torsdag 30 mars 2023

Åter sålt av i H&M

Då var det åter Torsdag och nya möjligheter. Idag släppte H&M sin första rapport för året. Av någon anledning hade analytiker räknat med en rejäl förlust i detta kvartal. Som jag skrev tidigare tyckte jag att aktien handlades oförtjänt ner efter de senaste försäljningssiffrorna. Jag återköpte då aktier billigare men idag sålde jag åter av med en vinst i aktien. Vinsten i H&M aktien summeras därmed till 725 175 kr för i år och jag har tagit igen de senaste årens förluster i aktien med råge. Nu ligger jag 72 % likvid och tanken är att fortsätta öka på i Avanza Zero framöver likt tidigare om inget annat intressant dyker upp. Värt att nämna är att jag fortsatt har kvar 200 aktier i H&M och dessa kommer inte säljas. 

När det gäller rapporten tycker jag den kom in i bra på vissa punkter. Framförallt ser varulagret bättre ut nu och det var ju bra att det inte blev förlust i detta kvartal. Jag tycker även det ser intressant ut med deras satsning på Sellpy som säkert kan växa över tid. Inköpskostnader är fortsatt höga och försäljningen i USA kom in bra. Omförhandlingar av hyreskontrakt verkar också gå bra och Kina verkar återhämta sig till viss del. Tidigare rapporterade H&M om antalet medlemmar i deras lojalitets program men det är inget de uppdaterar om längre. Vi ser även att antalet butiker fortsätter minska. Verksamheten verkar gå i långsam takt åt rätt håll igen och givetvis hoppas jag att H&M kan bli ett bättre och mer lönsamt bolag igen på sikt.

Men efter dagens rapport är jag som sagt i stort sett utanför aktien igen (200 aktier kvar) och önskar bolaget lycka till framöver. Annars äger jag bolaget via Avanza Zero och vill iallafall tacka för årets goda avkastning i aktien. 

Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs. Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig Torsdag :-)

14 kommentarer:

 1. Hejsan slimis varför lägger du inte ut bild denna gången på traden ? Tycker du man ska sälja på dagens uppgång ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym. Min dator här hemma är tyvärr sönder just nu och över telefon får jag inte till att lägga in transaktionen eftersom jag måste in i paint och redigera när jag lägger in kortsiktig handel jag gör. Jag sålde dock drygt 26000 aktier för 130.25 kr per aktie. En dålig tajming eftersom aktien fortsatte stiga så pass mycket idag. Dessa aktier återköptes sist för 128.43 kr per aktie så blev en liten vinst ändå. Tidigare sålde jag av på ett högre pris men har som sagt handlat för över 100 miljoner i aktien i år och det har gett ett bra resultat då jag överpresterar index rejält i år. Sen ett tag tillbaka vill jag dock gå över till en mer passiv strategi och då passar Avanza Zero bra. Jag tror fortsatt på H&M på sikt men aktien har sänkt min avkastning över tid förutom i år då. På sikt är jag nöjd med en avkastning mer likt index och om man ska sälja aktien idag kan vara både ett bra eller dåligt beslut. Går börsen bra lär hm följa med upp är min tro. Går den dåligt tror jag även hm aktien kommer gå dåligt. På sikt tror jag fortsatt att Stefan Persson kommer köpa ut bolaget från börsen. Men det är troligt om några år i så fall. För egen del är jag iallafall nöjd med årets avkastning i aktien och kommer satsa på att sprida mina risker mer om inget nytt investeringscase dyker upp framöver.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Stort grattis till din enorma vinst i HM. Är det efter skatter och avgifter? Över 700000 kr är ju mer än en årsinkomst för oss alla flesta. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   Jag har mina aktier på ISK så det är bara schablonskatt som ska betalas :) Vinster är efter courtage avgifter är dragna och min största vinst i en enskild aktie under ett år. Som du skriver är drygt 700 000 kr mycket för de flesta. För egen del är det över 2 årsinkomster efter skatt och detta har jag tjänat in på 3 månaders trading. Ja det är bara tacka hm och de analytiker som vart för negativa detta år till aktien.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Fantastiskt bra jobbat Slimis! Helt otroligt vilken magiker du är

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kronan. Bra jobbat själv med ditt sparandet och bloggen i övrigt :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Tjenare Slimis,
  Måste erkänna att efter läst din och Kronans blog i stort sett jämt har jag missat det en längre tid av olika anledningar.

  Ett stort grattis och suveränt gjort med din HM trading, dryga 700k är galet bra.

  Hoppas kunna läsa era bloggar mer framgent och lycka till med affärerna.

  Förresten, fick inte ni heller tillba100% av källskatten från Avanza för 20, 21 och 22? Jag fick inte den sista tusenlappen så totalt fick jag 9200:- isf 10200:-?

  Ha en härlig kväll.

  // Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malte. Har inte handlat så mycket i utlandet så är osäker om Avanza är skyldig mig någon källskatt. Har inte märkt att det kommit in någon iallafall:-) Kommer ihåg att du kommenterat förutom. Du är alltid välkommen hit till bloggen när du har tid och lust att följa den.

   Hoppas att allt är bra med dig iallafall och att de även går fint med dina affärer.

   Ha en härlig kväll.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Grymt bra jobbat Slimis.
  Sålde själv på 146 idag men betydligt mindre antal.
  Nu måste du in i Billerud igen som kommer att prestera framöver.
  // Stefan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan. Grattis till en fin vinst på 146. Har tyvärr bränt mig ett par gånger i Billerud och även om jag tycker aktien känns intressant på nuvarande nivåer väljer jag att sprida mina risker mer genom Avanza Zero i dagsläget. Men jag håller tummarna att Billerud gör dina aktieägare nöjda framöver.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Hej Slimis. Den Dåliga Tajmingen kosta väl i reda slängar ca: 300000 Kr. Inget illa ment, mer än att det är svårt att Tajma MR Market :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mats.

   Jag nöjd med den vinst jag gjort och jag har fortfarande 200 aktier kvar + mitt innehav genom Avanza Zero. Kan H&M prestera bra framöver är jag glad för deras skull samt för de som är aktieägare i bolaget. Hade jag haft en spåkula skulle jag aldrig köpt tillbaka aktier billigare efter att ha sålt 1490 aktier 2014. Det är den aktie som dragit ner min avkastning under många år även om jag lyckas med kortsiktig handel med jämna mellanrum som gjort avkastningen lite bättre. Hade jag haft otur i år hade jag satsat på någon aktie som gått dåligt och kanske tagit en förlust istället. Nu har jag gjort min bästa vinst någonsin i en aktie och det på 3 månaders tid. Visst kunde jag gjort 300 000 kr till men det är alltid lätt att se sånt i efterhand och ibland kan det vara farligt att bli för girig. En vinst är alltid en vinst och en bra avkastning över tid är ingen garanti. De finns de som förlorat mycket pengar på börsen. Skulle aktiemarknaden vara lätt skulle alla bli rika genom aktiehandel. Men så är det inte. Bolag går i konkurs och det finns folk som tagit livet av sig efter att ha förlorat livsbesparingar på aktiemarknaden. Med det sagt tycker jag man ska vara försiktig med sina pengar och inte alltid räkna med att allt kommer gå bra. När vi ser på H&M aktien är det värre för blankarna som förlorat rejält med pengar i aktien i år. Min tro är att många blankare fick köpa tillbaka aktier dyrt för att inte förlora mer pengar. Det är nog en av anledningarna till den kraftiga uppgången i aktien i det korta perspektivet. Nu är det troligtvis inte så mycket blankare kvar i aktien. Framöver gäller det att H&M fortsätter visa bra försäljning för en fortsatt uppvärdering och jag önskar dem all lycka. Kul att det går bra för H&M i det korta perspektivet iallafall :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Hej Slimis, Tack för bra svar. Tror det va väldigt många blankare som fick ont i magen helt klart. Samt tror du kan komma in billigt igen, var ju en del andra saker än bara försäljning som gjorde vinsten blev bra. Så den lär inte fortsätta upp härifrån jättelänge
  mats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Mats.

   Givet nuvarande resultat värderas aktien högt. Allt beror ju på hur det går för H&M framöver. De siktar på 10 procent rörelse marginal nästa år och tror de kan nå det. Men som långsiktig ägare i bolaget har jag sett de misslyckats tidigare med positiva prognoser flera gånger. Lång tillbaka ökade ju antalet butiker för varje år och bolaget tjänade betydligt mer pengar än idag. Idag minskar antalet butiker och man skär ner på personal. Det är även helt klart hårdare konkurrens idag än för 10 år sedan. Bara titta på Shein som lyckats fått ett börsvärde lika stort som både H&M och Zara tillsammans.Jag tycker att H&M gör mycket bra men jag vet inte om de kommer lyckas växa så bra i framtiden. Jag följer dem på instagram och där har de tom minskat i antalet följare med runt 100 000 sedan de toppade med antalet följare för ett tag sedan. Kanske kan aktiens pris komma ner igen det beror ju helt på hur de lyckas framöver. Men i dagsläget räknar jag inte med att kunna återköpa aktier billigare. I det korta perspektivet fokuserar jag på mer riskspridning för att få en avkastning mer likt index över tid. Just nu ligger min avkastning på mellan 22-23 % för i år och är nöjd med resultatet än så länge. Men på sikt är det alltid tufft att överprestera index och därför väljer jag att öka på i Avanza Zero iallafall i det korta perspektivet. Kanske blir det någon kortsiktig affär framöver om det dyker upp något som känns intressant. Vi får se vad som händer :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera