lördag 18 januari 2020

Energin börjar äntligen komma tillbaka

Efter 6 dagars ledighet denna veckan börjar jag äntligen må som man borde göra för jämnan. Det är nu 2 år sedan familjen hade en semester vecka i Sälen. Sedan dess har jag jobbat varje vecka och ofta en hel del övertid. För just 6 dagar sedan tog ett vikariat jag gick på slut. Under de senaste drygt 9 månaderna har jag gått på schema på 3 olika arbetsplatser. Förutom detta har jag även jobbat en del extra hos min andra arbetsgivare. Tidigare har jag alltid sagt ifrån mig vikariat. För att orka med att jobba i vården behöver jag omväxling och framförallt behöver jag trivas på de arbetsplatserna jag är på. Jag har som sagt inte valt vården pga den dåliga lönen utan just trivseln har vart det som motiverat mig att jobba hårt under flera år. Då det blivit tuffare att jobba i vården de senaste åren har jag tyvärr fått säga ifrån mig flera arbetsplatser. Orsaken är framförallt en väldigt dålig arbetsmiljö och få chefer längre upp bryr sig inte alls om hur sin personal mår. För många blir det sjukskrivning pga stress eller andra faktorer. Men för egen del har jag alltid fokuserat att jobba där jag trivs bäst. Jag har tagit min återhämtning i veckan och istället jobbat helgerna. Det är det enda sättet att fått lite pengar över som gått att investera på längre sikt. För de flesta i vården är de fast i ekorrhjulet då jobbet både är slitsamt och dåligt betalt. Många orkar inte ens jobba heltid. Nu har jag blivit erbjuden ett vikariat på 1 år på en arbetsplats alldeles i närheten där jag bor. Fördelen med arbetsplatsen är att personalen är trevlig, jag har närma till jobb och arbetsplatsen är medelmåttig när det gäller trivseln.

Jag fick detta jobb erbjudande i Fredags och chefen vill ha svar nu på Måndag. Då man hör att Sverige går in i sämre tider är det givetvis en trygghet att ha ett fast jobb. Av den anledningen har jag även gått på vikariat den senaste tiden. Men för egen del hade jag aldrig kunnat spara ihop den summa pengar jag har idag genom att ta en heltidstjänst inom vården. Grundlönen ligger på drygt 24000 kr och jag kommer inte kunna räkna med några nämnvärda löneökningar de närmaste åren. På det är man tvungen att jobba till 22 på den arbetsplats jag blivit erbjuden jobb. Har man otur börjar jag 06.30 morgonen därpå och jag funderar hur facket kan tillåta dessa arbetstider som innebär dålig återhämtning mellan passen. Jag tycker som sagt facket har svikit oss som jobbar extra i vården genom att vi inte fått de löneökningar vi ska ha samt dessa usla arbetstider som ingen vill ha. På det har även Kommunals höjdare tidigare missbrukat sitt förtroende med spritfester mm som de medlemmar som har det sämst här i samhället fått betalat för. Jag kommer troligtvis aldrig stödja Kommunal efter mina erfarenheter från dem.

Efter mycket funderingar kommer jag därför troligtvis tacka nej till denna tjänst. För att orka hjälpa människor behövs en ok arbetsmiljö med möjlighet till återhämtning. Jag kan som sagt komma och hjälpa denna arbetsplats ibland men inte alla dagar i veckan. Jag vet att jag inte kommer trivas på denna arbetsplats i ett helt år och även om det är mer osäkert med en anställning som inte är fast kommer jag göra det val som känns bäst för mig. Jag har tidigare alltid valt att lämna en arbetsplats jag inte mår bra av. Resultatet är att jag är där jag trivs att vara bäst. Närmaste åren kommer det bli fler som behöver hjälp då vi blir  både äldre och sjukare. Redan idag är det svårt att locka folk till vården. Dels är det inte alltid en dans på rosor att ta hand om sjuka människor och framförallt tungt psykisk att alltid se sjuka människor. Men då även maxlönen i yrket är kring ingångslönen i många industriyrken är det svårt att locka lämplig arbetskraft till yrket. 

Nu framöver kommer jag troligtvis jobba lite mindre. Jag kommer först och främst vara ledig till nästa helg men tanken är att även försöka fokusera lite mindre på jobbet i år och mer på familjen och hälsan. Jag har ju som sagt 2 barn som behöver min tid och min kropp mår även bättre av mer ledighet och mer träning. Att hålla på och springa snabbare i vården för jämnan är inget jag strävar efter på sikt. Även om jag jobbat hårt och mycket över tid är inte detta något jag tänkt göra hela mitt liv. Den dagen jag har råd säger jag upp mig och kanske jobbar någon gång ibland på de arbetsplatser jag trivs bäst på. Att jobba för att man vill skulle kännas mycket bättre än att jobba för att jag måste. Det jag tycker är roligast här i livet är egentligen att vara med vänner, familj och träning överlag. Jag gillar längre promenader, styrketräning men även att ut och springa ibland. Simning är också något jag tycker är kul.

Om jag nu drar ner lite på jobb detta år kommer troligtvis inkomsterna bli lite lägre. Men jag kommer åter fokusera att jobba när det ger som mest. Det vill säga helgerna. På så sätt kan jag få både mer ledighet och samtidigt en ok inkomst. Förutom detta har familjen väldigt låga kostnader i vardagen och egentligen behöver vi inte alldeles för mycket pengar för att klara oss. Det som kostar mest är mina barn men de är värda alla pengar i världen.

När det gäller börsen har min portfölj börjat året dåligt. Även om jag lyckades med lite kortsiktig handel i H&M här i början av året har både Handelsbanken och H&M underpresterat index än så länge. Jag är just nu skyldig Avanza ca 350 kr och dessa kommer vara återbetalda i slutet av månaden. Motivationen till fortsatt swing trading försvann när Avanza nergraderade mig från PRO. Efter Avanzas förändring känner jag att jag inte vill vara beroende av Avanza nu framöver. De ska få tillbaka de pengar jag är skyldig dem. Men det ska som sagt mycket till innan jag skuldsätter mig igen hos dem.  Det känns även som att börsen överlag är högt värderad just nu så troligtvis blir att bygga upp en liten kassa framöver. Att ha 1-5 % kassa kan möjligtvis göra att jag missar lite avkastning på kort sikt. Men kan ju vara kul att ha lite likvida medel om vi skulle få en sättning någon gång i framtiden.

Hoppas att allt är bra med er läsare också.

Önskar er en trevlig Lördag :-)

Mvh Slimis

16 kommentarer:

 1. Hoppas du hittar det jobb som passar bäst!

  > På det är man tvungen att jobba till 22 på den arbetsplats jag blivit erbjuden jobb. Har man otur börjar jag 06.30 morgonen därpå och jag funderar hur facket kan tillåta dessa arbetstider som innebär dålig återhämtning mellan passen

  Arbetstidslagen kräver att man har 11 timmar dygnsvila (22 - 06:30 är 8,5 timmar) men det går att avtala bort i ett centralt avtal så är det vad ditt fack gjort? Eller struntar man bara i lagen?

  Sedan tycker jag att Avanza och alla andra banker borde ge en ordentlig förvarning om man ligger under kraven för en förmånsnivå. Det borde inte kosta dem så mycket att låta någon ligga kvar någon månad extra.

  (Jag har själv blivit degraderad av banker men det har varit välförtjänt eftersom de inte tjänade några stora pengar på mig)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Arbetstidslagen tar även upp 36 timmars veckovila. Men om du har 3 olika jobb där det ena jobbet slutar 22 och det andra jobbet börjar 06.30 så är det okej. Arbetsgivaren har i vissa fall möjlighet att göra avsteg från 11 timmars dygnsvila, men det är inget som kan sättas i system och i synnerlighet inte schemalagd tid.

   Radera
  2. Hej Daniel.

   Jag är inte så insatt i arbetstidslagen. Men vad jag fått förklarat för mig har kommunen fått dispens av facket till den korta vilan mellan våra arbetspass. När jag började i vården för några år sedan jobbade man till senast 21.30 och började tidigast 06.45. Men med tiden har det blivit mer jobb på morgonen och kvällen och därför har kommunen valt att vi måste jobba senare på kvällen och börja tidigare på morgonen. För egen del känner jag stor skillnad att få vila lite mindre mellan arbetspassen. Detta ger mer trötthet och även spänningshuvudvärk vissa dagar. Gällande Avanza tycker jag man kan ge sina kunder lite tid när de vill göra en förändring. Att skicka ut ett beslut om förändring strax innan kl 16 en dag, som börjar gälla nästkommande dag är i min mening dåligt planerat. Men som sagt så är det Avanzas val hur de vill sköta sina kundrelationer. Jag tror dock som du säger att man skulle få nöjdare kunder av att ha lite framförhållning i sin kommunikation.

   Hoppas allt är bra med dig annars Daniel. Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  3. Hej Prius.

   Jag har inte så bra koll på arbetstidslagen. Men kommunen jag jobbar åt har iallafall lyckats fått till denna korta vila mellan passen och jag tycker det är konstigt att det tillåts. Detta gäller på en och samma arbetsplats. Dom där 36 timmarna veckovila vet jag att vi får iallafall och det är bra. På sikt hoppas jag givetvis att vi ska slippa jobba så sent på kvällen när vi ska jobba morgonen därpå.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Ofta får jag läsa om hur utsatta ni som arbetar inom vården är och alltid blir jag lika förbannad; ni skall inte behöva slutas ut likt ni gör. Därtill skall ni ej heller ha så låga löner. Detsamma kan, i mångt och mycket, sägas om läraryrket också, men när det kommer till obekväma arbetstider har ni i vården det mycket tufft. jag hoppas verkligen att du, men också alla inom ditt yrke, kommer att få det bättre och det snart (gärna igår). Kämpa på och fortsätt prioritera livet, familjen och din hälsa!

  Jag önskar dig all fortsatt lycka och välgång! Vi på finanstwitter och inom bloggosfären stöder dig till fullo!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väl uttryckt, skriver under på den!

   Radera
  2. Tack för det 10årsplanen :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  3. Hej Sofokles.

   Håller med om att även lärare skulle förtjäna en högre lön. Ett otroligt viktigt yrke då våra barn är vår framtid. All heder till alla duktiga lärare här i Sverige. Viktigast inom vården är kanske inte en märkbart högre lön även om det skulle vara mer motiverande att jobba då. Får man bara till en bra arbetsmiljö med rimlig arbetsbelastning så väljer jag hellre det. Jag brukar komma med förslag på olika arbetsplatser vad man kan göra bättre. Det finns chefer som har lyssnat och tar till sig och förbättrar arbetsplatsen. Men sen finns det även chefer som varken bryr sig om sin personal eller arbetsmiljön. Jag har som sagt därför blivit tvingad att välja bort några arbetsplatser. Ett krav för att orka över tid.

   Jag önskar även dig all lycka framöver Sofokles. Tack för dina fina ord.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Jobbar man för att leva, eller lever man för att jobba. Sen jag fick barn så har prioriteringen förändrats. Tack vare åren innan jag fick barn så har jag haft möjlighet att bygga upp en liten kassa och börja investera. I början blev det en hel del indexfonder, men jag ledsnade när jag inte kunde låta bli att tweaka setupen och försöka time:a marknaden. Trots att det går emot min strategi. Nu förtiden sker nysparande i Lysa istället. Betalar en premie för det, men det är för att jag ska slippa balansera innehaven manuellt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Prius.

   Som du skriver bör man nog stanna upp och tänka efter lite ibland. När man jobbar mycket går tiden fort och plötsligt har det gått några år. Det är bara att titta på hur snabbt barnen växer upp. Livet är kort så det gäller att ta vara på varje dag.

   Lysa verkar förövrigt vara en helt ok tjänst för ett bekymmersfritt sparande.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Hej Slimis!
  Skönt att du får lite ledighet.

  Det där med sena kvällar, obekväma arbetstider. Jag har gjort det förut. Kommer inte vilja göra det igen.

  Nu när jag jobbar i skolans värld med fasta tider och inga kvällar eller helger. Plus att jag har uppehållstjänst (ledig alla lov). Kommer nog aldrig kunna ta ett "vanligt" jobb igen.

  Märker hur mycket bättre jag mår av att ha de fasta tiderna och pauserna med lovdagar lite här och där.

  Skön att du har möjligheten att tacka nej till ett vikariat. Fantastiskt att kunna göra så. Verkar ju inte som att det är några problem att komma upp i timmar i din bransch.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
 5. Hej PB?

  Ursäkta för sent svar. Ja du verkar ha ett bra jobb du trivs med. Det är ju otroligt viktigt då man är på jobbet så stor del av sitt liv. Sa ifrån mig det fasta schemat på 1 år idag. Så nu är jag fri att jobba som jag själv vill igen :-)

  Önskar dig en bra dag och tack för din kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 6. Kommunal har i vissa kommuner lokalt förhandlat bort 11 timmars regeln genom att lägga till en extra semestervecka alltså 6 veckor. Kan ju va så att du bor i en sådan kommun

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Jag vet att man får lite extra ledighet när man blir äldre. Har dock svårt att se varför detta skulle påverka tiden för återhämtning mellan passen? Har iallafall sagt ifrån mig fast schema på denna arbetsplats nu. Så framöver kommer jag kunna jobba lite mer som jag själv vill.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Hej Slimis, något jag märkt av är att sen jag fick barn är jobbet inte alls lika kul, lika viktigt eller lika givande längre. Jag funderade inte mycket kring att jobba tidigare medans jag nu gör det, det är mer en börda och ett måste nuförtiden... Kanske pga barnen eller pga ökad ålder eller en kombination.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl.

   För egen del har jag märkt att tiden går otroligt fort när man jobbar mycket. Det ser man ju på barnen som växer upp. Man kör på och plötsligt har det gått ett par år. Jag tror även man prioriterar tiden mer än pengarna när man blir lite äldre. Livet är ju kort och tids nog kan man inte ta med pengarna ner i graven. Framöver kommer jag jobba på mina egna villkor då jag sa ifrån mig fast schema 1 år framöver. Jag jobbar helt enkelt när jag vill jobba och är ledig när jag vill. Risken att bli helt utan jobb i vården ser jag nästan som obefintlig. Det skulle vara om man missköter sig rejält på jobbet alternativt blir sjuk. Genom att jobba på mina egna villkor trivs jag bättre och är i princip aldrig sjukskriven heller. Att jobba ska kännas givande och inte som något tvång. Så framöver blir det bra gällande mitt jobb. Ta vara på småbarnstiden är mitt tips. Den kommer inte igen :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera