onsdag 19 februari 2020

Tagit in Axfood i portföljen

Idag valde jag att ta in Axfood i portföljen. Jag ägde tidigare både ICA och Axfood men då jag fick jobb hos en av deras konkurrenter valde jag att sälja av mina innehav. Orsaken var att det kändes fel att äga aktier i ett konkurrerande företag.

Idag jobbar jag inte kvar hos denna arbetsgivare, så jag har inget problem att ta in Axfood till portföljen igen. Som mest ägde jag nog runt 1000 aktier i Axfood tidigare om jag inte minns fel. Jag köpte in dessa för ett rimligt pris och sålde tids nog av med en fin vinst och pengarna omplacerades i andra aktier. Sedan dess har båda bolagen ökat i pris men jag väljer ändå att ta in Axfood till portföljen igen.

Under flera år har Axfood aktien vart dyr. Sedan har den blivit dyrare. Även idag när jag köpte in 250 aktier för 195.42 kr per st+ courtage känns aktien dyr. Axfood utgör nu runt 1.5 % av portföljen. I jämförelse med övriga börsen har aktien tappat en hel del de senaste månaderna eller runt 10 % från toppen. Om aktien fortsätter ner framöver är tanken att utöka mitt innehav tids nog. Men jag tycker redan idag att aktien handlas till en rimlig direktavkastning (3.74%)

Framöver hoppas och tror jag att Axfood kan fortsätta ta marknadsandelar och prestera bra här i Sverige. Efter dagens inflationssiffror ser jag en låg ränta lång tid framöver. Förutom detta är energipriserna låga just nu och konsumtionen är bra här i Sverige då vi har låg arbetslöshet. Folk i allmänhet har ganska bra med pengar just nu och just mat lägger de flesta mycket pengar på. Efter att ICA försämrat sitt bonus system blev många kunder förbannade och vad jag har läst var det många som funderade att byta butik. Det lär tids nog visa sig om Ica tappar några kunder och vart dessa kunder i så fall tar vägen. Jag håller iallafall tummarna att Axfood kan prestera bra nu framöver.

Förutom min Axfood investering valde jag även att öka på i H&M idag. 200 aktier köptes in för 201.85 kr st. Det är fortsatt en oro att H&Ms försäljning i Kina ska bli sämre pga Corona Viruset. Detta är givetvis möjligt då en stor del av H&Ms butiker stängt tillfälligt i Kina. Men jag tror som sagt konsumtionen kommer tillbaka bra så fort allt lugnat ner sig. Med det tar jag fortsatt rygg på Stefan Persson och stärker mitt ägande i H&M. Efter dagens köp i H&M kommer jag med största sannolikhet inte öka på något mer här.

Efter alla dessa köp har jag i princip tagit ut alla utdelningar i förskott och ligger nu belånad i portföljen igen. Jag kommer framöver amortera ner på aktiebelåningen både genom mitt sparande samt kommande utdelningar. Förutom detta tuffar portföljen på ganska bra just nu och det är givetvis kul när sparandet går framåt.

Med det kan ni se min nya portfölj på höger sida av bloggen.

Är det någon läsare som äger Axfood? Hur ser ni på bolagets framtid? 


16 kommentarer:

 1. Spännande att följa din resa! Gillar båda bolagen Axfood och H&M och har ägt dem båda tidigare. Just nu har jag dock bara H&M kvar av de två :) Fint med fortsatta köp av Stefan Persson.

  Ha en superbra torsdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dividend Guy.

   Kul att följa din resa också :) Ja det är imponerade för vilka summor Stefan Persson köper för i H&M. Jag håller tummarna att bolaget fortsätter prestera framöver. Isåfall bör vi se ett högre pris på aktien tids nog.

   Önskar dig en fantastisk Fredag och tack för din kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Axfood ska man aldrig sälja, ett fint, stabil och bra bolag. Jag är tveksam på att kursen faller mycket. Själv köper jag lite månadsvis för att inte betala för mycket vid ett tillfälle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Två Månadslöner. Håller med om att Axfood imponerat över tid. Jag ser bolaget som en stabil utdelare som borde kunna prestera skapligt även vid kommande lågkonjunktur. På sikt kan jag tänka mig mellan 500-1000 aktier i portföljen. Men givetvis beror det på hur aktiens pris utvecklas framöver. Fortsätter aktien ner kommer jag fortsätta öka kommande månader. Blir iallafall spännande att följa bolaget nu framöver.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Hej Slimis,
  Jag har ofta ägt Axfood genom åren, en mycket fin aktie. Just nu har jag inget innehav, tycker nog fortfarande att dom är en aning dyra.
  I morgon har Firefly bokslut, det ska bli jättespännande att läsa. I övrigt har jag inte gjort några affärer. Funderar på att sälja av en del av mitt stora Swedish Match innehav, dom är upp nästan 100% för mig nu och då brukar jag ju passa på att skala ner lite.

  Ha det gott!
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille.

   Som du skriver är det ju alltid önskvärt om man kan köpa de bolag man vill äga till en lite lägre värdering. Tanken är att fortsätta öka på lite i Axfood om värderingen kommer ner framöver. Spännande med rapport från Firefly. Ska titta in den lite under dagen. Kul att din investering i Swedish Match gått så bra. Är själv imponerad att bolaget presterat så bra som det gjort. Gillar din strategi att sälja av vid 100 % vinst. Då har du alltid igen pengarna du en gång investerat 😃

   Önskar dig en trevlig helg och tack så mycket för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Jag har Axfood, gick in efter senaste dippen och har ett GAV på 197:-. Nu har de ju sjunkit ytterligare (vid stängning idag 194,90:-), så möjligen köper jag lite fler aktier. Jag tror nämligen på bolaget på sikt, och eftersom jag tänker äga dem i minst 10 år så är jag inte orolig. Vi behöver mat, och Axfood är ett stabilt bolag.

  Ha det fint!

  Mvh Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Louise.

   Nu när du säger det kom jag ihåg att du köpt Axfood :-) Det kan vara en bra strategi att köpa lite aktier vid flera tillfällen över tid. Sjunker aktien i pris får man då ett bättre genomsnittligt inköpspris. Man får dock passa sig för fallande knivar, dvs bolag som inte presterar över tid och med det aldrig återhämtar sig heller. När det gäller Axfood tror jag bolaget har bra förutsättningar att fortsätta växa på den svenska marknaden. Detta då de idag har en betydligt mindre del av marknaden än tex Ica. Sen tror jag inte Icas nya koncept Stammis kommer bli succé. Många mindre kunder missgynnas och jag kan själv tycka det är lite snålt av Ica att dra in bonusen. De har ju redan lite högre priser överlag och det borde ju räcka tycker jag.

   Önskar dig en trevlig helg och tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Även jag gick in i Axfood idag, velat detta länge men den har känts för dyr innan. Korkat av Ica med att införa ett så pass dumt och provocerande bonussystem. Förstår inte varför man inte är mer försiktig rent generellt med förändringar som ingen efterfrågat...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl.

   Bolag som presterar bra får man oftast betala lite mer för. Men jag tycker som sagt det är värt att betala lite mer för välskötta bolag. Gillar inte heller Icas nya system då det missgynnar de som har det sämst ställt. Nuförtiden handlar jag det mesta på Willys då jag tycker de har ett bra sortiment till rimliga priser. Vi får hoppas vår investering i Axfood blir bra på sikt. På sikt kan jag tänka mig en större del av portföljen i Axfood. Så fortsätter aktien ner är tanken att fortsätta öka på mitt innehav.

   Önskar dig en trevlig helg och tack för din kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Intressant läsning om två intressanta bolag! Har länge sneglat på Axfood men inte tagit steget att investera ännu, kanske är det dags snart? Trevlig helg!

  Mvh / Stefan @ www.ihallandeinvest.se

  SvaraRadera
 7. Hej Stefan.

  Kul att du uppskattar mitt inlägg. Jag tycker Axfood passar in bra i en utdelningsportfölj. Sen är det svårt att säga när man ska köpa aktien då den föjämnan känns lite för dyr. Men historisk har det ju visat sig rätt att köpa även om priset vart i överkant. Går priset ner framöver köper jag några till aktier till min portfölj.

  Trevlig helg du med och tack för kommentaren.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 8. Axfood är ett mycket "fint" bolag och jag handlar 90% av mina livsmedel där. Jag tycker fortfarande aktien är för dyr och ser gärna att aktien kryper ned mot 5% direktavkastning innan jag kliver på.

  Jag vill ha ~7-8% totalavkastning för att det ska vara lönsamt i ett bolag som växer i Axfoods takt. 5% direktavkastning med en årlig tillväxttakt på 2-3% (ungefär som inflationen) blir därför min target. Då blir mitt första köp kring en kurs på 145-160kr.

  MVH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Global Picker.

   Ja går Axfood ner till det priset blir det givetvis en bättre affär än att köpa idag. Jag köper lite mer aktier tids nog om aktien fortsätter ned. Den som lever får se hur utvecklingen blir :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 9. Trevlig läsning! Speciellt kul eftersom jag länge sneglat på Axfood, men ännu inte tagit steget. De flesta har redan en post sedan länge, eller så ratar man aktien i nuläget. Därför är det skönt att läsa om någon som precis gått in i den. Den har som du nämner gått ner något, men jag ser ingen anledning till att den skulle fortsätta neråt mycket mer. Jag är dessutom långsiktig, så jag hoppar nog in i veckan kanske.... :-)

  SvaraRadera
 10. Hej Fumlan.

  Svårt att säga hur aktien ska gå i det korta perspektivet. Men jag håller tummarna för bolaget :-)

  Tack för att du delar med dig dina tankar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera