måndag 16 mars 2020

Jag har shoppat mer aktier på dagens rea

Efter ett av historiens största fall fick vi en liten korrigering upp men idag är det åter rejäla fall på börserna runt om i världen. Jag ska inte sticka under stolen att portföljen har tappat för mig rejält med pengar de senaste veckorna. Men jag har vart förbered att något liknande fall skulle komma någon gång. Då jag fortsatt är förhållandevis ung är ett fall idag betydligt bättre än i framtiden när portföljen är betydligt större. Den senaste tiden har det gjort riktigt ont i magen att äga riskfyllda tillgångar. Men jag är fortsatt övertygad att de bästa köpen gör man när det svider som mest och inte vice versa. När ingen vill äga aktier ska man köpa sina innehav billigt. Ska man sälja sina aktier ska man göra det när allt ser som bäst ut. För egen del sålde jag mitt största innehav Handelsbanken 2017. Då såg allt som bäst ut och priserna på aktier var högre än idag. Nu börjar allt se som sämst ut och historiskt har detta vart bästa tillfälle att köpa sina aktier. Som jag skrev i mitt förra inlägg kan det ta år innan liknande köplägen dyker upp igen. Historiskt har stora ras tagits igen ganska snabbt. I dagens låg räntemiljö finns i princip inga andra alternativ för att få avkastning heller. Jag valde iallafall att idag åter öka min kredit lite grann. Detta då jag har en skuldfri bostad och ett tryggt jobb. Det kommer även in lön snart samt rejält med utdelningar. Även om börsen skulle fortsätta ner från nuvarande nivåer finns som sagt marginaler i ekonomin. Men som jag skrev i mitt senaste inlägg tro jag detta gällande Corona viruset kan vara över snabbare än många tror. Antalet nya Corona fall i Kina är obefintligt och med det kommer Kina snart vara i full produktion igen. Nu stängs det ner en del runt om i Europa. Men även i Europa kommer denna smitta tids nog lugna ner sig. Tittar vi här i Sverige har även antalet nya fall minskat de senaste dagarna. Efter all information gällande viruset tror jag folk överlag är riktigt försiktiga och med det kommer smittspridningen framöver fortsätta att minska. Tids nog blir livet normalt för människor runt om i världen. Men som det låter just nu håller världen på att gå under. Vi får se hur det går framöver.

Vad har jag då köpt idag? 

100 st Euqinor 96 NOK per aktie

Sist man kunde köpa Euqinor för 96 NOK per aktie var vid finanskrisens botten 2008. Om inte olja kommer gå mot 0 dollar per fat har jag svårt att se detta köp som dåligt på lång sikt. 

300 st Hufvudstaden 132 kr per aktie

Jag sålde mina tidigare 1000 Hufvudstaden för runt 149 kr per aktie. Köper nu tillbaka lite aktier billigare. På lång sikt har jag svårt att se Sveriges mest attraktiva fastigheter som en dålig investering. Jag kan tänka mig öka på upp till 1000 aktier på sikt om aktien fortsätter ner och pengar finns framöver.

100 st Telenor 132 NOK per aktie

Både Telenor och den norska kronan handlas nu på attraktiva nivåer. I skrivande stund har Telenor en direktavkastning på över 6 %. Framöver genomför Telenor effektiviseringar inom bolaget och samtidigt har ledningen kommunicerat att Corona viruset har marginell påverkan på bolaget. Jag räknar med att Telenor kan fortsätta öka utdelningen kommande år om inget drastiskt sker.

200 st H&M 121 kr per aktie

Egentligen skulle jag inte köpa något mer i H&M. Men efter dagens försäljningssiffror känns aktien hopplöst billigt och jag kunde inte låta bli att åter en gång öka på mitt innehav.

H&M kom idag med försäljningssiffror som översteg analytikernas prognoser. Men som läget är just nu säljs allt som går och sälja och med det kunde jag komma över dessa aktier till ett fantastiskt pris. Just nu stänger H&M ner butiker i Europa. Men kunderna i dessa länder kan fortsatt handla online. Samtidigt har alla butiker i Kina öppnat upp igen och här räknar jag med en bättre försäljning igen. Även om H&M tillfälligt har stängt en del butiker kommer denna försäljning tids nog tas igen. De fortare de lugnar ner sig med Corona viruset desto snabbare kan H&M öppna sina butiker igen. I dagsläget ser jag ingen fara med H&Ms utdelning. Så fort det finns möjlighet kommer H&M öppna upp i Europa igen och med det kommer även försäljningen åter stiga igen. Osäkert just nu hur länge det kommer hålla stängt. Men jag är fortsatt helt trygg att äga H&M. Något annat som gynnar H&M just nu är lägre bomullspriser. 

Sist men inte minst valde jag även att öka på i Avanza Zero idag. Då hela Stockholmsbörsen sjunkit är Avanza Zero ett perfekt alternativ för den som är långsiktig. Fonden är gratis och utdelningarna återinvesteras gratis. På det får man en bra riskspridning. 


Med det håller jag nu tummarna att vi kan se lite bättre börsutveckling tids nog. Nog för att jag gillar att köpa mina bolag billigt. Men på sikt föredrar jag att portföljens värde ökar och inte minskar.  

Den som lever får se hur det går.

Uppdatering 17 Mars 2020

Börsen fortsätter svänga rejält idag men mot slutet av dagen ser vi ett mer positivt börsklimat och OMX30 stiger till slut 3.28 %.

Under dagen fortsätter fastighetsrelaterat ner rejält och även mitt innehav Hufvudstaden. Jag tycker nu bolaget börjar komma ner på riktigt attraktiva nivåer och därför ökade jag på mitt innehav idag. Ytterligare 200 aktier har köpts in för 119.85 kr st. Förutom detta så fortsatte även mitt näst största innehav H&M ner idag och jag valde att öka än en gång även om jag egentligen är fullinvesterad här. Dels köpte jag in 100 aktier för strax under 115 kr st. Sen ytterligare 100 st för 110 kr st. Jag valde dock att åter sälja av 100 st H&M för 113 kr st då belåningen börjar bli lite i högsta laget. Med det hoppas jag oron kring H&M kan lägga sig lite framöver. I dagsläget kommer runt 20 % av butikerna under en tid stängas pga corona viruset. Givetvis kommer H&M tappa lite försäljning på detta under denna tid. Men H&Ms kunder kan fortsatt beställa på nätet och tids nog kommer dessa butiker öppna igen och efterfrågan på kläder kommer fortsatt finnas i framtiden. Även om H&M får stänga en del butiker under en period tycker jag aktien fortsatt åkt på för alldeles för mycket stryk. Men på sikt är jag säker på att H&M fortsatt kommer prestera bra.  

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Med det vill jag även önska alla läsare en fortsatt trevlig vecka :-)

22 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Bra köp. Det är mycket som faller som man inte riktigt begriper varför, t.ex. Klövern Pref nere 20%. Que? Köpte lite Akelius D idag. Telia har jag investerat i under senaste veckan. Känns som masshysteri. Visst, visa branscher kommer drabbas rejält som t.ex. flygbolag, researrangörer, rederier etc, men godstrafiken tuffar på och folk äter och går till jobbet (de flesta). Vi har inte ändrat våra levnadsvanor speciellt, mer än att vi avvaktar med att boka en semesterresa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   Ja det finns en hel del att fynda på börsen nu. Jag hoppas givetvis att mina köp blir bra tids nog. Som du skriver är vissa branscher rejält hårt drabbade. Bara hoppas dessa branscher tar igen en del av förlusterna när oron åter har lagt sig.

   Det blir spännande att följa fortsättningen.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Blev Investor och Akelius idag

  SvaraRadera
 5. Missade att det även blev Castellum

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan.

   Har sett att fastighetsrelaterat rasat rejält på sistone. Kan själv tycka att sektorn var rejält övervärderad en period. Men som det ser ut just nu känns fastigheter överlag mer rimligt värderade. Jag är säker på att dina köp blir bra på sikt :-)

   Tack för att du delar med dig.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Fina köp! Intressanta reflektioner kring Equinor. Delar din syn på H&M, det kommer nog vara väldigt tufft i deras Q2 men på sikt tror jag H&M kan komma ut som (relativ) vinnare ur det här. Vissa konkurrenter har stängt i USA med, hoppas bolaget kan hålla öppet i USA.

  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dividend Guy.

   Ja min tro är att H&M ska klara även denna kris. Även jag hoppas att de kan hålla öppet i USA. Men annars har H&M en bra näthandel på många marknader och behovet av kläder kommer ju inte försvinna för att butikerna är stängda över en period. När butikerna i så fall tids nog öppnar igen kommer försäljningen vara desto bättre. Jag vet iallafall att H&M gör sitt bästa för att gå igenom denna kris och tids nog kommer solsken igen. Gällande Equinor är min förhoppning att vi ser ett lite högre oljepris tids nog. Som läget är just nu är det svårt för oljebolagen att tjäna pengar. Men Equinor klarade förra oljekrisen bra och jag tror de är bra rustade även denna gång.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Jag är fullständigt överlycklig när jag ser marknaden falla såhär! Jag nästan skakar av lycka när jag får köpa bolag som H&M på 119kr, Hufvudstaden på 128kr osv. För jag har också (bland annat) köpt de bolagen idag och jag hoppas det blir fler.

  Jag är också ung och har åratal av månadssparande att trycka in på marknaden framför mig. Min portfölj är inte ens ner en årslön än, vilket kanske låter galet men det är ju fantastiskt att detta händer nu och inte när portföljen är 20 gånger större. Möjligheterna i detta klimat för oss med stor andel av lön i sparande kommer bygga förmögenheter över tid. Ja, det kommer ta tid men det kommer troligtvis inte ta lika lång tid som om börsen hade legat kvar där den låg vid årsskiftet eller högre. Varje månadsinsättning kan man säga är värd 30% mer efter fallet. Mina 18 000kr jag kommer spara undan de 25:e har nu köpkraft på 23 500kr, förenklat.

  Äg kvalitativa bolag man vågar krama i vått och torrt. Jag hamstrar värdepapper när andra hamstrar dasspapper, som så fint sades i dagens EFN.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Globalpicker.

   Som ung ska man verkligen dra fördel av kriser och passa på att köpa. Man har ju då större möjlighet att ta nytta av ränta på ränta effekten tids nog. Sen kan det ju vara mycket annat man behöver pengarna till när man är yngre. Så det kan vara svårt att spara undan så mycket för många. Måste säga att du verkar ha en imponerande sparkvot. Jag är säker på att du kommer lyckas med ditt sparande över tid om du fortsätter i samma takt. Bara att förstå de positiva effekterna att börja spara tidigt i livet ger mycket tillbaka tids nog. Även jag hamstrar värdepapper nu när Svensson köper toapapper :-)

   Tack för din kommentar och fortsatt lycka till med dina planer.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Hej Globalpicker.
   Det är kul att du sparar månadsvis. Sedan ska du vara förbärred den dag om 10-20 år när din portfölj är värd miljoner att det kommer komma sådana börsfall igen. Då kommer portföljen ändras 20-200 tusen om dagen. Det är då man ska sitta still i båten som någon annan som mig gör idag. Även då har månadssparande stor effekt långsiktigt. Då får man köppa billigare. Viktigt att varken vara överglad eller nedstämd på börsen långsiktigt. Koppla bort kännslorna och se glad ut.
   Mvh.jacke77

   Radera
 8. Jag delar också din syn Slimis. Den enda fundering jag har är om det verkligen blir så mycket försäljning online de länder där de stänger ner. Det jag funderar på är om utvecklingen kan bli jämförbar med den försäljning man har i Kina eller är man duktigare på att handla online i Europa och USA? Tappar click & collect funktioner när butiker stängs ner även om det är under kort period. Dock så kanske det inte är nedstängt så länge innan det öppnar igen, eller att butikerna i t ex USA är öppna under mer begränsade öppettider. Oavsett så kan oron gynna en stark spelare som H&M på sikt. Jag är långsiktigt positiv till bolaget och nog bara en tidsfråga innan de är uppe på 200 kr igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marcus.

   20 % av H&Ms butiker verkar nu stänga under en period. Men nu kom även ett besked att H&M stänger ner i USA och Tyskland. H&M visade ett bättre resultat än väntat senaste kvartalet, trots att butikerna i Kina låg nere. Framöver kommer butikerna i Kina bidra mer positivt då de åter öppnat igen. Vi får se en försäljningsminskning på okänd tid där H&M stänger sina butiker. Ser man på Kina var ju inte butikerna stängda mer än några veckor och troligtvis kommer det bli det samma med de butiker som stänger nu. Men kunder kan handla online och när dessa butiker tids nog öppnar kommer H&M ta igen en del försäljning de missat. Det är ju alltid behov av kläder och folk kommer på sin höjd skjuta upp sin konsumtion lite om butikerna är stängda. Ser man på aktien har den rasat från över 200 kr till ca 115 kr i skrivande stund. I min mening tycker jag aktien rasat för mycket. Jag har med det passat på att öka mitt innehav under vägen ner. Min tro är att aktien kommer stå betydligt högre så fort denna Corona oro lugnar ner sig. H&M är ett av världens bästa företag när det gäller mode och jag känner mig trygg att äga bolaget. Även om det ser lite dystert ut just nu pga Corona viruset.

   Jag håller tummarna framöver.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 9. Hej slimis om jag vill köpa akelius som handlas i euro vilket courtage ska jag har och vilken summa är bäst att handla den ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alex. Det beror helt på hur mycket du handlar för. För små affärer har Avanza 0.25 % i courtage. Kom ihåg att det kostar 0.25 % i växlingsavgift vid handel av utländska aktier.

   Mvh Slimis

   Radera
 10. Hej slimis har hört att det finns jätte många bra böcker om aktier och så men undrar var man kan köpa dessa begagnad för att spara lite pengar. Jag menar köper jag en helt ny bok för 300kt och sen bara läsa det en gång är det ju slöseri. Så skulle vilja köpa begagnad eller låna på biblioteket så hur hade du gjort ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Alex.

   Det bästa är om du lånar dessa böcker gratis på biblioteket. Då får du mer pengar över till aktieköp. Jag brukar aldrig köpa böcker utan lånar hem dem. Om de inte har en bok jag vill läsa ber jag biblioteket beställa hem den.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 11. Hej Slimis,
  Angåede Hufvudstaden, vad ser du för nedsida i aktien? Jag försöker filosofera kring vad som skulle motivera detta 40 % tapp från toppnivån för några veckor sedan. Det är klart att Hufvudstaden påverkas av Corona, inte deras fastigheter, men däremot deras hyresgäster. Men vad kan vara det verkliga mardrömsscenariot, worst-case? Jag kan tillägga att jag också har köpt HUFV senaste dagarna, vid flera tillfällen. Nu just kostar en aktie 117 kronor och yieldar över 3 %. Bra köp enligt mig.
  Mvh,
  AAA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej AAA.

   Jag köpte själv lite mer aktier i Hufvudstaden idag. Jag har alltid tyckt att 100 kr är ett riktigt bra pris för Hufvudstaden. Men jag tycker även aktien är köpvärd just nu. Min tro är att vi får fortsatt låga räntor och det kommer fortsatt gynna Hufvudstaden. På det har det vart varmt väder i vinter och elpriserna är låga. Dessa är flera faktorer som gynna Hufvudstaden på kort sikt. Däremot har vakansen bland kontor gått upp lite på senare tid. Det är framförallt i Göteborg jag sett mer till uthyrning. En annan nackdel just nu är väl Corona viruset som gör att folk håller sig hemma mer. Men fördelen med att köpa ett fastighetsbolag med attraktiva fastigheter är många i min mening. Framförallt att attraktiva fastigheter i bästa lägen alltid kommer vara eftertraktade. Av den anledningen kommer du alltid hitta en köpare till dina aktier. Det kostar lite mer för attraktiva fastigheter men de är även tryggare att äga. På det är Hufvudstaden ett otroligt välskött bolag som visat bra vinster över tid. Just worst case priset är svårt att säga. Under finanskrisen kunde man köpa bolaget för strax under 50 kr. Men så illa som det var vid finanskrisen tycker jag inte man ska räkna med att det blir gällande den kris vi är i nu. Jag har själv tänkt köpa på mig 400 aktier till om priset fortsätter ner. Kan jag få aktierna för 100 kr eller lägre är jag givetvis tacksam. Men jag köper även gärna mer härifrån och ner om jag får in lite mer pengar framöver.

   Fortsatt lycka till med ditt sparande och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 12. Hej Slimis; Tror du fortfarande på manrat att vi skall alltid vara fullinvesteriade?
  Själv såg jag alptoppen gå upp ......... o sålde av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Jag tycker det är upp till var och en om man vill vara full investerad eller inte. Historiskt har det iallafall lönat sig att ta risk med sina pengar. Något som jag tror även kommer gälla i framtiden.

   Tack för din kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera