fredag 3 mars 2023

Sålt i H&M

 Igår valde jag att avyttra i stort sett hela mitt H&M innehav. Eller jag hade runt 4000 aktier kvar men dessa såldes idag.  27500 aktier har sålts och i skrivande stund sitter jag kvar med 200 aktier och dessa kommer behållas. Sedan början av året har jag kört kortsiktig handel i aktien och det har gått bra. Vinsten summeras till 595 000 sedan årsskiftet. Värt och säga är att H&M är den enda aktien jag förlorat en hel del pengar i under tidigare år. Men i år har det som sagt gått bra och om inte aktien skulle tappa en del framöver vill jag tacka för den när det gäller kortsiktig handel i aktien. För stunden ligger jag nu med en rejäl kassa. Tanken är att få in mer pengar i Avanza Zero. Även om jag slagit index vissa år är en gratis indexfond svår att slå på sikt. Förövrigt tycker jag mycket börjar se dyrare ut igen om vi ser till de höjda räntorna senaste tiden. Men jag håller koll om det dyker upp något intressant nytt case framöver. Annars kommer det dröja att investera pengarna i Avanza Zero. Tyvärr kan man bara investera 25000 kr per dag här. Avanza har iallafall höjt till 1.5 % ränta gällande likvider på ISK för PB kunder. Så lite avkastning blir det även om pengarna inte är investerade för tillfället. 

Som vanligt kommer det uppdatering om någon affär görs. Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen. 

Trevlig helg:-)

14 kommentarer:

 1. Wow 595k på bara 3 månader ? Kan du skriva ett inlägg om hur exakt du trada. Måste man ha stora belopp på nån mille ? Köper och säljer du inom 5 min eller ? Vad händer om du t.ex säljer hm och den forsätter upp varje dag ? För köper du igen har du ju inte gjort nån vinst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym. Det är 595k plus på 62 dagar så i princip 10 000 kr plus varje dag i snitt detta år. Jag har kört trading med 27700 aktier detta år och det motsvarar ungefär 3.5 miljoner kronor. Så det krävs lite större summor för dessa 595 tusen i avkastning. Avkastning är dels trading i aktien men priset på aktien har också stigit under dessa 62 dagarna. Trading sker genom att jag sålt av under dagen för att lite senare under dagen köpa tillbaka aktierna lite billigare. Risken är att aktien drar iväg och att jag inte kommer in billigare igen. Har skrivit lite mer om Swing trading på höger sida av bloggen om du är intresserad.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. H&M har ju rasat ca 25% på 3 år och det bör ju åsamkat dig en rejäl förlust eftersom du legat i princip totalinvesterad i H&M ,tycker det är konstigt med denna strategi samt att du envist legat kvar trots alla varningsklockor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym. Jag vet inte hur noga du följt min blogg över tid. Det stämmer att jag legat med lång med 200 aktier sedan en 6-7 år tillbaka och jag ägde min första aktie redan 2012. 2014 sålde jag av mitt innehav på nästan 1500 aktier för 294.60 kr per aktie om jag minns rätt. På den tiden gjorde jag en fin vinst i H&M och pengarna användes för att köpa familjens nuvarande boende kontant. Men annars är H&M en av flera aktier jag kört en hel del kortsiktig handel i över tid och jag har även legat i stort sett utanför aktien i perioder. Men jag utökade mitt innehav rejält när aktien gick ner rejält i pris. Som ett exempel ligger jag 295 000 kr plus på 1 år även om aktien ligger minus 6 procent under samma period. Tyvärr kan jag inte se 3 prisutvecklingen just nu då Avanza har några tekniska problem just på denna tidsperiod. Det har med det sagt stor betydelse för vilket pris man betalar för att få en okej avkastning på sikt. Jag tror fortfarande h&m kan bli en bra investering på sikt med lite tålamod. Men för egen del kör jag kortsiktig handel i aktien så länge jag tycker risk/reward ser bra ut och just nu ligger jag som sagt i stort sett utanför aktien. Jag har fortfarande aktien på bevakning och kan mycket väll tänka mig återköpa aktien om priset går ner av någon anledning. Men det kommer isåfall inte bli lika stor andel av portföljen då jag kommer fortsätta öka min riskspridning genom Avanza Zero framöver.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Hur ligger du till mot jämförelseindex (t.ex. Avanza Zero) i år och de senaste åren? Har du fortsatt bättre avkastning med en komprimerad portfölj + swing trading eller har du halkat efter? Börjar du luta mer åt index nu eller vill du fortsätta med din tidigare bana?

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Arbetsplanen. Jag jämför mig gärna med fonden Avanza Zero eftersom denna fond går att investera i gratis och ger en avkastning som Stockholmsbörsens 30 största bolag. Jag hittar dock ingen bra historik de senaste åren. Men jag har mätt min avkastning sedan 2016. 2017 och 2018 hade jag portföljen hos Nordea och har därför inga exakta avkastnings siffror från de åren. Men framförallt 2018 var ett bra år då portföljen växte med 250 000 kr även om börsen backade -5.13 %.

   Min avkastning sedan 2016 vs Börsens avkastning enligt Samuelssons rapport.

   2016: 21.34 % mot 4.9 %
   2017: Portfölj ökat från 1.24m-1.45m mot 3.93 %
   2018: Portfölj ökat från 1.45m-1.7m mot -5.13 %
   2019: 34.24 % mot 25.78 %
   2020: -3.97% mot 5.49 %
   2021:33.35 % mot 28.9 %
   2022: -16.68% mot -18.41 %
   2023: 20.07 % mot 10.35 % i skrivande stund.

   Överlag är jag nöjd med min aktiva strategi i kombination med Avanza Zero vs passivt investerande. Men jag lutar endå mer mot index sparande då det är svårt att överprestera börsen på lång sikt. Index sparande ger också en bättre riskspridning. Men som sagt inget är förutbestämt och vi får se vad det blir att investera i framöver. Viktigaste är att portföljen inte underpresterar mot index rejält på sikt.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Så även i år ligger du riktigt bra till! Grymt bra jobbat med din swingtrading!

   /Arbetsplanen

   Radera
  3. Detta år har börjat bra iallafall. Får hoppas lyckan håller i sig :-) Hur har det gått själv med portföljen över tid? Eller i år för den delen? :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  4. Svårt att säga om man ska räkna avkastningen som Avanza (och de flesta andra gör). På Avanza står det +42,83% sedan start (där 79% av mitt innehav ligger), jämfört med Avanza Zero på +56,41% under samma period. Fonderna på Avanza ligger på +57,70%, så det är de enskilda aktierna som dragit ned utvecklingen (vilket också är anledningen till jag begränsar enskilda innehav alltmer).

   På Fondo har jag ytterligare cirka 21% av portföljen i fonder, dock har jag flyttat ett stort innehav (PLUS Småbolag Sverige Index) från SAVR till Fondo i augusti 2022, så det står att jag ligger på -22,78% på Fondo sedan start, men vid flytten låg jag på +34,25% på SAVR, så det är ett positivt resultat egentligen :p

   Jag räknar min avkastning som marknadsvärde-insättningar och ligger då på 19,81% sedan 17/9-2018 (start), vilket är 4,13% årligen. I år har det inte hänt mycket, jag ligger +/- efter tidigare ATH 3 feb :p
   De stora fonderna jag äger (som har 4,5+ år av historik) ligger mellan 56,01-95,28% sedan jag började investera, enligt Avanzas grafer (jämfört med Avanza Zeros 54,20%). Så de alla ligger bättre än smala Sverigeindex, trots en lägre risk.

   Jag ligger nu omkring 93-95% av innehavet i fonder, och planerar att endast att bibehålla 2-3 enskilda innehav långsiktigt. Jag har i nuläget 2 större innehav (dock bara cirka 3,8% av portföljens värde tillsammans) som ligger rejält back men som jag tror kan löna sig om några år, som jag planerar att behålla. Vi får se hur det går!

   /Arbetsplanen

   Radera
  5. Hej Arbetsplanen.

   Kul att läsa om din utveckling och framförallt att du ligger på plus. För de flesta är fonder ett bra alternativ då de ofta presterar bättre än de som investerar i enskilda aktier. Har man ett stort intresse av börsen kan man ju acceptera en något lägre avkastning då det är just en hobby. Men givetvis kan de ju även gå bättre än man tänkt sig. Det är bara fortsätta investera så kommer det bli hur bra som helst på sikt.

   Fortsatt lycka till.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Det är riktigt bra jobbat, en enorm förtjänst och stort grattis till den Slimis! Inser att det är både din daytrading och den mer "långa" tradingen som gett detta fina resultat. Var själv på väg att ta en stek när HM stod i 107 men ja tyvärr blev det inte av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl. Som du skriver gäller att hitta en strategi som passar en själv för att lyckas med ett långsiktigt sparande. För egen del har just en aktiv strategi i kombination med index sparande passat mig bra. För de som inte vill engagera sig nämnvärt ger oftast en gratis indexfond en bättre avkastning än enskilda aktier över tid. Det är bara att titta på den genomsnittliga avkastningen för avanzianen över tid. När det gäller H&M var det ett bra köpläge så här i efterhand vid 107 kr. Men när det ofta är som bäst köpläge så säljer folk sina aktier. De har legat minus så länge så de vill bara slippa se eländet. Köpa dyrt och sälja billigt är en dålig strategi för att få pengarna att växa över tid. Även om jag inte satt mig in i din strategi så verkar din portfölj gått riktigt bra över tid och jag är glad att du lyckats så bra med ditt sparande. Vi får hoppas på god lycka även framöver.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Förstår inte varför väljer du Avanza zero. Finns bättre fonder , de kostar lite men kolla utveckling, menar tex Spiltan investment, Aktiespararna direktavkastning eller Handelsbanken norden. Alla är index fonder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym. Hur olika fonder kommer gå framöver är svårt att sia om. Men avgiften vet man hur den kommer bli. Får jag en avkastning som motsvarar index räcker det långt för mig. Men givetvis kommer det finnas fonder som går bättre än Avanza Zero.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera