lördag 26 oktober 2019

Hur får man motivation att börja spara pengar?

Jag fick här om dagen ett mail från en läsare som följt min blogg under ett par år. Han undrade om jag var öppen att coacha någon till bättre ekonomi, för att få till ett bra sparande. Problemet för han var att han skjutit på sitt sparande i flera år men ville gärna sätta igång.

Till en början är det jättebra att kommit till insikt att det är bra att börja spara pengar. Det är bara du själv som kan göra den förändring som krävs för att få en bättre ekonomi. Givetvis skulle jag kunna skriva en rad spartips men det är fortsatt du som måste göra den stora förändringen och börja spara pengar. Om du nu vänjer dig att hushålla med dina pengar kan du även tids nog slippa många problem här i livet som dålig ekonomi medför. Framförallt är det dyrt att vara fattig då du inte kan göra många val som skulle gått bättre om du haft mer pengar.

Men tillbaka till sparandet. Har du aldrig sparat några pengar förstår jag att det kan kännas meningslöst att spara undan en liten summa varje månad. Det krävs ju ofta en lång spartid innan resultatet börjar synas. Men mitt bästa tips är att börja spara redan idag, även om det bara är några hundra kronor i månaden. Välj att månadsspara och för över dessa pengar till ditt sparkonto så fort din lön kommer in på kontot.  Bara genom att göra denna förändring från att inte ha sparat något tidigare hjälper dig själv till nya bättre vanor. Efter en stund vänjer du dig att leva utan denna summa och med det saknar du inte heller dessa pengar.

Som ett exempel så började jag själv att spara 1000 kr i månaden i slutet av 2007. Jag tjänade då ca 10 000 kr i månaden efter skatt. Det var början på mitt nya liv tack vare att jag lärde mig hur viktigt det var att spara pengar tidigt i livet. Som jag skrivit tidigare här på bloggen läste jag på den tiden om 2 bröder som sparade pengar. När båda var 19 år började den ena brodern att spara 1000 kr i månaden. Han gjorde detta i 7 år men tröttnade vid 26 års ålder. Hans sparande fick stå på börsen och samtidigt slutade han att spara pengar. Den andra brodern började vid 26 års ålder att spara 1000 kr i månaden. Eftersom ränta på ränta är fantastisk över tid fick den andra brodern spara i runt 30 år innan han kom ikapp den första brodern som började spara i tid. Jag bestämde mig då att jag hellre sparar pengar i 7 år, än 30 år. Det är därför du ska börja spara pengar redan idag. Vem vill spara och snåla hela livet när en betydligt kortare sparhorisont kan ge så mycket mer på längre sikt.

Sedan jag började spara 1000 kr i månaden har jag månadssparat varje månad sedan dess. Inte en månad har jag låtit bli. Men visst har det blivit mindre sparande i perioder när jag haft mer kostnader. Resultatet idag är en avbetald CSN skuld, skuldfritt boende samt min aktie/fondportfölj. Som det ser ut just nu så kommer portföljen växa ganska bra av sig själv och med det behöver jag inte spara så mycket mer framöver om jag inte vill. Skulle jag tids nog bli arbetslös eller sjuk är tanken att mitt sparande ska vara en trygghet. Mitt mål har alltid vart att bli ekonomiskt oberoende och detta mål närmar sig varje månad jag spar undan en slant.   

Så mitt tips är att börja spara redan idag och gör det varje månad. Skjut inte upp ditt sparande. Om du tar tag i detta idag kommer ditt framtida jag tacka dig att du gjorde det valet idag. Genom att skjuta upp ditt sparande kanske det aldrig blir av. Ett annat alternativ är att det blir som för den andra brodern som sköt upp sitt sparande. Du får helt enkelt spara i 30 år istället för 7 år för att få samma resultat senare i livet. 

Med det kommer jag även tids nog göra en uppföljning på hur jag lever för att kunna höja min sparkvot. Oftast är det betydligt lättare att sänka sina utgifter än att höja sina inkomster.


Hur gör ni för att lyckas med ert långsiktiga sparande?

16 kommentarer:

 1. Jag har gjort en intressant observation i samband med att under en handfull år sparat aggressivt. Jag och min familj har nu hamnat i en situation där min fru är arbetslös och inte har någon inkomst alls. Jag är föräldraledig och får en bra bit mindre än vad jag är van vid. Saken är den att det inte är några som helst problem, eftersom vi är vana vid att leva på denna ekonomiska nivå. Slutsatsen jag drar är att det är mycket bra att spara för att man bygger upp en fin portfölj. Men konsekvensen är också att när (förr eller senare kan vad som helst hända) det inte går som tänkt klarar man sig. Inte för att man nallar på portföljen, utan för att man är van vid låga omkostnader. Att se resultatet av sparande i skarpt läge är belönande.

  Kul att läsa om dina framgångar och grattis till att ha förvärvat vad som verkar vara en hållbar livsstil (och en maffig portfölj)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym. Det låter som att du och jag har vart i samma sits. Även jag har vart föräldraledig i perioder de senaste åren. Samtidigt har jag och min flickvän över längre perioder endast levt på min lön plus lite föräldrapenning. Är man van med drygt 1 lön så vet man hur man ska leva sparsamt och det är en bra erfarenhet. Hoppas din fru får något jobb snart iallafall. Förövrigt önskar jag er fortsatt lycka till med er sparsamma livsstil samt ert framtida sparande.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Motivationen måste komma inifrån och det ska inte vara några pekpinnar.

  Tycker själv att friheten som det ger är motivation nog. Det kanske krävs en vända i diket för att ge den rätta dosen motivation.

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Myntaren. Precis som du skriver gäller det att man tar sig själv i kragen och fixar sitt eget sparande för ingen annan kommer göra det. Kommer man bara igång tror jag möjligheterna är goda att man fortsätter spara på längre sikt.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Nu har jag bara sparat "seriöst" i drygt ett år sedan jag avslutade mina studier men jag motiveras av patienter och kollegor i 40~60-års-åldern som jag träffar och som inte sparat en enda krona långsiktigt.

  Senast var en 64-årig patient som jag frågade "Så nu jobbar du ett år till eller?" (frågan var relevant med tanke på problematiken som rådde)
  "- Nja, det blir nog några år till för att pensionen ska räcka. Jag hade eget företag förut och då får man nästan ingen pension"
  "Nej, då ansvarar man själv för sitt sparande. Sparade du ingenting som egen företagare?"
  "- Nej, då körde vi bara på och levde upp pengarna, då tänkte man inte på hur det skulle bli sen"

  Innan dess var det en kollega som i lunchrummet tog upp att hon börjat inse att hon måste börja spara pengar för att hon ska kunna få en rimlig pension (hon är dock bara runt 40, så hon har rätt många år på sig att göra skillnad). Har för mig att hon sa något i stil med "och vi kommer väl fortsätta arbeta tills vi är 70 år och ändå kommer pensionen inte räcka till om man inte sparar själv också". Bra insikt ändå!

  I övrigt motiveras jag dagligen under vinterhalvåret genom att gå till jobbet varje vardag. Känslan av att gå till jobbet mitt i natten för att sedan komma hem mitt i natten är tillräcklig för mig för att känna att detta inte är hållbart i längden.

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Arbetsplanen. Som du skriver är det långt ifrån alla som sparat något extra till sin pension. Mötte själv nyligen en arbetskamrat här på jobbet som ville gå nu vid 63 års åldern. Men kunde inte pga ekonomiska skäl. Tyvärr är inte hälsan på topp och hade hon haft lite sparat sedan tidigare kanske hon kunde gått i pension nu. Nu måste hon istället jobba på till iallafall 65 års ålder även om hon är sjukskriven stor del av tiden. För en vanlig arbetstagare kommer inte pensionen vara bra i framtiden. Jag räknar med runt 50 % av lönen tids nog. Bara att veta detta är ett bra skäl att spara redan idag. Fattigpensionär är det sista jag vill bli och förhoppningsvis slipper jag det. Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Bra skrivet. För egen del hade jag "lyckan" att växa upp i ett hem där det vändes på kronorna. Det var inte alltid så kul, men nyttigt och har gjort att jag alltid sparat som vuxen.

  Dock har det tidigare varit alltför mycket transaktioner vad gäller aktier och fonder med de sparade pengar, men det har jag sedan några år slutat med (frekventa köp och sälj på känsla alltså) och känner att det funkar för mig.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon.

   Ja, vet man hur det är att leva med knappa marginaler tänker man nog till en extra gång innan man bränner pengarna på något man egentligen inte behöver. Gällande transaktioner är det något man ska försöka hålla nere överlag så länge man inte kör någon trading strategi som fungerar bra. Men jag tror man tids nog finner sin egen strategi gällande sparande. Risken är dock stor att tålamodet med aktiesparande tar sin tid att få. Med det kan det bli fler transaktioner som kostar mer än det smakar den första tiden.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Precis som många är inne på i tidigare svar så finns det många bakomliggande faktorer för vad som kan fungera som MOTIVATION, oavsett om det handlar om inre eller yttre motivation:

  - en framtida god ekonomi
  - en trygg pension
  - en hållbar ekonomisk livsfilosofi
  - en ny hobby
  - ett sätt till personlig utveckling
  - en utmaning
  - en viljan/önskan till något mer/annat i livet
  - en möjlighet till större frihet

  Men oavsett vilken anledning eller motivation som ligger bakom så är där en faktor som måste till och som kanske är den starkaste bensinen till att bygga något överhuvudtaget: att fatta ett beslut om att BÖRJA!

  Tror det var Rockefeller som sa att det är bättre med en bra plan idag än en perfekt imorgon. För imorgon kanske aldrig händer...

  Börja läsa en bok i ämnet spara och investera, börja gå på en föreläsning i ämnet spara och investera, börja skriva en blogg i ämnet spara och investera, börja köpa en styck aktie i bolag inom fem olika sektorer på börsen som du sedan kan börja följa i media i ditt sparande och investerande, börja börja BÖRJA. Sedan utvärderar du och utvecklar du efterhand. Och en morgon vaknar du upp och inser att de där fem aktierna blivit 500 eller 5000 eller 50 000 aktier och det som igår verkade så svårt, osäkert, eller långt borta nu är en del av det liv som du aktivt designat och skapat genom handling - genom att du började.

  Det här är ett otroligt spännande område. Någonstans tror jag ändå att när väl tanken slagit en är början bara ett beslut bort. Sen kan allt hända.

  Med vänlig hälsning,

  // Atlas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Atlas.

   Du har så rätt att ett sparande ger så många positiva aspekter. Framförallt en ekonomisk trygghet som de flesta skulle må bra av. Men även en hobby, ett sätt att utveckla sig själv samt ett sätt att träffa andra likasinnade. Bra citat det där från Rockefeller :-)

   Intresse kan sedan utvecklas över tid, då det finns så otroligt mycket böcker samt kunskap att lära sig inom området. Man blir helt enkelt aldrig fullärd.

   Tack för att du delar med dig dina tankar här på bloggen Atlas.

   Önskar dig en trevlig kommande vecka :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Jag vill bara rätta mig själv när det gäller vem som sa att "Det är bättre med en bra plan idag än en perfekt plan imorgon". Det var George S Patton, legendarisk amerikansk general, som sa detta. Likväl är det essensen av budskapet som självklart är det intressanta och som kan vara värt att bära med sig genom livet.

   Mvh,

   Atlas

   Radera
  3. Ok tack för rättelse. Helt klart ett bra citat oavsett vem som sagt det :-)

   Mvh

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jacke.

   Du är en sann förebild med din strategi. Märker man att aktiehandel inte är något som passar en är en globalfond ett utmärkt alternativ. Håller med dig att skuldfrihet är härligt. Något jag även själv vart i större delen av mitt liv. Jag önskar dig fortsatt lycka till med ditt månadssparande.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Ett bra inlägg om ett bra ämne. Ska man åstadkomma något i form av sparande så måste man först finna sin drivkraft till sparandet. Annars tror jag det blir för tungt att gå i mål. Men vet man väl vad mål och drivkraft är, då finns det ofta inget som kan stoppa en från att åstadkomma storslagna grejer.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 8. Hej Investeraren.

  Precis som du skriver är det viktigt att veta vad man vill med sitt sparande. Vilken sparhorisont man har samt inte tvivla på sig själv för att nå sina framtida mål.

  Tack för din kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera