tisdag 21 juni 2022

Mitt förtroende för Wallenstam har försämrats

Wallenstam är ett fastighetsbolag jag tyckt vart välskött och gjort mycket bra över tid. För länge sedan ägde jag tom aktier i bolaget men tog en vinst då aktien började handlas till en premie värdering och jag tyckte den var för dyr.

Igår läste jag att Wallenstam tidigare köpt aktier i SBB för runt 250 miljoner kronor och då betalat runt 70 kronor per aktie. Dessa har sedan sålts för ett par månader sedan för ungefär halva inköpspriset. I mina ögon borde Wallenstam istället betalat ner på sin belåning när det var goda tider i fastighetssektorn och inte spekulera bort aktieägarnas pengar. Då hade situation sett bättre ut för Wallenstam idag. Jag kan samtidigt inte förstå hur man kunde gå in SBB när aktien var tydligt övervärderad vid denna prisnivå för att sedan sälja och förlora halva summan av sitt investerade kapital. Att göra på detta sätt är knappast en vinnande strategi över tid även om SBB aktien tappat betydligt i värde sedan denna försäljning gjordes.

Under samma tid som Wallenstam gjorde detta val valde Lundbergs att sänka utdelningen i Hufvudstaden och på så sätt fortsatt hålla en riktigt låg belåningsnivå i fastighetsbolaget. Tack vare en försiktig hållning står sig nu Hufvudstaden betydligt bättre än många andra fastighetsbolag här i Sverige när priset på pengar stiger. 

Som det ser ut idag väljer jag själv att investera mina pengar i Lundbergföretagen framför något annat fastighetsbolag här i Sverige. Lundbergs håller en låg belåningsnivå både i deras helägda fastighetsbolag Lundbergs fastigheter samt i deras andra fastighetsbolag Hufvudstaden. Förutom en substansrabatt i Lundbergföretagen får man även Industrivärden som även det är ett investmentbolag som handlas med en substansrabatt just nu. I Lundbergföretagen får jag en professionell förvaltning till en låg förvaltningsavgift (0.06 %) och jag tror att investmentbolaget tids nog kommer uppvärderas mot en premievärdering på sikt. Många tycker att Fredrik Lundberg är för försiktig när det gäller att ta risk. Men över tid har detta vart en vinnande strategi för den som inte har bråttom att bli rik.


Hur ser ni läsare på Wallenstam som en investering över tid?

12 kommentarer:

 1. Jag finner det mycket märkligt att Wallenstam köper på runt 70kr och säljer på runt 35kr. Det är nästan så jag får ta på mig foliehatten. Jag menar, skulle inte Wallenstam kunna räkna ut att 70kr är rena rövarpriset? Är Wallenstam så hårt belånade att de var tvungna att ta smällen o sälja med brakförlust? Jag reagerar även på att det tar så lång tid innan försäljningen blir offentlig. SBB vet jag inte om man vågar ta i med tång. Tydligen lånade SBB 275 miljoner igår. Vad behövs de pengarna till? Ilija pratar för mycket och det är alltid någon halvskadad på gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Håller med om att det tog lång tid innan försäljningen blev offentlig. För egen del tycker jag man ska vara försiktig när fastighetsbolag beter sig som tillväxtraketer. Det hände ju bland annat under 2019 då samtliga fastighetsbolag här i Sverige värderades väldigt högt. När det gäller SBB kunde aktien köpas för drygt 5 kronor 2017. 2021 toppade aktien på runt 70 kronor. Känns nästan för bra för att vara sant med en sådan utveckling på så kort tid. Speciellt med tanke att det är ett fastighetsbolag. Förövrigt undrar även jag hur Wallenstam tänkte med denna investering. Hursomhelst är aktierna nu sålda och så här i efterhand hade Wallenstam förlorat mer pengar på att behålla innehavet än att sälja av med 50 % förlust. I alla fall i det korta perspektivet. På längre sikt får man väll hoppas att SBB aktien återhämtar sig.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Hej Slimis!

   Om jag förstår saken rätt så sålde Wallenstam fastigheter till SBB och fick åtminstone till del betalt i SBB-aktier. Detta kan ju betyda att Wallenstam visste att aktierna inte var värda 70kr men inte kunde sälja direkt. Kan ju ha varit någon detalj i avtalet. Därmed inte säkert att Wallenstam gjorde så vansinnigt dålig affär som man kan tycka.

   Radera
  3. Hej Anonym. Vet att de gjort någon fastighetsaffär med SBB tidigare. Det låter som en vettig förklaring om det nu är som du skriver. Tack för informationen.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Ja man kan tycka att de borde ha bättre koll på värderingen av fastighetsbolag men det kan vara så att de räknat och kommit fram till att SBB kommer vara värt 15 kr om några veckor och då kan det vara värt att ta förlusten redan nu. Håller med att SBB känns osäkert att äga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym. Som du skriver kan det ju vara bättre att ta en mindre förlust framför en större. Så här i efterhand var det ju rätt att släppa aktierna då de kan återköpas billigare idag. Vart aktiens pris kommer stå i framtiden beror nog mycket på ränteutvecklingen framöver. Jag håller i alla fall tummarna att allt tids nog går ordnar sig för SBB. Detta då väldigt många småsparare äger aktien.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Ja det var märkligt verkligen. Till och med jag förstod att SBB var kraftigt övervärderat innan. Gick in i SBB vid 25 spänn, vilket jag tyckte var ett okej pris baserat på deras tillgångar. Nu har ju mr market slagit till och dragit ner den ytterligare till runt 17 kr. Wallenstams agerande är obegripligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen. Ja 25 kronor låter mer vettigt än 70 kronor. Jag hoppas din investering blir bra på lite längre sikt.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Jag är ägare i Wallenstam och skulle absolut velat att de jobbade på sin belåning. Men när Wallenstam pumpade in pengar i SBB via nyemissionen så gjorde de det till en rabatt. De trodde väl inte att priset skulle falla så här mycket. Eller kanske var det en del av affären där SBB köpte fastigheter av Wallenstam i samma månad. Kanske hade de som villkor att Wallenstam skulle delta i nyemissionen.

  Jag är i alla fall glad att de sålde till 35 kronor. De insåg tydligen att det skulle fortsätta nedåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel. Ja det är svårt att säga vad som gjorde att Wallenstam tog det beslut de gjorde. Som läget är just nu var det ju rätt att släppa aktierna för 35 kronor. Men det jag reagerade på mest var på varför man gick in i SBB överhuvudtaget istället för att fokusera på sin egen verksamhet? Jag kan ju även tycka att det var fel av SBB at gå in och köpa JM aktier vid en hög värdering för lånade pengar. Dessa har ju nu tappat över 40 % av sitt värde och även här skulle skuldsättningen sett bättre ut om man skulle fokuserat på den istället för förvärv som tappar sitt värde. Jag håller i alla fall tummarna att det går bra både för Wallenstam och SBB framöver även om räntan skulle sticka iväg uppåt en bit till från denna nivå.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Varför sälja SBB aktierna över huvudtaget? Är de så hårt belånade? Bättre att behållt dom och fått utdelning varje månad för att sälja när det går upp igen, vilket det kommer göra! Mycket konstigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Givetvis svårt att säga hur de såg på sin affär i SBB. Men förlorat pengar på affären har de gjort och nu ser läget sämre ut i Wallenstam än om de skulle låtit bli denna affär. Även jag tror att det finns ett visst värde i SBB men en investering här har aldrig riktigt lockat mig och det finns flera anledningar till det. Men jag hoppas att allt går bra för SBB i framtiden och att de kan behålla sin månadsutdelning till sina aktieägare.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera