fredag 18 oktober 2019

Köpt och sålt aktier för 1.4 miljoner idag

Idag blev det en rejäl förändring i portföljen. Jag valde helt enkelt att minska ner lite i H&M. Istället har jag valt att öka på mer i Handelsbanken inför kommande veckas rapport. Jag hoppas och tror att marknaden har lite för låga förväntningar på Handelsbanken och därför hoppas jag givetvis att rapporten överraskar positivt. Jag tror även Handelsbankens nya kontoavgift kan hjälpa Handelsbankens lönsamhet nästa år. Jag kan själv tycka den är lite irriterande men min tro är att de flesta Handelsbanken kunder accepterar den och med det får man även in lite pengar på de kunder som vart olönsamma tidigare. Alternativt får man bort en del kunder som inte bidrar något till banken. Det kostar ju att ha en massa olönsamma kunder med större summor på kontot när bankerna får betala för minusräntan. Jag vet inte själv varför Handelsbanken tog detta beslut men jag hoppas det är ett bra beslut på längre sikt för oss aktieägare. För övrigt har H&M  aktien stigit med nästan 70 % i år om man räknar in utdelningen. Jag tankade en hel del aktier när ingen ville ha dom. Nu när H&M är populärt igen väljer jag att minska mitt innehav något. Därför har jag idag sålt 1300 aktier för strax under 207 kr st. Jag körde lite swingtrade och han med att göra 12 köp och sälj i Handelsbanken och H&M och med det blev det några hundra kronor till plus på affären. Totalt 1.4 miljoner kr omsattes under dagen och med det bidrog jag även med lite courtageintäkter till Avanza.

Det är inte helt omöjligt att jag åter ökar i H&M om läget kännas rätt. Jag tycker fortsatt H&M är ett fantastiskt bolag men även värderingen börjar bli fantastisk. Jag tror dock inte det dröjer allt för länge innan H&M växer in i värderingen igen med tanke på bolagets popularitet bland deras kunder. Senaste tiden har dock bomullspriset gått upp lite och dollarn är fortsatt stark och detta är negativt i det korta perspektivet. I det långa perspektivet växer H&Ms popularitet oerhört fort och det imponerar på mig på ett sätt som jag inte ser i många bolag. Men just nu hoppas jag att potentialen i Handelsbanken är bättre på kort sikt. Därför ökade jag på med ytterligare 2400 aktier idag och dessa är köpte för mellan 93.5-94 kr aktien. Just nu är inte banker populära då vi bland annat har låg ränta, penning tvätthärvor, konjunkturoro  mm som pressar dom. Men tids nog kan det troligtvis bli ändring på det och jag hoppas tids nog att bli belönad genom att satsa i banksektorn när samtidigt många andra inte alls vill investera här.

Med det betalade jag även av hela min belåning idag och är nu helt skuldfri igen. Eller skulden ligger på strax under 3000 kr men räknar jag av min räntefond har jag tom en kassa på drygt 2000 kr. Det svänger fort när det gäller min belåning. När det var som mest nervositet i marknaden tidigare i år var min belåning uppe i drygt 400 000 kr som mest. Nu har börsen stigit en hel del och marknaden lugnat ner sig och med det har även jag lugnat ner mig med min belåning.  Det är en frihet att vara skuldfri och för egen del sover jag bäst då jag själv äger mina aktier och inte banken.

Uppdatering:

Här på Måndag morgon är banker upp överlag och H&M är samtidigt ner. Efter lite fundering i helgen så kom jag underfund med att jag fortsatt behöver viss riskspridning även om Handelsbanken kändes helt rätt att öka på i Fredags. Jag sålde därför åter av 2400 Handelsbanken för 94.07 kr st dvs lite högra än jag sålde i Fredags. Samtidigt kunde jag köpa tillbaka 1300 st H&M för 205.86 kr st. Med det blev det en liten swing trade igen och jag är belånad igen men lite lägre än i Fredags innan jag gjorde mina kortsiktiga affärer. Med det ska jag fortsätta fundera vilken fördelning jag ska ha i portföljen. Det kommer uppdatering om det blir någon ny affär.

Uppdatering 2: Idag Tisdag valde jag åter att sälja av 1300 H&M för 207 kr st. In köptes istället 2400 Handelsbanken för 95.28 kr st. Nu i efterhand tittade jag helt fel vilket pris jag sålde av Handelsbanken för sist och med det återköpte jag Handelsbanken dyrare än jag trodde. Ibland blir det tydligen fel hur man tänker. Misstaget kostade iallafall under 1000 kr så det var inte alldeles för mycket pengar som miss beräknades men det får bli skärpning framöver. Med det väntar jag in morgondagens rapport från Handelsbanken.

Min nya portfölj ser ni iallafall på höger sida av bloggen.

Med det vill jag även önska alla läsare en trevlig vecka :-)

10 kommentarer:

 1. Wow!
  Tillbaka till ruta ett :-) Var det inte där du började en gång med nästan bara Handelsbanken i portföljen?

  Hoppas verkligen att du har rätt i dina antaganden och att SHB kan lämna en fin kommande delårsrapport. Har ju som du vet en hel del sådana själv i portföljen, dock inte lika mycket som dig. Annars tycker jag inte det är mycket som talar positivt för bankerna just nu, men som du säger det är väl då man skall köpa.
  Känner dock en viss oro inför kommande Brexit gällande SHBs Brittiska satsning, men är inte direkt tillräckligt påläst för att ha någon riktig grund för detta.

  Vad gäller H&M så har jag mina kvar fortfarande, vad som hindrat mig att köpa fler under nedgången har varit att jag tyckte dom utgjorde en lagom del av portföljen.
  Nu har dom blivit mindre eftersom jag låtit annat växa, så jag kanske ökar lite där om attraktivt tillfälle skulle ges.
  Har alltid jobbat med storleken/fördelningen/antalet av mina innehav för att inte ta för stora risker, tvärtemot dig :-) Men har man en god förmåga att välja rätt investeringar så spelar det ju mindre roll, mindre hävstång med mindre risk och tvärtom.

  Med vänlig hälsning
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille.

   Det stämmer att det var en hel del Handelsbanken när bloggen startade för 38 månader sedan. Närmare sagt 6000 st aktier :-) Samtidigt hade jag 500 H&M aktier och lite Avanza Zero. Så portföljen har inte ändrat sig så mycket över tid. Efter att ha läst ditt blogginlägg i helgen bestämde jag mig idag att återköpa en del H&M aktier främst för riskspridningens skull. Som tur gick H&M ner lite och med det kunde jag återköpa mina aktier runt 1 kr billigare idag än jag sålde i Fredags. Jag har ju fortsatt det mesta av mina besparingar i Handelsbanken och även om jag tror att aktien kan uppvärderas framöver är även H&M ett fantastiskt bolag jag vill äga på längre sikt. Jag tycker du är duktig som har så bra riskspridning. Just riskspridning har i princip aldrig vart min starka sida :-) Blir spännande med rapport från Handelsbanken i veckan.

   Önskar dig en trevlig vecka.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Hej Slimis,
   Ja vi har uppenbarligen lite olika tankar om hur våra portföljer skall byggas upp. Finns inget rätt och fel här, det viktiga är att man investerar på ett sätt som känns bekvämt för en själv.
   Minus sidan för mig gällande riskspridning är ju att jag privat aldrig skulle kunna tänka mig att investera i fonder. Du balanserar ju risken lite där istället.

   Jag har haft en enormt bra utveckling av mina innehav ett tag nu. I fredags sålde jag mina Eolus Vind som jag bara ägt i 3 månader med en uppgång på 70%, känns nästan för bra för att vara sant och då är det ofta så.
   Vi får se om Holmen orkar upp till 282 kr (stannade på 277,60 idag) i såna fall är jag upp 100% på dom och då kör jag en "stinsen" som jag gjorde med H&M för några år sedan :-)

   Håller tummarna för oss åt en bra Q3:a för SHB på onsdag.
   Annars är jag nu fullständigt nollställd på var innehavande fritt kapital skall placeras, har jag tålamod (vilket jag blivit bättre på) så behåller jag nog kassan in på nästa år. Men jag kommer nu börja söka efter en kommande investering, brukar ju leta efter något som jag väljer till kommande års aktier/trend vid den här tiden. Förra året blev det skogen och ABB, vilka jag tankat hela detta år.
   Den som lever får se :-)

   Ha en toppen vecka och lycka till med investeringarna!
   /Rille

   Radera
  3. Hej igen Rille.

   Som du skriver är fonder ett bra alternativ för riskspridning. Tyvärr även väldigt tråkigt annars hade jag nog haft mer pengar här :-) Är dock tacksam att jag lyckats bygga upp en liten del av portföljen i Avanza Zero.

   Helt klart imponerande avkastning i Eolus Vind. Får säga grattis till den investeringen. Även Holmen har rusat riktigt rejält. Minns Holmen när jag började handla aktier. På den tiden var aktien inte i närheten lika populär som idag :-) Hoppas du når 100 % så du kan göra en "stinsen" :-)

   Även jag håller tummarna för Handelsbanken imorgon. Tyvärr är jag på jobb på dagen, men ska försöka läsa igenom rapporten så gott det går.

   Ha en toppen vecka du med. Fortsatt lycka till med dina investeringar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  4. "Stinsen" genomförd till 283 :-)
   Tummarna hålls!

   /R

   Radera
 2. Som Rille säger Slimis, du har nu gått ett varv och är tillbaka i (eller åtminstone finns dragen av) gammal god Slimis anda med en av bloggosfärens mest koncentrerade portföljer - sett till aktier. Skillnaden från då (en av dem) är naturligtvis din Avanza Zero som diversifierar portföljen med sin närvaro. Och så klart din (liksom min) tilltro till det där omtalade klädbolaget.

  Jag har följt dig i många år Slimis. Och kommer fortsätta så länge jag har nåt att ge och känner inspiration här i vår sköna bloggosfär med drömmar och mål om rikedom och personlig utveckling i sann humanistisk-existentialistisk anda.

  Keep on walking!

  // Atlas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Atlas.

   Precis som du skriver är portföljen åter väldigt koncentrerad till få innehav. Som tur är har jag lite Avanza Zero som ökar riskspridningen en aning. Valde dock att åter sälja av lite Handelsbanken i morse och åter öka i H&M igen. Även om H&Ms värdering kommit upp är det ett bolag jag tror starkt på längre sikt och vill äga över tid. Ibland lockas man dok att sälja för att aktien stigit så pass mycket på kort sikt. Men min tro är att även omsättningen och vinsten kommer öka framöver och med det kommer vi se ytterligare uppvärdering av aktien. Blir spännande att följa både Handelsbanken och H&M nu framöver. Det är minst lika spännande att följa din resa mot dina framtida mål. Tack att du delar med dig av dina tankar genom din blogg.

   Önskar dig en trevlig vecka.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Riktigt kul att följa dina portföljförändringar! Stort grattis till en fantastisk affär i H&M, väldigt imponerad av att du hela tiden har stått fast vid din tro och åsikt. Skönt också att inte sitta på någon belåning nu när marknaden har gått upp mycket senaste månaderna.

  SvaraRadera
 4. Hej Dividend Guy. Min portfölj är väl in den mest spännande när jag mest håller mig till större bolag. Jag äger ju inte heller så många fonder/bolag i dagsläget men jag känner inte heller behov att ha alldeles för stor riskspridning. Gällande H&M var det kämpigt att gå emot marknaden men jag var övertygad att aktien var undervärderad och att det skulle bli en bra affär på sikt. Även om jag just då fick ta mycket skit, bland annat när jag nämnde hur fel jag tyckte det var när "experten" Anna Svahn dök upp överallt och dissade HM när jag själv tyckte det var som bäst köpläge. Jag förstår samtidigt att många sålde av då tyvärr många lyssnar på media och diverse experter när det gäller val av aktier istället för att göra sin egen analys. Mest förvånad är jag över de analytiker som inte såg potentialen i företaget utan satte sälj istället. En sak som är säker är att man inte bara ska titta på siffror när man investerar på börsen utan även titta på varför det ser ut som det gör just nu samt hur framtiden kan se ut för de bolag man investerar i. Just nu är jag iallafall nöjd med att ligga 100% mot aktiemarknaden. Belåningen har gett mig en viss hävstång och med det bättre avkastning än jag annars skulle haft detta år. Skulle något riktigt intressant dyka upp kanske jag nyttjar belåningen igen.

  Tack för din kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera