onsdag 1 januari 2020

Mina avgifter till Avanza 2019

Idag kunde jag äntligen se hur mycket pengar jag sponsrat Avanza med under 2019. Då Avanza uppdaterat sin sida kan man idag ha bättre koll över sina avgifter som man betalar till dem. Annat var det för i tiden hos Avanza då det här med avgifter inte alls var lika uppenbart. Jag minns inte riktigt när det blev krav att Avanza skulle vara mer transparenta med sina avgifter. Men förr i tiden låg jag vid många tillfällen i fel courtageklass och betalade vid flera tillfällen en ocker avgift för att handla aktier. Något som irriterade mig rejält då dessa olika courtageklasser som på den tiden endast gick att byta 1 gång i månaden förstörde mycket av charmen med att handla aktier. Idag kan man se mer tydligt exakt vad man får betala för sina aktieaffärer. Från den 1 Januari varje år kan man även se en sammanställning hur mycket man betalat i avgifter. Med det tycker jag Avanza blivit bättre över tid och jag är idag en nöjdare kund än jag var för några år sedan.

Hur mycket har jag då betalat till Avanza detta år? (Se bild nedan)

Svar: Totalt har jag betalat 23413 kr i courtage. Förutom detta har jag utnyttjat superlånet för att lyckas med min swingtrading. Dessa räntekostnader drar jag dock av mot ISK skatten men räntan uppgår till 2418.21 kr. Med det sponsrade jag Avanza med nästan 26000 kr under 2019. Om du själv vill titta närmare på dina avgifter går du in på engångsavgifter hos Avanza. Där kan du gå in och se mer exakt vilken omsättning du haft i dina olika aktier samt hur mycket courtage du betalat vid olika affärer.
Här nedan ser ni min totala omsättning:

Det visade sig att jag hade räknat helt fel när det gäller min omsättning för året. Idag visade det sig att köpt och sålt aktier för drygt 44.5 miljoner under året. Även om jag tycker det är kul att handla på börsen trodde jag inte att jag handlat för så pass mycket under året.

Med det sagt så har min handel hos Avanza gynnat både mig och dem i år. Men nu i  efterhand kan jag säga att jag vid flera swing trades tagit hem en mindre vinst, ibland så lågt som några tior plus. Samtidigt har jag då bjussat Avanza på nästan 100 kr i courtage. Det känns som jag kan bjuda Avanza på lite extra courtageintäkter då de gett mig ett bra Pro avtal som jag gynnas av. Jag har ju även en hel del gratiskredit de bjuder på. En del swing trade affärer är småpengar i sammantaget men alla plus i kanten gynnar portföljen till en bättre avkastning på längre sikt.

Vi får se under kommande år om det blir några bra lägen att köra swing trade igen. I dagsläget känns läget sämre än i början av 2019 då det mesta uppvärderats på Stockholmsbörsen. Men tids nog brukar alltid något bra läge dyka upp. Den som lever får se.

För övrigt vill jag rekommendera alla läsare att försöka hålla nere era courtagekostnader över tid. Dessa avgifter gröper ur mer avkastning över tid än man tror. Kör man inte swing trading som jag gjort den senaste tiden är köp och behåll en bra strategi jag rekommenderar. 

Hur mycket har ni betalat i avgifter under 2019?


22 kommentarer:

 1. Hej Slimis och god fortsättning!

  Det var inte en liten summa, men då skall det, som du skriver, tas i beaktande att du applicerar en relativt kraftig swingtrading.

  Härligt att se att det går så bra för dig!

  Allt gott!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sofokles.

   Ja det kräver sitt courtage när man gör många kortsiktiga affärer. Men det var även en del saker som gick fel under året och just dessa misstag försöker jag lära mig av för att prestera bättre i framtiden. Vi får se hur det bli nu under 2020 med swingtradingen. Blir det bra lägen kommer jag försöka fortsätta med lite kortsiktig handel. Hoppas att allt går bra även för dig.

   När var det din nya bok skulle ut förresten och vad hade den för titel? Tänkte beställa hem den till biblioteket här tids nog :-)

   Önskar dig en god fortsättning på 2020.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Hej Slimis.
  0kr o courtage. Själv hade jag investerat dina courtage 26000kr i Avanza Zero. Jag tycker att det skulle ge dig mer i avkastning tillbaks för myndre risk på 15-20 årssikt. Det är vansinigt mycket i courtage. Långsiktigt är det inte hållbart om du ska ge det till Avanza lika mycket varje år. Lycka till. Gott Nytt 2020 År.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jacke.

   Du är en riktig förebild med din globalfond :-) Den dagen jag tröttnar på mitt aktiesparande kanske även jag kör en liknande strategi. En indexfond kan mycket väl vara det bästa på sikt. Men hade tex Warren Buffet satsat sina pengar i indexfonder hade han aldrig blivit så framgångsrik som han blev. Jag vill iallafall ge mitt investerande en chans att slå index över tid och den dag jag presterar märkbart sämre än index alternativt tröttnar på börsen kommer en indexfond få sköta min förvaltning passivt. Men som det känns idag vill jag fortsätta investera efter vad jag själv tycker är bäst för stunden.

   Önskar dig en god fortsättning 2020. Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Blev nyfiken och gick in och kollade och det visade sig vara 6930 kr för min del.
  Lite mer än jag trodde men jag flyttade lite aktier från ISK till KF under året vilket kostade en del.

  Hoppas du får ett bra 2020

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Money for Nothing.

   6930 kr var en del. Men jag vet ju att du handlar en hel del utländska aktier och då drar avgifterna iväg. En anledning att jag själv främst fokuserar på svenska aktier.

   Jag hoppas att även du får ett bra 2020. Önskar dig fortsatt lycka till med sparandet :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Det var saftigt!
  126 kr på "Avgifter för värdepapper" och 7 kr på "Övriga" för min del, men jag kör ju mest fonder och inga swingtrades. Sedan har jag inte så mycket i kapital heller :-)
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Arbetsplanen.

   Bra kostnadskontroll där. Det är ju inte de höga inkomsterna du blir rik av utan de låga utgifterna :D Önskar dig en god fortsättning på 2020 och att din portfölj växer rejält.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Tja Slimis!

  Jäklar vad din portfölj ångar på, känns som ökning med 100 tusentals varje gång jag kikar in :) Hoppas att det fortsätter

  Jag kommer med spänning fortsätta följa dig och jag hoppas att du får ett riktigt fint 2020, Lycka till och ha det så bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej drommaren.

   Ja det har verkligen vart ett fantastiskt 2019. Blir spännande att se hur börsen går under kommande år. Ska iallafall försöka göra det bästa av 2020.

   Givetvis kommer jag även fortsätta följa din blogg som jag tycker är väldigt intressant. Jag får ursäkta att jag är dålig att kommentera men tyvärr har den lediga tiden vart dålig på senare tid.

   Önskar dig en god fortsättning på 2020.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Storfräsaren Slimis! Jädrans vilka summor, 44.5 miljoner! 23,411 kr i courtage! Det var inte lite handel det inte. Helt otroliga summor ju. Det har ju som tur är lönat sig också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl.

   "Storfräsaren Slimis" Haha, du fick mig att le :-) Jag håller med om att det är mycket pengar för en småsparare som en annan. Men om 10 år tycker man troligtvis det var småpengar man handlade med. Förövrigt gäller det att det går bra. Annars får man hitta på någon annan strategi för att få pengarna att växa.

   Vi får hoppas att även 2020 blir ett fantastiskt år :D

   Tack för din kommentar och ha en bra dag.

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Vi aktieägare i Avanza bugar och tackar och hoppas på fortsatt aktivitet. Vi har mycket bra marginal på din handel - och för oss noll risk - och hoppas att du kan inspirera fler till ökad handel, till gagn för oss.
  Hoppas på extrautdelning i Avanza nu till våren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Känns kul att jag kan glädja er :-) Vi får hoppas att 2020 blir ett lika bra år som 2019 med mycket affärer. Den som lever får se hur det går. Även jag hoppas att Avanza kan höja sin utdelning framöver. Det förtjänar ni aktieägare.

   Tack för att du följer bloggen och kommenterar.

   Mvh Slimis

   Radera
 8. Ja tack för såna som du finns äger enbart aktier i Avanza ska nog köpa på mig lite till. Hoppas många köper o säljer så ja får mer värde på mina aktier,,,,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Ja Avanza aktien har ju gått riktigt bra över tid. Vi får hoppas bolaget kan höja utdelningen under kommande år. Jag tycker överlag Avanza blivit bättre över tid. Jag hoppas du får en riktigt bra avkastning nu framöver med dina Avanza aktier.

   Tack för att du följer bloggen och kommenterar.

   Mvh Slimis

   Radera
 9. Hej SLimis!
  Vilken omsättning. Kul att läsa.
  Hoppas det fortsätter gå bra för dig!

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PB?

   Kul att jag jag kan inspirera :-) Jag hoppas att det går bra även för dig nu framöver.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 10. Hej Slimis!

  Har varit kund på Avanza i många år och aldrig vetat om den här funktionen. Nu kan man ju enkelt föra realstatistik över den här delen också vid årets slut.

  Som jag ser det är det enda man kan ställa mot dina 26 000 kr i totalt courtage den avkastning det gett. Så länge avkastningen på ett adekvat vis överträffar courtage är det bra business. Ytterligare en väg till goda finanser. Precis som att låna kapital för att kunna få en hävstång på börsen och kunna öka avkastningen. Bra jobbat.

  Tack för tips om funktionen på Avanza!

  Mvh,

  Atlas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Atlas.

   Denna funktion är relativt ny har jag för mig. Så troligtvis därför du inte vetat om den. Som du skriver ska man alltid försöka minimera onödigt courtage. Av mina courtagekostnader är en del onödiga och givetvis kunde mycket gjorts bättre under året. Men jag försöker lära mig av mina misstag och troligtvis kommer mindre courtage komma till spillo framöver. Det hela resulterade iallafall bra för 2019 och jag har inget emot att betala när jag som kund gynnas av det. En sjysst kundrelation handlar ju om att ge och ta.

   Tack själv för din kommentar. Jag hoppas ditt 2020 blir lika bra som 2019.

   Mvh Slimis

   Radera
 11. Usch, det var mer än jag hade hoppats på. Bra påminnelse faktiskt att ta och kolla upp detta.

  Tack för bra inlägg och god fortsättning på dig Slimis!

  mvh,
  10årsplanen
  https://10arsplanen.blogspot.com/

  SvaraRadera
 12. Hej 10årsplanen.

  Ja det blir ofta mer avgifter än man tänkt sig.

  God fortsättning och tack för kommentaren.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera