måndag 3 januari 2022

Mitt riskfria sparande

 Som jag skrev i mitt senaste inlägg sålde jag av aktier och fonder för 3 472 000 kronor och förde sedan över dessa till min andra bank Länsförsäkringar. För er som funderar på att ta ut en större summa från er nätbank till er vanliga bank finns det ett par saker att tänka på.

När pengarna väl kommit över till er vanliga bank kan ni inte föra över mer än 250 000 kr i veckan. Detta var något som jag inte visste om och ställde till det rejält när jag skulle placera dessa pengar på diverse sparkonton.

Jag var då tvungen att åka ner på bankens kontor för att få tillåtelse att flytta mer pengar. Men med alla regler som finns idag så får man inte föra över mer än 250 000 kr i veckan. Istället började jag få frågor vart alla pengar kom ifrån. Jag förklarade att jag tagit ut dom från min andra bank Avanza men det dög inte som svar. Efter ungefär en timme på banken hade jag lyckats förklara vart pengarna kom ifrån dvs långsiktigt sparande samt avkastning över tid. Jag förklarade även att jag tagit ut dessa pengar från Avanza till ett eventuellt husköp och det slutade med att chefen på kontoret gratulera mig. Var lite som att jag vunnit någon storvinst och det kändes lite konstigt så här i efterhand. Kanske har det att göra med min förhållandevis unga ålder och att jag arbetar med ett av Sveriges sämst betalda yrken. Det gjorde kanske att man inte trodde att jag kunde spara ihop till en mindre förmögenhet.

Hursomhelst så hjälpe banken mig att föra över mina pengar till följande sparkonton:

Nortmill Bank: Sparränta 0.92 % för rörlig ränta. 1050 000 kr har placerats här. Överföringen tog endast några timmar. Riktigt imponerande att det gick så fort.

Santander: Sparränta 0.75 % för rörlig ränta. 1050 000 kr har placerats här. Överföringen tog 1 dag så något sämre än Northmill Bank.

Svea: Sparränta 0.95 % för rörlig ränta. 1050 000 kr har placerats här. Överföringen här tog 2 dagar och jag började fundera vart pengarna tagit vägen. Men nu är de på plats.

Resterande 322 000 kr ligger kvar hos Länsförsäkringar just nu till 0.40 % ränta. Jag funderar att flytta dessa när jag åter får föra över pengar själv igen. 

Anledningen till att jag placerat 1050 000 kr på olika sparkonton är insättningsgarantin som gäller upp till detta belopp. Går någon bank i konkurs fölorar jag inga pengar. Annars hade det ju vart bättre att placera allt hos Svea just nu.

Förövrigt erbjuder Avanza 0.60 % ränta för rörlig ränta genom Nordax. Men jag vill inte ha mina pengar så lätt tillgängliga då de är avsedda till ett bättre boende och inte någon investering i närtid. Sen vet vi ju inte när vi hittar vårt drömboende om vi nu hittar det. Hade min sambo kunnat tänka sig bo i utkanten av stan hade jag hellre byggt ett nytt hus än att titta på en massa gamla hus med större renoveringsbehov. Samtidigt trivs mina barn på skolan här och skulle vi flytta till utkanten av stan skulle jag få köra mina barn till skolan varje dag. Det är några kilometer det handlar om men det blir ju även längre till butik, centrum mm. Ja det är inte så lätt det här med att hitta ett ett perfekt boende man kan tänka sig trivas med. Speciellt inte när jag fortsatt trivs så bra där jag bor nu och det enda som egentligen skulle behövas år ett extra sovrum till barnen. Har även funderar om man kunde bygga om vår 3:a på 89m2 till en 4:a. Det skulle kunna gå men 1 sovrum skulle bli väldigt litet. Men det skulle spara oss iallafall 3-4 miljoner i jämförlese med ett hus i området där vi bor. Fördelen med en bostadsrätt är även fastighetsskatten som ligger på runt 1300 kr per år och ingår i hyran. Fastighetsskatten på hus ligger däremot på runt 8500 kr så bara där blir det en kostnadsökning på över 7000 kr per år att bo i hus. Hur man än räknar är det verkligen dyrt att bo i hus om man jämför med en bostadsrätt. Sen tillkommer jobb med gräsklippning, snöröjning, diverse underhåll som man slipper i en bostadsrätt. I vår förening är alla stora renoveringar gjorda (Stambyte, badrum, fönster, tak, dörrar, målat trapphuset mm.) Man slipper helt enkelt en massa problem iallafall de närmaste 10-20 åren att bo här. Så ska jag betala 3-4 miljoner för ett hus vill jag inte ha något renoveringsobjekt utan då ska det vara i skapligt skick.

Hus letandet fortsätter iallafall och vi får se hur det blir i framtiden. Givetvis kommer jag uppdatera här på bloggen hur det går.  

Finns det någon läsare som har ett riskfritt sparande? Vart placerar ni dessa pengar för bäst avkastning?

20 kommentarer:

  1. Det börjar bli mer och mer absurt hur bankerna beter sig måste jag säga. Det långt ifrån önskvärda övervakningssamhället är här. Obehagligt. Men klanerna går såklart fria, enklare att trakassera de skötsamma och politiskt korrekt.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Investeraren.

      Precis som du skriver övervakas vi mer och mer och det är en obehaglig utveckling att vi ska bevakas mer på olika sätt. Det är en av anledningarna att jag vill ha så lite som möjligt att göra med någon bank om jag inte behöver. Hade det inte varit pga av deras spärr på 250 000 kr i veckan hade jag inte ens visat mig nere på banken. När man sedan har ett litet sparande som man jobbat ihop under några år blir man behandlad som en brottsling tills man kan bevisa sin oskuld. Men bankerna lever ju på våra lån och att inte göra som stora massan och belåna sig upp över öronen ses väll som konstigt i deras ögon. Men för egen del är jag inte fri så länge jag står i skuld till någon annan och det känns bra att sagt upp min belåningsmöjlighet hos Avanza även om de ger mig 0 % ränta upp till ett visst belopp. När man belånar sig är det lätt att belåna sig mer och risken finns att det går över styr. Nu har det gått bra med belåning de senaste åren men det finns som sagt ingen garanti att man lyckas lika bra med belåning över tid. När börsen nu står rekordhögt vill jag vara mer försiktig med mina sparade pengar. Hittar vi rätt boende vill jag att det ska finnas pengar till det. Annars är man snart inne i lånecirkusen igen.

      Tack för kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
  2. Du kan bygga ut det befintliga huset. En sk attefallstillbyggnad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Northernlightsinvestment.

      En bra ide om man bor lite för trångt och vill ha extra utrymme. Men vi bor just nu i en bostadsrätt så i mitt fall blir det svårt med en sk attefallstillbyggnad. Men som du skriver kan man ju se efter mindre hus i området vi bor och bygga till om man vi skulle hitta något som känns rätt. Tack för tipset.

      Mvh Slimis

      Radera
    2. Sorry, jag hade nog missat det där med bostadsrätt.

      Radera
    3. Ingen fara :-) Tycker annars din idé var riktigt bra om man har ett för litet hus.

      God fortsättning.

      Radera
    4. Att köpa ett hus med möjlighet att bygga ut blir ofta en både trevlig affär och en god ekonomisk affär, om det ligger i ett attraktivt område. Så gjorde vi själva en gång.

      Radera
    5. Hej igen Investeraren. Ja bostadspriserna har ju utvecklat sig väldigt bra över tid. Att satsa på ett bra område är inte heller fel då man förhoppningsvis slipper en del problem som finns i vissa sämre områden. Kul att det blivit en god affär över tid för dig :-)

      Mvh Slimis

      Radera
  3. Hur tänker du med att det är dyrare att bo i hus? Vi flyttade från vår lght 2008, och då var hyran 7200. Nu betalar de som bor där ca 10k. Vi köpte huset med allt sparkapital vi hade, vilket blev en belåningsgrad på ca 30%. Så under 13-14 år har vi nu bott för ca 4000/månad.
    Det är ett stort och garanterat sparande månad in och ut, år in och ut... Och tänk nästa steg, dvs livet ut... otroligt... Hyror går ju alltid upp.
    Men nej, ingen hyra längre. Visst, ibland behövs en punktutgift om en dörr behöver bytas, ny gräsklippare etc. Men det är en liten kostnad i sammanhanget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tobias.

      Hur dyrt det är att bo i ett hus i jämförelse med en lägenhet beror på flera faktorer. När du bodde i lägenhet vet jag inte om du menade hyresrätt eller bostadsrätt? I vår bostadsrätt på 89 m2 bor vi för 3785 kr per månad + hushållsel dvs drygt 4000 kr. Då ingår kabeltv, vatten, värme, sophämtning, gräsklippning, snöröjning, fastighetsskatt + visst trädgårdsarbete. För en 3 ROK får du betala ungefär 1 miljon kronor här. Ska du köpa ett hus som är något större än vår lägenhet får du betala ungefär 3 miljoner kronor. Då ingår inte något av det jag nämnt här över. Det tillkommer även en fastighetsavgift på ca 8500 kr per år om ditt hus är värderat över en viss gräns. Eftersom man måste låna ungefär 2 miljoner mer vid köp av hus i jämförelse med en bostadsrätt kostar det även ränta för dessa pengar om man nu inte köper huset kontant. Även om man köper huset kontant uppstår en alternativkostnad att ha pengarna i huset eftersom dessa pengar kunde vart investerade i något som ger avkastning istället. Sen ger ju både en bostadsrätt och ett hus förhoppningsvis en värdestegring över tid. Gällande hyrorna har vi inte höjt dessa sedan 2013 och vi har väldigt god ekonomi i vår förening. Så till skillnad från en hyresrätt behövs inte hyran höjas varje år utan mer när det verkligen är behov av en ökning. Men det finns säkert ställen där det är billigare att bo i hus än lägenhet. Är huset väldigt billigt blir ju fastighetsavgiften lägre och man behöver inte binda så mycket pengar i bostaden. Man lär nog räkna på varje enskilt fall vad det kommer kosta att bo över tid. För egen del skulle det i alla fall bli dyrare att bo i ett hus om vi köpte det för runt 3 miljoner kronor och det behövde renovering för flera hundra tusen till. Men det viktigaste är väll att man trivs med sitt boende och även om det skulle kosta mer att bo kan det ju vara värt att betala för :-)

      Tack för kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
  4. Det är ju såklart udda med folk som säljer av nästan hela sitt portföljinnehav men kudos till dig för att du gjort det. För vad ska man med pengar till, om inte för att spendera. Med så stor huskassa, är det 10-15 miljonersvilla med pool vid havet som hägrar?

    Du har inte gått i tankarna att istället köpa nåt enklare i nån mindre stad och sedan bara leva på kapitalet?

    Om pengarna ska vara till närtida husköp så förstår jag faktiskt inte anledningen till "risk"-spridningen på flera banker. Det blir bara väldigt bökigt när ni väl ska betala huset att behöva flytta pengarna mellan så många olika konton. Att någon av nämnda banker ska gå i konkurs utan statlig intervention (vilket skulle utlösa bankgarantin) inom ett år får ju anses som mycket orealistisk och din sammanlagda ränteintäkt på placeringarna kommer efter skatt (om du har pengarna på kontona i ett år) inte ens att räcka till en tiondel av stämpelskatten (lagfarten, 2% av köpeskilling) för huset (om det kostar 10M).

    Sedan med 3-5% inflation som vi ju har så blir placeringen ännu sämre. Men ni kanske redan hittat nåt och är inne i budfasen för ett hus och därför behöver pengarna väldigt snart? Då blir uppdelningen på flera banker ännu märkligare.

    Själv har jag "riskfritt" sparande genom att jag använder belåning på Avanza och köper stabila D-aktier eller preffar. 7000kr i nettokostnad kostnad för lånet, 34 000 kronor i direktavkastning (utdelning), riskfri vinst omkring 27000kr/år.

    Visst, kursen i preffen eller D-aktien KAN sjunka, men då jag redan ligger +10% kursmässigt på arbitraget så är den risken någorlunda mitigerad. De enda tekniskt riskfria investeringarna som finns är ju bankkonto under insättningsgarantin alternativt statsobligationer eller beständig fysisk vara. Men man får ju sätta det i relation till sannolikheten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du anser att d-aktier är riskfritt :)

      Radera
    2. Hej 52 dagar.

      Jag bor redan i en mindre stad här i Sverige. Så priserna är lägre än i de större städerna. På sikt är fortsatt tanken att kunna leva på kapitalet. Som du skriver är det en liten risk att någon av dessa banker går i konkurs. Men det går fort att föra över dessa pengar till Länsförsäkringar igen. På sikt är en ränteplacering med insättningsgaranti inget bra alternativ eftersom inflationen äter upp pengarna som du skriver. Men behöver man pengarna i närtid vill man inte ha dem på börsen. Går aktiemarknaden ner säg 10 % från här och vi hittar vårt hus finns det betydligt mindre pengar kvar till husköp.

      Preffar och D-aktier kan vara ett alternativ med lite högre risk än banksparande med insättningsgaranti. Men jag har aldrig riktigt lockats av dessa.

      Tack för kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
  5. Har just nu ett buffertsparande på 30 000 kr på Lunar, tydligen är det 1,05% ränta nu, var 1% när jag började spara där. Du kan swisha pengarna dit, sedan tar det 3-5 dagar att föra tillbaka pengarna till ditt bankkonto. Tänker ha 20 000-50 000 kr där, vill inte låta inflationen käka upp mer än så. Har även kvar en kredit på 15 000 kr på Komplett.

    Ska bli intressant att se vad det blir för husköp!

    /Arbetsplanen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Arbetsplanen.

      Såg att Lunar har en bra ränta med insättningsgaranti. Är ju ett bra ställe att ha sin buffert på istället för något 0 % konto. Ja vi får se om vi hittar på något fint hus här framöver :-)

      Tack för kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
  6. Hej slimis jag blir så förbannad när jag hör att bankerna ska tolka sina kunder som brottslingar bara för att de har mycket pengar. Jag har ett lån hos ica banken och jag får inte ens extra armortera på lånen för de ska veta var pengarna kommer ifrån. De säger att jag inte kan bevisa pengarnas urspung men det är ju inte alltid lätt att bevisa allt. Jag fattar inte att det svenska folket acceptera detta beteende från bankerna. Finns inget land i hela världen som betee sig på detta viset. Det är våra pengar men bankerna bestämmer känns det som, borde man inte kunna göra nånting åt detta ? Jag kommer ihåg förr i tiden då var det inga problem du får göra vad du vill med dina pengar. Sen swedbank blev anklagad för penningtvätt då ska alla banker i sverige vara hårda och se oss kunder som brottslingar. De stora tvättar fritt fram medans vi små blir trakkaserade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Alex.

      Som du skriver verkar det ha blivit mer kontroller gällande våra pengar. Tråkigt att du inte får amortera ner på ditt lån och jag förstår att det känns frustrerande när man inte är någon brottsling och inte får göra vad man vill för sina pengar. Du får kämpa på så du blir av med ditt lån hos Ica tids nog. Då slipper du ha med dem att göra sen och kan komma ihåg hur de behandlade dig illa.

      Tack för kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
  7. Hej Slimis,
    God fortsättning och skönt med lite stålar på fickan.

    Köp ett hus, gärna med en liten extra kåk på tomten alternativt att det går att hyra ut en del av huset. Sedan smäller du upp ett attefallshus och vips kan du hyra ut 2 st boenden a 6-7000:-. Sedan bor du gratis.

    2 av våra närmaste grannar hyr ut varsin liten lägenhet eller vad man ska kalla det, väldigt låg kostnad men fina pengar som trillar in varje månad. Som Cibus fast lite mer kosing.

    Vi bor alldeles för stort och kommer hyra ut en del av huset med egen ingång, litet trinnet kök, toa med dusch och dessutom slå upp ett litet hus på 70-80 kvm att hyra ut.

    Snacka om passiv inkomst.

    Havdes fint.

    // Malte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Malte.

      Kul att det går bra för dig :-) Attefallshus verkar inte alls dumt om man vill hyra ut och ha som passiv inkomst. Gällande ditt hus tycker jag du gör helt rätt att hyra ut en del av ditt hus. Är ju bra att någon annan kan nyttja dessa utrymmen och samtidigt får du in en liten slant varje månad.

      Hade fint!

      Mvh Slimis

      Radera
  8. Hej, Intressant att det bara är 250'000 på LF,

    Jag vill minnas att Nordea har 500'000 som gräns per transaktion, minns inte om det var i veckan eller endast per transaktion, men det gick aldeles utmärkt att höja när jag slog en signal. Jag är och har alltid varit supernöjd med Nordeas kundtjänst.

    /R

    SvaraRadera