onsdag 30 augusti 2017

En liten omfördelning i portföljen

Valde idag att avyttra 175 Handelsbanken B för 115.80 kr st. In köptes istället ytterligare 100 H&M aktier för 200.90 kr st.  För 3 veckor sedan avyttrade jag 100 st H&M för 220 kr st. Då köpte jag istället 190 Handelsbanken B för 119.90 kr st. Nu äger jag åter 2000 st H&M aktier. Kan erkänna att H&Ms nedgång känns lite tungt i dagsläget. Man funderar på om det kommer vända någon gång? Aktien är ned runt 45% från toppen och kanske ska den ner en bra bit till. Min uppfattning är dock fortfarande att H&M kommer bli en bra investering på sikt. Därför köper jag när andra är negativa till aktien. Just nu har bolaget en rejäl valuta medvind. Detta tror jag vi kommer se bättre resultat av redan i de kommande rapporterna. Jag kommer dock inte öka mera i denna aktie nu. 2000 aktier får vara nog för en småsparare som mig. Håller nu istället tummarna för H&M s framtid samt för alla dess aktieägare.

Ha en fin dag :-)

Bästa hälsningar Slimis

7 kommentarer:

 1. Du tror stenhårt på hm, vi får hoppas på ne återhämtning! :)

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
 2. Hej Frihetsmaskinen. Så länge jag känner tillit och hopp för företaget är det inga problem. Men en återhämtning bör ske i slutet av detta år eller senast nästa år. Min uppfattning är att alla bolag kan ha tillfälliga problem. Men är det permanenta problem är det bättre att sälja av och investera pengarna där de gör bättre nytta. Vi får hoppas på bättre kommande rapporter :)

  Tack för kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 3. Hej Slimis,

  Det var en ordentlig del av portföljen som du gett HM förtroende för :-)
  Har själv en skaplig del 12% av portföljen i den aktien, som jag köpte tillbaka alldeles för tidigt till ca 230 kr. Så det är en ordentlig minuspost i portföljen idag, men jag tror det kan bli bra om man har tillräckligt tålamod.
  Kommer inte att sälja den men köper heller inte på mig fler även om kursen dyker under 200, för min del känns det som en lagom del av portföljen.
  Jag är inte lika duktig som du på att se kortsiktiga rörelser i aktierna, väljer därför att bredda portföljen med fler innehav istället. Så får det bli som det blir.
  Grattis till ettårsdagen på bloggen och grattis till din fina avkastning på sparandet!
  Å ha det gott!
  /Rille

  SvaraRadera
 4. Hejsan Rille.

  Jag har ju ägt H&M aktien i perioder sedan 2012. Kan medge att jag satsar ordentligt när det är bolag jag tror kan ge bra avkastning över tid. Nu i efterhand var det lite riskabelt att gå in med så mycket kapital i Handelsbanken som jag gjorde innan bloggens start. Denna investering gav dock fin utdelning då aktien var undervärderad en period och att jag sedan kunde hänga med på uppgången. När Handelsbanken stod i 92 kr undrade jag om jag verkligen hade gjort rätt att investera så mycket pengar i bolaget? Den hade då gått ner från drygt 140 kr. H&M har dock fallit en längre tidsperiod. Det tar på tålamodet att vänta på en vändning. Men min teori har hela tiden vart att H&M har fått för mycket stryk av en övervärderad dollar. Det var ju även det jag var orolig för när jag sålde bolaget 2014. Då hade dollarn börjat stärkas rejält. Just nu är jag mer orolig för våra exportbolag. Fortsätter dollarn ner tror jag dessa kan få svårt att försvara dagens värderingar. Jag avstår därför just nu investeringar i konjunkturkänsliga bolag som har mycket inkomster i dollar. Jag gjorde dock ett undantag i min Skanska investering då jag gärna ville ha en exponering mot bolaget. Får vi inte se något bättre resultat i H&M nu när dollarn börjar bli mer normalvärderad så har jag tänkt helt fel i min analys. Jag skulle dock vilja se ytterligare lite press på dollarn för att vara riktigt nöjd alternativt en fortsatt euroförstärkning. Vi får se hur det ser ut i kommande rapporter. Apropå kortsiktiga rörelser i aktier är det inte alltid så lätt att se vilka aktier som kan vara en bra affär på kort sikt. Men att köpa bra bolag till ett rimligt pris brukar bli bra för det mesta. Jag brukar försöka behålla mina bolag men om någon aktie rusar onormalt mycket samt börjar bli övervärderade kan jag utvärdera att sälja av aktierna. Detta hände ju i mina fastighetsinvesteringar samt i Kinnevik tidigare i år. Givetvis vill jag investera pengarna i något jag tror ger mer avkastning den närmaste tiden. Att ha en bred portfölj är bra. Jag kommer breda mitt sparande med mera indexfonder framöver. Att investera i enskilda aktier innebär högre risk och med tiden vill ja få ner risken i portföljen. Dock måste man vara medveten om att alla placeringar på börsen innebär risk. Vill man inte ta någon risk är kanske ett lågräntekonto med insättningsgaranti ett bättre alternativ.

  Tack för kommentar Rille :-)

  Hade gott!

  SvaraRadera
 5. Med dina goda ekonomiska kunskaper och intresse för aktiemarknaden skulle jag inte ha några fonder alls.
  Jag har alltid tyckt mycket illa om dom, man ger pengar till förvaltare som alltid skall vara bättre investerare än en själv (vilket dom definitivt inte alltid är) och betalar en rejäl avgift för det.
  Dessutom alla dessa ITP och ITPK och allt vad dom heter som företaget man jobbar för sätter in pengar i varje månad utan att du har någon som helst chans att välja NÄR pengarna skall placeras. Nä, fonder är ett sätt att göda banker och förvaltare tycker jag.
  Hårda ord men det är vad jag kommit fram till under mina år som placerare.
  Hela resonemanget bygger naturligtvis på långsiktighet, men med det i tanke tycker jag inte att man sänker risken med en placering i fonder, snarare tvärtom om man själv har byggt upp en väldiversifierad portfölj.
  Allt sparkapital i aktier och en buffert på bankkonto med lite ränta och statlig garanti har funkat bäst för mig.

  Tack för ditt utförliga svar!
  Ha en Trevlig Helg!
  /Rille

  SvaraRadera
 6. Hej igen Rille. Precis som dig gillar jag inte att betala en förvaltningsavgift för fonder. Därför gillar jag framförallt Nordnet Superfonden och Avanza Zero eftersom de har 0% avgift. Ska man spara på riktigt lång sikt är en stabil portfölj med bra bolag ett bra alternativ. Givetvis krävs då ett visst intresse för en bra avkastning. Att sen kunna återinvestera utdelningarna billigt är bra. Det är just därför jag har valt att ha min aktieportfölj hos Nordea. Just i pensionssparandet kommer man ju inte undan fondernas avgifter. Både banker och försäkringsbolag göds tyvärr av detta. Tack för de snälla orden. Jag ska försöka förvalta min aktieportfölj så gott det går framöver. Men skulle resultatet bli att jag underpresterar index över tid kommer jag utvärdera om inte mina gratisfonder kan vara ett bra alternativ. Men eftersom förra året gick bra ska jag även framöver försöka få en bra avkastning.

  Ha en trevlig Söndag :-)

  /Slimis

  SvaraRadera
 7. You have some honest ideas about the bästa indexfonderna share here I really get many information and discovered most peoples will agree with your blog.
  bästa indexfonderna

  SvaraRadera