onsdag 15 mars 2023

Då var jag åter fullinvesterad

 Idag kom inflationssiffror in sämre än väntat. På det kom även H&M med en sämre försäljning än väntat. 

Det hela gjorde att börsen började dåligt idag och har fortsatt ner under dagen. I skrivande stund är Omx30 ner nästan 3 % och H&M har tappat drygt 8 % i skrivande stund.

Under året har jag kört kortsiktig handel i H&M och aktien har gått betydligt bättre än börsen i övrigt. Jag sålde senaste av mitt innehav för senast 2 dagar sedan och idag återköpte jag 26800 aktier för drygt 3 kr mindre per aktie eller ungefär 80 000 kr billigare än för 2 dagar sedan. För att finansiera köpet fick jag tyvärr släppa på mina Billerud aktier som jag köpte igår. Jag tog där en förlust på nästan 10 000 kr. Sedan mitt inköp i H&M har aktien fortsatt ner under dagen och jag kan tycka det är en viss överreaktion eftersom försäljningssiffrorna inte kom in så mycket sämre än väntat. I kronor sett kom omsättningen tom in lite över förväntan. Men det lär dröja fram till kommande rapport innan vi ser hur marginaler, kostnader, framtidsutsikter mm ser ut framöver.

Jag är dock fortsatt positiv till H&M på sikt även om det är kämpiga tider just nu. Jag räknar med att få in en utdelning inom kort. Efter det kommer troligtvis Stefan Persson fortsätta handla H&M aktier för att på sikt köpa ut bolaget från börsen. 

Dagens transaktioner ser ni här under:


Förutom återköp i H&M aktien har jag idag fortsatt öka på i Avanza Zero. De senaste veckornas kortsiktiga handel gör att jag nu ökat på betydligt i Avanza Zero och istället gått från 27 900 aktier i H&M till 27 000 i skrivande stund.


Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs. Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen. Med det sagt vill jag önska alla läsare en fortsatt trevlig vecka :-)

9 kommentarer:

 1. Hej Slimis,
  Trist med Billerud men dom har nog en del nedgång kvar innan det vänder misstänker jag, dom har ju ingen egen skog som säkerhet och är därför förmodligen känsligare för konjunkturen än andra skogsbolag.
  Jag har gjort mitt första köp idag Investor B blev det, har tidigare inte rört en krona från Swedish Match pengarna som trillade in. Så ska jag vara självisk så hoppas jag att nedgången fortsätter så jag kan sätta sprätt på kassan!

  Ha det bäst!
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille.

   Som du skriver sålde ju Billerud av sin skog och fick ganska bra betalt för den. Det har inte delats ut så mycket pengar sen dess och sen har de tagit in pengar för förvärvet i USA och det har gjort att skuldsättningen ser bättre ut idag. Men de verkar ha lite dålig efterfrågan på deras produkter i närtid. Sen ska det investeras en del i USA kommande år så det är svårt att säga hur mycket bolaget kommer kunna dela ut framöver. Skogsbolagen överlag har haft en väldigt bra period och frågan är givetvis när efterfrågan börjar ta fart igen. Jag kommer fortsätta ha bolaget på bevakning iallafall.

   Investor blir nog bra på sikt. Vi får hoppas det kommer fler bra köplägen här framöver så du kan fortsätta öka på ditt innehav. Kul att Swedish Match blev en fantastisk investering för dig.

   Hade bäst du med och tack för kommentar.

   Vänliga hälsningar
   /Slimis

   Radera
  2. Hej igen Slimis,
   Ja, jag har för mig att skogen såldes av till någon pensionsjätte med garantier att dom skulle få köpa virke. Kommer i alla fall ihåg att jag tyckte det var en konstig affär som luktade lite illa .... Dessutom är dom väl ganska beroende av kartong och förpacknings efterfrågan, sen deras stora investeringar i sådana maskiner. Vad gäller investeringen i USA så har jag tyvärr inte läst på.
   Nåja, jag köpte en liten position i Billerud i min IPS portfölj och där kan den få ligga, skulle dom sjunka under hundringen ska jag ta, mig en funderare till den större portföljen. Annars så bevakar jag och väntar på att köptillfällen ska dyka upp i några bolag som jag tittat på.
   Vad sa dom om handleden? Gips?

   Mvh
   /Rille

   Radera
 2. Idag fylldes portföljen på med lite Handelsbanken A, jag tyckte att priset såg attraktivt ut i bankoron och före utdelning.

  Önskar dig och de dina en trevlig helg!
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille.

   Det stämmer att Billerud sålde till AMF. Sen har det vart stora investeringar. Tänker på kartongmaskinen MK7 sen är det väll tänkt att investeras i USA för ett antal miljarder. Det gäller att ha tilltro att dessa investeringar blir bra på sikt och det vet man ju aldrig på förhand. När det gäller handleden är den tyvärr inte bra än. På Måndag är det 2 veckor sedan jag ramla och slog mig. Har vart hos en arbetsterapeut och har fått tid hos kiropraktor i början av April. Det är inget brutet men jag tror de kommer ta in mig på magnetröntgen för att titta vad som är fel. Har stöd för handen just nu men kan inte jobba för stunden. Bara hoppas att det blir bra på sikt.

   Gällande Handelsbanken såg jag att banken tappat i och med bankfrossan. Jag sålde ju av mina då drygt 22000 aktier i Augusti 2021 för drygt 100 kr per aktie. Innan det lyckades jag ju sälja 6000 aktier på toppen 2017 för mellan 125-132 kr per aktie. Just bankaktier har man kunnat tjäna bra med pengar om man lyckas köpa och sälja vid rätt tillfälle. Men överlag har bankaktier haft en ganska tråkig utveckling sedan 2017. Min bedömning då var att bankerna hade historiskt höga marginaler, bostadspriserna stod på topp och sen kom en bankskatt på det. Jag hade svårt att se att det skulle bli så mycket bättre i det korta perspektivet och det var rätt att sälja då.

   Som läget är nu har Handelsbanken en historiskt hög direktavkastning efter den senaste tidens nedgång. På det har banken haft historiskt höga vinster den senaste tiden. Jag väljer själv att öka på i bankerna via Avanza Zero men känner mig annars inte helt sugen på bankaktier överlag. Jag tänker att utlåningstillväxten måste bli sämre framöver om vi ska ligga på höga räntor en längre tid framöver. Som ett exempel var det roligare när vår bostadsrättsförening fick betala 1 % på de rörliga lånen och nu ligger dessa lån på drygt 4 % och troligtvis närmare 5 % innan det blir någon vändning ner igen. När det gäller Handelsbanken funderar jag även på hur det minskade kontorsnätet kommer påverka framtiden. Givetvis en bra besparing på kort sikt. Men som där jag bor la de ner kontoret och de har de gjort det på många mindre orter. Jag har svårt att se hur man ska locka yngre människor som har långt till ett av deras bank kontor. Samtidigt har ju banken sina styrkor. Jag tänker då på deras fondförvaltning samt lån till fastigheter med lägre risk. Men jag håller tummarna att Handelsbanken samt övriga svenska banker klarar sig bra framöver. Någon ny bankkris vill vi inte se här i Sverige.

   Önskar även dig med familj en trevlig Lördag :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Hej Slimis,
  Trist med handleden hoppas verkligen att det blir bra, tusan vilken osis du haft ett tag nu! Men jag vet att du kämpar och kommer att vända det till det bättre.

  Kommer ihåg att du gjort strålande affärer i Handelsbanken, mycket trevligt att höra dina åsikter om banken. Själv strävar jag efter att ha en bred portfölj (som du vet), nu saknade jag helt aktier inom bank/finans. Tittade runt lite och bestämde mig för SHB, jag har ägt dom med framgång tidigare och har alltid gillat dom. Det blev ett mindre köp 1,8% av portföljen utgör innehavet och tänker förnärvarande vara nöjd med det.
  Det blir mycket spännande att följa börsen på måndag och se vart det tar vägen, misstänker att mycket hänger på vad som sker med Credit Suisse och att det inte rullar in mer elände förstås.

  Mvh
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Rille. Ja Handelsbanken känns iallafall som det tryggare alternativet när det gäller våra storbanker. De har imponerat vid tidigare kriser om vi jämför med de andra bankerna så för egen del sitter jag kvar med 200 aktier i banken. Fick förlängd sjukskrivning 2 veckor idag. Får se vad Ortopeden säger i början av April. Men givetvis hoppas jag att handleden kan bli bättre utan någon operation eller bestående funktionsnedsättning. Det har verkligen gått snabbt ner för många banker den senaste tiden. Våra svenska storbanker verkar ha klarat sig lite bättre än Europa och USA överlag. Får som sagt hoppas att det inte blir någon rejäl smäll för varken fastigheter eller banker nu framöver. Just fastighetssektorn var ju så otroligt stark enligt dem själva för ett par år sedan. Det räckte med några procent upp när det gäller räntan och plötsligt börjar flera fastighetsbolag få problem med finansiering.

   Det är iallafall spännande tider och vi får se hur det hela utvecklas framöver.

   Önskar dig en trevlig vecka.

   Vänliga hälsningar
   /Slimis

   Radera
  2. Hej igen Slimis,
   Håller tummarna för att handleden blir bra.

   Har sett det här skeendet förut flera gånger höjd ränta, först får fastighetsbranschen problem sen blir det bankerna och sen rullar det på tills det plötsligt vänder och allt börjar om.
   Girigheten gör alltid att man lånar mer och mer tar högre och högre risk, tyvärr verkar man aldrig ta lärdom om att det alltid blir så här det slutar.
   Nåja, jag passade i alla fall på att öka mitt innehav i SCA idag.
   Jag fortsätter att småhandla i nedgången, så får vi se hur länge den håller i sig.

   Krya på dig och ha en trevlig vecka!
   /Rille

   Radera
  3. Hej igen Rille.

   Som du skriver kommer det alltid nya kriser men över tid ger ändå aktiemarknaden en bra avkastning. Det gäller dock att hålla sig borta från permanenta kapitalförluster som kan komma med kriser. Den senaste tiden kan man tänka på Allecta. Nu förvaltar de otroligt mycket pengar. Men en permanent kapitalförlust på 20 miljarder och sen ränta på ränta över många år så blir det mycket pengar som kunde gett pensionssparare en bättre ekonomi på äldre dar. Så här i efterhand hade det inte vart så dåligt att behålla SHB och Swedbank även om de tappat en del i bankfrossan. Dessa aktier återhämtar sig troligen framöver och det gör inte dessa amerikanska banker som nu gått i konkurs. Jag håller tummarna att din investering i SCA ger dig en bra avkastning framöver. Känns som en trygg investering över tid. Skogen lär fortsätta efterfrågas och växa på sikt.

   Tack för din kommentar. Ha en trevlig vecka!

   Vänliga hälsningar
   /Slimis

   Radera