Historiskt har Stockholmsbörsen vart bland världens bäst presterande och det är inte alltid grönare på andra sidan. En annan fördel som jag jag själv upprepat flera gånger här på bloggen är att det kostar betydligt mer att investera i utlandet. Som ett exempel har vi indexfonder här hemma i Sverige med 0 % i förvaltningsavgift. I dagsläget finns ingen globalfond med denna låga avgift. Väljer vi att istället att köpa enskilda aktier åker vi på 0.25 % i valutaväxlingsavgift. En avgift som vi även får betala på våra utländska utdelningar. Valutaväxlingsavgiften återkommer även i framtiden om man tänkt sälja sitt utländska innehav. Vi har även högre skatt på utdelning från vissa länder (Tex. Norge och Finland) På det tar vi även en valutarisk/möjlighet genom att investera i utlandet.

Hursomhelst så är kunskap om börspsykologi otroligt viktig för att du ska lyckas med ett långsiktigt sparande. 

I mina ögon är Cristofer en både intelligent och duktig författare. Jag vill med det sagt tacka Cristofer för den tid han lagt ner på dessa böcker och jag vill även önska han all lycka nu framöver.

Är ni intresserad av denna bok går den att köpa hos Adlibris och Bokis (Ej sponsrat inlägg)


 


12 kommentarer:

 1. Tycker mycket ser dyrt ut nu på aktiemarknaden. Det mesta verkar leva på optism att värderingarna ska ner när samhället öppnar upp igen. Försöker därför hitta en del okej förloraraktier. Hittade europacorp idag som jag köpte. Lär väl inte gå något vidare nästa halvår heller. Men tror iallafall att nedåtsidan är begränsad. Inbillar mig det iallafall :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Ja börsen är ju närma ATH så det finns helt klart bolag där värderingarna dragit iväg. Men jag tycker fortsatt det finns intressanta investeringar om man är långsiktig. Europacorp har jag aldrig hört talats om tidigare. Såg nu att det är ett franskt bolag med 3 ägare hos Avanza. Jag hoppas iallafall att din investering här blir bra på sikt :) Fortsatt lycka till på din resa och tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Tjena Slimis!

  Jag håller med dig om allt. Tycker att Cristofer kan förklara annars komplexa problem och situationer på ett logiskt och rationellt sätt så att det blir lätt för många att förstå hur han menar.
  Som du skriver ser jag också på det som både en risk och en möjlighet att investera i utländska aktier. Merparten får för mig vara fortsatt investerat på den svenska börsen tills det att det finns bättre avtal för handel i värdepapper mellan länderna. Hur det ska se ut vet jag inte men man kanske kan börja med att inte beskatta utländska ägare i hemlandet alls. Gör alla länder det så kanske skatten bara dras hemma igen eller om det är schablon eller vad man nu har för typ av konto.

  Aja, tack för bra inlägg och trevlig helg :)

  MVH
  VGI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej VGI!
   tack för de vackra orden! De betyder mycket!

   Allt gott!

   /Cristofer

   Radera
  2. Hej VGI.

   Kul att även du gillar Cristofers bok. Som du skriver är det en fördel att boken är lätt att förstå. Det är ju inte alltid lätt att förklara något svårt men det lyckas Cristofer bra med i denna bok. Gällande investeringar i utlandet så hade det underlättat om kostnaderna gick ner lite grann. En gång i tiden sålde jag McDonalds aktier för ungefär 300 000 Kr. Växlingsavgiften var då 750 Kr sen courtage kostnaden på det. Det hade också kostat en hel del i avgifter att köpa in dessa aktier. Med tiden har jag insett att kostnader äter upp alldeles för mycket avkastning. Men kanske ser vi lägre avgifter i framtiden för oss som vill handla utländska aktier.

   Tack för kommentar och trevlig helg :)

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Hej Slimis och tack för dessa vackra och mycket varma ord. Vad roligt och "bra" att du fann boken givande och TACK att du dels ville skriva en recension, dels även vill rekommendera den till andra potentiella läsare!

  Jag hoppas att det blir bättre med jobbet - har du haft mötet med den eve. nya arbetsgivaren än?

  Önskar dig all lycka och välgång!

  //Cristofer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Cristofer.

   Det är alltid bra att tipsa andra i bloggosfären när det finns bra böcker att läsa :) Kunskap är aldrig tungt och bära och för egen del önskar jag att jag läst fler böcker när jag var yngre. Men nuförtiden försöker jag iallafall att läsa någon bok med jämna mellanrum. Gällande det nya jobbet kommer jag testa på att jobba där nu på Måndag och Tisdag. Jag har stora förhoppningar och hoppas att allt känns bra. Samtidigt har det vart jobbigt att känna mig nedtryckt hos min nuvarande arbetsgivare. Chefen kallade in mig i veckan igen och påpekade att den bisyssla jag haft i 6 år inte längre var okej att ha. Så nu får jag inte jobba extra hos min andra arbetsgivare längre. Det är tydligt att vissa människor ska visa vem som bestämmer. Helst hade jag velat lämna in en uppsägning redan för en vecka sedan. Men det ser bättre ut att ha en anställning på pappret nu när jag söker nytt jobb.

   Önskar dig en trevlig helg.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Har läst första boken. Intygar att den håller god kvalité!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du skriver detta! TACK!

   /Cristofer

   Radera
  2. Hej Aktiegrubbel.

   Kul att även du gillar boken :-)

   Trevlig helg.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Hej Slimis, H&M har fallit en del på sistonde och jag har passat på att tankat lite mellan 205-200. tror fortsatt på H&M, hur tänker du? :)

  SvaraRadera
 6. Hej Unknown.

  Försäljningen för det andra kvartalet kom ju in lite lägre än förväntat och det är troligvis detta som gjort att aktien fallit den senaste tiden. I Frankrike och Tyskland har butikerna var stängda under större delen av kvartalet. De skriver att H&M-gruppens starka återhämtning fortsätter. Onlineförsäljningen har fortsatt att utvecklas mycket väl även när butikerna har öppnat. Bolaget meddelade också att försäljningen efter utgången av perioden (1-13 juni) har varit upp 35 procent i lokala valutor, vilket överträffar analytikerkonsensus på 17 procent.

  Jag tror med det sagt att H&Ms försäljning och vinst succesivt kommer förbättras nu framöver. Det blir intressant att läsa närmare hur det ser ut i rapporten som kommer om 12 dagar. I dagsläget ökar jag i H&M genom att jag köper lite i fonden Avanza Zero varje månad. Förövrigt skulle jag kunna tänka mig öka lite till i H&M om läget känns rätt och jag har lite mer likvider på kontot. Men den senaste tiden har jag främst fokuserat på Handelsbanken.

  På längre sikt är jag iallafall fortsatt positiv till H&M och håller hårt i mina aktier. Ökar jag i H&M kommer det som vanligt en uppdatering om det här på bloggen.

  Tack för kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera