onsdag 3 januari 2018

Äntligen får vi se fondernas riktiga avgifter

Jag ägde en längre tid både Länsförsäkringars Europa och Global Indexnära fond i mitt IPS (Individuellt pensionssparande).

Här i julas valde jag dock att byta ut båda fonderna. Under en längre tid hade Avanza Zero slagit dessa fonder. Men den senaste tiden hade båda dessa fonder gått riktigt starkt samtidigt som den svenska börsen hade gått sämre. Jag valde därför att byta ut dessa fonder och placerade dessa pengar i Avanza Zero istället. Avanza Zero har inte samma riskspridning som dessa fonder men jag är bered att ta den risken då Avanza Zero har 0% i förvaltningsavgift. Jag har hela tiden trott att jag betalar 0.2% i avgift för Länsförsäkringars fonder. I och med de nya reglerna som nu träder i kraft måste bankerna visa de riktiga avgifterna för oss som sparar i fonder. Om ni tittar närmare på fonder ni äger står det nu "Produktens avgift"

När det gäller Länsförsäkringar Global Indexnära är den "riktiga" avgiften 0.35% och inte 0.2% som jag tidigare trodde.

Länsförsäkringar Europa Indexnära ligger nu på 0.34% istället för 0.2%.

Länsförsäkringar Japan Indexnära tar nog priset av de fonder jag hittills har tittat närmare på. Avgiften ligger på 1.58% och inte låga 0.2%

Jag tycker genast att dessa fonder inte alls är lika attraktiva längre. Man kan säga att många av dessa banker har fått oss sparare att tro att vi köper en lågprisprodukt. I själva verket visar det sig nu att många banker istället lurat på sina sparare betydligt dyrare fonder än de trodde från början.

Ett alternativ om du vill ha en globalfond kan vara Swedbank Robur Acess. Tycker att Petrusko har skrivit ett intressant inlägg om denna fond.

Men du ska komma ihåg att även denna fond tar 0.25% mot tidigare 0.2%. Lite billigare än Länsförsäkringars alternativ iallafall.

Det finns även flera fondbolag där avgifterna är betydligt dyrare än jag tidigare trodde. Ett exempel är AMF som skryter med sina låga avgifter. Läs gärna mitt gamla inlägg om vad fondernas avgifter gör med din långsiktiga avkastning.

Avgifternas betydelse vid pensionssparande

Ett tips är att ni nu ser över de fonder ni äger. Kanske är fonden du äger betydligt dyrare än du trodde. Kanske kan du hitta något bättre alternativ för dina sparpengar.


Hur gör du med dina fonder?


35 kommentarer:

  1. Vissa fonders avgifter är ju helt galna, speciellt när man trodde att de var billiga. Fy skäms för dessa förvaltare. Tack för det nya regelverket.
    /Pappa betalar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pappa betalar?

      Jo jag kan erkänna att man verkligen känner sig lurad. Tycker personligen de ska betala tillbaka de pengar de lurat oss sparare på.

      Mvh Slimis

      Radera
  2. Hej Slimis. Roligt att du skriver om detta. Mitt senaste inlägg handlar delvis om detta och "Dolda Indexfonder". Man får ha uppsikt över sina fonder.
    Jag har gjort en jämförelse med tre aktieinnehavs utveckling sedan köp gentemot två indexfonder - kanske inte en rättvis jämförelse. Men med tanke på att många Svenska småsparare tryckt in stora delar av sina besparingar i H&M ville jag illustrera hur det kunde gått om de bara utnyttjat billiga indexfonder istället. Jag kommer tillfälligt överge rena aktieköp och satsa på indexfonder fram till i vår. Jag är övertygad om att det är dessa som givit mig mest avkastning. Det blir extra spännande när man har hittat förklädda indexfonder och matchat dessa mot väldigt snarlika alternativ hos nätmäklaren. Skillnaderna är att storbankerna kan ta ut upp till 5ggr så hög förvaltningsavgift.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej VÄL.

      Såg att du hade gjort en jämförelse på din sida. Visst är det tråkigt att åka på en mina vad det gäller investeringar. Saken är den att även indexfonder kan gå riktigt dåligt. Köpte du en indexfond år 2000 stod den lägre 2009. Du får en bättre riskspridning med en indexfond men det är inte alls säkert att det ger en så bra avkastning som du hoppas på. Jag själv ägde tex guld under finanskrisen. Se länken nedan hur index presterade under dessa år i jämförelse med ädelmetallen.

      https://www.libertysilver.se/kc/article?id=114

      Jag tycker själv inte det är något fel att äga indexfonder. Jag har ju en hel del Avanza Zero som jag ska ha stående i över 20 år. Det kan vara ett bra passivt sparande över tid. Men samtidigt kan det finnas bolag jag inte vill stödja med mitt sparande. Dessa finns oftast i dessa olika indexfonder. Det kan vara bolag som sysslar med spel, tobak, alkohol, vapen, olja, korruption, brott mot mänskliga rättigheter mm. Jag vill som sagt inte tjäna pengar på andras olycka eller det jag tycker är fel att investera i. Får jag lite lägre avkastning vissa år kan jag leva med det. Jag tror även på chans att slå index vissa år även om det kan vara mest tur. 2016 lyckades jag överträffa index. 2017 gick inte lika bra som 2016 men jag är ändå nöjd.Precis som du skriver ska man passa sig för avgifter. Dessa äter upp mer avkastning än man tror.

      Tack för kommentar :-)

      Mvh Slimis

      Radera
  3. Hej Slimis och andra på bloggen,
    Vad har du/ni för åsikt gällande fonder?
    Jag har en hel del gamla fondkonton som jag fått genom arbetet, ITP, ITKP och allt vad dom heter.
    Det finns ju en hel del pengar där som säkert kommer till god nytta när det är dags för pension.
    Som jag förstått det så är jag "tvingad" att investera i fonder på dessa depåer och kan inte ha något kapital som inte är placerat, har kanske valt det en gång i tiden ?
    Är helt ointresserad av fonder, vad tror du/ni kan vara bra? Indexfonder med låga avgifter talas det ju varmt om i dessa dagar. Men sen är det ju också olika urval av fonder på de olika depåerna.
    Har depåer på:
    SEB
    Länsförsäkringar
    Handelsbanken
    Skandia
    PPM

    Är det någon av dessa bankers fondutbud du/ni har kännedom om?
    Finns något enkelt recept för en ointresserad? Gillar låg risk och mindre hävstång, men vill ju så klart gå plus!

    Vänliga Hälsningar
    /Rille

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan Rille.

      Tyvärr är många av dessa gamla pensionskonton både dyra i förvaltningsavgift samt svindyra att flytta. Mycket pengar som är sparat i dessa fonder äter tyvärr avgifterna upp. Har själv samma problem som dig även om jag inte har jobbat så mycket i mitt liv. När det gäller PPM kör jag AP7 SÅFA. När det gäller Handelsbanken har jag för mig att de har en extra årlig avgift vid sidan av förvaltningsavgiften. Så där kan det bli riktigt dyrt att placera sina pengar. Ett tips kan vara att logga in på minpension.se och se över din pension. Tyvärr har ju alla dolda avgifter på diverse fonder kommit fram nu. Riktigt skrämmande att se vad vissa fondförvaltare tar betalt av oss kunder. Det är inte så konstigt att det inte blir så mycket kvar den dagen vi behöver pengarna. Återkom gärna om du har några bra tips i ämnet :-)

      Mvh Slimis

      Radera
    2. Hej igen,
      Tack för ditt svar, jag är uppenbarligen inte ensam om problemet.
      Har en speciell depå hos Skandia, med ett gammalt "löneavstående" som är så svinhöga avgifter på så att det knappast kan gå med vinst.
      Ser också att dom äldsta depåerna verkar ha lägre avgifter.
      Ska ringa runt lite och kolla, jag återkommer i ämnet.

      Med vänlig hälsning
      /Rille

      Radera
    3. Ja du får gärna komma med tips om du kommer på något bra :-) Valde ju själv att flytta en del gamla pensionspengar till Länsförsäkringar. Betalade dyrt för detta då jag trodde deras avgifter var låga.

      Mvh
      Slimis

      Radera
    4. Hej igen Slimis,
      Nej har inte flyttat några pengar dit, dom måste ha varit ett valbart alternativ, någon gång någonstans :-)
      Jag lägger en del tid på att försöka lära mig litet om fonder/avgifter osv.. Verkar vara fantastiskt bra det här nya regelverket där alla avgifter måste visas.
      Tittade lite på fonden LF Global Indexnära och det är ju mycket riktigt att fonden kostar mer än de 0,2% som tidigare angetts. Nu har också en avgift för transaktioner på 0,15 dykt upp!
      Dessutom var det informativt att få reda på att det minsann kostar att vara tillgänglig på fler handelsplatser. Tyckte att avgiften på 0,08% till Avanza var intressant, det är ju också en peng som är inbakat i de andra avgifterna.

      Heheh ... Ska försöka lära mig mer om det här, men kommer nog inte ändra uppfattningen om att fonder är ett förtäckt svindleri :-)
      Men det gäller ju att försöka göra det bästa av situationen, som alltid :-)

      Med vänlig hälsning
      /Rille

      Radera
    5. Ja fyfan för alla dessa fonders smygavgifter :-) Det som är kul är att det alltid finns något nytt att lära sig. Att bara veta hur fondernas avgifter äter upp kapitalet på sikt är en viktig lärdom som man inte ska underskatta.

      Tack för kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
  4. Varifrån kommer dessa 0.15 % enheter ifrån? Vad är det för något?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej minegna väg.

      Man kan säga att detta är en avgift som banker tidigare dolt för sina kunder. Nu är dom skyldiga att enligt lag redovisa alla kostnader i deras fonder. Det gör att flera fonder visar sig ha betydligt dyrare avgift än de tidigare redovisat.

      Mvh Slimis

      Radera
  5. Hej slimis hur kollar man hur mycket likvider man har satt in totalt på avanza sen start ? min portfölj har nämnligen gått upp 3 % och jag kommer ihåg att jag har satt in 80k sammanlagt men nu visar portföljvärdet bara 75k ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Alex.

      Du går in på mina sidor. Kontoöversikt. Sen ställer du in transaktionstyp till insättningar och uttag. Där kan du som sagt se dina insättningar över tid.

      Mvh Slimis

      Radera
  6. "Hej VÄL.

    Såg att du hade gjort en jämförelse på din sida. Visst är det tråkigt att åka på en mina vad det gäller investeringar. Saken är den att även indexfonder kan gå riktigt dåligt. Köpte du en indexfond år 2000 stod den lägre 2009. Du får en bättre riskspridning med en indexfond men det är inte alls säkert att det ger en så bra avkastning som du hoppas på. Jag själv ägde tex guld under finanskrisen. Se länken nedan hur index presterade under dessa år i jämförelse med ädelmetallen.

    https://www.libertysilver.se/kc/article?id=114

    Jag tycker själv inte det är något fel att äga indexfonder. Jag har ju en hel del Avanza Zero som jag ska ha stående i över 20 år. Det kan vara ett bra passivt sparande över tid. Men samtidigt kan det finnas bolag jag inte vill stödja med mitt sparande. Dessa finns oftast i dessa olika indexfonder. Det kan vara bolag som sysslar med spel, tobak, alkohol, vapen, olja, korruption, brott mot mänskliga rättigheter mm. Jag vill som sagt inte tjäna pengar på andras olycka eller det jag tycker är fel att investera i. Får jag lite lägre avkastning vissa år kan jag leva med det. Jag tror även på chans att slå index vissa år även om det kan vara mest tur. 2016 lyckades jag överträffa index. 2017 gick inte lika bra som 2016 men jag är ändå nöjd.Precis som du skriver ska man passa sig för avgifter. Dessa äter upp mer avkastning än man tror.

    Tack för kommentar :-)

    Mvh Slimis"

    Tack för kommentaren, det värmde :)

    Som jag skrev in mitt inlägg instämmer jag angående att indexfonder inte är utan risk, men jag menar att man får en gratis diversifiering. Jag har fördelat mitt kapital mellan flera indexfonder, resten dvs. de övriga 40& ligger i blandade aktier. Det skall bli spännande att se var jag landar.
    Gissar att även du läste Svenskan angående Trumps vadslagning om indexfonder :) Själv skall jag lägga in mer i räntor fram till i vår. Mina utdelningar går just nu upp, men där skall man inte stirra sig blind heller. Ibland täcker inte ens utdelningarna upp för aktiens värdeminskning. Varken H&M eller Skanskas investerare drar på mungiporna just nu.


    Hör av mig snart igen

    Mvh VÄL

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej igen VÄL.

      Det är nog bra att man hittar den sparform som man själv känner sig bekväm med. Jag har själv valt lågrisk sparande i första hand. Under finanskrisen var det mest guld som gällde men även 1000 kr i månaden gick till ett fondsparande. Jag har betalat av hela boendet vi bor i idag samt renoverat hela bostaden. Jag har även betalat av både min egen och flickvännens CSN lån. Jag har ju även pengar utanför börsen då jag inte känner mig bekväm att satsa alla mina pengar i ett långsiktigt sparande. Man kan se nedgången i H&M och Skanska på olika sett. Investerare som vill komma in i aktien kan se ett bra tillfälle att köpa när andra är skeptiska till deras verksamheter. Stefan Persson har ju tex aldrig handlat H&M när aktien står på toppen. Han köper när han tycker aktien är köpvärd dvs när andra ofta är skeptiska till den. Många småsparare gör tvärsom. De köper dyrt och säljer billigt. Hur många tror du inte köpte H&M för över 300 kr och har nu sålt aktien under 200 kr? Eller hur många tror du inte köpte en indexprodukter innan finanskrisen och sedan sålde med rejäl förlust? I efterhand visar det sig oftast bäst att köpa när det gör som ondast och vise versa. De flesta sektorer på börsen hamnar förr eller senare i kriser. Massor av fastighetsbolag gick i konkurs vid 90 talets kris. Bankerna höll på att gå omkull under finanskrisen. Även industribolag kan gå dåligt när det blir lågkonjunktur. Jag själv sålde ju mitt innehav i H&M 2014 då jag tyckte värderingen började bli hög. 1490 aktier såldes för 294.60 kr st. Jag har köpt tillbaka samtliga mina H&M aktier billigare sen dess. Jag tror fortfarande H&M kommer tjäna bra med pengar om 10 år även om de är i en svacka just nu. Jag tror även på att köpa Skanska nu framöver även om priset på aktien går ner. Jag hoppas dina indexfonder blir bra på sikt. Men precis som med aktier är även index bäst att köpa när det är billigt.

      Mvh Slimis

      Radera
  7. De 0,15% som tillkommit på Länsförsäkringar Global Indexnära kallas "transaktionsavgifter". Jag antog först att det bara handlade om courtage, fast det är rätt mycket. Sedan undrar jag till vem de betalar courtaget. Till sig själva (eller något syskonbolag)?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Daniel.

      Håller med om att kostnaden är för dessa "transaktionsavgifter" är hög. Konstigt nog skiljer sig även den totala kostnaden rejält när man jämför vissa indexprodukter som borde vara likvärdiga. Men det känns ändå bra, att vi sparare nu ser de riktiga kostnaderna med att äga fonder. Vem de betalar courtage till vet jag inte? Men hittar du någon mer information om detta får du gärna skriva tillbaka i tråden.

      Tack för kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
  8. Tack för att du belyser det här skumrasket, Slimis. Jag kikade igenom min fondportfölj (som förvisso presterat bra) och blev chockad över att det inte var ovanligt med dold avgift på 50-100% utöver förvaltningsavgiften. Helt sjukt att detta pågått, även bland fonder som har hög rating hos Morningstar som jag antog var ett sorts kvalitetsmått.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var så lite Prepper Invest :-)

      Givetvis vill jag som alla andra ha en korrekt information om vad dessa fonder kostar. Det är bra att uppmärksamma detta då bankerna har lurat oss en längre tid med dessa dolda avgifter. Det vi sparare kan göra är att byta till något mer prisvärt alternativ. I slutändan blir det en bättre avkastning med lägre avgifter.

      Tack för din kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
  9. Jag kollar igenom mina indexfonder, men får inte ökningen så dramatisk som jag trodde. Sätter ut ökningen som tillkommit utöver förvaltningsavgiften.

    Jag har:

    DNB Global Indeks: Inte angivet hos Avanza
    SPP Aktiefond USA: + 0.02%
    Länsförsäkringar Europa Indexnära: + 0,14%
    Didner och Gerge Aktiefond: + 0,04%

    Det är länsförsäkringar som sticker ut, men är detta inte ganska låga avgifter fortfarande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla avgifter gör att avkastningen till dig blir lite mindre. Ränta-på-räntaeffekten påverkar väldigt mycket i det långa loppet. För min del så ser jag ingen anledning att inte just välja den billigaste indexfonden för en specifik marknad. Det är just trögheten hos spararna som har lett till fondförvaltarna kunnat ta ut hutlösa avgifter, oavsett prestation. Sen vill jag fråga vad som motiverar valet av Didner & Gerge Aktiefond då den har en avgift på 1,24%.

      Radera
  10. Hej VÄL.

    Ett exempel på hur mycket du förlorar på högre avgifter.

    Du sparar 3000 kr i månaden i 35 år och räknar på 4% avkastning. Du tar sedan ut pengarna på 20 år. Har du 0.4% avgift istället för 0.2% får du ut 860 kr mindre varje månad under 20 års tid. Nu är ju 0.14% höjning inte lika mycket som 0.2% men det viktigaste är att förstå att det blir stora summor till avgifter på det långsiktiga sparandet. Med tanke på att vi som är unga idag kommer få runt 40% av lönen i pension tycker jag det här är en viktig faktor att ta hänsyn till. Men framförallt känns det oseriöst att diverse fonder haft en högre avgift en vi sparare har vetat om.

    Mvh Slimis

    SvaraRadera
  11. Hej Slimis - Tack för kommentaren.

    Jag förstår summorna i relation till långsiktigt sparande. Jag kommer dock handla en bostad inom förloppet av tre år tror jag :) Mitt mål är 500 000:- vilket känns inom räckhåll. Även om avgifterna höjs måste man beakta kapitalförluster som aktiesparare gör på volatila produkter. För mig känns indexfonder som ett stabilare alternativ. Men jag kommer givetvis att fortsätta att pröva mig fram. By The Way - Min blogg fick en liten ansiktslyftning, och nu håller jag på att traggla mig igenom Adsense. Det tar tid att få ordning på den look som man önskar sig. Är ledig från jobbet, och är gräsänkling under dessa dagar. Ibland känns det som om lärandet går långsamt, men ju mer kontakt man har med sina bloggkollegor, desto mer lär man sig.

    Mvh VÄL

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är ju alltid bra att se saker ur olika synvinklar :-) Jag är säker på att du fixar 500 000 kr. Det viktigaste är att ha en strategi i vardagen som gör att man kan sätta undan en del av lönen varje månad. Kul att det går bra med bloggen din. Adsense kan ju även de ge någon extra krona i passiv inkomst. Skönt med lite ledigt. Själv har jag haft feber några dagar så jag hoppas på att bli frisk snart igen.

      Mvh Slimis

      Radera
  12. Det dumma är ju att det finns en avgift som kallas för "förvaltningsavgift" som traditionellt sett är den enda som presenteras, men att fonderna också har en massa andra avgifter. I USA ingår inte kostnaden för fondbolagets marknadsföring i förvaltningsavgiften. I bland annat Luxemburg tas det ut en depåavgift utöver förvaltningsavgiften. I alla länder (tror jag) betalar fonden courtage vid varje transaktion. Ingår alla dessa avgifter i den totala avgift som numera presenteras, eller saknas det fortfarande något?

    Om fonden investerar i utländska aktier, får fonden betala utländsk källskatt på utdelning, och eftersom det är fonden och inte investeraren som betalar den utländska källskatten, går inte den utländska källskatten att avräkna mot annan skatt utan blir i praktiken en extra fondavgift. Ibland kan man "trolla bort" den eller få den förflyttad från fond till investerare (så att avräkning blir möjlig) genom att välja en annan fond som förvisso investerar i samma bolag men finns i ett annat land. T.ex. betalar man 30% i icke avräkningsbar utländsk källskatt om man köper en luxemburgsk fond som investerar i amerikanska aktier men bara 15% i icke avräkningsbar utländsk källskatt om man istället väljer en irländsk fond. Väljer man en amerikansk fond blir det 15% avräkningsbar utländsk källskatt (men 0% icke avräkningsbar utländsk källskatt) i och med att den utländska källskatten förflyttas från fond till investerare genom att fonden lämnar utdelning. Icke avräkningsbar utländsk källskatt är förvisso likvärdig med en fondavgift för investeraren, men denna kostnad finns väl inte inräknad i den nya "totala avgift" som presenteras för fonderna? D.v.s. detta är väl något som man fortfarande måste leta rätt på separat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym.

      Det finns nog en hel del avgifter vi sparare aldrig kommer få reda på hur de tas ut och hur mycket. Just alla dessa dolda avgifter och andra frågetecken gör att jag själv föredrar aktier i första taget. Man betalar för courtage och sen är det klart. Sen måste man givetvis hålla lite mer uppsikt över sina placeringar när man äger aktier.

      Tack för kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
    2. Aktier är nog bättre än fonder för aktiva sparare som har koll på vad de gör. Samtidigt är fonder bättre för dem som inte har koll på saker och ting. Har man aktier, får man lite då och då utdelning som behöver återinvesteras. Ibland kan det dyka upp teckningsrätter och då måste man agera, men okunniga sparare låter nog ofta rätterna förfalla värdelösa så att de förlorar en massa pengar. Med fonder sköter fondbolaget båda de där sakerna automatiskt.

      Radera
    3. Jo aktier kräver mer ansvar och intresse. Jag förstår de som endast vill ha fonder. Det är lätt att börja ett månadssparande och sen sköter sig själv. Själv tycker jag dock fonder är det tråkigaste som finns. Men samtidigt är det ett bra alternativ till de som vill spara på det sättet.

      Mvh Slimis

      Radera
  13. Tror det har varit ganska mycket aktivitet bland oss som läser diverse ekonomibloggar. Själv har jag rensat ut allt vad LF Global heter. Man trodde verkligen att förvaltningsavgiften var det som kostade, men nu visar det sig att det inte är så. Förhoppningsvis kommer det här leda till prispress då det inte finns någon anledning att välja något annat än den globala indexfonden som har lägst avgift.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vi får hoppas på bättre priser framöver bu när alla dolda avgifter har kommit fram :-)

      Tack för kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
  14. Jag valde en dyrare fond "Didner & Gerge Aktiefond" utifrån hur den presterat. Visserligen har den en bra mycket högre förvaltningsavgift i relation till mina andra fonder, men jag har tittat på statistik över en femårsperiod och jämfört den med mina andra innehav. I början av mitt bloggande läste jag mycket av Jan Bolmeson. Han förde resonemanget att vissa fonder gör man en bra förtjänst på trots högre avgifter. Didner & Gerge Aktiefond har jag jämfört mot Avanza Zero. Jag har svårt att se hur den skulle kunna gått sämre än Avanza Zero under de senaste fem åren, trots att en av dessa är gratis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Didner & Gerge har presterat bra länge. Om man nu väljer en förvaltad fond är det viktigt att se att förvaltarna fortsätter prestera bra. Sen bör man ha uppsikt att man inte byter förvaltare till fonden. Så länge förvaltaren slår index är den ju värd att betala för istället för en gratis indexfond.

      Mvh Slimis

      Radera
  15. Vart får du avgiften på LF global indexnära 0.35% ifrån?
    Använder mig av Avanza som beräknar en totalkostnad på 0.22%.

    Mvh j

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej j.

      Total kostnaden visade sig fel när jag skrev detta inlägg. Du har helt rätt i att avgiften är 0.22% i dagsläget.

      Mvh Slimis

      Radera