torsdag 1 augusti 2019

Några tankar kring H&M samt marknadspsykologi

Idag kom Zalando med sin rapport och höjde sin prognos för helåret. Försäljningen var bättre än väntat. Även Next höjde sin prognos igår och det ser lite ljusare ut för klädbranschen överlag. Annat var det några månader sedan då allt såg betydligt mörkare ut för sektorn.

Det var inte alls länge sedan H&M inte alls var populärt och analytikerna tävlade om att sänka riktkurserna. Minns när tex Anna Svahn dissade bolaget och trodde aktien skulle ner till 90 kr. Nu på senare tid har jag inte sett henne prata speciellt mycket om H&M. Det är väl inte lika kul när aktien uppvärderats rejält och på det minns jag även att hon kortade sin investering i H&M. Hade du istället köpt H&M när Anna dissade bolaget hade du nu haft en uppgång på ca 40 %. Lärdom av detta. Lyssna inte på så kallade kändisar som anser sig vara experter på aktier, investeringar mm. Gör istället din egen analys och våga köpa de bolag du vill äga när andra är skeptiska. Våga även att vara långsiktig.

Varför ska du då köpa när andra är negativa?

För att pris är vad du betalar och värde är vad du får. Lyckas du köpa ett bra bolag till en lägre värdering kommer även din totalavkastning bli bättre. Det gäller dock att ha klart för sig vad som är ett bra bolag. I min mening är det alltid bättre att betala lite mer för ett bättre bolag än att köpa ett ok bolag lite billigare. Man ska även komma ihåg att marknaden ofta över och underskattar bolag i både upp och nedgång. Därför köper jag aldrig när bolag står i ATH. Jag tycker helt enkelt risken är för stor att köpa dyrt, även om bolagen är bra. Risken är helt enkelt för stor att investeringen blir dålig om man betalar för mycket. Vill jag nu äga ett högt värderat bolag lägger jag det hellre bolaget på min bevakningslista och tids nog kommer någon korrigering. Då kan det vara ett bra läge att ta in bolaget på längre sikt. Ett problem många gör är att köpa dyrt och sälja billigt. På det sättet kommer inte din förmögenhet växa.

Hur går detta till? Marknaden är ofta överdrivet positiva till en del företag. Det gör att köpare lockas hit även om priset kanske är för högt. Man vill ju vara med på en fortsatt uppgång. Risken finns då att du köper dina aktier för dyrt. Sen kommer en sämre konjunktur och vinsterna blir sämre. Aktierna du äger går ner i pris och folk blir mer pessimistiska överlag. Eftersom folk inte gillar att förlora pengar lockas de mer att sälja de mer aktien går ner i pris. När det tids nog är riktig rea säljer man billigt för att rädda det som räddas kan. Tids nog brukar rädslan visa sig vara överdriven och dina aktier är sålda alldeles för billigt.

När ska du sälja en aktie?

Jag är själv en långsiktig investerare men samtidigt är de flesta bolag till salu till rätt pris. Jag sålde tex mina nästan 1500 H&M aktier 2014 för 294.60 kr st då jag ansåg att priset på aktien var för högt. Jag lyckades även sälja mina 6000 st Handelsbanken aktier på toppen 2017 för mellan 125.10-132 kr st. Vid dessa tillfällen var investerare väldigt positivt inställda till bolagen. Det är just då det kan vara ett bra läge att sälja. Hade jag istället köpt dessa aktier vid dessa tillfällen hade min avkastning vart katastrofal. Det är en av anledningarna att jag tycker man ska vänta in ett ok pris på de bolag man vill äga. Av egen erfarenhet vet jag som sagt hur snabbt marknaden kan gå från positiv till negativ och vise versa och därmed även hur viktigt det är att inte betala alldeles för mycket för ett bolag. Visst kan en bolag du köper billigt fortsätta ner i pris. Men är det ett bra bolag kan du fortsätta stärka ditt ägande när andra bara vill bli av med sina aktier. När tids nog bolaget går bättre igen kommer även aktiens pris följa med upp.

Detta var lite allmänt om börs psykologi samt mina egna erfarenheter. Jag har gjort mina misstag genom åren men försöker alltid lära mig nya saker för att bli en bättre investerare på sikt. För att bli bättre gäller det att ständigt vara nyfiken och lära sig nya saker. När det gäller börsen kan man lära sig mycket genom böcker, poddar, bloggar, men även lyssna på äldre människor som har mer livserfarenhet.

Förutom detta har jag även minskat ner i H&M en sista gång. I och med Zalandos goda framtidsutsikter drogs även H&M med upp och jag körde lite swingtrade under dagen. Jag lyckades med 3 affärer innan H&M fortsatte upp och med det var den kortsiktiga handeln över för denna gång. 510 aktier såldes till slut för 172.14 kr st och istället köptes ytterligare 1000 Handelsbanken in för 87.58 kr st. Skulle H&M backa under morgondagen kan det hända att jag köper tillbaka aktierna. Alternativt om H&M går ner ganska rejält i pris i framöver kan det hända att jag återköper lite aktier till portföljen. Annars kommer ingen mer H&M aktie säljas framöver om inte bolaget blir märkbart övervärderat. Jag ser fortsatt H&M som ett bra bolag till den långsiktiga portföljen men efter årets kraftiga uppgång har jag som sagt valt att minska ner mitt innehav lite. Med det ska det bli spännande att fortsätta följa både H&M och Handelsbanken framöver. Jag håller tummarna för båda bolagen.

Uppdatering:

Nu på Fredagen gick H&M ner i pris igen. Jag fortsatte därför köra lite swingtrade och sålde åter av 1000 stycken Handelsbanken för 86.92 kr st. In köptes 512 H&M aktier för 169.06  kr st. Med det har min swingtrade gett mig 12 stycken H&M aktier gratis plus en liten slant. Får se om det dyker upp några nya möjligheter här framöver.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Med det vill jag även önska alla läsare en trevlig helg :-)






4 kommentarer:

  1. Hej Slimis,

    Det var många kloka ord :-)
    Möjligen skulle jag vilja tillägga att acceptabel direktavkastning i de långa innehaven är ett önskemål. Jag ägde Handelsbanken redan när du sålde dina och jag har dom fortfarande kvar, det är klart att det var dumt att jag inte sålde då och köpte tillbaka dom nu. Men det är oerhört svårt att pricka rätt och så länge utdelningarna flyter in och jag fortfarande tror på bolaget så gör det ju inte så mycket. I alla fall om man som jag är lite för "dum" för att pricka toppar och bottnar.

    Man kan vända resonemanget med ditt andra bolag Hennes & Mauritz, dom har jag ägt sedan 2005. Det har varit en fantastisk resa men där lyckades jag pricka in en försäljning nära toppen, var tvungen att titta i gamla excel-ark för att hitta när det var. Jag sålde halva mitt innehav den 20150226 för 363,5 kr då hade dom stigit över 100%, så man kan ju säga som "stinsen" att då är dom jag har kvar gratis :-)

    Så vad kan man lära av detta? Om man ser det negativt så var det ju idiotiskt att inte sälja alla H&M och att inte sälja några SHB alls när tillfällena gavs.
    Men är det bra bolag som man istället fyller på lite i när man tycker det är läge för det, så gör ju tiden sitt arbete s.a.s och det blir positivt till slut ändå.

    Det jag har lärt mig genom åren är nog att långsiktighet i bolag som du tycker om nästan aldrig är fel. Det man får lära sig under resans gång, det är att selektera vilka dessa bolag är.
    Det är väl ungefär vad du själv skrev, men jag tyckte det var ett par kul exempel eftersom jag ägt båda dina innehav över lång tid.

    Ha det bäst!
    /Rille

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Rille.

      Jo Handelsbanken har vart ett bra bolag att ha i portföljen på längre sikt utan att sälja. Faktiskt ett av världens bästa bolag genom tiderna. Jag kommer själv behålla bolaget nu framöver. Tacksam att jag fått handla lite mer på rea den senaste tiden. Din affär i H&M var riktigt snygg och även imponerade :-) Önskar att även jag hade haft H&M i portföljen sedan 2005. Men då hade jag inte börjat mitt långsiktiga sparande än. Som du skriver är en köp och behåll en bra strategi med rätt bolag i portföljen. Men i mitt fall gällande Handelsbanken hade jag haft en fantastisk avkastning fram till försäljningstillfället och hade svårt att se någon mer uppsida i aktien på kort sikt. Jag sålde helt enkelt för att jag var nöjd just då även om jag fortsatt gillade bolaget. Men nu är jag lång i aktien igen och hoppas på bra avkastning framöver. På sikt är det viktigaste att bolagen man äger tjänar mer pengar och ökar sin vinst över tid och det tror jag Handelsbanken fortsatt har bra förmåga att klara av. Som du även skriver lär man så länge man lever och tur är väll det! :-)

      Tack för din kommentar.

      Önskar dig en trevlig helg.

      Vänliga hälsningar
      /Slimis

      Radera
  2. Först och främst, varför ge sig på Anna Svahn? Hon var väl knappast ensam om att skriva negativt om H&M:s aktiekursutveckling? Vill minnas att bland annat GW sa att den skulle "handlas under hundringen". För det andra: När hon säger 90 kr så är det ju hennes värdering av H&M. Det kan mycket väl vara så att detta fortfarande är den rätta värderingen.

    Jag vill även ifrågasätta följande i ditt inlägg ovan: "Därför köper jag aldrig när bolag står i ATH" . Förstår jag dig rätt att du tittar på priset när du bedömmer värdet på ett företag? Du tittar alltså inte på saker så som P/E, P/B etc.?

    SvaraRadera
  3. Hej Anonym.

    Givetvis har flera skrivit om H&M och det är inget fel med det. Men Anna Svahn har nog tagit priset genom att prata ner bolaget både via Di tv, Efn, Twitter och hennes egen blogg. Hon har nämnt en värdering mellan 70-90 kr. Det är lätt att prata strunt om ett bolag när bolaget har tillfälliga problem. Ungefär som att sparka på en person som redan ligger. I H&Ms fall har det vart en stor omställning till mer e-handel och det tar sin tid samtidigt som konkurrensen är hård. Jag hade vart mer imponerad om hon kommit med sin analys när aktien var övervärderad och stod i över 300 kr. Nu rekommenderade hon sälj när aktien nästan stod i botten och det är inget som imponerar på mig. De har säkert vart många småsparare som lyssnat på henne och förlorat pengar genom att sälja sina aktier alldeles för billigt.

    När jag tittar efter bolag att investera i har jag mina kriterier. P/E och P/B har betydelse men är absolut inte det viktigaste. Det viktigaste är att bolaget är välskött, har ett bra rykte och nöjda kunder överlag. Om jag skulle köpa någon av storbankerna efter pris blir Danske Bank billigast. Men då får man en bank med dåligt rykte, risk för böter och kunder som flyr banken. Jag betalar hellre mer för ett välskött bolag med ett bra rykte. Bra bolag fortsätter ofta gå bra. Och nej, jag är inte sugen att betala något ATH pris oavsett hur bra siffrorna ser ut för ett bolag jag vill äga.

    Tack för din kommentar.

    Mvh Slimis

    SvaraRadera