onsdag 22 maj 2019

Jag blir PRO kund hos Avanza

Idag tog jag beslutet att ansöka om att bli PRO kund hos Avanza. Detta kan man bli om man lägger över 2000 kr i månaden i courtage som trader. Då jag den senaste tiden kört ganska rejält med Swingtrades i Investor bestämde jag mig att nu testa på denna tjänst hos Avanza. Från och med imorgon gäller de nya villkoren. Om man jämför med Avanzas Platina nivå så har man lite bättre ränta om man skulle låna till ordinarie utlåningsränta. Men på den nivån tänker jag aldrig ligga när det gäller belåning. Däremot kommer jag nu ner i 0.034% eller 49 kr som lägsta courtage vid en affär. Om jag redan innan mina tidigare Investor affärer hade kört med denna courtage nivå hade mina vinster vart betydligt högre än tidigare redovisat. För att få behålla denna courtage nivå krävs som sagt att jag gör affärer för 2000 kr i courtage framöver. Efter 3 månader gör Avanza en kontroll och har jag handlat för mindre summor hamnar jag åter i deras Platina nivå igen. Skulle jag handla för över 4000 kr i courtage kommer jag i en ännu bättre courtage nivå. Med det är jag inte alls säker på om det blir några affärer den närmaste tiden men om så blir fallet har jag iallafall mindre kostnad när det gäller courtaget till mina affärer. Jag kommer tids nog uppdatera vad jag tycker om Avanzas PRO tjänst.

Har ni någon gång använt Avanzas PRO tjänst eller har ni funderat på att prova den?

17 kommentarer:

 1. Kul att höra någon som testar på detta, bli nyfiken på att se utfallet!

  mvh,
  10årsplanen
  https://10arsplanen.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej 10årsplanen.

   Ja det ska bli kul att se hur PRO fungerar :-) Som tur är inte denna tjänst bindande. Skulle det inte passa mig alls kan jag byta tillbaka redan dagen efter till min gamla Avanza tjänst. Men det känns helt klart spännande med något nytt hos Avanza.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Hej Slimis,

  Det här väl också intressant för en "Swinger" som dig?
  Med vänlig hälsning
  /Rille

  **** Klipp från Avanza ****

  Pro-kunder har notasammanslagning vilket innebär att avslut på upp till tre olika kursnivåer under en börsdag i ett och samma värdepapper som är av likadan ordertyp d.v.s köp respektive sälj, samlas på en och samma avräkningsnota och ett courtage beräknas. Alla köp respektive sälj på samma kursnivå i ett värdepapper under en börsdag slås ihop till ett avslut på avräkningsnotan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille.

   Detta låter ju fantastiskt om man lyckas med lite swingtrading över tid. Jag ser verkligen fram emot att testa denna PRO version. Jag hoppas även att möjligheten till swingtrading fortsätter en period framöver. En sidledes börs tror jag skulle vara bra. Jag kommer iallafall att uppdatera de affärer jag gör samt kommentera hur den nya tjänsten fungerar tids nog.

   Tack för din kommentar. Hoppas att allt är bra annars och att affärerna flyter på bra för dig :-)

   Vänliga hälsningar
   /Slimis

   Radera
 3. Hej igen Slimis,

  Kul med din swingtrading, låter som mig för ett antal år sedan :-)
  Tror att det är ett klokt val att göra det på aktier som man kan tänka sig att bli sittande med, för det brukar sluta så. Med en aktie som Investor ett fantastisk bolag med god direktavkastning så minskar man ju s.a.s risken att bli sittande med en "surdeg".

  Vad gäller mina "äventyr" så har jag följt min inslagna linje för året och investerat inkommande direktavkastning och kassa i SCA och ABB (verkar ju som Wallenbergarna tar rygg på ABB :-)

  Ha det bäst!
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Rille.

   Jo jag har ju kört swingtrade till och från i flera år och tycker det är intressant att studera börsen och dess dagliga rörelser. Just Investor är ett bolag jag vill äga på längre sikt och som du säger finns alltid en risk att bli sittande med aktien på lång sikt. Men det är ok även om det blir så. Jag har hittills tjänat runt 6500 kr på swingtrade i aktien och vi ska ner en bra bit innan jag ligger minus på mina affärer i Investor. Jag hoppas med det att din investering i ABB och SCA blir riktigt bra på sikt :-)

   Hade bäst du med och tack för dina kommentarer! :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Hej, jag är också med i PRO - som står Socialdemokratiska rörelsen nära. Kul att även du blivit medlem. Men hur fungerar det här med Avanza och PRO, har de ett samarbete, är det fler medlemsförmåner förutom de vanliga i PRO?

  SvaraRadera
 5. Hej Anonym.

  Jag kanske formulerade mig lite dåligt. PRO är en tjänst som Avanza tillhandahåller och har inget att göra med PRO som står Socialdemokratiska rörelsen nära. Man kan säga att det är en trader tjänst hos Avanza som medför lägre courtage än deras vanliga tjänst. Kravet är att man handlar aktier för ca 2000 kr i courtageavgift per månad för att nyttja minimumnivån.

  Tack för kommentar.

  Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera
 6. Hallå Slimis!

  Hur hög belåning ligger du på?
  Jag har tolkat dina inlägg så som att du varit rätt smart och spridit innehaven över flera ISK hos Avanza och att på vart och ett kopplat belåning, korrekt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl.

   Jag ligger i dagsläget på ca 8 % belåning av portföljen. I min övriga privata ekonomi är jag skuldfri. Det stämmer att jag har spridit mina innehav på flera olika konton. Jag har i dagsläget 3 konton där jag kan utnyttja 50 000 kr i gratis kredit på varje konto dvs 150 000 kr totalt. Men håller även på att bygga upp ett 4:e konto som jag tids nog kommer kunna använda 50 000 kr till i gratis kredit. Detta konto kan jag i dagsläget utnyttja till ca 15 000 kr. Jag tycker Avanzas superränta är bra och kommer fortsätta använda den tillsvidare. Man ska dock vara försiktig med belåning då det alltid innebär en risk att investera med hävstång.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Hej,

  Har du jämfört med Swedbanks nya prislista?

  https://www.swedbank.se/privat/spara-och-placera/aktier-och-andra-placeringar/aktier/kampanj-aktiehandel.html

  Fast pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Jag har inte testat Swedbanks aktiehandel. Men efter att ha testat Nordeas Investor har jag insett att inte endast en låg avgift är viktig när det gäller aktiehandel. Tjänsten man använder ska fungera felfritt, plattformen ska vara ok och tjänsten ska inte vara ur funktion med jämnan mellanrum. Tyvärr hade Nordea ofta tekniska problem under den längre period jag var kund hos dem. Kan man inte handla när man vill är en låg courtagekostnad en klen tröst. När det gäller storbankerna har de också ofta andra avgifter för att vara kund hos dem. Nordea krävde att man skulle ha deras vardagstjänster för att få ut pengar från deras Nordea Investor och denna tjänst kostar pengar varje månad. Även Swedbank har sina avgifter bland annat för att använda deras internettjänst att betala räkningar. Något som är gratis hos Handelsbanken. Jag har tidigare vart kund hos Swedbank och skulle inte kunna tänka mig bli kund igen om jag inte var tvungen. I dagsläget är jag nöjd kund hos Handelsbanken vid sidan av Avanza. Men för de som är nöjda hos Swedbank duger säkert deras aktiehandel. Priserna känns konkurrenskraftiga men jag skulle gärna vilja testa deras tjänst innan jag säger om det är något att ha. Har du egen erfarenhet av Swedbanks aktiehandel får du gärna kommentera igen :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Slimis, jag hämtar pengar regelbundet från Nordea och jag har ingen tjänst hos dem som kostar pengar (du nämner vardagstjänst ovan). Alltså jag hämtar pengar från Nordea till annan svensk bank utan att det kostar något.
   Varför betala för något när man kan få det gratis?
   Prova själv att logga in på din vanliga bank, och sedan välj att hämta pengar, ange kontonummer i Nordea. Tar din vanliga bank betalt för att hämta pengar?

   Radera
  3. Hej Anonym.

   Jag vet inte vad du har för relation till Nordea. Men jag var själv tvungen att skaffa Nordeas vardagspaket om jag skulle få ut pengar från mitt ISK till ett vanligt konto hos Nordea. Så för egen del satt pengarna fast på mitt ISK hos Nordea. Jag sköter annars mina bankärenden hos Handelsbanken som inte tar några avgifter för några vardagstjänster. Enligt Nordeas prislista kostar denna tjänst 24 eller 36 kr i månad. Mycket möjligt att vissa kunder förhandlat bort denna avgift men för egen del gick det inte att göra.

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
  4. Slimis, jag tror du missförstår. Läs min kommentar en gång till....

   Radera
  5. Och för övrigt vill man väl (även) ha en Kapitalförsäkring (det som Nordea så käckt kallar för framtidskapital) hos Nordea, för att komma i åtnjutande av den raska återbetalningen av utländsk källskatt som ju dras på vissa utländska utdelningar. Återbetalningn som hos AZA/NoN tar år fixar Nordea på några dagar. Plus det låga courtaget naturligtvis.

   Radera
  6. Hej Anonym.

   Har inte hittat hämta pengar hos min vanliga bank. Men det är ju bra om det går som du säger :-) Gällande kapitalförsäkring förstår jag att det är ett plus i kanten för utländsk källskatt. Lågt courtage är också bra. Själv har jag ju bara svenska innehav och då fungerar ISK perfekt.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera