lördag 14 mars 2020

Värsta börsdagen i modern tid - Index ner över 11 %. Så agerade jag

Ursäkta för sen uppdatering. Men den senaste tiden har det vart jobb både dag och natt och tyvärr har tiden för bloggen varit knapp.

Sedan jag skrev mitt senaste inlägg har ett av historiens största ras ägt rum på börsen. Nu i Torsdag rasade börsen över 11 % och vi får gå tillbaka till 1987 år för att hitta något värre fall.

Det är dagar som denna som det är viktigt att du vet varför du sparar på börsen. När det gör riktigt ont i magen ska du köpa dina aktier. I Torsdags hade du möjlighet att handla på en rea som kanske inte kommer tillbaka på flera år. Om vi tittar på krascher historiskt har större börsfall tagits igen ganska snabbt och efter detta fall var börsen ner någonstans runt 30 %. Givetvis finns det folk där ute som sitter med stor kassa och hoppas börsen ska fortsätta ner till kanske 40, 50 eller 60 % nergång. Att tajma marknaden är omöjligt men att få en rabatt med 30 % tycker jag man kan vara nöjd med. Risken är stor att sitta kvar med sin kassa för att man tror det ska bli någon ny större kris. Man är helt enkelt för girig och vill ha större börskrasch än det redan är. Men plötsligt är det inte så illa som folk tror och då hinner man inte köpa innan börsen har rusat upp rejält igen. Man har helt enkelt missat ett bra köpläge. Att investera regelbundet på börsen är bättre än att försöka tajma marknaden. Det finns alltid någon som är smartare än dig och som småsparare köper man ofta dyrt och säljer billigt. Ingen bra strategi om du vill få en bra ekonomi tids nog.

Jag har i alla fall köpt ytterligare 150 Equinor för ca 102 NOK per aktie. Det var 4 år sedan man kunde köpa detta bolaget för runt 100 NOK och detta priset kommer inte bestå när oljan tids nog stiger i pris. På det är även den norska kronan undervärderad för stunden. Jag är tacksam att kommit in i Equinor till ett bra pris.

Jag har även ökat på i Telenor. 80 aktier har köpts för mellan 138-139 NOK per aktie. Efter att ha tagit del av Telenors senaste rapport så kommer inte bolaget påverkas nämnvärt av Corona viruset. Det kommer även ske effektiviseringar kommande år som gör att Telenor kan fortsätta öka sin utdelning framöver. Telenor känns som ett klockrent köp nu när det är rea.

På Fredagen köpte jag även in 100 Hufvudstaden för runt 142 kr st. Jag sålde tidigare av mina då 1000 Hufvudstaden för runt 149 kr per aktie om jag inte minns fel. Nu känns fastighetsaktier mer rimligt värderade överlag. Jag köper gärna lite mer i Hufvudstaden framöver om aktien skulle fortsätta ner i pris. Något jag observerat gällande Hufvudstaden är att fler kontor finns till uthyrning nu än tidigare. Så kanske har vakansen stigit lite den senaste tiden. Jag kan på sikt tänka mig upp till 1000 aktier i bolaget om aktien skulle bli riktigt billig.

Sist men inte minst har jag köpt ytterligare 100 H&M för 141 kr st. Jag anser att H&M precis som övriga börsen är fortsatt för lågt prissatta för stunden. Med det äger jag nu 5000 aktier och är nöjd att kunnat köpa tillbaka samtliga mina aktier som jag ägde tidigare till ett attraktivt pris.

Framöver ser jag mer positivt på börsen än de flesta. De finns de som sitter med krigskassa och väntar in en värre kris och med det mer rea på börsen. Jag tror istället denna Corona oro kommer lugna ner sig inom närtid. Nya fall i Kina är obefintligt just nu och kan Kina hantera smittan kommer även de andra länder som drabbats av detta tids nog kunna hindra smittspridningen. Så fort denna oro lagt sig kommer folk leva som vanligt igen. Folk kommer även i framtiden konsumera som man gjort tidigare. När oron för smitta lagt sig kommer även folk flyga som vanligt igen. Om några år är denna smitta bortglömd precis som tidigare pandemier var bortglömda innan denna kris kom. Efterfrågan på oljan kommer stiga igen och även oljepriset. Livet kommer helt enkelt bli bättre för de flesta framöver. Som konsument kan man passa på att tanka bilen full nu när priset är lågt. Som aktieinvesterare kan man köpa oljeaktier på rean.

Efter de senaste tidens aktieköp är portföljen maxbelånad till 0.99 % ränta. Men då jag inte har några andra lån kommer denna ränta kvittas mot skatten på mitt ISK. Framöver ser jag fram emot drygt 141 tusen kronor som utdelningsprognosen för året ligger på. Jag kommer med dessa pengar betala ner en del på aktielånet men fortsätter rean på börsen ökar jag gärna på lite i det bolag jag vill äga på längre sikt.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Hur agerade ni läsare under den värsta börsdagen i modern tid? Kommentera gärna i bloggen då din åsikt är viktig och intressant.23 kommentarer:

 1. Jag köpte också, men hade begränsad kassa tyvärr. Det blev Investor, Xact Hög, Latour, Svolder, SEB, och SHB. Bara några få av varje, men jag har köpt stegvis genom nedgången, så jag hoppas ändå jag gjort en insats för pengamaskinens framtid.

  Trevlig helg!

  Mvh Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lousie.

   Många fina köp där. Även om det lyser rött i portföljen just nu är jag säker på att dina köp blir bra på sikt. Ösnakr dig en trevlig vecka och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Jag sitter med en stor kassa och tanken är inte att använda den som en krigskassa utan långsamt köpa min mig då jsg bestämt mig att inte vara en aktiv sparare, utöver lekhinken. Som det ser ut nu så tar det tre år innan jag kommer in. Eller så skiter jag i det och dumpar in allt på Lysa. För rent statistiskt så är det bättre att gå in med allt på en gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Prius.

   Som du skriver har det historiskt vart bäst att investera direkt. Detta då börsen går upp över tid. Men för att undvika investera på en topp kan det ju vara bra att gå in med pengarna över tid. Men som det ser ut nu är vi ner ganska rejält från toppen. Frågan är givetvis när det vänder upp igen.

   Lycka till hur du än gör.

   vh Slimis

   Radera
 3. Jag undrar blir det inte jobbigt med belåning om börsen sjunker säg 30% till och Avanza kanske drar in massa papper som gick under superlånet. Så gjorde dom med Swedbank.Tycker det verkar läskigt värre Mvh Mats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mats.

   Ja det finns ju alltid en risk att Avanza ändrar villkor när det gäller Superlånet. Min förhoppning är dock att de inte ändrar sina villkor för de fonder de har samt bolag som inte dras med problem. Men ska som sagt aldrig vara helt säker eftersom de gjorde som de gjorde med Swedbank. Konstigt nog ändrade de inte för Danske Bank som i min mening var mer drabbat av penningtvättproblem.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Jag har en fråga om det du skrev ang lån "Efter de senaste tidens aktieköp är portföljen maxbelånad till 0.99 % ränta. Men då jag inte har några andra lån kommer denna ränta kvittas mot skatten på mitt ISK".

  Kan du förklara för en som inte hänger med riktigt ;)?
  Jag sitter i samma sits, har inga lån och tänkte låna upp portföljen.

  /Mike

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skatten på ISK räknas som en ränteintäkt som kvittas mot ränteutgiften på superlånet. Därför blir det gratis att låna.

   Radera
  2. Hade ej heller hört talas om detta, låter riktigt bra!
   /Arbetsplanen

   Radera
  3. Hej Mike.

   Precis som Prius skriver får man dra av ränteutgifter mot ISK skatten. Det gäller för alla typ av ränteutgifter.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Jag har gjort ungefär som du och handlat upp nästan hela min kassa under raset. Portföljen är back 3,6 miljoner på en månad så rean är välkommen i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej ZeroStrategi.

   Ja det är otroliga summor som gått upp i rök pga detta Corona virus. Det gäller att hålla ut för tids nog vänder det upp igen och då vill iallafall jag vara med på resan.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Du börjar få en för bred portfölj nu, Slimis! Trodde Slimis stod för en slimmad portfölj. Inte fler än 3 bolag! Skoja :-)

  Hade inte tänkt köpa något fram tills maj (behöver 30,000 kr till för framtida bostadsköp som jag tänkt spara ihop först), men jag la in några "skambud" på enskilda bolag när det började skaka - och alla gick igenom. Kommer nu skjuta upp på att inte investera alls och börja skjuta in i fonderna igen när jag får lön den 25:e. Känns dumt att inte handla när det är cirka 25% billigare. Kommer dock spara lite grann till bostaden under tiden, så går jag all-in på den när det vänt (eller som senast i oktober/november).

  Man kan inte veta var börsen tar vägen och när, man kan bara agera på det man har framför sig just nu. Att då köpa in sig i bolag man velat äga till lägre pris är logiskt. På så vis kan man tajma börsen en del i alla fall :-)

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Arbetsplanen.

   Största delen av min portfölj är ju Handelsbanken. Detta då jag känner mig helt trygg att äga banken även under en kris. Nu har jag ju breddat portföljen en del och tids nog kommer även fler bolag finnas i portföljen. Som du skriver är det rea på börsen nu. Frågan hur långt vi är från botten innan det vänder upp igen. Jag tycker iallafall att det finns mycket köpvärt på börsen just nu. Synd att man inte hade större kassa.

   Fortsatt lycka till med dina köp.

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Hej Slimis!

  Tack för väldigt bra inlägg. Bra poäng där med att girigheten kan gälla både om man köper för mycket eller för lite!

  Fina köp du har gjort!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dividend Guy.

   Jo jag kan själv tycka börsen tappat alldeles för mycket pga denna Corona oro. Det har nu lugnat ner sig i Kina och det kommer det även göra här i Europa tids nog. Det gäller bara att ha tålamod nu framöver. Är säker på att de köp som görs i dessa tider kommer bli riktigt bra på längre sikt.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 8. Hej Slimis!
  Alltid intressant att läsa om din köp och sälj.

  Du säger att du är maxbelånad just nu. Vad innebär det? 10% belånad portfölj eller var har du din maxgräns?

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PB?

   Efter den senaste tidens nedgång ligger jag lite högre i belåningen just nu. Men det är lite pengar på gång in till portföljen och tids nog kommer börsen vända och då kommer även portföljens belåning minska igen. Jag har dock en rejäl marginal till att bli överbelånad så någon sådan risk finns inte i dagsläget.

   Önskar dig en trevlig dag :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 9. Snyggt jobbat Slimis! Ska bli kul att se hur HM utvecklar sig. Jag vet att du handlat rätt fint i HM tidigare :). Ha en fortsatt go kväll!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa.

   Som det ser ut just nu verkar det inte finnas någon botten i H&M. Men jag tycker deras försäljningssiffror såg bra ut som kom idag. Tids nog lär bolaget uppvärderas igen och även om butiker stängs ner tillfälligt i Europa är detta försäljning H&M tids nog kommer ta igen. Framförallt kommer försäljningen i Kina gå bättre framöver eftersom butikerna där har öppnat igen.

   Tack för din kommentar.

   Önskar dig en fortsatt trevlig vecka.

   Mvh Slimis

   Radera
 10. Hej Slimis! Hur ser du på möjligheten att de planerade utdelningarna ställs in?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nyfiken.

   Jag räknar med att inga av mina bolag ställer in några utdelningar för detta året. Förhoppningsvis lugnar även denna Corona kris ner sig så att vi även nästa år kan se en ok utdelning.

   Mvh Slimis

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera