torsdag 23 januari 2020

Ökat i Handelsbanken

Idag är börsen ner och mitt största innehav Handelsbanken är mer ner ändå. Jag tycker med det att Handelsbanken aktien tagit mer stryk än den borde den senaste tiden. Handelsbanken har detta år tappat runt 7 % och jag undrar om det verkligen är motiverat. Det lär väl visa sig i kommande rapport hur läget ser ut. Jag valde iallafall att sälja av de 300 H&M jag för en tid sen ökade på med i portföljen. Dessa såldes med en liten vinst dvs för 187.72 kr st. För pengarna köpte jag istället in ytterligare 700 Handelsbanken A. Dessa köptes för 93.68 kr st och efter köpet är jag åter skyldig Avanza ca 6800 kr när courtage är betalt. Tyvärr blev courtage lite dyrare denna gång när jag inte längre är PRO kund. Ska iallafall tänka på att hålla nere transaktionskostnaderna nu när det blivit dyrare att handla hos Avanza. Med det kommer skulden till Avanza betalas tillbaka nu den 27 Januari och det kommer inte bli något mer köp. Det blir en bra lön nu i Januari då jag jobbade hela julen och nyår. Men jag kommer som sagt stärka upp min buffert lite extra denna månad. Då jag sagt ifrån mig min fasta anställning och numera åter igen endast jobbar på timmar känns det tryggast med lite extra buffert utanför börsen.

För er som undrar förvarar jag min buffert på mitt Shell och Preem Mastercard. De erbjuder 2 respektive 1.6 % ränta upp till 15000 kr per kort. Dessa kort används vid köp under 50 kr och ger 0.5 % cashback. För alla köp över 50 kr försöker vi istället använda Komplett Mastercard som ger mellan 1-4 % cashback beroende vart man handlar.

Vill ni också skaffa Komplett Mastercard eller läsa mer om kortet kan ni göra det i mitt gamla inlägg.

Med det hoppas jag på en ok rapport från Handelsbanken nu framöver. Den som lever får se hur det går.

Uppdatering.

Idag 28/1 Stiger banksektorn generellt efter att Swedbank visat en lite bättre rapport än väntat. På det stiger även Handelsbanken. Samtidigt har H&M gått ner lite i pris sedan min senaste försäljning. För att åter få en lite bättre riskspridning sålde jag därför av 700 Handelsbanken för 93.92 kr st. Istället återköpte jag 400 H&M för 185.82 kr st. Med det är portföljen åter belånad till 0.3 %.

Uppdatering 2.

Senare under dagen såldes 400 H&M av för 190.20 kr st. In köptes istället åter 750 Handelsbanken för 95.44 kr st. Efter affären ligger jag åter ca 0.1% belånad.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Med det vill jag även önska alla läsare en trevlig Torsdag :-)


11 kommentarer:

 1. Det är inte ofta jag är här men jag gillar verkligen din blogg!

  Jag antar att du missat det men Rebilla! Själv upptäckte och skaffade jag deras kort (och sparkonto) först idag och det borde anlända om några dagar. Inga fasta avgifter och 2 % cashback både på nätet och i butik. Bättre än Komplett alltså förutom cashbacken på 4 % från deras egna butik, men man kan ju ha flera kort :)

  https://www.rebilla.com/se/kreditkort/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har också skaffat Rebilla. Äntligen ett riktigt bra kort!

   Radera
  2. Verkade bra först. Slängde ett snabbt öga men såg att det bara var 2% upp till 50 000 per år. Det duger tyvärr inte för mig, jag handlar mer än så!

   Radera
  3. I så fall föreslår årets inköp i kronor såhär, i nedstigande led.

   Rebilla 2%, fysiska upp till 50 000 kr
   Komplett 2%, online upp till 25 000 kr per månad och 100 000 per år
   Shell 0,5%, fysiskt och online upp till 1 200 000 kr per år
   Preem 0,5%, fysiskt och online upp till 600 000 kr per år

   Av de ovan har bara Rebilla avgiftsfria utlandsköp med Mastercards kurs samt fria kontantuttag. Därefter kan man komplettera med debit från Klarna som kör Visas kurs men saknar kontanter. Eller debit från Revolut om man helt vill slippa växlingsavgifter måndag till fredag.

   Lunar, P.F.C. och Rocker är också utmärka debitalternativ utomlands och för kontanter. Reseförsäkring ingår hos Komplett och Rocker.

   Radera
  4. Hej Apan.

   Hade inte hört om Rebillas kreditkort tidigare. Det jag läst om detta kreditkort verkar bra överlag. Alla kreditkort har ju sina för och nackdelar. Nackdelen i min mening med detta kort är bonusen som endast gäller upp till 50 000 kr. En annan nackdel är att man inte kan sätta in extra pengar på kortet och med det kan man inte få någon ränta heller på insatt kapital. Men jag har iallafall beställt ett kort. Känns som jag har alldeles för många kreditkort nu :D Ska tids nog göra mig av med några av dem. Tack för ditt spartips iallafall. Alla idéer som kan ge en bättre privatekonomi välkomnas här på bloggen.

   Mvh Slimis

   Radera
  5. Det går inte att ha för många kort :) Dumt nog anses kreditvärdigheten öka när man utnyttjar en mindre andel av sitt kreditutrymme. För mig tog Rebilla för övrigt upplysning hos både Creditsafe och UC.

   En jättenackdel med Rebilla är också att de mailar fakturan. Ingen e-faktura man kan automatisera, autogiro eller ens halvautomatiskt genom Kivra som Nowo/Resurs. Inget för odisciplinerade.

   Exakt hur det fungerar återstår att se när första räkningen kommer.

   Radera
  6. Hej igen Apan.

   De tog kreditupplysning om mig med. Som du skriver verkar Rebilla försvåra betalningen på bästa sätt. Troligtvis tjänar de inga nämnvärda pengar på kunder som sköter sig. Utan istället vill de att man ska dela upp sin betalning och betala skyhög ränta. Jag ska testa kortet och får se vad jag tycker. Kanske kommer ett uppdaterat inlägg tids nog om vad jag tycker gällande kortet.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Har ingen storbank alls, men har funderat på SEB och SHB. Vi får se om jag lyckas komma till skott...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Northernlightsinvestment.

   Ja en bank skulle passa din väldifersierade portfölj. SEB har ju imponerat mer än Handelsbanken de senaste åren. Men själv gillar jag Handelsbanken bäst och de är främst eftersom de varit väldigt försiktiga med sin utlåning över tid. De har även väldigt nöjda kunder överlag och banken är välskött. Framöver hoppas jag att besparingar kan höja lönsamheten inom banken något.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Tja Slimis!

  Jag tror också på bankerna framöver, kan bli lite jobbigt ett tag men jag tror de kommer resa sig på medellång sikt. På riktigt lång sikt 10+ är jag lite osäker faktiskt men till dess erbjuds fin fin utdelning!

  SvaraRadera
 4. Hej drommaren.

  Risker finns alltid. Men historisk har bankerna haft en bra avkastning över tid. Handelsbanken har ju tex visat att deras affärsmodell fungerat bra i 150 år. Troligtvis finns även banken kvar så länge jag lever och jag tror de kommer tjäna bra med pengar även i framtiden.

  Tack för din kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera