torsdag 10 augusti 2017

Köpt och sålt aktier för drygt 1.1 miljoner kr de senaste 2 dagarna.


Denna vecka har vart mer aktiv än vanligt. För det mesta sköter portföljen sig själv men när det uppstår bra lägen att göra affärer slår jag gärna till. I dagsläget är Handelsbanken aktien volatil och det har jag passat på att utnyttja. Följande transaktioner är utförda de senaste dagarna.


I Tisdag sålde jag 1500 Handelsbanken B för 120.26 kr st. Köpte istället 1500 Handelsbanken A för 120,10 kr st. Blev ett misslyckat byte av A och B aktien men ändå en vinst på drygt 40 kr efter courtagekostnaden var dragen.

I Onsdags blev det läge att utnyttja arbitragemöjligheten igen. 1500 Handelsbanken A såldes för 120.40 kr st. In köptes 1500 Handelsbanken B för 120.08 kr per styck. En vinst på drygt 250 kr efter courtage var dragit. 

Idag Torsdag såldes 1500 Handelsbanken B för 120.05 kr per aktie. In köptes 1500 Handelsbanken A för 119.80 kr per styck. En vinst på drygt 175 kr efter courtage var dragit. 

Summerat allt som allt så inbringade handeln ca 470 kr extra till portföljen under dessa 2 dagar. Dock gick bankaktier svagt idag och portföljen har med det gått ner lite i värde de senaste dagarna. 

Jag valde även att avyttra ytterligare 100 H&M aktier för 220 kr st. Istället har jag köpt in ytterligare 190 Handelsbanken A aktier för 119.90 kr st. 

H&M försäljningen gjordes dels för att jag vill öka mitt ägande i Handelsbanken. Men även för att bolaget har utgjort över 50% av min aktiva portfölj.  När aktien stod i 213 kronor köpte jag även in en hel del H&M aktier till mina 2 barn och även där är jag tungt exponerad mot bolaget. Även om jag ser en stor uppvärderingspotential i bolaget vill jag begränsa risken ifall något riktigt tråkigt skulle hända i bolaget som jag inte kan förutse. H&M är dock fortfarande mitt största innehav med med ett värde på nästan 400 000 kr. tanken är att behålla resterande aktier nu framöver.  


Hur kommer då börsen gå framöver?  

Di:s experter skriver en artikel om "Då faller börsen i höst"

Alltid lika kul att läsa om dessa experters framtidstro. Jag minns själv vid Brexit förra året. Börsen rasade 8% samma dag som min lön kom in den 27:e Juni .Kommer ihåg  EFNs "experter" Deras råd till spararna var: Om aktierna går ner rejält så sälj era aktier och köp sedan tillbaka dem billigare. Hur kan man som en expert ge dessa råd till långsiktiga sparare? Kan tänka mig att det var många som sålde av sina tillgångar denna dag i panik och rädsla att förlora sina pengar. Jag själv såg det som julafton och investerade månadens sparande på 11 000 kr med glädje. Den sista månaden har Stockholmsbörsen gått svagt. Kanske är börsen på väg ner men det är inget jag spekulerar i. Den kan lika gärna gå upp till hösten. Jag fortsätter mitt månadssparande som vanligt och är glad att få köpa billigare framöver om vi får se en större nedgång. Eftersom jag är obelånad, har en buffert samt en rejäl pott i mitt räntesparande tål jag en börsnedgång. Kan erkänna att det skulle kännas tyngre om jag var rejält belånad. Vid belåning är det inte bara tillgångar som sjunker i pris utan även de lånade pengarna som man egentligen inte äger. Det hela kan sluta så illa att man blir tvungen att sälja sina aktier när börsen är som mest köpvärd. Själv anser jag att det är vid dessa tillfällen det är bra att ha lite pengar vid sidan av börsen så att man kan handla billigt.


Hur reagerade du när börsen sjönk 8% vid Brexit förra året ? Köpte du billigt eller sålde i panik?






10 kommentarer:

  1. Hade tyvärr inte så mycket att handla för vid det tillfället men köpte för det jag hade (Handelsbanken). Har hittills aldrig sålt vid en större nedgång eftersom jag antagligen är för sen på bollen i ett sådant läge. Har en säkerhetsmarginal för en större nedgång så jag slipper sälja i panik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan vara bra att ha en tänkt ut en strategi om börsen skulle rasa. Detta för att undvika panik samt veta hur man ska agera ifall det händer. Även jag köpte lite Handelsbanken den dagen. Har för mig att den stod i drygt 92 kr då. Nu i efterhand var det ett bra beslut.

      Tack för kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
  2. Brexitnedgången sammanföll med tiden kring kvartalsslut då jag tillåter mig att köpa och jag hade "flyt" som kunde utnyttja detta. Naturligtvis hade det kunnat fortsätta ner, men jag har lärt mig att inte försöka tajma marknaden, utan håller en fegisportfölj i räntesparande som "försäkring" istället. Mina aktier är tänkta att behållas mycket länge.

    Skulle vi se en större nedgång skulle jag inte glädjas, men fortsätta att köpa aktier och hoppas att jag lyckas hålla mig från att sälja billigt - ett misstag jag gjort vid tidigare tillfällen.

    Tack för en intressant blogg.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Egon. Ibland har man turen på sin sida. Precis som du skriver kan ett månadssparande vara en bra strategi alternativt som du gör. Då behöver man aldrig fundera på att försöka tajma marknaden. Däremot har jag själv försökt hålla tillbaka lite på köpen när OMX30 stått över 1600. Men med tiden går börsen upp och att förutspå när nästa rejäla börsfall ska komma är svårt. Har man en längre sparhorisont är det viktigaste att hänga med i börsen utveckling och inte att man går in vid rätt tillfälle även om det skulle vara önskvärt.

      Tack för att du läser bloggen samt kommenterar :-)

      Mvh Slimis

      Radera
  3. Jag passade på att sätta in några extra kronor i portföljen då, köpte mina Handelsbanken har jag för mig.
    Nu kommer jag dock inte att sätta in några mer pengar på ett tag, tycker att det mesta ser dyrt ut.
    Som bekant är jag tämligen sparsam med antalet affärer som görs, men det innebär inte alls att jag kommer att sälja ut mina innehav heller. Utan nu får portföljen tuffa på och jag kommer att köpa för direktavkastningen när den trillar in.

    Gillar ditt resonemang om belåning av värdepapper, det är aldrig något som jag har gjort och kommer aldrig att göra (för feg för det).

    Ha det bäst!
    /Rille

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan Rille.

      Precis som du skriver ger en återinvestering av utdelningarna en bra effekt på portföljens utveckling på sikt. Jag kommer själv fortsätta köpa varje månad framöver. Men kan tänka mig att dra ner lite på månadssparandet om börsen skulle bli alldeles för dyr. Men i dagsläget tycker jag flera bolag känns ok värderade men det finns även mycket som är dyrt. Min portfölj är dock ett livslångt projekt. Så även om jag skulle råka köpa något bolag eller index för dyrt tror jag att portföljen kommer ge en bra avkastning med tiden. Min förhoppning är iallafall det :-)

      Tack för att du kommenterar.

      Ha det bäst :-)

      Mvh Slimis

      Radera
  4. Hej slimis funkar abritaget när man ligger back med aktien ? T.ex så ligger jag back med 50kr i hsb. Säljer jag nu har jag gjort en förlust på 50kr + corutaget väl ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Alex. Jag rekommenderar att du läser mitt gamla inlägg:

      http://slimis20.blogspot.se/2016/10/arbitrage-ar-en-mojlighet-till-fina.html

      Där beskriver jag hur jag utnyttjar prisskillnaden i aktien.
      Ha en fin dag :-)

      Mvh Slimis

      Radera
  5. Det minns jag väl, hade för bara några dagar sedan sålt några fondinnehav med ca 20% vinst och låg likvid med kanske 300000. Satte sprät på dessa på brexitdagen och nästkommande vecka. Fina priser man kunde köpa t.ex. nordea, sampo, yara och swedbank för då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Snålgrisen.
      Ibland har man turen på sin sida :-) Kul att du gjorde en fin affär.
      Lycka till framöver.

      Mvh Slimis

      Radera