onsdag 16 oktober 2019

Handelsbanken inför en kontoavgift på 300 :- per år

Som kund i Handelsbanken fick jag igår det dystra beskedet att en kontoavgift på 25 kr per månad kommer tas ut från och med Januari 2020. Handelsbanken har tidigare vart den enda bank här i Sverige som erbjudit denna tjänst kostnadsfritt. Då familjen enbart betalar räkningar via Handelsbanken och inte nyttjar några andra tjänster innebär detta en ny utgift på 600 kr per år för mig och min sambo. Även Swedbank, Nordea, SEB och Länsförsäkringar har liknande tjänster som även de kostar ungefär lika mycket som Handelsbankens tjänst kommer kosta nu i Januari. Med det får man vara tacksam att Handelsbanken bjudit på denna tjänst i alla år men nu framöver får vi som sagt räkna med 600 kr till om året i utgifter. Då banker har oligopol på denna marknad kan jag inte komma på något sätt att slippa undan denna utgift. Som ägare av Handelsbanken hoppas jag iallafall att denna avgift kan hjälpa till att förbättra vinsten för banken nästa år. Jag blev lite nyfiken om denna kontoavgift även införts i de andra länder som Handelsbanken verkar i. Jag ringde därför Investor Relations på Handelsbanken för att försöka få ett svar på frågan. Tyvärr var de inte så intresserade att prata alls nu när de har en tyst period. Men jag fick iallafall till svar att de varken visste om Handelsbanken har denna avgift i utlandet eller om den kommer införas på flera marknader. Jag försökte även få lite siffror hur många kunder Handelsbanken har totalt men detta är inget banken delar med sig till allmänheten. Egentligen kan man fråga sig varför det är så hemligt? När det gäller Avanza tex lämnar de ifrån sig siffror hur kundtillväxten ser ut vid deras rapporter. Jag tycker själv denna information skulle vara intressant för mig som investerat i Handelsbanken.

Jag funderar iallafall hur mycket denna nya avgift kan bidra till nästa års vinst. Jag kan som sagt tänka mig att det finns en hel del kunder som inte har deras bankkort och nu framöver måste betala för att vara kund hos Handelsbanken.

Med det ser jag iallafall fram emot kommande rapport. Handelsbanken är likt de andra storbankerna pressade av lägre räntor och hård konkurrens. Men som tur är har inte Handelsbanken dragits in i någon penning tvättskandal och det är jag tacksam för. Handelsbanken har fortsatt de mest nöjda kunder bland storbankerna och min förhoppning är att banken kan överraska positivt nu vid rapport. Den som lever får se.

Är ni kund hos Handelsbanken? Hur ser ni på den nya kontoavgiften som kommer tas ut från och med 2020?

57 kommentarer:

 1. Hm jag är bara en enkel läsare, men det finns ju hur många banker i Sverige som helst. Du skriver att Handelsbanken är den enda banken som erbjudit denna tjänst kostnadsfritt. Jag har själv Skandiabanken som aldrig tagit en krona för ett konto. Finns förmodligen hur många banker som helst som erbjuder samma sak gratis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Handelsbanken är den enda bank jag vetat om som erbjuder denna tjänst gratis. Jag får tacka för ditt tips om Skandia Banken. Som du skriver finns det säkert någon mer bank som erbjuder denna tjänst gratis och i så fall vill jag gärna veta vilka banker det är. Det är alltid bra att jämföra vart man får bäst service/pris. 300 kr per år kanske inte låter så mycket. Men troligtvis ökar även denna avgift över tid och med ränta på ränta blir en hel del pengar på riktigt många år. Jag ska som sagt se över vilken bank som passar mig bäst här framöver.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Hej Anonym.

   En till fråga gällande Skandia Banken. Måste du betala för deras bank kort för att använda deras betaltjänst gratis?

   Mvh Slimis

   Radera
  3. Man måste inte ha kortet, jag har lönekonto utan kort i Skandiabanken. Använder andra (gratis)kort för bankomatuttag och kortköp.

   Radera
  4. Hej Alice. Annars brukar detta vara en hake hos många banker. Betaltjänsten är gratis men kreditkortet som man "måste" ha kostar pengar.

   Tack för ditt svar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Hej Slimis. Var kan man få ytterligare information kring detta?

  mvh

  SvaraRadera
 3. Jag är kund hos handelsbanken och har 5 konton hos dem. Blir det 5x25 i avgift för dessa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ring banken och fråga.

   Radera
  2. Har skickat en fråga brevledes.

   Radera
  3. Mej Myntaren.

   Har man kreditkort hos Handelsbanken betalar man redan för kortet och slipper därmed undan konto avgiften. Med det tror jag redan många betalar denna avgift. Jag kan tänka mig att man får betala för 1 konto hos dem även om man har fler men jag är inte alls säker. Det är lika bra att du kollar upp det. 5 konton * 25 kr per månad blir en hel del pengar över tid. Men du borde ha fått ett mail på internetbanken från Handelsbanken samt ett sms om du påverkats av deras nya avgifter.

   Återkom gärna vad som gäller för dig. Är alltid bra att veta hur de nya villkoren påverkar oss kunder :)

   Mvh Slimis

   Radera
  4. Betala för konton?
   Jag har 7st konton + aktiedepå + ISK + sparkonto. Kostar inget även om jag inte får öppna fler vanliga konton nu.
   Sambon har 6 konton och mindre åriga dottern har 2.
   Hushållet betalar för 2st kort 20kr per kort och det är mest som en backup om våra andra kort inte funkar

   Radera
 4. Jag var precis inne och kollade och jag har inte fått någon information om kontoavgift, men nu har ju jag betydligt fler tjänster hos Handelsbanken också.
  Så det kan ju bero på av vilken kundnivå man ligger på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Yxan.

   Betalar du redan för något av deras bank kort slipper du undan denna avgift eftersom du betalar för kortet istället. Jag betalar endast räkningar genom Handelsbanken och det har vart gratis så länge jag haft Handelsbanken. Därför påverkas jag nu negativt av deras nya villkor.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Hej, Slimis!
  Som "Anonym" ovan skrev så är Skandiabankens internetbank gratis! Om du använder appen främst för betalningar så tycker jag den är bra. Webbversionen är lite bökig enligt mig.
  Segt med nya utgifter som inte ger något tillbaka.. att betala pengar för att kunna betala räkningar känns så fel.
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Arbetsplanen.

   Skandia Banken låter som ett ok alternativ. Jag är som sagt inte trogen någon bank utan använder den som är bäst för mina behov. Hade jag haft en bra relation till Handelsbanken hade det vart en helt annan sak. Jag kan givetvis betala för något jag tycker är prisvärt alternativt att jag får en bra kundservice. Även om Handelsbanken haft mest nöjda kunder bland storbankerna har jag tyvärr själv haft negativa upplevelser som kund hos dem. Då jag inte ens kunde få en ursäkt av chefen här på kontoret efter att ha blivit dåligt behandlad har jag efter det haft så lite som möjligt att göra med dem. Men jag har som sagt haft kvar dem som bank för att kunna betala mina räkningar. Vi får se om jag byter bank framöver. Jag ska hursomhelst ta mig en rejäl funderare om det är värt att betala 300 kr som troligtvis kommer bli en högre avgift på sikt i många år framöver. Med tanke att jag troligtvis kommer leva minst 50 år till blir det som sagt en hel del pengar med tiden.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Hej igen Arbetsplanen.

   Är du tvungen att ha ett kreditkort som du betalar för när du använder deras vardagstjänster?

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Hej!

  Nej, jag testade Skandiabanken i somras utan problem. Startade konto genom BankID och valde inga bankkort/kreditkort. Kopplade över överföring lön, e-fakturor, autogiro manuellt (finns erbjudanden om att "flytta över till oss", men då tänker jag att de vill sälja på kontokort eller dylikt som "ingår" i paketet). Har inte betalat Skandiabanken en enda krona, och det fungerade väl att betala räkningar och få in lönen. Har kvar mitt konto där men inget saldo och inga fakturor kopplade (bytte tillbaka till Swedbank där jag upplever det vara bättre/smidigare).
  Skandiabanken är ett bra alternativ, och det enda jag fann som gick att starta genom BankID och som verkligen hade en gratis internetbank utan några hållpunkter.
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen.

   Ser att det går utmärkt att skaffa ett konto gratis hos dem. Har kollat närmare på lite alternativ och tydligen gick det bra att ha ett konto gratis gos Länsförsäkringar också. Trodde man var tvungen att skaffa deras bank kort men så var inte fallet. Har redan bilförsäkringen hos dem och tycker det verkar vara en ok bank att ha att göra med. Jag kanske flyttar min lön dit. Ska fundera lite mer innan.

   Tack för dina ideer och synpunkter iallafall :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Tjenare Slimis.
  Tack för tipset, ringde banken på en gång för att kolla upp saken. Jag är redan betalande kund i SHB genom att jag betalar 300 sek/år för mitt bankkort, i det fallet tillkommer ingen extra avgift för allkontot. Har man däremot bara konto hos Handelsbanken utan att betala för kort så tillkommer det 300 per år.
  Som du säger har storbankerna gaddat ihop sig och det är svårt att komma undan dessa utgifter, men jag ska kolla upp Skandiabanken som ni nämner och sedan ska det gå att koppla en del gratis kort till detta konto för köp och uttag.

  Kul detalj är att jag får cirka 80% av alla intressanta ekonominyheter via bloggar, bra nyhetsflöde:)

  /K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Koll på kontot.

   Det stämmer som du skriver. Ja det är en otroligt makt våra storbanker har när man nästan inte kan komma undan vissa utgifter. Tydligen så går Länsförsäkringar också bra att starta ett kostnadsfritt konto hos. Jag ringde och frågade om detta då jag var osäker. Då jag redan har min bilförsäkring där funderar jag att även föra över lönen dit och betala genom deras tjänst som är kostnadsfri. Vi får se hur jag gör.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 8. Hej Slimis.
  Jag vet inte vilket konto avg du pratar om? Själv har jag LF bank och privat löne konto som är helt gratis. Internet betalning är gratis. Jag är inte förmånskund hos LF. Kort använder jag Norwegian Visa helt gratis. Den är alltid laddad som jag gör inbetalning månadsvis. Enkelt o smidigt samt gratis. Ha det så bra.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag tittar i LFs prislista står det 275:-/år för att få tillgång till internetbank, betalningar och lönekonto. Även kort, swish och bankid ingår men det var ju inget slimis hade behov av. Menar du att prislistan är fel?

   Radera
  2. Prislista är fel och lite vilseledande. Det är kortet som kostar 275kr i årsavg. Allt annat får du på köpet och är i vanliga fall gratis. Om du inte vill ha LF kort så kostar det inget extra i årsavgift alla tjänster du nämnde. Själv har jag haft LF bank i 7 år. Kollade idag senaste 3 år ingen årsavgift avdragen då jag använder Norwegian Visa istället för att skaffa LF kort. Jag tillhör Jönköpings län.
   Mvh. Jacke77

   Radera
  3. Hej Anonym och Jacke.

   Jag tittade upp med Länsförsäkringar här och det gick utmärkt att skaffa ett konto gratis för att betala. Det var som sagt inget krav att man skulle ha deras kort även om det ser ut så på hemsidan. Då jag har min tjänstepension samt bilförsäkring hos LF funderar jag starkt att börja betala mina räkningar här. Jag tycker de verkar ha bra kundservice samt en helt ok sida.

   Tack för era kommentarer.

   Mvh Slimis

   Radera
 9. Ve och fasa.

  Jag vet inte hur många kunder jag fått över till just Handelsbanken tack vare först frikortet och senare bara övriga avgiftsfria betaltjänster.

  När jag ringde kundtjänst tidigare idag fick jag veta att de helt tar bort frikortet redan 13 januari.. kära frikortet. Även om man betalar de 300 kronorna per år.

  Sparkonton, ISK, och valutakonton kvarstår gudskelov avgiftsfria. Rimligtvis även den digitala tillgången dit för att t.ex. göra överföringar.

  Gissa vad som kommer hända när lättillgängliga banker och institut som t.ex. Klarna, Revolut, Kivra, P.F.C. inför avgiftsfri fakturabetalning. Göda Oktagonen idag för att sitta på läktaren imorgon är vad de gör.

  Det var sista spiken från storbankerna. Nu återstår bara Länsförsäkringar bank beroende på län och Skandiabanken för oss som inte vill betala för att betala. Som någon så klokt sade.

  Jag kommer nu börja migrera till just Länsförsäkringar bank.

  Go where you're treated best.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Apan. Givetvis är denna avgift riktigt tråkigt. Även jag har tipsat om Handelsbanken mycket pga deras kostnadsfria tjänster. Bara hoppas inte alla banker inför denna avgift. Även jag funderar starkt på LF då jag redan har min bilförsäkring där. Tack för att du delar med dig dina tankar. Mvv Slimis

   Radera
 10. Hej
  Vill bara säga att min erfarenhet av Skandiabanken är ok så länge man bara gör vanliga små bank jobb men inte att lita på när det blir lite mer avancerat. Min historia är att jag jobbade i Kina ett par år och när jag flyttade hem hade jag ett par hundratusen i sparat kapital som skulle in som grundplåt för en bostad. Jag pratade med min kinesiska banken och Skandiabanken och fyllde i alla uppgifter, transaktionen skulle gå genom en amrikansk bank (Citibank). Pengarna dök aldrig upp och jag blev orolig och ringde min kinesiska bank som sa att Citibank inte kunde hitta Skandibanken och mitt konto där. Jag bad Skandibanken om hjälp men de rykte bara på axlarna och sa att de inte kunde göra något. Jag lyckades till och med övertyga kinesiska banken att ge mig ett speciall nummer till Citibank som endast banker kunde använd mot att jag lovade att inte själv ringa numret, när jag bad Skandiabanken ringa och ordna upp det hela så bara blånekade dom. Jag började bli nervös över att förlora 1/2 mitt sparkapital så gick till SHB och sa att om dom fixade detta så flyttar jag alla mina bankuppdrag till dom, de sa inga problem vi har bra kontakt med Citibank. Mycket riktigt 1 timme senare var pengarna överförda från Kina. Jag kan inte säga att jag blir SHB evigt trogen men till Skandiabanken går jag aldrig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Vilken jobbig situation du hamnade i. Det var ju verkligen tur att Handelsbanken kunde hjälpa dig. Jag tror som sagt olika banker passar oss olika. Ska man föra över stora pengar mellan olika länder så vill man ju att det ska fungera ordentligt. Låter som en mardröm det du var med om. Tur att det ordnade sig iallafall. Handelsbanken har ju många nöjda kunder så något måste de göra rätt. Men jag har som sagt själv tappat ett visst förtroende för dom efter de körde över mig som kund. Jag har dock inte brytt mig om det mer eftersom jag inte använder deras tjänster. Men när det börjar kosta funderar jag på vilka alternativ som finns. Vi får se hur jag gör om det kanske blir ett bankbyte.

   Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter.

   Mvh Slimis

   Radera
 11. Vi har LF Bank och är mycket nöjda. Webbsidan är lite småkrånglig för t.ex. e-fakturor och autogiro (man får gå in på lite olika sidor för att se informationen) men i övrigt inga problem. Har även gjort diverse utlandsbetalningar, aldrig något problem. Enda gången jag ringt kundtjänst var när jag satte in lite pengar i en insättningsautomat. Det tog nästan en dag innan pengarna dök upp på kontot. De kunde inte ge någon förklaring till detta, men då blev man lite skakis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   Har pratat med LF och kan mycket väl bli en flytt dit. De verkar vara en helt ok bank att ha att göra med. Bra priser har de även på bilförsäkring :-)

   Tack för att du delar med dig dina erfarenheter :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 12. Blev riktigt irriterad när jag fick utskicket. Jag kommer definitivt byta bank. Kommer undersöka Skandiabanken och LF den närmsta månaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att det var irriterande. Men jag tror det är ett bra sätt för banken att göra sig av med olönsamma kunder alternativt få en del kunder att betala för sig. Vi får väl se hur kunder reagerar. En del kunder bryr sig säkert inte alternativt orkar inte göra något åt saken. Men det blir som sagt en utgift över tid.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Mvh Slimis

   Radera
 13. Jag är i samma sits. Använder bara lönekonto och girobetalning. Kollade igenom alla banker igår och konstaterade att skandiabanken är det enda gratisalternativet som finns. Några nischbanker var gratis men saknade möjlighet för betalningar. Kommer antagligen byta också, jag tycker 300:- för 12 inbetalningar och 24 utbetalningar är hutlöst.
  Helst hade jag önskat att Avanza (eller Nordnet) infört betalfunktion så hade man kunnat klippa navelsträngen till gammelbankerna fullständigt. Det verkar inte vara aktuellt dock.

  Kan iallafall informera att Handelsbanken Norge inte inför avgiften. Inte än iallafall, inget meddelande i norska inkorgen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalle.

   Tydligen kan man även få denna tjänst gratis genom LF. Ringde och kollade med dom idag. Kanske de inför denna avgift för att kompensera minusräntan. Att ha olönsamma kunder med massa pengar på kontot kostar väl lite över tid. Men själv gillade jag inte alls denna avgift. Risken finns väl även att de banker som är gratis just nu även inför denna avgift i framtiden. I så fall blir det tvång att betala för att betala. Den som lever får se. Bra att avgiften inte införts i Norge iallafall men vem vet om den kommer dit sen? Den som lever får se.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Jag förstår att de vill kompensera för minusränta men då tycker jag dom borde införa just minusränta på kontot. Att tillhandahålla ett konto kostnadsfritt, som kan utföra betalningar borde vara krav för att få banktillstånd.

   Radera
 14. Jag är bara en enkel läsare men jag blir verkligen förvånad varje gång det kommer upp såna här artiklar om bank avgifter och alla pratar om hur mycket dom betalar. Har ni aldrig tänkt på att besöka banken och säga att antingen ska ni ha kontot eller kortet gratis eller så flyttar ni ert sparande till konkurrenten?
  Jag har Handelsbanken och betalar 0kr för depåkonto och har värdepapper för ett värde av strax under miljonen placerad där.

  Deras depåavgift är följande: "På ett värde i depån på upp till 600 000 kronor kostar det 0,45 % per år. På värdet därutöver kostar det 0,09% per år."

  Jag har även deras bankort som dom tar 300kr/år i avgift men den har jag också pratat bort så jag betalar 0kr för den. Eftersom jag redan har kortet som kommer ingå i deras "baserbjudande" så kommer jag inte behöva betala någon kontoavgift heller och jag har inte heller fått något meddelande gällande deras prisförändringar.

  Det tog mig 20min att gå ner till lokala kontoret och prata med någon ansvarig och inte tjejen som hjälper folk med nummerlapp.

  Har ni kapital eller placeringar med lite större summor så har ni muskler och då ska ni självklart använda det så ni inte ger bort pengar till banken för dom tjänar redan massa pengar på ert kapital.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Jag tror många inte har motivationen att diskutera med banken om sin ekonomi. Man betalar vad det kostar och bryr sig helt enkelt inte. Men som du skriver borde det finnas förhandlingsläge om man har lite pengar. Men jag vet inte vilka summor man ska upp i då. Skönt att du slipper undan avgiften iallafall. Själv har jag inte så bra kontakt med det lokala kontoret här och därför är det inte aktuellt iallafall för mig att förhandla om kostnaden.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Anonym, jag har gjort samma sak med mitt VP-konto hos SHB som också är gratis. Det fungerade då, inte säkert att det fungerar nu eftersom det är en central förändring. Då kunde jag argumentera för att jag inte aktivt utnyttjade tjänsten och att det var de som tjänade på att ha kapital bundet på mitt VP-konto.

   Radera
 15. Jag kan starkt rekommendera LF. Om man har sin boendeförsäkring där samt sparar minst 500kr/månad kan man vara guldkund och får alla de vanliga banktjänsterna inkl bankkort gratis. Man får även 20% på alla försäkringar. Eftersom banken är kundägd får man även del av vinsten, fick själv några hundralappar förra året men vet inte riktigt vad beloppet man får baseras på. Mitt "obligatoriska" sparande är 500kr i fonder på ISK.
  Jag har inte läst övriga kommentarer om LF så jag kanske har skrivit sådant som redan framkommit. Man hinner inte så mycket på rasten på jobbet :)

  Mvh I-US

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det något du har förhandlat om? För de tjänsterna kostar 275:- per år enligt deras prislista.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Nej. Det ingår som guldkund. Vet inte om det skiljer sig åt mellan olika län. Den sidan där jag hittar guldkundsinfo gäller för det län där jag bor.

   Radera
 16. Hej Investeringsundersköterskan.

  Tack för ditt tips om LF.

  Jag ska titta närmare på deras guldkund erbjudande. Har redan min bilförsäkring där så det kanske går att få till något bra avtal.

  Ha en bra dag.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 17. Det här är riktigt surt. Jag förhandlade bort avgift på mitt VP-konto när det infördes med argumentet att det rör sig om ärvda aktier som jag inte har rört på ett par decennier och att jag inte vill betala för att SHB passivt förvaltar mitt kapital när det inte innebär något merarbete för dem. Fick rätt och fick behålla depån på samma villkor, dvs gratis.

  Baspaketet retar mig eftersom SHB redan har tagit bort gratis frikort för att ta ut kontanter och eftersom det bara finns 1-2 kontor kvar i Göteborg där man fortfarande kan ta ut kontanter. Som utlandssvensk är det just sådant man vill vara kund i en svensk bank för, annars kan jag föra över pengar från mitt utländska lönekonto via Revolut direkt till Avanza utan att mellanlanda hos SHB. Överväger nu seriöst att byta bank för utöver att SHB fixar ett par autogiron åt mig och att det är bekvämt att ha en svensk bank kan jag ju lika gärna använda kontokort och SEPA-betalning istället, det kostar lika mycket per år.

  Från aktieägarens perspektiv, där SHB är en stor post, förstår jag dock hur de tänker. Alla andra oligopolstorbankerna har redan avgift. Handelsbanken har dessutom dyrare kundtjänster i större andel kontor per kund än konkurrenterna. Därför hoppas man att kunderna ska vara lojala och att det här ska vara glömt om ett par år, dvs Handelbanken har samma villkor som de andra men bättre service.

  För mig är det dock smått obegripligt eftersom det är småpengar jämfört med att förlora kunder. Nyckelfrågan är hur många som faktiskt byter bank. Jag kommer gnälla men lär när det kommer till kritan inte orka byta före årsskiftet då det är jobbigt att styra från utlandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlandsutdelaren.

   Ja banker är duktiga överlag att lägga på avgifter på allt möjligt. Kan de ta betalt gör de det. Förstår att du är frustrerad ur ett kundperspektiv, även jag stör mig på avgifter som inte ger mig något särskilt tillbaka. Ur ett aktieägarperspektiv måste Handelsbanken göra något för att öka intäkterna alternativt sänka utgifterna. Förhållandet mellan intäkter och utgifter har gått åt fel håll ett tag och det blir inte bättre om det fortsätter på längre sikt. Sen pressar ju minusräntan bankerna och tids nog får vi nog en bankskatt. Troligtvis kommer vi ser fler avgiftsökningar bland banker överlag framöver för att finansiera kommande kostnader som stiger. Så att byta bank för att Handelsbanken lägger på en avgift kanske inte ger en så stor besparing på längre sikt även om det gör det på kort sikt. Om nu tex även Skandia Banken lägger på denna avgift tids nog får man ändå betala den och samtidigt kanske man tycker den nya banken man bytt till är sämre än sin tidigare bank. Trivs man med Handelsbanken tror jag inte så många av dessa byter bank för en avgiftsökning på 300 kr. Men det lär väl visa sig tids nog om Handelsbanken förlorar några kunder pga detta men jag tror det blir mest irritation. Hade de hamnat i penningtvätt problem hade däremot betydligt fler lämnat banken. Bara titta hur det blivit i Danske Bank efter skandalen då över 20 000 personer lämnade banken inom kort.

   Hoppas det ordnar sig med Handelsbanken och dina tjänster där.

   Mvh Slimis

   Radera
 18. Tänk på åtkomst till BankID vid avslut av konton och internetbank i Handelsbanken.

  När man avslutar försvinner BankID på inloggningskort/dosa kopplat till banken och även mobilt BankID om man utfärdade det via Handelsbanken. Skaffa ett annat BankID på förslagsvis Nordea (gratis), Skandiabanken (gratis) eller Swedbank (kanske gratis) i förväg och skapa sedan om mobilt BankID via det.

  Det står att man måste besöka banken för att avsluta, men det går även att skriva ett meddelande till sitt kontor i e-brevlådan.

  När man avslutat kommer ingen bekräftelse i brevlådan enligt Handelsbankens support. Vill man veta hur det gick måste man ringa till sitt före detta kontor och fråga. Man kan förstås försöka logga in och kolla - men det känns lite vanskligt eftersom man då kanske drar igång internetbanken igen.

  Det finns dock ett alternativt sätt att veta, om man går via en annan bank och letar sig fram till listan på sina BankID:n hos bankid.com så ska man inte längre ha sitt BankID på kort från Handelsbanken listat där längre om man avslutat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även SEB erbjuder BankID på kort utan kostnad, liksom bankkonto för överföringar med mera.

   Radera
  2. Tack för tipset :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 19. Hej Robert. Hade ingen aning om detta och det är jättebra att du kommer med upplysningar. Tydligen ska det inte vara lätt att byta banktjänster. Ett annat alternativ är att man ber den nya banken man väljer att avsluta sina tjänster hos sin gamla bank. Detta alternativ har jag själv funderat på om jag nu byter bank.

  Tack för din kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 20. Har haft SHB i 20-30 år och varit nöjd, har sparat en hel del på ISK (några miljoner), vet att SHB får kickback på fondavgifterna. När Nordnet erbjöd förmånliga bolåneräntor frågade jag SHB om de kunde matcha Nordnets bolåneränta, svar nej.
  Flyttade då alla mina fonder till Nordnet och SHB förlorade all kickback, de hade tjänat mer pengar på att ge lite ränterabatt och fortsätta håva in fondkickbackerna.

  Nu är frågan vart lönekontot skall flyttas mtp avgiftsfri BankId, Swish och internetbank:
  * LF
  * Skandia
  * ICA
  * Forex

  Är det någon som jämfört internetbankernas layout/enkelhet att använda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ICA är inte avgiftsfritt om man är över 21 år. Deras kort kostar, och man måste ha det för att ha ett konto.

   Radera
  2. På ICA tar de dessutom en fast avgift för att ha en kredit på sitt lönekonto, även om man inte använder krediten! Det fick mig att flytta till Skandiabanken.

   Radera
  3. Hej Anonym.

   Tråkig erfarenhet gällande Handelsbanken. Men jag tror inte de är så pigga att pruta på bolån överlag.

   Vet tyvärr inte vilken av dina alternativa banker som är bäst. Men verkar vara lite jobb att byta bank. Lättaste är nog att be en annan bank hjälpa till med flytten om man har en massa autogiro mm.

   Lycka till.

   Mvh Slimis

   Radera
 21. Har avslutat de flesta konton hos hos SHB har bara ett konto kvar med noll saldo.
  Har dirigerat alla mina insättningar till Skandiabanken där är fortfarande kostnadsfritt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mike.

   Det låter som en bra lösning. Har själv flyttat över allt till Länsförsäkringar. Ska se om lönen kommer in där nu den 27:e. Sen blir det att avsluta kontot helt hos Handelsbanken i början av nästa månad. Hoppas du blir nöjd med Skandia Banken framöver.

   Tack för din kommentar och trevlig helg.

   Mvh Slimis

   Radera
 22. Hej!

  Jag surfade in på din blogg efter att jag blev ursinnig på HB!

  Jag har varit kund hos dem sedan åttiotalet men nu har deras girighet tagit över. Ofattbart att de tvingar alla att betala denna avgift som kommer nog att öka med tiden. HB var praktiskt för man kunde bl.a. ladda mobilen enkelt via deras hemsida. Äckligt att de inte vågar säga hur många kunder de har, det blir säkert en bra inkomst för dem att inte göra något speciellt utan bara ta betalt för att använda våra pengar, deras cynism gör mig rasande. Men låt dem drunkna i pengar med gränslös "utveckling" hehe, jag blir nu tvungen att avsluta det som andra här har gjort. Har ICA banken med kort och Skandia med kort så jag kan inte ha flera avgiftsbelagda konton. Ska kolla in LF som ersättning för HB. Ha det bra!

  SvaraRadera
 23. Hej Attila.

  Ja det känns ju faktiskt lite konstigt att man ska få betala för deras bastjänst. Men det går ju bra att byta bank även om det är lite struligt. LF fungerar bra för mig så de rekommenderas :-)

  Tack för din kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera