söndag 27 oktober 2019

Hur lyckas du med ditt sparande när du tids nog kommit igång?

Detta är en uppföljning av mitt förra inlägg där vi diskuterade "Hur man får motivation att spara pengar" Tack för alla kommentarer från er bloggläsare som bidrog med era tankar och idéer gällande det inlägget.

I mitt förra inlägg förklarade jag vikten av att ta tag i sitt sparande redan idag och inte skjuta upp detta beslut om du i framtiden vill ha en bättre ekonomi. Vi säger att du nu äntligen satt igång med ditt sparande. Som ett exempel har du börjat föra över 500 kr i månaden till ditt långsiktiga sparande. För att få en bra bra start på ditt sparande rekommenderar jag en indexfond som är gratis eller upp till maximalt 0.2 % i avgift. Nordnet Superfonden och Avanza Zero är två fonder som är gratis som jag kan rekommendera som bas i ditt sparande. Genom en indexfond får du en bra riskspridning till en låg avgift. Redan från början är det viktigt att du håller nere dina avgifter till banken då dessa avgifter kommer sänka din avkastning över tid.

Just avgifter är ett problem jag själv kämpade med i början av min sparkarriär. Det är lätt att köpa och sälja sina innehav för ofta. Speciellt i början av sin sparkarriär då man kanske försöker uppnå snabba vinster genom sin handel. Mitt tips är istället att försöka köpa de bolag du vill äga och försöka behålla dessa så länge dina innehav inte är märkbart övervärderade alternativt att något händer som gör att du måste sälja. För många år sedan redovisade inte Avanza sina avgifter på samma sätt som idag. Framförallt var jag inte medveten om valutaväxlingsavgifter vid handel i utlandet (0.25%). Ett annat problem var att jag ofta låg i fel courtageklass hos Avanza och med det betalade jag ett riktigt högt courtage vid flera tillfällen. Innan du ens börjar med aktiehandel så lär dig vilka avgifter som finns när du handlar med aktier. Är du bara en småsparare som mig kan det mycket väl räcka att hålla dig till aktier här hemma i Sverige. Stockholmsbörsen har presterat fantastiskt historiskt och på så sätt kan du undvika de avgifter som handel i utlandet medför. Dessa besparingar kan istället placeras i en gratis indexfond som ett exempel. En som lyckats väldigt bra med just svenska aktier är Aktiestinsen som tyvärr inte lever längre. Det finns även gott om rika affärsmän här i Sverige som tex Fredrik Lundberg som placerat sina pengar här hemma och fått en bra avkastning över tid. Så innan du investerar i utlandet tänk på de höga avgifter det innebär när du väljer att placera dina pengar där. Varför tror du att en placering i utlandet kommer ge dig en bättre avkastning än här hemma? Glöm inte bort att 0.25 % av dina pengar försvinner direkt vid en placering i utlandet pga växlingsavgiften.  Tids nog blir det framförallt dyrt om du efter många år tänkt sälja dina utländska innehav. Bara i växlingsavgifter får du betala 2500 kr per miljon. Förutom detta har du även tidigare betalat mycket i växlingsavgifter för att köpa in dessa aktier. Detta är en erfarenhet jag själv fick betala mycket för när jag för många år sedan sålde av McDonalds aktier för 300 000 kr. I dagsläget ska det mycket till innan jag investerar i utlandet. 

Mitt tips är iallafall att börja med en indexfond. En indexfond räcker bra om du inte vill engagera dig något mer i ditt långsiktiga sparande. Du kör bara en automatisk överföring varje månad och köper i denna indexfond varje månad. Med det kommer du ta del av börsens avkastning över tid. Med denna metod kan du räkna med börsens avkastning över tid och historiskt har aktiemarknaden gett mer avkastning än alla andra sparalternativ. Detta trots diverse kriser, krig, oroligheter mm.

Vill du tids nog satsa på att få en högre avkastning kan enskilda aktier eller investmentbolag vara något för dig. Men även risken ökar med enskilda aktier och därför är det viktigt att du skaffat dig mer kunskap om de bolag du funderar på att investera. Våra svenska investmentbolag har presterat bra historiskt och dessa kan vara ett bra alternativ till en indexfond om du nu tycker indexfonder är tråkiga. En utmaning med sparandet är just att det kan kännas tråkigt och av den anledningen kan man tappa motivationen att spara under perioder. Speciellt om du ser ditt sparande minska i värde över en period. När börsen går ner blir folk oroliga och många säljer ofta av sina aktier/fonder. Det skrivs i tidningarna att man ska rädda det som räddas kan osv. Tyvärr säljer många småsparare av när det är som oftast är bäst köpläge. Det är därför du ska lära dig så mycket du kan om börsen och dess psykologi. För att tjäna pengar på börsen vill du köpa billigt och sälja dyrt. Tyvärr gör många misstaget och istället köper dyrt och säljer billigt. En strategi som aldrig kommer göra dig rik. Genom att du skaffar dig den kunskap som behövs blir du inte lurad av diverse "experter" och media när börsen eller något av dina innehav går ner i pris.  Börsen går inte upp varje år och det måste du vara medveten om. Men på sikt har alltid börsen återhämtat sig och slagit nya rekord.

Väljer du investmentbolag i ditt långsiktiga sparande får du en bra risk spridning. Men jag rekommenderar att du bildar dig din egen uppfattning när ett investmentbolag är värt att köpa. Pris är vad du betalar och värde är vad du får. Har du ingen uppfattning vad dessa investmentbolag är värda är risken stor att du betalar för mycket för dessa. På sidan Ibindex.se kan du få mer information om våra svenska investmentbolag. Där kan du även se det uppskattade värdet på de investmentbolag som finns här i Sverige. En del av investmentbolagen handlas till rabatt och en del har premievärdering. Oftast beror de olika värderingar på hur dessa investmentbolag presterat historiskt. De mest populära investmentbolagen värderas i perioder med premie samtidigt som vissa investmentbolag alltid handlas med rabatt. Jag personligen avstår bolag som handlas med premie men har bevakning på dessa. Tids nog kan även investmentbolag som handlas med premie handlas med rabatt igen och då kan det vara ett bättre tillfälle att köpa dessa. Orsaken att investmentbolag oftast handlas med rabatt är att det ofta finns något eller några innehav som marknaden inte gillar och därför vill man ha en rabatt som investerare. De investmentbolag jag själv främst är intresserad av är Industrivärden, Investor och Lundbergföretagen. I dagsläget ligger alla dessa tre investmentbolag på ett pris som är lite högre än jag är bered att betala. Men jag bevakar dessa extra noga och följer även några investmentbolag till som känns intressanta. 

När du tids nog fått en bra start på ditt sparande så finns det alltid nya saker att lära sig. Bland det viktigaste att lära sig är att förstå är börsens psykologi. Lär dig Warren Buffets 2 viktigaste regler. Regel 1 är att aldrig förlora pengar. Regel 2 är att följa regel 1. Med det sagt så tycker jag du ska avstå en investering om du inte är säker på din sak. Det är dina pengar du riskerar på börsen och det är bättre att lära dig av andras misstag istället för att göra dem själv.  Det finns gott om böcker att läsa om börsen och de mer kunskap du skaffar desto bättre odds har du att lyckas med ditt långsiktiga sparande.

Vad tycker ni läsare är extra viktigt att fokusera på, om man tids nog vill bli en bättre investerare?

4 kommentarer:

  1. Här är några tankar som hjälper mig att lyckas:

    1. Förr eller senare kommer man att ha så mycket pengar att man kan köpa en fin bil eller en sommarstuga kontant. Jag har själv hamnat där och får nästan varje vecka aktivt arbeta med mina drifter att köpa en fin sommarstuga. Gör det inte! Sommarstugan ger ingen utdelning. Om man inte hyr ut den, men då skall man ha minst 4% av köpeskillingen i hyra per år + en hyreshöjning på säg 5% varje år.

    2. Tålamod, det är bara att vänta. Som en amatör är det för mig inte värt risken att köpa och sälja ofta.

    3. Köp bara saker du förstår dig på, inte för att det du förstår dig på nödvändigtvis är en bra investering. Men genom att förstå det man köper för
    står man också om det är värdelöst och kan då undvika att köpa. Givetvis kan bolag man inte förstår vara bra investeringar. Men man kan inte äga allt.

    4. Tänk på något annat än aktier, aktierna går inte bättre för att man tänker på dem. Det tar bara mental energi. Men läs årsredovisningar.

    5. Älska inte din portfölj, älska din familj och dina vänner. Portföljen ger dig inte kärlek, den är bara en detalj i ditt liv.

    Sen en tanke om utländska aktier: Jag köper själv utländska aktier för att exponera mig mot megatrender t.ex. förnyelsebar energi. Vissa aktörer finns inte på Svenska marknaden.

    Tack för att du driver en intressant diskussion.

    mvh

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym och ursäkta för sent svar.

    1. Även jag har hamnat i den situationen att jag blivit sugen att konsumera något istället för att fortsätta spara mina pengar. Men det gäller att göra rätt bedömning vad som är viktigast för en själv. Som du skriver gällande sommarstugan är det med största sannolikhet inte en bra investering om man inte hyr ut den. Istället får man nog se det mer som konsumtion då denna sommarstuga kommer kosta en del pengar över tid.

    2. Tålamod är otroligt viktigt.

    3. Håller helt med dig även här. En av anledningarna att jag håller mig till större bolag och främst här hemma i Sverige. Dessa växer kanske inte alltid lika snabbt som en del mindre bolag, men känns däremot trygga att äga över tid.

    4. Äger man bolag man litar på behöver man inte ha lika mycket koll på dem. Jag läser dock varje kvartalsrapport i de bolag jag äger. Jag vill helt enkelt hänga med vad som händer framöver samt se att bolagen utvecklas i rätt riktning.

    5. Precis som du skriver är givetvis ens närmaste det viktigaste här i livet. För mig är pengarna endast en trygghet.

    Gällande utländska aktier är det givetvis upp till var och en att investera sina pengar där. En anledning som är bra som du skriver är att kunna exponera sig mot något som inte finns i Sverige. För egen del brände jag alldeles för mycket pengar på växlingsavgifter och därför är jag försiktig till utlandet i dagsläget. Möjligtvis att jag kan ändra mig om jag hittar något riktigt intressant utanför Sverige. En annan nackdel med att äga utländska aktier är att man blir låst hos Avanza. Detta då deras flyttavgifter är riktigt höga när man äger aktier i utlandet. Så länge jag endast äger svenska innehav kan jag avsluta min ISK hos Avanza och flytta mina innehav gratis. Jag vill som sagt inte vara låst till någon bank. Jag vill enkelt kunna använda den bank jag tycker är bäst för mina behov och i framtiden kanske inte Avanza är bästa alternativet. Även om det är bäst just nu.

    Tack för att du delar med dig dina erfarenheter.

    Mvh Slimis

    SvaraRadera
  3. Jag kör med så billiga indexfonder jag kan samt med 100% aktier via Lysa. Jag har också ett litet sidosparande hos min bolånebank för att få lite mer ränterabatt, kanske inte så effektivt i dagsläget men förhoppningsvis i det långa loppet.

    Sedan har jag lite feedback på din textformatering. Eftersom det är en så lång text så skulle det verkligen underlätta med fler rubriker och kortare paragrafer. Det blir väldigt jobbigt att läsa texten, speciellt om man gör det via mobilen.

    Annars tycker jag att du har en fantastisk blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Finnen.

      Tack för att du delar med dig om ditt sparande. Även jag gillar billiga indexfonder på längre sikt. Men har som sagt även valt att investera i enskilda aktier. Lysa verkar vara ett bra alternativ med ok kostnader även om jag själv aldrig testat deras tjänst. Gällande min text håller jag med om att just detta inlägg blev extra slarvigt skrivet. Jag ska försöka skärpa till mig nu framöver och jag uppskattar din feedback.

      Tack så mycket för de fina orden samt att du både följer och kommenterar här på bloggen :-)

      Ha en bra dag.

      Mvh Slimis

      Radera