måndag 28 augusti 2017

Bloggen fyller 1 år

Bloggen fyller 1 år

Tiden går verkligen fort och idag är det 1 år sedan jag startade denna blogg. När bloggen startade ägde jag en aktieportfölj på 850 000 kr. Jag hade även ett sparande hos AMF på 125 000 kr som jag så småningom valde att investera i indexfonder hos Avanza. Jag hade även påbörjat ett sparande i Avanza Zero som jag inte tog med från början då bloggen egentligen bara skulle handla om min aktiva portfölj. Allt som allt hade jag ett värde på strax under 1 miljon kr. Vid sidan av mitt aktie/fondsparande har familjen även en obelånad bostadsrätt på 80m2. Aktie/fondportföljen hade idag kunnat vara mer värd än den är. Men eftersom jag är en defensiv investerare såldes diverse aktier av 2014 för att finansiera detta boende. På så sätt har vi väldigt låga boendekostnader idag och med det en bättre möjlighet att lägga undan mer pengar varje månad.

Hur har sparandet då utvecklat sig under bloggens första år?

När bloggen startade hade jag investerat rejält i Handelsbanken. Jag hade 6000 aktier i bolaget och dessa stod för ca 80% av portföljen. Under hösten uppvärderades Handelsbanken rejält. Närmare sagt 39% upp sen botten på sommaren 2016. Jag höll hårt i mina Handelsbanken aktier samtidigt som jag utnyttjade arbitrage i aktien. Året slutade med en avkastning på 21.34% som var betydligt bättre än index. Länk nedan till 2016 års avkastning.

21.34% plus

 I våras kom banken med en sämre rapport än jag hade räknat med. Samtidigt nya krav för bankerna att hålla mer kapital mm. Alla mina 6000 aktier såldes av för mellan 125-132 kr st. Jag tog då hem en rejäl vinst och omplacerade pengarna i bland annat Avanza Zero, Lundbergsföretagen, Castellum, Kinnevik, Hufvudstaden, Wallenstam, AstraZeneca, Axfood, Telenor, NovoNordisk samt H&M. Under året som har gått har jag haft en bra sparkvot och har på så sätt även  kunnat investerat en hel del pengar.

Lundbergsföretagen ägdes bara en kort period. Blev en snabb vinst. Då investmentbolaget handlades med en premie valde jag att avyttra bolaget från portföljen. Tanken är att köpa tillbaka bolaget den dag det handlas med rabatt igen.
De övriga fastighets aktierna jag investerade i drog iväg rejält och jag tog hem en vinst på 16 500 kr på 2 månader om jag inte minns fel. Jag tyckte inte aktierna var billiga när jag köpte dem men tyckte de var för dyra för att behålla. När jag sålde tyckte Di att det var köpläge i "fastighetsaktier" Lite sent då Wallenstam redan hade gått upp 18%. Men vad säger man, bättre sent än aldrig? Även AstraZeneca drog iväg rejält och även där tog jag en snabb vinst. Detta var ett bra beslut då AstraZeneca så småningom rasade. NovoNordisk skulle inte säljas.  Men det gick igenom en stoploss och såldes därför med ett par tusen kronor i vinst. Telenor gjorde jag misstaget att sälja alldeles för tidigt med en liten vinst. Kort efter att jag hade sålt innehavet steg aktien med drygt 10%. Det är lätt att vara efterklok... Axfood investeringen har känns ok men står mest och stampar. Får hoppas den rör på sig lite mer uppåt med tiden. Min Kinnevik investering steg kraftig på kort tid och jag sålde av mina 500 aktier för 266 kr st. I samma veva rekommenderade Richard Bråse att köpa Kinnevik pga Zalando. Dessa experter.... Sen dess har Kinnevik rört sig ner. Sämsta affären jag har gjort det senaste året är att jag har satsat rejält i H&M. H&M har gjort marknaden besviken och det syns i dagens kurs. Min förhoppning är dock att aktien snart kommer tillbaka och uppvärderas igen. Vi får väl se hur det går med den investeringen men på sikt är jag som sagt fortfarande positiv till bolaget och har inga planer att sälja av mitt innehav. Jag har även ökat på mitt ägande i Handelsbanken igen. Kursen letar sig sakta men säkert ner och jag är nettoköpare på dagens nivåer. Har även tagit in Skanska till portföljen. Än så länge ligger jag minus på den investeringen. Fortsätter Skanska ner mer framöver är tanken att öka på mitt ägande i bolaget.

Vad har jag investerat i denna månad? 

30 st Skanska har köpts in för 175 kr st.
50 st Handelsbanken för strax under 116 kr st.
Jag valde även att investera 800 kr i Nordnets Superfond Sverige.

Hur ser tillgångarna ut idag då?

Aktieportföljen är värd 757 251 kr och består av:

1900 H&M
2200 Handelsbanken
 550 Axfood
 200 Skanska

Fonder

Avanza Zero 235 300 kr
Länsförsäkringar Europa Indexnära 28 693 kr
Länsförsäkringar Global Indexnära 27 935 kr
Nordnet Superfonden Sverige 9590 kr

Likvider

Räntesparande 350 500 kr
Shell Mastercard 15 000 kr

Totalt sparande ligger i dagsläget på 1 424 269 kr.

Vilken är min bästa besparingar de senaste året?

Efter många år beslutade jag mig äntligen att sluta dricka energidryck helt. Låter kanske konstigt men jag var beroende av denna dryck i flera år och drack minst 2 burkar om dagen. Förutom en besparing ekonomisk på flera tusen kronor per år så har min hälsa blivit betydligt bättre. Idag nyttjar jag varken energidryck eller tobak. Jag spelar inte heller om pengar då jag inte tror på tur i spel. Godis är inte heller något jag gillar och alkohol blir det endast vid speciella tillfällen. Att inte ha några laster känns underbart.


Sparandet framöver

Min förmögenhet exklusive boendet har ökat med drygt 400 000 kr på ett år. Jag är givetvis nöjd med utvecklingen av min portfölj men inser samtidigt att det alltid kan gå bättre. Tyvärr har H&M investeringen dragit ner resultatet en hel del. Men jag får istället glädjas över de andra investeringarna som har gått bra. Nu är det bara att blicka framåt mot nya mål. Förra årets mål var att portföljen skulle överstiga 1.1 miljon i början av 2017. Detta mål klarades med råge. Målet till Januari 2018 blir istället att komma över 1.5 miljon kronor i sparande. Detta ska nås genom fortsatt hårt arbete samt investeringar i bra bolag/fonder som ger bra avkastning på sikt. I dagsläget är jag nöjd med mitt räntesparande och därför kommer sparande med högre risk prioriteras framöver.

Jag är även tacksam för er alla som följer bloggen och kommenterar. Det är mycket tack vare er jag väljer att fortsätta att driva denna blogg. Jag känner glädje att dela med mig om min tankar kring sparande samt investeringar. Min tro är att alla kan lyckas nå sina mål. Ibland krävs det lite förändringar men även tid och tålamod. Sparande kan vara kämpigt i början men blir roligare med tiden.


Vad är dina mål nu framöver?

14 kommentarer:

 1. Härligt inlägg Slimis och riktigt bra jobbat!

  Det är kul att vi i princip legat hack i häl sedan vi började följa varann och jag är glad att vi kan pusha varandra lite. Idag ligger du 3017 kronor före mig då mitt saldo på Avanza är 1.421.252 kronor idag ;).

  Närmsta målet är om en vecka då jag ska hålla målplanen att täcka mina fasta kostnader om 3 år men det ser mörkt ut, sen är det ju den ständiga kampen mot 1,5 miljoner såklart! :)

  Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara att kämpa på så når vi båda våra mål så småningom :-) Jo jag håller med om att det är kul att vi ligger ungefär lika vad det gäller sparandet :-) 1.5 miljon känns dock en bit bort just nu. Skulle börsen fortsätta ner i höst får man nog vara glad om man håller 1.4 miljoner gränsen. Fortsatt lycka till med ditt sparande, ska bli spännande att fortsätta följa dig :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Även från min sida blir det ett grattis på ettårsdagen!

  SvaraRadera
 3. Bra jobbat och trevligt följa dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det och detsamma :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Grattis från Snålgrisarna! Kul att läsa om din resa. Du känner inte att du kanske vill diversifiera dig lite mer än idag? Mycket pengar att satsa på några få bolag?

  Ja HM har jag gått och funderat på att köpa in på dessa nivåer, men vet inte om jag längre tror på att bolaget ska lyckas öka sin värdering. Arket-satsningen känns lite "jaha", och butiker fullpackade med kläder känns lite gammeldags... jag tror man inom en snar framtid kommer handla kläder på ett helt annat sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Snålgrisen. Jag trivs ganska bra med en liten diversifiering i dagsläget. Jag vill gärna vara någorlunda insatt i de bolag jag äger samt ha tid att följa dem. Jag väljer dock att ha mera riskspridning genom mina indexfonder och tanken är att öka i dem framöver. Vad det gäller H&M är mina aktier inte till salu idag. Skulle företaget bli övervärderat i framtiden skulle jag kunna tänka mig att minska lite för att investera i andra bolag som jag ser mer potential i. Men som det ser ut idag tror jag att H&M har vart med om det värsta och att vi kommer se finare vinster framöver. Arken satsningen är inget jag lägger någon större fokus på. Min teori är att bolaget har pressats onödigt mycket av den övervärderade dollarn vi haft en längre tid. Nu när dollarn blir mer normalvärderad kommer inköpspriserna på kläderna bli billigare igen. Detta kommer göra att vinsterna blir bättre. Just att dollarn skulle stärkas för mycket var en oro jag såg redan 2014 då jag sålde av hela mitt innehav. H&M är i mina ögon fortfarande ett fint bolag som expanderar fort. När nu marginalerna kommer bli bättre är även min tro att aktiens pris kommer stiga. Ska bli spännande att fortsätta följa bolaget nu i höst :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Grattis till ett år på webben!

  Jag hoppas du fortsätter tycka om att dokumentera och skriva framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de fina orden Daniel. Ser fram emot att fortsätta följa dig också.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Grattis på ettårsdagen Slimis!
  Alltid lika roligt att läsa dina inlägg och det tänker jag fortsätta med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Procentpanik.
   Tack för det. Är minst lika kul att följa din blogg :-)

   Mvh Slimis

   Radera