onsdag 25 mars 2020

Det blir ett utdelningsfattigt år

Nu när utdelningssäsongen närmar sig, visar det sig att en hel del företag sänker eller helt slopar utdelningen. Jag är medveten om att vi just nu är mitt inne i en kris. Men precis som vi privatpersoner borde ha lite framförhållning gällande vår ekonomi borde även våra bolag ha det. Att gå ut på vårkanten och annonsera om en utdelning och några veckor senare dra in den helt är åt helvete enligt min åsikt. Företaget jag främst tänker på gällande min portfölj är H&M.

När jag fick beskedet om slopad utdelning minskade jag genast ner mitt innehav med 300 aktier. Anledningen var att årets utdelningar skulle sänka portföljbelåningen under året. Men efter en stund ångrade jag mig och lyckades köpa tillbaka dessa 300 aktier 50 öre billigare. Att sälja pga känslomässiga orsaker brukar inte alltid sluta bra. Om man nu vill sälja sina aktier och inte är i behov av pengarna är det bättre att vänta in lite bättre tider på börsen.

Jag tycker iallafall att det är ett stort svek från H&Ms sida att helt dra in utdelningen. Även om det är kris överlag hade jag iallafall räknat med minst en halverad utdelning. Jag behåller ändå just nu mina aktier eftersom bolaget handlas till en krisvärdering och med det tänker jag inte skänka bort mina aktier. Men framöver är det upp till H&M att visa lite resultat. Annars kommer jag tids nog sälja av mina aktier och placera mina pengar någon annanstans.

På det gick även FI ut och rekommenderade bankerna att hålla inne sina utdelningar. Som Handelsbanken ägare hade jag inte räknat med uppskjuten/indragen utdelning. Dels väntar inte Handelsbanken några penningtvätt böter. I bättre tider delar Handelsbanken ut mindre än de andra bankerna. Historiskt har även Handelsbanken haft väldigt låga kreditförluster i kriser. Med det sagt tycker jag Handelsbanken har kunnat sköta sin ekonomi bra utan någon annans inblandning. Att då ändå ställa in/skjuta upp utdelningen är i min mening fel.

Ett år som detta får mig att fundera hur det blir den dagen man eventuellt funderar på att leva på utdelningarna. Troligtvis krävs det betydligt mer kapital än jag tidigare tänkt mig. Men framförallt behövs det mer stabila utdelare än jag äger idag. På det krävs det även att bolag inte stoppar sin utbetalning pga vad Finansinspektionen tycker.

Med det har utdelningsprognosen gått ner från runt 150 000 kr till några få tusenlappar detta år. Det gör att jag själv måste amortera mer på min aktiebelåning framöver, alternativt sälja av några aktier i portföljen för att minska skulden. Vi får se hur jag gör. Men som det känns just nu kommer jag med största sannolikhet amortera framöver istället för att sälja av aktier/fonder. Detta pga den låga värderingen som är på börsen just nu. 

Utdelningsmässigt är 2020 ett förlorat år för mig. Men man får titta framåt och hoppas på ett bättre 2021.


Hur ser er utdelningsprognos ut för 2020? 

25 kommentarer:

 1. Riktigt trist med en så dramatisk utdelningssänkning på helåret. Kanske kommer det lite till hösten när det stabiliserat sig? Du har ju en mycket koncentrerad portfölj på gott och ont, ont i det här fallet tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej ZeroStrategi.

   Som tur jobbar jag fortsatt och har många år kvar till den riktiga pensionen. Så det är inte hela världen att portföljen är så pass koncentrerad som den är just nu. Jag tror fortsatt vi kan se utdelning från Handelsbanken till hösten om världsekonomin återhämtar sig något under året. Annars gäller det bara att ha tålamod till nästa år :-)

   Önskar dig en trevlig helg och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Precis som jag trodde för någon vecka sedan Hm ,kommer aldrig ha råd att betala föreslagen utdelning.Bolaget likt många i retailbranchen går sotdöden till mötes ,det haglar av företag som kursar.
  sålde själv i ett inlägg 6/3 runt 50% av mina aktier motsvarande 3 miljoner efter mkt beslutsångest.Det var ett kanondrag samt idag gäller stockpicking i hög grad.Börjar småköpa en del ,men börsen kommer gå ner mer då vi står inför en finansiell härdsmälta i världen med massarbetslöshet osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Ja det är inte alltid ett lätt beslut varken när man ska sälja eller köpa sina aktier. Det är ju först långt senare man ser resultatet av sina handlingar. Vi får väl se hur börsen går nu framöver. Jag håller mig iallafall fortsatt 100 % + investerad :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. I detta med utdelning finns många intressenter. Starkast är tjänstemännen i företaget och de väldigt stora och ibland anonyma ägarna. (Gäller inte H&M.) Dessa, menar jag, ser utdelningar som förlorade pengar utan någon nytta för dem eller företaget. Så kan man minska eller dra in dessa så gör man det. Om detta var en företagskris så ville jag se mera solidaritet, minskade bonusar, sänkta ersättningar osv. Alla måste bidra. För får företagen nu väldigt mycket mera pengar i kassan så kommer bonusar och ersättningar att så småningom stiga dramatiskt. Dessutom blir det inte kul att ha kapitalet placerat i ISK om man inte får några utdelningar. Så tycker jag. Jag räknar med att inte alla tycker så här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kapitalisten.

   Ja vi har ju sett en del indragningar av arvoden, bonusar mm detta år. Även jag tycker detta är helt rätt. Nu framöver gäller det att våra svenska bolag skär i kostnader när intäkterna blir lägre. På sikt kommer denna kris blåsa över och det lär tids nog visa sig vilka företag som hanterade krisen på ett bra sätt.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. jag tror inte vi ska dra för långtgående slutsatser av detta. Pengarna finns i bolaget, nu är man lite försiktig samt har man fått väldigt många pekfingrar riktade mot sig från fi och politiskt håll. Pengarna är redan avsatta och kommer antagligen delas ut längre fram i höst, jag tror inte att något bolag är intresserat av att svika sina aktieägare, utan gör nu helt taktiskt en "vi ska se över/utvärdera utdelningen". Som du skriver förändras läget inte över en natt, och även om det är ett svinigt agerande mot aktieägarna, är jag säker på att det ordnar upp sig i det långa loppet.

  Det intressanta är att jag knappt hört ett knyst från mina utländska innehav gällande utdelningssänkningar/utvärderingar, medan i Sverige haglar de som spön i backen. EPR som drabbats hårt ska sluta med återköpen under en tid framöver, men utdelningen rör de inte. Samma sak från Shell.

  Skulle det gå totalt åt skogen gjorde de där pengarna nog nytta för företaget, ordnar det upp sig i närtid kommer pengarna delas ut, det är jag inte orolig över. Indragen utdelning utan anledning = aktiedöd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   Som du skriver försvinner ju inte pengarna i tomma intet när de inte delas ut. Vi får räkna med ett dåligt utdelnings år just nu men hoppas på ett bättre 2021.

   På sikt kommer våra bolag tjäna mer och med det kommer även utdelningarna höjas. Just nu gäller det bara att ha tålamod. Tids nog kommer solen titta fram igen.

   Önskar dig en trevlig helg och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Det är ju alltid en risk att sälja björnskinnet innan björnen är skjuten. Vad det gäller HM så gjorde dom rätt tycker jag, nära 70% av deras affärer är stängda blir det väldigt lite pengar in men utgifterna finns ju kvar. När det gäller SHB kommer dom nog med största sannolikhet att dela ut senare i år. Men det måste ju vara bättre att hålla in vinsten lite än att staten får gå in och hjälpa bankerna senare vilket drabbar mig som skattebetalare. Denna kris går inte att jämföra med något annat. Dom ekonomiska hjulen står liksom stilla. Vi kan va glada att vi har en ansvarsfull regering som hållt i
  våra skattepengar så vi har välfyllda lador för dom kommer nog behövas denna gång

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mats.

   Du har nog helt rätt gällande H&M. Det var bara så förvånande med en slopad utdelning då de aldrig sänkt tidigare. Men vi har ju aldrig haft en Corona kris förut heller.

   Vi får hoppas att denna kris inte håller i sig alldeles för länge. Tids nog lär vi se bättre tider igen :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Håller med Mats!
   Så många stängda butiker och väldigt låg intjäning för stunden. Som akteägare känns det helt rätt att just nu dra in utdelningen. Pengarna kommer behövas i verksamheten.

   Jag tror detta är det bästa för HM i dagsläget.
   På lång sikt kommer detta vara ett smart drag av ledningen och gynna oss aktieägare.

   Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

   Radera
 6. Hejsan har du kf för dina utländska aktieroch isk för svenska eller använder du kf till alla dina aktier ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alex.

   Jag har använt ett vanligt aktie och fond konto samt ISK för mina utländska innehav. Detta då jag främst fokuserar på svenska bolag. Men för de som äger mycket i utlandet kan kf vara ett bra alternativ :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Tråkigt! Har också fått ett antal sänkta. Men är inte "problemet" för din del att du är beroende av för få bolag? Jag har 17 stycken, varav en handfull hitintills har ställt in eller halverat. Det är trist, men jag räknar med att hamna på ungefär samma mängd utdelningar som i fjol tack vare riskspridningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Visst är det tråkigt med indragen utdelning. Speciellt när man sett fram emot den. Vi får hoppas denna indragna utdelning gynnar våra företag tids nog när det blir bättre tider igen.

   Fortsatt lycka till med ditt sparande och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 8. Mycket tråkigt att läsa om vilka hinder detta ger dig. Det är inte roligt när omständigheter som du inte på något sätt hade kunnat förutse eller ens räkna med skall försätta dig i denna situation. Skillnad är det när man själv är ansvarig för en uppkommen situation, men här är ju fallet ej som sådant.

  Skänker dig all styrka!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sofokles.

   Tack för de fina orden. Det är ingen större fara skedd men givetvis är det tråkigt med utebliven utdelning när man sett fram emot den.

   Önskar dig en trevlig helg och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 9. Själv funderar jag på om det kanske ör läge att öka andelen i amerikanska utdelningsaristokrater. Det borde ju vara bra mycket mindre risk att utdelningarna dras in helt där. Kanske kan vara köpläge ett tag nu.

  Mvh I -US

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investeringsundersköterskan.

   Amerikanska utdelningsaristokrater brukar överlag vara högre värderade pga den stabila utdelningen. Svenska aktier har historiskt vart lite mer ostabila när det gäller utdelningar men ändå givet en bra totalavkastning över tid. Jag är själv lite försiktig till utländska innehav då jag tycker valutaväxlingsavgiften är för hög. På sikt kommer även svenska aktier ge en bra avkastning. Även om det just nu känns tråkigt med en del indragna utdelningar.

   Önskar dig en trevlig helg och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 10. Hej Slimis,

  Jag kan bara instämma. Jag kallade dem för "lynch-mobben" i mitt senaste inlägg och det står jag fast vid. Svenska börsen är faktiskt ett skämt i jämförelse med många utländska i det avseendet att pengar som är öronmärkta sedan ett år tillbaks för att täcka föregående års vinster till aktieägarna...kan helt utan vidare slopas för att regeringen pekar finger och yttrar sig om något de borde hålla käften om.

  Grundproblemet är ju att vi i Sverige tyvärr (p.g.a regler) får vänta med exempelvis utdelningar och likvärdiga ersättningar till aktieägare i upp till ett helt år. Just H&M är ju ett sådant fall som håller inne på aktieägarnas "ränta/utdelningar" till November från föregående år.

  Så ja, det är surt eftersom man inte får någon kompensation för det och aktiepriset garanterat påverkas av sådana beslut. Framförallt med tanke på H&Ms historik förra året så vill man definitivt ta en del av den kakan som investerare.

  Handelsbanken är ju en helt annan dimension, det finns ju inget incitament överhuvudtaget att hålla tillbaks utdelningen där och de lär inte ens behöva bry sig om stödpaket från regeringen. Men så kan det ibland gå när politiker yttrar sig oerhört korkat och lägger näsan i blöt där den inte hör hemma.

  Amerikanska bolag tuffar på precis som vanligt och det är väl några få bolag i tjänste-sektorn som flaggat för utebliven eller minskad utdelning. Tror dock mycket det beror på att de betalar ut kassaflödet med ett maximalt glapp på 3 månader mellan intäkt och utbetalning.

  Det kommer garanterat sänkningar där också framöver men i.a.f tror jag inte aktieägarna kommer gå miste om 2019 års vinstutdelning p.g.a politiska dumheter.

  Förstår också hur du resonerar kring emotionella beslut, det är rätt tufft att inte göra emotionella beslut. JAg var nära att göra precis samma med H&M för jag sålde av Duni någon timme innan H&M gick ut och slopade utdelningen. Jag köpte Duni dagen innan när kursen dykt, enligt mig, mycket. Dagen efter blev det sälj när de slopade utdelningen för 2019.

  Vi kan nog konstatera att det kommer bli mörkt på utdelningsfronten under 2020 och om jag får spekulera fritt så kommer det bli mörkt en bra tid framöver....att snurra igång alla fabriker och maskineriet efter ett par månaders stillastående kostar ofantliga summor som inte går att överblicka ännu. Det står ju stilla i hela europa och svenska regeringen står och tittar på och hånar alla företag, det kommer få enorma konsekvenser om det inte redan är för sent. Q2-Q3 rapporterna påvisar hur illa det blev.

  Trots det är det väldigt svårt att hålla sig borta från köpknappen ;-)...inkl H&M.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetviautdelning.

   Ja det är en annorlunda situation vi står i just nu när det är Corona kris. Men som företagen gjort är troligtvis bra på länge sikt även om det just nu är tråkigt att inte få ut sin utdelning. Just nu är det så pass osäkert hur stora ekonomiska konsekvenser detta virus ger beroende hur lång tid det tar innan spridningen avtar/minskar. När det gäller amerikanska aktier håller jag med att dessa överlag har stabilare utdelningar än våra svenska bolag. Men på sikt borde även svenska börsen ge en bra avkastning trots slopade utdelningar just nu. Själv tittar jag nu på 2021 och framåt. Detta år blir det bara att tanka så mycket aktier jag har råd med :-)

   Tack för att du delar med dig dina tankar här på bloggen.

   Mvh Slimis

   Radera
 11. Tror att många betalar ändå ut utdelningen senare i år :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får hoppas på det :)

   Tack för din kommentar.

   Radera
 12. Tråkigt med utdelningarna men jag anser det inte så farligt, bättre de håller på pengarna och ökar sin chans för överlevnad i detta tuffa klimat. Vad gäller mina utdelningar så har jag betydligt större spridning (på gott och ont) än dig då min portfölj innehåller 72 bolag med cirka 200 utdelningstillfällen årligen. Förvisso mestadels småsummor men den summa jag hade räknat med i år skulle uppgå till 30 000kr. Nu ser det än så länge ut att drygt 20 000kr vilket ytterligare lär sänkas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Globalpicker.

   Vad rejält med bolag du hade i portföljen :) Ja vi får hoppas det blir bra på sikt även om det är tråkigt med tillfälligt indragna utdelningar.

   Efter regn kommer solsken.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera