tisdag 31 mars 2020

En intensiv månad på jobbet är över

Då har vi äntligen kommit till den 31 mars och med det är en hektisk månad på jobbet över. Det har vart mer sjukskrivningar än på flera år och med det har det saknats personal på många arbetsplatser där jag jobbar. Så fort karensdagen försvann i kombination med att man ska vara hemma när man är minsta sjuk har som sagt gjort att en hel del personal är hemma. Jag kan själv tycka att man alltid ska vara hemma om man är sjuk men nu känner väl folk efter lite extra pga all oro som finns för stunden.

Jag har även jämfört hur hur kommunerna där jag jobbar förbereder sig mot Corona smittan. Här nedan är 2 exempel:

Kommun 1: En person har hög feber och hosta. Personalen misstänker Corona smitta men får inget gehör utan istället säger sjuksköterskan att man inte ska anta att det är Corona smitta eftersom det inte är konstaterat. Saken är den att det inte görs något Corona test på vissa arbetsplatser och därför kan man inte veta om det är smitta. Eftersom all delegering för ordinarie personal har gått ut samt att Sjuksköterskan själv vägrar ge någon tillfällig delegering, alternativt fixa medicin + insulin själv försöker de tvinga mig att utföra denna arbetsuppgift. Saken var att jag inte ens jobbar på denna arbetsplats men ändå ska jag rycka in där eftersom ingen annan ville/kunde det. Jag kräver givetvis skyddsutrustning om jag ska utföra detta arbete. Finns det skyddsutrustning gör jag givetvis mitt jobb. Men då jag har över 30 arbetsplatser tänker jag inte medvetet riskera att smitta mig själv pga att kommunen struntar i sin personals hälsa. Med det säger jag åt personalen att jag inte utför detta utan skyddsutrustning. Det slutar att min kollega utför denna uppgift. Givetvis vettskrämd att bli smittad. Flera avvikelser ska tydligen vart skrivet på denna arbetsplats och jag tycker det är otroligt oseriöst att det kan bli som det blev i detta fall.

Kommun 2: Det konstateras att en patient har feber på morgonen. Chefen ger då strikta order att skyddsutrustning ska användas. Även om patienten inte är smittad ska vi inte ta onödiga risker. Man tar helt enkelt det säkra före det osäkra.

Man kan fundera hur det kan skilja sig mellan 2 kommuner. Corona smittan har vart ett bra tag här i Sverige och man kan tycka att skyddsutrustning borde vara det minsta man kan erbjuda sin personal som tar hand om svårt sjuka människor. På det sättet förstår jag att en del sjukskrivningar beror på rädsla att bli smittad. För egen del skulle inte något risktillägg kunna kompensera att jag blir smittad av Corona. Ska jag hjälpa någon som har drabbats av denna smitta borde en skyddsutrustning vara det minsta en arbetsgivare kan erbjuda. 

Det är som sagt inte alltid en dans på rosor att jobba i vården och speciellt inte i dessa tider när besparingar kommer före vettig skyddsutrustning. Jag kommer iallafall hålla stenhårt på att jag kräver skyddsutrustning om jag ska vårda någon med Corona smitta. Jag hoppas med det att arbetsmiljön förbättras lite framöver. Men det är som sagt inte första gången besparingar går före allt annat. 

Rekord i antal timmar på jobbet

Som ni läsare märkt har det inte funnits mycket tid för bloggen den senaste tiden. Den senaste tiden har vart tufft ekonomiskt. Jag måste betala tillbaka ca 6000 kr på skatten strax och det kom brev att jag betalat för lite till barnomsorgen förra året. Med det blev det 3000 kr till i utgifter. Förutom detta har hela min buffert åkt in till mitt långsiktiga sparande och med det finns inga likvida medel idag. På det har jag en viss belåning på portföljen som jag jobbar med att få ner över tid. 

Hursomhelst så summeras denna månads jobb till 255 timmar och 45 minuter. Med det har jag slagit mitt tidigare rekord på 230.5 timmar ganska rejält. Det har vart tufft då jag många dagar kört mellan 14-15 timmars jobb. Sen gått upp dagen efter och jobbat lika mycket till. På det är jobb i vården inget glidarjobb för den som tror det. Varje minut är behovsbedömt och restiderna är ofta snålt tilltagna. 

Nu är iallafall månaden äntligen över och jag kommer nu vara ledig 3 dagar. Till helgen kör jag igång igen. 

Portföljen

Den senaste veckorna har jag ökat på min belåning då vissa bolag kändes alldeles för billiga för att låta bli att köpa. Nu i efterhand var mitt köp i Euqinor en fullträff. Aktien bottnade på drygt 95 NOK och som billigast köpte jag mina aktier där för 96 NOK. Efter att sålt mina 550 aktier i Torsdags och återköpt dem billigare på Fredagen har jag åter sålt dom dyrare idag. Samtliga 550 aktier såldes för 124.40 NOK per aktie. Jag tror fortsatt Equinor kan gå bra på sikt men just nu tar jag hem lite vinster för att få ner portföljbelåningen. Även Hufvudstaden var en riktigt bra affär. 30 000 kr plus på 10 dagar är riktigt fina pengar. Det som har lyckats sämre den senaste tiden är mina investeringar i H&M. Men eftersom jag har tålamod är jag säker att även dessa investeringar kommer bära frukt tids nog. Att investera på börsen är ett maratonlopp och jag har som sagt inte bråttom. Hur börsen än går fokuserar jag alltid på bästa möjliga avkastning till rimlig risk. Det har gått bra än så länge även om portföljen har blivit slaktad i år. Men jag är säker på att portföljen tids nog återhämtar sig och då kommer den vara större än någonsin. 

Med det håller jag givetvis koll om några nya bra tillfällen på börsen dyker upp framöver. Hittar jag något intressant case kommer jag slå till. Annars är planen att fortsätta få ner belåningen. Kommer givetvis uppdatering om någon ny affär görs.

Uppdatering:

Idag den 1 April fick mitt näst största innehav H&M en rekommendationssänkning och med det sjönk aktien som en sten. Jag valde med det att ta hem en vinst i Telenor genom att sälja samtliga 400 aktier för 153.35 NOK per aktie. Istället ökade jag på med 200 st H&M för 121.85 kr st. Med det har jag sänkt min belåning ytterligare och just nu har portföljen en betydligt bättre belåningsgrad en för ett par veckor sedan. Framöver är tanken fortsatt att amortera ner belåningen lite till. 

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Med det vill jag önska alla läsare en fortsatt trevlig vecka :-)

8 kommentarer:

 1. Bra jobbat! Bokstavligen alltså.

  Hoppas du klarar av att hålla dig frisk. Samhället behöver er som jobbar i vården mer än på lång tid. Några jag känner har blivit sjuka (förhoppningsvis vanliga förkylningar) men fortsätter att hjälpa till över video. Man märker verkligen hur hårt alla jobbar för hjälpa, skydda och rädda så många som möjligt, oavsett sjukdom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel.

   Ja det finns många i sjukvården som riskerar sina egna liv just nu för att rädda någon annans liv. Med det hoppas jag kunna fortsätta vårda sjuka människor utan att smittas själv. Även om man är noga att skydda sig, finns det alltid en risk att smittas. Men det är som sagt ett kall att jobba i vården och jag kommer fortsätta bidra så gott jag kan. Jag är säker på att vi kommer besegra detta virus även om det kommer ta en tid.

   Tack för din kommentar. Var försiktig och skydda dig så gott du kan.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Svar
  1. Hej Två månadslöner.

   Tack för det! :-)

   Önskar dig en trevlig dag.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Grym insats du gör nu på jobbet. All heder till dig och dina kollegor. Håll dig frisk och kämpa på!

  Mvh Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Louise.

   Ja vi måste alla kämpa på och vara försiktiga. Tids nog är jag säker att vi kommer besegra detta virus. Min plikt i livet är att hjälpa andra människor och givetvis hoppas jag slippa bli smittad själv.

   Önskar dig en trevlig dag och tack för de fina orden :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Hej PB?

  Håller med att många i vården är riktiga hjältar. Det är när man är som svagast man behöver som mest hjälp. Vi fortsätter kämpa på så kommer det bli bra tids nog igen.

  Tack för din kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera