måndag 24 februari 2020

Ökat på i H&M och Axfood.

Idag backar börsen rejält och Omx30 är i skrivande stund ner 4.5 %. Det är en rejäl nedgång för att vara en enskild dag. Under dagen har jag iallafall köpt in totalt 700 aktier i H&M för strax under 194 kr st. Jag har även köpt in 100 Axfood för 191.90 kr st. Efter dagens inköp är portföljen nu lite mer belånad än jag egentligen vill. Jag kommer med det inte uttnytja min kredit något mer. Blir det några nya köp framöver blir det isåfall bli från nysparandet alternativt någon återinvestering från kommande utdelningar. Inför dagens nedgång har jag byggt upp en liten buffert utanför börsen så jag kommer framöver ha lite bättre förutsättningar att sätta av pengar till det långsiktiga sparandet. Fortsätter börsen ner ökar jag troligtvis på lite i mina innehav. Men återhämtar sig börsen kommer jag betala ner på krediten. Jag kan själv tycka nedgången är lite överdriven pga Corona viruset. Jag har tex svårt att se varför Axfood skulle påverkas nämnvärt av detta virus då det inte finns i Sverige i dagsläget. När det gäller H&M har en del av deras butiker i Kinas stängt ner på kort sikt men om inte situation förvärras är tanken att dessa butiker ska öppna inom närtid. Kina är inte heller en av H&Ms största marknader så jag har svårt att se någon större försäljningsminskning av detta. Aktien är ändå ner över 6 % idag. Men som vanligt får många panik så fort börsen backar lite och säljer då av. Har man ett kortsiktigt perspektiv ska inte pengarna vara på börsen. Risken är då stor att man förlorar en del av sitt kapital. En kompis till mig började nyligen spara på börsen. Idag hade hela hans portfölj visat minus och han  sålde då allt. Rädda det som räddas kan. Har själv legat minus flera hundra tusen kronor tidigare under kortare perioder. Som långsiktig på börsen kan man inte räkna med att börsen stiger varje vecka. Ibland är det ner men på längre sikt har börsen alltid gett en god avkastning. Sover man dåligt av börsen kanske man ska satsa på något sparande med lägre risk. I dagsläget ger dock inte ränteplaceringar någon nämnvärd avkastning. Men har man skulder kan man ju betala av dem.

Jag känner mig iallafall trygg att äga Handelsbanken, H&M och Axfood. Utdelning för i år är spikad och till nästa år lär denna Corona kris vara över är min tro.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen. Ny uppdatering dröjer då jag är ute och jobbar extra just nu.

Med det vill jag önska alla läsare en fortsatt trevlig vecka :-)

8 kommentarer:

 1. Ja, det är som sagt bara att passa på att köpa när HM går ner som den gör idag. Flera insiderköp, fina rapporter i ryggen och snart också en hög direktavkastning. Vad gäller försäljningsminskning i Kina är jag inte särskilt bekymrad av det. Sannolikt är det som du skriver att detta är kortvariga effekter. Sedan så är dels inte Kina någon av de största marknaderna och om man nu mot all förmodan tappar en del försäljning där så är jag inte så säker på att det är så mycket vinstpengar som försvinner. Jag tror att det råder hög konkurrens i Kina och att det inte är så höga marginaler. Sannolikt inte där man tjänar mest med pengar iaf. Perfekt läge att fylla på. Jag passade också på att fylla på idag när den var nere på 190 kr. Ser ut som att det finns ett starkt stöd vid 185 kr. Om det inte är så att vi redan får en fin bottennivå nu redan vid 190 kr så skulle jag bli väldigt förvånad om vi brakar ner under 185 kr. Alldeles oavsett så är detta bra ingångsläge på lång sikt är jag övertygad om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marcus.

   Håller med det du skriver gällande insiderköp, rapport och direktavkastningen. Idag är 147 butiker stängda och det ä bara en bråkdel av alla butiker H&M har. Min förhoppning är att dessa dessa öppnar inom närtid. Nu i efterhand hade det vart bättre att vänta med att öka H&M. Men det är ju som sagt lätt att säga i efterhand med facit i hand. På sikt är inte några kronors skillnad på inköpspriset det viktigaste. Det viktigaste är att H&M fortsätter leverera ett fortsatt gott resultat och det tror jag H&M har goda förutsättningar att göra. Jag litar iallafall till 100 % att H&M gör allt för att leverera nu framöver även om deras butiker i Kina har vart ner stängda under en kort period.

   Håller tummarna att vår investering blir bra på sikt.

   Tack för du följer och kommenterar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Inte lätt att veta när man ska köpa på kort sikt. Insiderköpen duggar tätt och vissa nya riktkurser. Verksamheten går som sagt fint så egentligen borde man inte ens logga in på depån förrän nästa säljrapport samt kvartalsrapport:-) Snart bara två månader kvar till första omgången med utdelning! Lilla julafton!

   Radera
  3. Hej igen Marcus. Såg att H&M fick ven höjd riktkurs idag. Även ett nytt insiderköp för runt 1 miljon kr. Blev ett sista köp i H&M idag men nu är kassan tom med råge. Bara hoppas H&M presterar framöver. Blir kul med kommande utdelningar iallafall :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Svar
  1. Hej Två Månadslöner.

   Ja Axfood känns tryggt på sikt :) Jag hoppas att bolaget fortsätter prestera bra nu framöver och det ska bli spännande att följa dem.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Klokt själv ökade jag också i Axfood och börjat tagit position i industripärlan Beijer Alma. PJ

  SvaraRadera
 4. Hej Anonym.

  Låter som en bra ide. Är säker på att det blir bra på sikt :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera