onsdag 24 maj 2023

Därför gillar jag Hufvudstaden

Jag fick idag en fråga från Snålgrisen som undrade varför jag valde just Hufvudstaden nu när det fastighetssektorn överlag är pressad. Jag tänkte därför försöka skriva ner mina tankar varför jag valt en investering här framför våra andra fastighetsbolag här i Sverige.

Till och börja med är fastighetssektorn överlag väldigt pressad just nu. Tittar vi tex på Plus fastigheter index är denna fond ner runt 60 % sen den 19:e November 2021 när fastighetsbolagen toppade. Jag tror med det sagt att det finns fynd i fastighetssektorn idag för den som tror på sektorn på sikt och har lite tålamod. När allt ser som sämst ut brukar det kunna vara som bäst att investera. Pris är ju vad man betalar och värde vad man får. Det gäller dock att investera i bra bolag som återhämtar sig på sikt. Går ett bolag i konkurs blir en aktie värd 0 och det påverkar avkastningen väldigt negativt då detta är pengar som aldrig kommer tillbaka. Jag gillar inte heller bolag som behöver ta in nya pengar och just i sämre tider brukar det visa sig vilka bolag som behöver ta in nya pengar. För egen del tycker jag våra fastighetsbolag överlag tagit för stora risker när pengarna var så pass billiga som de var och detta har straffat sig nu när räntorna och driftkostnaderna har stigit.   

Överlag har jag undvikit denna sektor de senaste åren. För er som följt bloggen har jag främst vart in i Hufvudstaden samt i Lundbergföretagen. Under en period var jag även inne i Wallenstam men detta bolag såldes när aktien handlades till en premie. 

Hela sektorn har vart extremt gynnad de senaste åren. Sjunkande räntor och låga driftkostnader drev upp fastighetsvärden överlag och hela sektorn har vid vissa tillfällen vart väldigt högt värderat. 

Just vid dessa tillfällen har jag undvikit sektorn helt. Även om det finns bra bolag kan det bli en riktigt dålig investering om man betalar för mycket. 

Just Hufvudstaden har jag väldigt bra koll på både när det gäller deras verksamhet och aktiens pris. Hufvudstaden är en aktie jag känner mig trygg att äga både på lång sikt men även att köra lite kortsiktig handel i. Jag körde mycket kortsiktig handel i aktien framförallt under 2020 men har gjort det så lång tillbaka i tiden som till 2013 eller 2014 då jag ägde aktien första gången. Senaste 3 åren ligger jag plus drygt 446 000 kr även om aktiekursen i princip stått still under en lång tid. Det har helt enkelt vart en fantastisk aktie för min del i och med att den kortsiktiga handeln gått så pass bra som den gjort.

Men i grund och botten gillar jag Hufvudstaden av många anledningar. Till och börja med har de den lägsta belåningen av våra svenska fastighetsbolag. Genom en låg belåning får Hufvudstaden en lägre låneränta från bankerna. Även om räntan stiger kan man vara säker på att Hufvudstaden inte går under pga denna anledning. Hufvudstaden har satsat på bästa läge när det gäller deras fastigheter. Min uppfattning är att attraktiva fastigheter i bästa läget alltid kommer vara eftertraktade och därför kommer de även behålla sitt värde över tid. Hufvudstaden har väldigt bra hyresgäster. Det är tex liten risk att en advokatfirma inte ska klara av att betala sin hyra. Just butikslokalerna är lite högre risk. Men samtidigt är dessa bra placerade eftersom de ligger i centrala Stockholm och Göteborg och här finns alltid mycket folk i rörelse. 

Jag gillar även att Hufvudstaden satsar på sin egen verksamhet och inte spekulerar bort en massa pengar. Just nu färdigställs Vildmannen 7. En byggnad som tidigare blev utsatt för brand och förstördes till viss del. Den är strax färdigrenoverad och fullt uthyrd framöver. Hufvudstaden bygger även kvarteret Johanna i centrala Göteborg som kommer omfatta ca 22 000 m2 nybyggda ytor.

Genom en låg belåning och att de vart försiktiga med att dela ut pengar har man råd med renoveringar, nya projekt och även att dela ut pengar nu framöver när vi samtidigt ser andra fastighetsbolag som måste sälja av fastigheter, ta in nya pengar och ställer in sina utdelningar. Jag vill själv äga bolag som delar ut pengar till mig och inte behöver ta in nya pengar. Eftersom mitt mål på sikt är att kunna leva på avkastningen blir det svårare om inte omöjligt om jag måste skjuta till nya pengar för att ett bolag ska klara sig över tid. 

Skulle vi se en rejäl uppsving gällande fastighetsaktier tids nog kommer dock inte Hufvudstadens aktie stiga mest. Detta är ingen raket att äga utan för den mer försiktige investeraren. Blir det sämre framöver är min tro att Hufvudstaden kommer fortsätta klara sig bra även i sämre tider. Jag tycker med det sagt att det är viktigt att man känner sig trygg med sin placering och det iallafall jag i Hufvudstaden. Utvecklas bolaget bra framöver kommer även aktiepriset stiga med tiden.


Hur ser ni läsare på Hufvudstaden som en investering?

4 kommentarer:

 1. Känner jag dig rätt så kommer du snart sälja Hufvudstaden igen och fortsätta din korta handel :) Bättre att vara lång i fonderna ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej SRJ.

   Som jag skrivit tidigare är alla mina aktier men även Avanza Zero till salu för rätt pris. Målet är så bra avkastning som möjligt till rimlig risk på lång sikt. Men så länge Hufvudstadens aktie ligger på denna nivå eller lägre kommer jag fortsätta öka på i den mån jag har pengar att investera. På lång sikt har jag en stark tro att våra fastighetsbolag kommer återhämta sig överlag och då kommer vi även se ett högre pris på Hufvudstadens aktie.

   Men som vanligt kommer det uppdatering här på bloggen om någon nya aktie tas in till portföljen eller om något säljs.

   Tack för kommentar och trevlig helg :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Hej Slimis!
  Jag tycker det är rätt svårt att hitta det bästa fastighetsbolaget så jag har den senaste tiden börjar köpa in mig på fastighetsindex. Fastigheter har det tuff men en vacker dag kommer fastigheter bli heta igen. Så en passiv fastighetsfonden känns rätt så rimligt att månadsspara i just nu.
  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PappaBetalar?

   Tycker du gör rätt att köpa in sig i fastighetsindex om du tror på sektorn på sikt. Jag tittade lite på Plus fastigheter för ett tag sen och skulle kunna tänka mig den fonden om jag inte satsat mina pengar i Hufvudstaden. Vi får hoppas på en god utveckling för fastighetssektorn på sikt. Just nu är den pressad iallafall.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera