måndag 10 februari 2020

Har gått in i XXL igen

Idag valde jag att åter ta en position i krisande XXL. Ni som följer min blogg vet att jag tog en snabb vinst i bolaget för ett tag sedan. När rapporten sedan kom sjönk aktien som en sten och står nu närma All time low i kurs. Efter att ha gått igenom den senaste rapporten har denna vinter var utmanande på alla marknader. Detta då vi framförallt knappt haft någon snö denna vinter. Inte bara för XXL utan för alla i branschen. Ska man vara lite positiv är det XXL som det har gått minst dåligt om man jämför med deras konkurrenter Stadium, Intersport med fler. XXL har under alla år de funnits visat en bra tillväxt men de senaste två åren har det gått sämre och kursen är som sagt ner från 106 kr till i skrivande stund strax under 10 kr. Häromdagen meddelade även XXLs näst största konkurrent Gresvig att man går i konkurs. Efter den svaga vinterns försäljning rear nu XXL ut en stor del av sitt lager och det är verkligen ett blodbad i denna bransch just nu. Men om det är något bolag som borde gå stärkt ut av detta blodsbad borde det kunna vara XXL. Jag valde därför att köpa 6000 aktier för 9.911 NOK per styck. Min tro är att XXL kommer göra allt framöver för att få ordning på finanserna igen. Förutom detta gick  Frontlines vd Robert Hvide Macleod in och köpte 600 000 aktier nyligen. Aktien stod då i mellan 13-14 NOK per aktie om jag inte minns fel.

Min förhoppning med investeringen är att XXL ska lyckas rea ut sitt lager och med det undvika någon ny emission. Försvinner Gresvig från marknaden borde det på sikt gynna de aktörer som blir kvar. På det har även XXL nyligen rekryterat PÅL WIBE från EUROPRIS som nyligen blivit ny VD för XXL. Vad jag förstår har han tidigare vart väldigt duktigt och framgångsrik och min förhoppning är att han tids nog kan vända på skutan.

Denna investering innebär en väsentligt högre risk än jag brukar ta och skulle investeringen kännas fel kommer jag tids nog sälja av även om det innebär en förlust. Jag brukar främst föredra bolag som delar ut pengar till oss ägare i första hand. Min investering i XXL motsvarar ca 0.2 % av portföljen och jag kommer framöver inte öka på något mer utan är nöjd med nuvarande innehav.

Med det håller jag nu tummarna att XXL utförsäljning går bra och att bolaget tids nog får mer ordning på sin ekonomi. 

Uppdatering:

Idag 11 Februari minskade jag åter i XXL. 6000 aktier har sålts för 10.90 NOK per aktie. Tanken var att behålla mina XXL aktier. Men jag känner samtidigt att risken är lite för hög då denna investering gjordes med lånade pengar. Det hela slutade iallafall med en liten vinst och jag kanske återkommer i XXL om priset på aktien går ner under dagen. Jag tror fortsatt det finns goda möjligheter att XXL kan gå bra framöver. Efter dagens försäljning har jag nu en liten netto kassa istället för en liten nettoskuld.

Uppdatering 2:

Idag 12 Februari köptes 13 st H&M aktier in för 203.45 kr st. Efter detta köp ligger jag åter i princip fullinvesterad igen. 

Kommer uppdatering om någon ny affär görs.  

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Med det vill jag även önska alla läsare en trevlig vecka :-) 

8 kommentarer:

 1. Önskar dig också en trevlig vecka!

  Jag brukar vara ganska modig när det gäller chansbolag, men håller mig borta från XXL mest pga:

  - Det har varit mycket stök med bolagets ledning/företagskultur
  - Finanserna krisar, stora panikutförsäljningar
  - Riktigt irriterande och skränig reklam på tv (jaja inte relevant men ändå...)
  - Ett prylföretag...

  Finns ljusglimtar som den nye VDn men frågan är om det räcker. Ett dåligt rykte brukar ju hänga med ett bra tag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   Givetvis finns det risker i Xxl men jag tycker ändå aktien känns intressant på nuvarande nivå. Jag är säker på att Xxl också har sina nöjda kunder och inte bara missnöjda kunder som det låter. Annars skulle de inte växt och blivit störst inom sitt segment här i Norden. Denna vinter har försäljningen vart dålig och det gäller framförallt varor som hör till vintern. Det är tex svårt att sälja skidor när det inte finns någon snö. Hade vi haft en mer normal vinter är jag säker på att försäljningen skulle vart bättre. Försäljningen av skidor mm har vart dålig för alla aktörer denna vinter och inte bara för Xxl. Med det tror jag att kommande vintrar kan vara kallare med mer snö. Då kommer det gå lättare att sälja skidor mm. Nu gäller det att sälja ut sitt lagrer och satsa på vårens varor. Den som lever får se hur det går.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Jag har svårt att de att ska kunna undvika konkurs, när man pratar med folk så är det inte många som kan tänkas handla där efter alla skandaler. Man ska inte underskatta kunderna.

  SvaraRadera
 3. Hej Anonym.

  Givetvis ska man inte underskatta kunderna. Nöjda kunder är viktigt men samtidigt måste man vara medveten att en viss procent alltid kommer vara missnöjda. Jag tror risken för en konkurs är liten. Detta då Xxl i dagsläget är större än sina konkurrenter Stadium, Intersport och Gresvig. Genom att vara störst tror jag man har en konkurrensfördel och när Gresvig nu går omkull finns det 1 konkurrent mindre på marknaden. Men bolaget har en hel del att bevisa framöver och det tycker jag även syns i dagens värdering av aktien. Jag tror iallafall att nuvarande rea kan hjälpa till att lagret blir mindre. Jag tror även de kan locka till sig en del nya kunder genom denna rea. De kunder som handlar på rea handlar också ofta något till ordinarie pris och på så sätt får man lite fullpris försäljning också genom rean. Den som lever får se hur det går :-)

  Tack för din kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 4. Hej Slimis!
  Önskar dig lycka till i denna investering. Som jag skrivit tidigare tror jag inte på XXL.
  Tror risken för konkurs är stor.
  Den enda vinnaren här är kunderna. Var nära att köpa en jacka till barnen som var nedsatt med 67% men tänker istället vänta till början på mars när rean ska vara över. Tänker att krisen är så stor att de kommer slumpa ut en del kring 6-8/3.

  Hoppas du tjänar en slant på denna trade!

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PB?

   Har faktiskt handlat lite på rean då jag hittade en hel del intressanta saker till ett rabatterat pris :-) Jag tror som sagt risken för en konkurs är liten då XXL framöver kommer ha en konkurrent mindre. Jag tror även kommande vinter kan vara lite kallare och med det mer snö. Det borde gynna försäljningen. Valde att ta en snabb vinst idag men kanske återkommer i aktien. Jag tror fortsatt XXL kan vara en bra placering för den som har lite tålamod. Jag är dock lite försiktig med denna investering då den gjordes med lånade pengar.

   Önskar dig en trevlig dag och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Aker solutions nivå efter idag kan verka lockade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mobil. Har ingen koll på Aker solutions. Äger du aktien och vad tycker du är lockande med just detta bolag? :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera