tisdag 7 mars 2023

Sagt upp mig från jobbet

Då var det en ny vecka och nya möjligheter. Idag valde jag att säga upp min fasta tjänst. Jag kommer jobba i 3 månader till som är min uppsägningstid men sen tackar jag för mig. Jag har nu arbetat från och till i drygt 10 år hos denna arbetsgivare och det var inte första gången jag haft tanken att säga upp mig. Jag inser att mitt beslut kanske känns vågat i dessa ekonomiskt tunga tider. Men att gå och misstrivas på en arbetsplats där man gett 100 % över tid är inte hållbart på sikt. 

Det är inte för inte jag väljer att ta det här beslutet. Det är tyvärr flera faktorer som gör att jag säger upp mig. Men framförallt att jag blivit utsatt för både kränkande särbehandling, kränkande behandling samt elakt prat bakom min rygg. Ett fult sett att frysa ut en medarbetare som är där för att vårda gamla och sjuka människor. Jag älskar fortsatt att hjälpa människor men i framtiden kommer detta ske hos någon annan arbetsgivare. Är det en sak som är säker är det att vårdbehovet kommer öka över tid och en duktig Undersköterska kommer alltid ha jobb. 

Jag har redan nu planer på hur jag kommer göra framöver. Till att börja med kommer jag jobba på timme hos en annan arbetsgivare från och med i sommar. Redan nästa år är tanken att eventuellt jobba i Norge i perioder igen. Jag har lite svårt att ligga borta på jobb men kan tänka mig det i korta perioder då det är väldigt bra betalt i Norge.

Allt som allt hoppas jag att allt blir bra på sikt men i det korta perspektivet känns allt lite tungt.

Livet går vidare.

16 kommentarer:

 1. Vad tråkigt att bli pratad om bakom ryggen. Hur har du stått ut i så många år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Det har inte vart helt lätt att blivit illa behandlad över tid. Men då jag har 2 barn att försörja kan jag inte bara tänka på mig själv. Jag har länge tänkt att det blir bättre tids nog och därför kämpat på och trott på bättre tider. På en bra arbetsplats pratar man inte bakom ryggen på sina medarbetare. Man kränker inte heller sina medarbetare och beteer sig illa mot dem. På det är det nu miljon besparingar i kommunen i en verksamhet där det vart åtstramningar sedan flera år tillbaka. De som jobbar i vården sliter överlag väldigt hårt för en låg lön med otrygga arbetsvillkor. Så här i efterhand är jag är glad att jag sparat ihop en summa pengar som tryggar min ekonomi framöver.

   Hade jag inte haft något sparade hade jag troligtvis fortsatt på denna destruktiva arbetsplats och fortsatt må dåligt av den.

   Nu lämnar jag istället de sjunkande skeppet och blickar framåt. Efter regn kommer solsken.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Det låter inte som en bra arbetsplats och helt rätt beslut även om det kan vara tufft i det korta perspektivet. Håller tummarna för att du snart hittar en ny och bättre arbetsplats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tystainvesteraren.

   Allt går bara man vill. Jag är säker på att jag hittar en bättre arbetsplats framöver och att lönen kommer vara minst lika bra som idag. Jag har fortsatt kontakt med 2 bemaningsföretag i Norge varav 1 jag jobbat för tidigare och har man intyg att man är utbildad Helsefagarbeider är man välkommen att arbeta överallt där. Problemet för stunden är att mina barn inte är så gamla än och därför vill jag vänta lite med att åka dit. Men eventuellt jobba där någon kort period redan nästa år.

   Tack för kommentar. Hoppas allt är bra med dig.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Det låter som ett bra beslut ändå. Man ska inte ta för mycket skit helt enkelt. Jantelagen är dock stark i Sverige, det finns många missunsamma människor överallt tyvärr.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investeraren.

   Som du skriver ska man passa sig för att ta för mycket skit av andra. Behandlar man andra bra ska man inte acceptera att bli illa behandlad själv. Håller med dig att det finns för mycket avundsjuka i vårt samhälle och att en del folk tyvärr trycker ner andra. Istället för att ha det synsättet kan man ju försöka göra något för att få det bättre på sikt. Inget kommer gratis i livet och ska man få det bättre lär man fixa till det själv.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Trist att läsa men verkar vara rätt beslut. Ja jobbkarusellen är vad den är tyvärr... Mindre trevliga människor finns överallt. Drygt med så lång uppsägningstid. Håller tummarna att du hittar nåt bättre Slimis. Mvh Kalkyl

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl.

   Ja, man har fått lära sig acceptera att man möter mindre trevliga människor ibland. På äldre dar har jag lärt mig att anmäla denna typ av medarbetare när de beteer sig illa av någon anledning. Men även att acceptera att de finns i min närhet. Men då ger jag dem så lite uppmärksamhet som möjligt. Privat är det lättare att hålla sig borta från folk man inte gillar. Man kan ju då välja sitt umgänge.

   Hoppas allt är bra med dig Kalkyl och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Ändå lite befriande att bara lämna en arbetsplats som man inte trivs på. Nu skall väl Undersköterska bli en skyddad yrkestitel och då kanske arbetsgivarna inser värdet bättre. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej ZeroStrategy.

   Ja, vi får hoppas att denna skyddade yrkestitel ger något mervärde. Men då vården är skattefinansierad räknar jag inte med något nämnvärt lönelyft. Vill man ha bra betalt och kan tänka sig ligga borta är det bättre att satsa på Norge som Undersköterska. Här i Sverige prioriteras istället låga löner och då är det bättre att ta in någon outbildad från gatan. Då kan man betala 20-22 tusen i ingångslön. Ska man ha någon med utbildning och 10 års erfarenhet får man istället som i mitt fall betala 26700 kr i månaden.

   Hoppas allt är bra med dig ZeroStrategy och tack för din kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Det känns rätt utfört av dig definitivt. Ändå modigt, jag önskar dig lycka till !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej NLI.

   Jodå det blir nog bra på sikt. Det är bara att blicka framåt nu. Önskar även dig lycka till framöver och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Hej Slimis,
  Givet det du tidigare skrivit om din arbetsplats och dina kollegor (som inte visade sig vara goda sådana) förstår jag ditt beslut och tycker du agerar rätt.
  Önskar dig all styrka och vet att du kommer lösa detta på ett galant sätt!

  //Cristofer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Cristofer.

   Stort tack för ditt stöd. Jag är säker på att allt blir bra på sikt :-)

   Önskar dig all lycka framöver och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 8. Jag tror du gjorde helt rätt. Jag vantrivs av någon anledning på min arbetsplats, problemet är väl att det inte finns någon enskild faktor, kollegorna är trevliga, arbetsbelastningen är okej, lokalerna är okej, allt är okej, ändå vänder det sig i magen på mig varje gång jag ska ta mig till jobbet. Distans är inte tillåtet. Jättemärkligt faktiskt, men uppenbarligen en signal från mitt undermedvetna om att jag inte trivs. Nu är mitt kontrakt uppsagt, siste juni är min sista arbetsdag här. Sen får vi se, lyckas inte arbetsgivaren hitta något nytt uppdrag kanske jag startar eget och letar efter uppdrag som tillåter 100% distans, så får jag användning för mitt fina hemmakontor. Var sjuk för några veckor sen, gick då hemma och såsade några dagar och det var jätteskönt. Orkade dock inte göra sånt jag normalt hade velat pga sjukdomen, men hade jag varit fullt frist, herretid vad skönt det var att äga sin egna tid. Dock gnagde känskan av att återvända till arbetsplatsen ju mer frisk jag kände mig. Lite som när man var yngre och gick på högstadiet och var skoltrött. Jag är en väldigt plikttrogen person, så detta beteende är väldigt ovanligt för att vara mig. Har alltid prioriterat jobbet främst, men nu känns det lite som "skit samma". Jaja, kul att du tog tag i det och bytte, det kan väl inte vara svårt att hitta en ny arbetsplats som uska? I vår lilla region fanns det typ 15 tjänster lediga på diverse avdelningar och boenden. Det kan ju vara värt att bara komma ifrån en infekterad arbetsplats?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   Jag tror de flesta är lite trötta på sina arbeten emellan åt men de flesta härdar ut . Som du skriver finns det gott om USKA jobb när man tittar på arbetsförmedlingens hemsida. Det gäller dock att hitta en arbetsplats där man iallafall trivs någorlunda. Det är värre när man blir utsatt för trakasserier, mobbing, kränkande behandling mm. Hur många gånger ska man acceptera att behandlas dåligt innan man byter arbetsplats? Så här i efterhand känns det helt rätt att jag sagt upp mig och jag tror inte jag kommer ångra mig en sekund tids. Jag hoppas att även du hittar något nytt spännande uppdrag. Men du verkar väldigt duktig när det gäller ditt jobb så det dröjer nog inte länge innan du är igång med något nytt.

   Önskar dig lycka till framöver.

   Mvh Slimis

   Radera