tisdag 4 februari 2020

Handelsbanken sänker courtaget

Handelsbankens minicourtage sänks nu från 99 kr till 9 kr och gäller alla marknader i Norden. Courtageavgiften är som sagt 0.09 % förutom på spotlight där den ligger på 0.25 %.

Förutom detta öppnar handel via internetbanken och mobilappen på marknaderna i Nederländerna, Tyskland och Frankrike. Senare planeras även handel i Storbritannien och USA.

Handelsbanken har länge vart den enda bank som inte sänk sin avgift för courtaget. Det har bland annat syns i minskade courtageintäkter över en längre tid.

Jag tycker att deras nya prismodell känns ok och detta kan nog göra att flera kunder skippar en extra bank för sina aktieaffärer.
När det gäller utländska aktier är det idag alldeles för dyrt att handla dessa aktier genom Handelsbanken. Detta måste även göras via deras kontor och kostnaden ligger på 0.65 % och ett minicourtage mellan 400 till 1000 kr beroende vart i världen man vill köpa aktier.

Tyvärr har jag inte hittat någon information om vad priset för handel i utlandet kommer vara tids nog när detta ska kunna göras via deras internetbank eller mobilapp. Men om de på allvar vill konkurrera om kunderna räknar jag med att även handel utanför Norden kommer kosta runt 0.09 %.

Jag kommer med det hålla koll vad de exakta priserna kommer bli hos Handelsbanken framöver. 0.09 % är ju betydligt billigare än Avanzas minicourtage på 0.25 %. Men sen beror det ju på fler saker än bara priset när jag väljer min bank för aktieaffärer. När jag tex använde Nordea Investor var det så pass ofta tekniska problem att Avanza var att föredra även om priset hos Avanza är högre.

Nu var det ju ett tag sedan jag använde Nordea Investor men jag har svårt att tro att deras tjänst har förändrats så mycket.

Vad tycker ni läsare om Handelsbankens nya prismodell?

10 kommentarer:

 1. Hej Slimis!
  Kul att fler sänker priset. För oss kunder är det välkommet med ett priskrig.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis. Tycker inte att någon av mäklarna krånglar. Har aldrig haft problem med varken nordea, nordnet, avanza eller swedbank. Men då brukar jag också logga in under tider då börsen är stängd.

   Radera
  2. Hej PB?

   Ja allt som gynnar oss småsparare är bra :-) Det var på tiden att Handelsbanken gjorde denna förändring.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  3. Hej Investerarfar.

   Bra att dina tjänster fungerar som de ska. Jag gillade Nordeas prismodell men jag tycker de har en del att jobba med för en bättre kundupplevelse. Handlar man inte på börsen så ofta fungerar nog de flesta bankerna bra. Men kör man lite swing trading är det mer eller mindre ett krav att tjänsten fungerar. Nu har kanske Nordea förbättrat sin tjänst sedan jag använde den. Men när jag använde den var det så illa att hela mitt innehav var borta vid vissa tillfällen. Eller att det inte gick att logga in. Det kändes iallafall lite oroande.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Tja,

  Då min huvudbank är Handelsbanken samt har ett hyfsat stort innehav där sedan gammalt kan jag mycket väl börja handla där istället som nu på Avanza. Om deras interface har blivit bättre är det egentligen ett väldigt enkelt match/val. Hoppas nu att banken vågar öka utdelningen imorgon....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Jag hoppas deras tjänst blir bra framöver. Bra för oss sparare med lite mer konkurrens. Nu blev det oförändrad utdelning. Men vi får hoppas på en ökning till nästa år istället :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Vilken trevlig nyhet, aldrig bra när någon sitter i orubbat bo. Har väntat på detta, swedbank har också satt igång. På tiden o detta kan på sikt sätta fart på Avanza som tramsar med sitt GUI jämt o ständigt samt uteslöt LP bolag och många ETF:er. Om Nordea fixade till sin platform och gjorde den öppen för alla likt Avanza hade jag bytt direkt pga källskattehanteringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl. Ja konkurrensen hårdnar om oss kunder. Tids nog lär den bästa aktören locka flest kunder. I min mening finns det en hel del att jobba på för nöjdare kunder. Ska bli spännande att följa utvecklingen framöver.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Låt oss även hoppas att SHB även förbättrar sitt Kapitalförsäkringsserbjudande så att de återbetalar utländsk källskatt inom några veckor och att även kostnaderna sänks för KF. Så att vi får andra än Nordea att placera hos.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Jag hoppas Handelsbanken kan ordna en bättre tjänst en Nordea omman ändå ska satsa på nöjda kunder. Det ska bli spännande att se hur deras tjänst blir och fungerar tids nog.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera