onsdag 18 mars 2020

Tankat rejält med aktier i Hufvudstaden. Även fyllt på lite i H&M

Då var det en ny dag och börsen var riktigt sur idag också. Just nu flyr investerare risk och för egen del fortsätter jag shoppa de bolag jag vill äga på längre sikt. De senaste tiden har fastighetsrelaterat vart rejält ratat på börsen. Jag tycker själv att sektorn vart alldeles för hypad under en tid och höll mig borta när allt kändes alldeles för dyrt. Men det svänger snabbt på börsen och från att många fastighetsbolag värderats med en premie, handlas nu många bolag med en rejäl substansrabatt.

I mitt fall gällande Hufvudstaden kan man just nu köpa detta bolag med drygt 47 % i substansrabatt. Under min aktiva tid på börsen har jag aldrig sett så stor substansrabatt i Hufvudstaden. Jag har alltid gillat Hufvudstaden då de har de mest attraktiva fastigheterna här i Sverige. På de har de den lägsta belåningsgraden av alla fastighetsbolag. Precis som Handelsbanken är Hufvudstaden försiktig med sina finanser och man får räkna med lite lägre direktavkastning än de flesta andra fastighetsbolag. Däremot är Hufvudstaden unikt med sina attraktiva fastigheter i bästa lägen.

Varför har då Hufvudstadens aktie tappat nästan 50 % den senaste månaden?  

Nu är det inte så att Hufvudstaden presterar dåligt just nu. Men investerare har sett fastighetsaktier överlag som rena tillväxtaktier den senaste tiden även om de historiskt inte värderats så. Jag sålde tex själv av mina tidigare 1000 Hufvudstaden för runt 149 kr och detta lyckades jag med vid 2 olika tillfällen och just då stod aktien på topp. Av någon konstig anledning steg sedan Hufvudstaden precis som alla andra fastighetsaktier upp till skyarna och Hufvudstaden toppade sedan på strax över 200 kr.  Historiskt har fastighetsaktier vart en ganska trygg tillgång men de har knappast vart tillväxtraketer som marknaden värderat dem till den senaste tiden. Jag tror marknaden nyktrat till och med det ser vi mer normala värderingar nu.

Gällande Hufvudstaden är de mesta uthyrt på längre kontrakt och räntorna är fortsatt låga. Även om räntorna skulle gå upp står Hufvudstaden bra rustade med sin låga belåningsgrad (2019 var belåningsgraden 15.5%) Det som är unikt med Hufvudstaden är förstås deras attraktiva fastigheter. När det gäller fastigheter är det bästa läge som är vinnare på sikt. Du får betala mer för bästa läge. Men äger du en fastighet på en attraktiv adress kommer du aldrig ha problem att sälja den. De är även lättare att hyra ut en fastighet i bästa läge än någonstans långt utanför stan. Risken för vakanser är helt enkelt lägre.

Just nu är oron för centrala fastigheter större än normalt. Jag tittade på nyheterna igår och vad jag förstår är det betydligt mindre handel i centrala Stockholm just nu. Någon restaurang hade haft 85 besökare på en dag och normalt var ca 600 besökare. Då Stockholm har flest Corona fall i Sverige är väl folk där extra försiktiga just nu. Med det kan man säga att en del handlare just nu upplever en kris då försäljningen är betydligt lägre än vanligt. Det kan nog vara en av anledningarna att investerare just nu är försiktiga till attraktiva fastighetsbolag likt Hufvudstaden.

Men när det gäller detta Corona virus så kommer läget förbättras även om många verkar ha panik just nu. I Kina registreras just nu för första gången inga nya sjukdomsfall för 1 dag. Tittar vi här i Sverige är det vissa områden som är drabbade. Men jag tror inte det finns ett enda fall varken i min kommun eller i grannkommunen. Nu har ju Dalarna klarat sig förhållandevis bra tillsammans med Västmanland och Gotland. Stockholm är värst drabbat och får man ner smittspridningen där kommer det se betydligt bättre ut i Sverige.

Det kommer som sagt en dag när folk kommer gå ut på restaurang som vanligt. Folk kommer börja resa igen och folk kommer även bo på hotell. Städerna kommer åter fyllas med folk och livet kommer vara bra igen. Efter regnet kommer solen igen. Jag tycker inte man ska vara alldeles för orolig för detta. Kan Kina stoppa smittspridningen kommer även Europa lyckas med detta. Värt och nämna är alla som blivit friska från detta virus. Det är inte bara sjukdom och död. Är man inte i riskgruppen tycker jag man inte behöver vara alldeles för orolig. Är du frisk och lite yngre kommer du med största sannolikhet vara sjuk en stund och sen går det över om du nu blir smittad. Det är äldre och sjuka människor som är den största riskgruppen.

Vad har jag då handlat? Här nedan ser ni dagens transaktioner:Som ni ser har jag stärkt mitt ägande rejält i Hufvudstaden. Just nu äger jag 1400 aktier och dessa är inköpta för marginellt mer än jag senast sålde mina 1000 st Hufvudstaden för. Man kan säga att jag sålde dyrt och har nu köpt tillbaka betydligt billigare. Hufvudstaden kan mycket väl bli billigare framöver. Men jag är nöjd att kunnat köpa tillbaka mina aktier betydligt billigare än jag tidigare sålde dessa för. Denna gång kommer jag hålla hårt i mina aktier. På sikt är det svårt att lyckas sälja på toppen och köpa på botten. Jag har tjänat bra med pengar i Hufvudstaden över tid och det är ett bolag som ligger mig varmt om hjärtat. Jag kan tänka mig någon aktie till tids nog om priset går under 100 kr.

Förutom detta blev det även 100 H&M till. Efter att H&M kom med beskedet att en stor del av butikerna i Europa samt USA stänger under en kort period förstod jag att aktien skulle tappa mer än den redan gjort. Med det gjorde jag ett par affärer i H&M under dagen. Givetvis känns det tråkigt att butikerna nu ligger nere i Europa och USA. Detta är inget man kunde veta innan detta virus spreds över hela världen. Men ser man nu framöver så återhämtar sig nu försäljningen i Kina från att varit nere under en period. Samtidigt kan trogna H&M kunder fortsatt beställa över nätet. Just H&M e-handel har ju växt väldigt bra över tid och detta kan gynna e-handeln nu framöver. Bara för att butiker är stängda ett par veckor eller en månad kommer inte H&M går under. Så fort dessa butiker öppnar igen kommer försäljningen gå desto bättre. När det gäller kläder är folk alltid behov av nya kläder och i jämförelse med tex dyrare prylar tror jag de är få som skjuter upp sin konsumtion. På det kan vi investerare nu handla H&Ms aktie på en krisvärdering. Jag håller iallafall hårt i mina aktier och ser på längre sikt H&M som en fortsatt vinnare. Förövrigt fortsätter H&M växa så det knakar på Instagram och har just nu 35.1 miljoner följare. H&M gynnas även framöver av att bomullspriserna är historiskt låga just nu. Med det håller jag tummarna att allt ska se lite bättre ut på sikt för H&M.

Uppdatering 19 mars:

Norska kronan tog rejält med stryk idag och därför ökade jag på mina norska innehav lite mer. 50 Equinor köptes för 103.65 NOK och 100 Telenor köptes för 147.95 NOK per aktie.

Min nya portfölj ser på höger sida av bloggen.

Med det vill jag önska alla läsare en fortsatt trevlig vecka :-)

16 kommentarer:

 1. Jag har alltid varit feg när det gäller HM, kan väldigt lite om detaljhandel. Förra gången HM var lågt värderad tänkte jag "ähh de kommer aldrig att öka igen", sen rekylerade aktien upp 30%. Direktavkastningen är onekligen attraktiv, och HM är ett bolag med gigantiska muskler. Frågan är bara hur länge de kan hålla ångan uppe när alla affärer i västvärlden bommar igen, kanske över hela sommaren?

  Är sugen att köpa en liten slurk, man pratar ju om att nu är det dags att köpa kvalitet till lågt pris, är bara inte överens med mig själv om HM är just detta eller enbart "sucker yield"... som kommer att falla ytterligare om de sänker utdelningen för första gången någonsin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   Är man inte säker på sitt köp är det nog klokt att avstå. En investering innebär ju alltid en risk. Som du skriver är osäkerheten stor hur länge affärer bommar igen. En fördel med H&M är att man iallafall kan handla deras kläder online som många redan gör. Jag hoppas som sagt de behåller utdelningen men man kan aldrig vara säker. Men även om den skulle sänkas något handlas nu H&M till en hög direktavkastning. Vi får se hur det går.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Spännande med Hufvudstaden, jag har egentligen inte kollat så mycket på dem under de senaste åren. Kursen har dock kommit ned nu så ska försöka ha dem mer under uppsikt framöver :) Tack för dina intressanta tankar.
  Ha en fortsatt trevlig dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dividend Guy.

   Såg att du själv shoppat Castellum här på rean :-) För de flesta är Hufvudstaden ett tråkigt bolag som det inte händer så mycket i. Det passar mig bra då aktiesparande inte ska vara så spännande :-) Min förhoppning är att bolaget kan fortsätta med sina höjningar av utdelningar även kommande år. Förövrigt känns bolaget välskött med Lundberg som storägare.

   Önskar dig en trevlig helg :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Retailbranschen ska man nog definitivt hålla sig borta från och HM kommer aldrig ha råd att betala sin utdelning i år

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Tack för ditt tips. Vi får se hur det går för H&M under året. Men min förhoppning är givetvis att de behåller sin utdelning.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Hej Slimis!
  Med tanke på den svaga Norska kronan så överväger jag att plock in Tomra.
  Ska kika lite mer på det.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PB?

   Om jag inte tar fel har norska kronan aldrig varit så svag i jämförelse med svenska kronan. Möjligtvis någon gång på 1900 talet. Har dålig koll på Tomra men har sett att aktien gått riktigt bra de senaste åren.

   Önskar dig en trevlig Lördag.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Hej!
   Visste inte att den var så svag, jämfört historiskt.
   Känns helt klart som att man bör kolla in några norska bolag att äga på lång sikt.

   Mvh PB?

   Radera
  3. Hej igen PB?

   Ja Norges ekonomi har ju vart otroligt stark sedan slutet av 1970-talet. Det var då de hittade oljan och blev ett rikt land. Innan det hade vi det bättre här i Sverige. I jämförelse med idag så åkte svenskar på den tiden över till Norge för att handla smör, socker mm. Varorna var då billigare i Norge än i Sverige. Många åkte även på semester till Norge då allt var så billigt där. Får se hur Norges ekonomi tids nog utvecklar sig om länder blir mindre oljeberoende. De har ju hur som helst sin oljefond så Norge lär aldrig bli ett land som hamnar i ekonomisk kris igen. Som jämförelse med Sveriges statsskuld är vi alla i genomsnitt skyldiga pengar om man slår ut det på alla svenska invånare. I Norge är istället alla miljonärer om man fördelar ut oljefondens förmögenhet på alla norska medborgare. Lite skillnad kan man säga även om Sveriges statsskuld är låg.

   Önskar dig en trevlig Söndag :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  4. Tack för historielektionen!

   Ja det är helt klart olika förutsättningar för Norge och Sverige :)

   Trevlig söndag!

   Radera
  5. Hej igen PB?

   Ja lite onödigt vetande :-) Kul att du uppskattade det iallafall :-)

   Mvh

   Radera
 5. Hej Slimis.
  Som du vet sedan innan är att jag har allt 100% LF Global indexnära. Hur ser du annars på alla gratis Nordnet indexfonder?
  Nordnet Norge index
  Nordnet Suomi index
  Nordnet Danmark index
  Nordnet Sverige index.
  Det kostar 0.50% spread köp/sälj för Nordnen fonder men ändå inte så farligt långsiktigt!
  Är det värt fördela ombalansera större delen av portföljen i de 4 fonder? Långsiktigt billigare än global index och ändå inte så mycket högre risk. Lycka till med dina köp.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jacke.

   Körde lite i Nordnets olika superfonder förr i tiden. Din globala indexfond är ju bra eftersom riskspridningen är så pass bra. Men den är ju även dyrare än dessa Nordnetfonder över tid. När det gäller Nordnets Superfonder tycker jag de är ett bra alternativ. De kostar ju 0.25 % i valutaväxlingsavgift att köpa de utländska indexen. Sen kostar de ju lika mycket om man ska sälja tids nog. Men om man är lite mer aktiv kan man ju passa på att investera på en marknad man tycker är prisvärd för stunden. Just nu tycker jag tex att Norges Superfond är köpvärd då oljan står rekordlågt. Rekordbillig norsk krona samt att fondens största innehav är rejält pressat. Norska index förutsätter dock att man vill investera i en hel del i oljerelaterat. Om man ändå använder Nordnet och vill ha riskspridning mot olika fonder tycker jag dessa är ett utmärkt alternativ. Men nu använder jag Avanza och därför får det bli Equinor och Telenor som enskilda innehav. Sen Avanza Zero som exponering mot Sverige.

   I vilken bank kör du ditt långsiktiga sparande? Om det är Nordnet är det ju bara lägga undan en slant i de fonderna du är intresserade av. Svenska fonden är ju dessutom helt avgiftsfri.

   Tack för din kommentar och fortsatt lycka till.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Tackar för svaret. Jag har allt i Nordnet Isk. Ska tänka lite. Fast man behöver inte vara aktiv för att ha en del i dem fonderna.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 7. Var så lite. Skulle jag vara dig skulle jag iallafall lägga lite av ditt sparande i Sveriges index. Då får du ju lite lägre förvaltningsavgift totalt och fortsatt en bra riskspridning. Historiskt har ju svenska börsen presterat fantastiskt. Att kunna ta del av det gratis är ju inte fel :-)

  Hade bäst.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera