onsdag 23 oktober 2019

Handelsbanken Q3 samt lite swing trading

Idag lämnade Swedbank, SEB och Handelsbanken sina Q3 rapporter för 2019. Tyvärr var jag på jobb hela dagen men hann ändå med att göra lite korta affärer för nästan 1 miljon kr under dagen. Dagens transaktioner ser ni här under. Efter att ha sneglat igenom samtliga rapporter kom jag fram till att Swedbank presterade sämst av de 3 och SEB tog plats 1. Till en början steg Handelsbanken men handlades under dagen ner. Mitt H&M innehav är nu mindre än tidigare. Senaste tiden har bomullspriset stigit en del i kombination att dollarn är fortsatt stark. Detta missgynnar H&M i det korta perspektivet. Med det hoppas jag att Handelsbanken kan prestera bättre inom närtid och därför har jag viktat upp mitt innehav mer den senaste tiden. Min tro är även att räntorna kan fortsätta upp den närmaste tiden och detta kan gynna banker överlag/missgynna fastighetsrelaterat. Hur räntorna kommer utvecklas framöver är svårt att säga. De flesta säger låga räntor lång tid framöver. Men samtidigt kan jag själv fundera hur låga räntorna egentligen ska vara. Tittar man på 5 och 10 års räntan har den iallafall vänt upp den senaste månaden. En trolig orsak varför fastighetsrelaterat tappat en del den senaste tiden i kombination med att även fastighetsaktier kan ta stryk vid en sämre konjunktur. Jag vågar dock inte själv köpa något fastighetsrelaterat nu när räntorna är historiskt låga. Skulle räntorna stiga och några fastighetsaktier komma ner på rimliga nivåer är jag framförallt intresserad av Hufvudstaden. Men då ska priset ner en bra bit till från dagens nivå.

Handelsbanken Q3 2019

Handelsbankens resultat i tredje kvartalet belastades bland annat av omstruktureringskostnader på 900 miljoner kronor. Räknar man bort dessa, var resultatet starkare än väntat. Bland annat stack kreditförlusterna ut som var lägre än väntat.

Rörelseresultatet blev 4.641 miljoner kronor, väntat var 5.258 miljoner kronor.

Räntenettot uppgick till 8.047 miljoner kronor i kvartalet, väntat var 8.129 miljoner kronor.

Framöver ska den tyska verksamheten avvecklas. Även bankens verksamhet i Asien ska successivt avvecklas och väntas i huvudsak vara slutförda i slutet av 2021. Detta kommer ge en besparing på ungefär 1,5 miljarder.

Kostnaderna för att förebygga finansiell kriminalitet bedöms öka med 600 miljoner kronor i jämförelse med 2018 och uppgår därmed till 1.2 miljarder kronor. 2020 bedöms nivån ligga på nivå med 2019.

Framöver kommer Handelsbanken ha sex hemmamarknader som bidrar i högsta grad enligt bankens vd Carina Åkerström.

Handelsbanken ser fortsatt stor potential på den brittiska marknaden även om det syntes vissa tecken på utplaning av tillväxten där.

Framöver kommer personalstyrkan att minska med ungefär 800 personer, inklusive konsulter.

Handelsbanken har sett en viss press på bolånemarginalerna i Sverige på senare tid. Men det har inte varit någon dramatik. Men Handelsbanken tror sig ha potential att öka sina marknadsandelar på bolåneområdet. Det är en viktig marknad och målet är att ta ytterligare andelar. Men inte genom att priskriga utan att använda de verktyg de har. Prismässigt är Handelsbanken redan relevanta, anser Rolf Marquardt.

Gällande besparingen på 1.5 miljarder räknar Handelsbanken att en tredjedel av totalsumman kommer komma från nedlagd verksamhet i utlandet och resten genom åtgärder och effektiviseringar.

Gällande avsättning av pengar till Oktogonen är det inte aktuellt just nu. Detta då Handelsbanken haft en trend där kostnaderna ökat snabbare än intäkterna.

Vill ni läsa mer angående rapporten kan ni göra det här:

Mina tankar kring Handelsbanken framöver

Handelsbankens nytillträdde VD Carina Åkerström har äntligen kommit fram med en plan hur Handelsbanken ska öka sin lönsamhet framöver. Givetvis är det alltid tråkigt när man måste skära ner på personal för att höja resultatet. Men som Carina sagt sedan hon tillträdde är det inte hållbart att kostnaderna ökar snabbare än intäkterna. Just kostnadskontroll är något Handelsbanken vart fantastiska på historiskt men på senare tid har detta försämrats till viss del. Framöver tror jag det finns bra möjlighet för banken att öka sin lönsamhet. Nästa år kommer bland annat samtliga kunder här i Sverige få betala för att använda bankens tjänster. Denna kontoavgift på 300 kr per år skrev jag om i ett tidigare inlägg. Men framförallt är min förhoppning att räntorna ska stiga till viss del framöver och med det kommer banker överlag slippa kostnader som minusräntan drar med sig.

Förutom detta har Handelsbanken en stark position med hög kundnöjdhet som ni kan se här under:

Detta är en av de främsta anledningarna att jag investerat i Handelsbanken. De har helt enkelt nöjda kunder överlag. Min tro är att nöjda kunder betalar lite mer och även rekommenderar sina närmaste banken. Banken är även välskött över tid och tar lägre risker än de andra storbankerna. Med det brukar Handelsbanken prestera lite sämre i goda tider. Men betydligt bättre än de andra svenska storbankerna i sämre tider. Givetvis finns ingen garanti i framtiden men min tro är att Handelsbanken tids nog är redo för en sämre konjunktur. Jag är även tacksam att de klarar sig undan de olika penningtvätt skandaler som vissa andra banker drabbats av de sista åren. Min tror är tyvärr att ett dåligt rykte kan förstöra ett helt företag. Genom att sköta sig känner sig kunder mer trygga och har man hållet på med penningtvätt så straffas man tids nog. Inte bara genom böter, folk överlag gillar inte oseriösa banker och man kan idag bland annat titta på bland annat Danske Bank som förlorat otroligt mycket kunder pga penningtvätt. För den delen så har även Swedbank förlorat en hel del pengar på detta. Med det sagt så betalar jag hellre lite extra för att köpa en fin och välskött bank, som lyckas få nöjda kunder över tid.

Det var lite allmänna tankar om dagens rapport mm.


Hur ser ni på dagens rapport från Handelsbanken?

4 kommentarer:

 1. Tjena Slimis! Du tradar på ordentligt i vanlig ordning får man väl säga, otroliga summor ju! Jag kom till liknande slutsatser som dig och ökade en del idag i både shb o seb. Tids nog kommer väl bankernas tid o framtill dess inkasserar jag gärna utdelningarna.

  SvaraRadera
 2. Tjenare Kalkyl.

  SEB har imponerat en längre tid och även jag har funderat att plocka in aktien i portföljen. Men för egen del har det istället blivit Handelsbanken som även det är en bra bank att äga på sikt. Handelsbanken passar mig bra eftersom banken tar lite lägre risk än de andra bankerna samt imponerat historiskt. Gällande tradingen lär jag ligga på dessa nivåer om det ska ge något. När man kör trading med lite högre summor får man ner courtaget och marginalerna blir bättre. Jag börjar gilla swing trading mer och mer och detta är något jag kommer fortsätta med. Tack vare swingtradingen har jag lyckats med en överavkastning mot börsen. Något jag hoppas kunna fortsätta med.

  Tack för din kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 3. Kloka tankar om Handelsbankens rapport och det känns skönt att veta att det är kostnadernas fiende nr 1 Fredrik Lundberg som är storägare. Precis som du skriver känns det bra att banken tar tag i kostnadsbiten och att de inte varit inblandade i någon penningtvätt.

  SvaraRadera
 4. Hej Stojko.

  Ja det känns tryggt att Lundberg är storägare i Handelsbanken. Just en stark huvudägare är bra då de ofta engagerar sig i företaget och ser till att allt sköts som det ska. Det ska iallafall bli spännande att fortsätta följa bolaget framöver.

  Tack för din kommentar. Mvh Slimis

  SvaraRadera