onsdag 5 februari 2020

Handelsbankens bokslutskommuniké 2019

Idag rapporterade mitt största innehav Handelsbanken resultatet för fjärde kvartalet samt helårsresultatet för 2019. Här nedan ser ni resultatet för helåret samt fjärde kvartalet resultat i jämförelse med tredje kvartalet resultat 2019.


JANUARI – DECEMBER 2019

SAMMANFATTNING JANUARI – DECEMBER 2019, JÄMFÖRT MED JANUARI – DECEMBER 2018

 • Rörelseresultatet minskade med 1% till 21 796 mkr (22 013). Justerat för valutakurseffekter, engångsposter och särskilda poster steg rörelseresultatet med 55 mkr.

 • Räntabiliteten på eget kapital sjönk till 11,9% (12,8). • Intäkterna steg med 2% till 44 564 mkr (43 770). Justerat för valutakurseffekter och engångsposter ökade intäkterna med 3%.

 • Kostnaderna steg med 4% till -21 743 mkr (-20 890). Justerat för valutakurseffekter, engångsposter och särskilda poster ökade kostnaderna med 5%.

 • K/I-talet steg till 48,8% (47,7). Justerat för valutakurseffekter, engångsposter och särskilda poster uppgick K/I-talet till 48,3% (47,3).

• Kreditförlustnivån uppgick till 0,04% (0,04). • Kärnprimärkapitalrelationen ökade till 18,5% (16,8).

• Styrelsen föreslår en utdelning på 5,50 kronor per aktie (5,50) samt att det befintliga återköpsmandatet förlängs ytterligare ett år.

SAMMANFATTNING FJÄRDE KVARTALET 2019, JÄMFÖRT MED TREDJE KVARTALET 2019 

• Rörelseresultatet steg med 23% till 5 695 mkr (4 641). Justerat för valutakurseffekter, engångsposter under jämförelsekvartalet ökade rörelseresultatet med 2%.

• Räntabiliteten på eget kapital steg till 11,8% (10,0).

 • Intäkterna ökade med 2% till 11 376 mkr (11 113). Justerat för valutakurseffekter var ökningen 2%.
• Kostnaderna minskade med 12% till -5 554 mkr (-6 282). Justerat för valutakurseffekter samt engångseffekter under jämförelsekvartalet, ökade kostnaderna med 3%.

 • K/I-talet uppgick till 48,8% (56,5). • Kreditförlustnivån uppgick till 0,01% (0,03).

Vill ni läsa hela Handelsbankens rapport kan ni göra det här:

Mina reflektioner gällande rapporten

Jag tycker dagens rapport visar att Handelsbanken åter är på rätt väg. Banken visar nu ett betydligt bättre rörelseresultat än samma kvartal 2018. Detsamma gäller kreditförlustnivån som har sjunkit från 0.06 % till 0.01 %. På det har även Kärnprimärkapitalrelation ökat från 16.8 % till 18.5 %.

I denna rapport visar banken en lägre säsongsmässig kostnadsökning än historiskt.

Tittar vi på problem lån har Handelsbanken Lägst andel “problemlån” av våra svenska banker.

Handelsbanken har fortsatt starkast fondinflöden av våra svenska banker och provisionsnettot fortsätter att öka i bra takt.

Handelsbanken var under 2019 störst på nyutlåning gällande bolån. Under kvartal 4 ökade banken sin marknadsandel på nya lån till 19 %.

När jag lyssnat på rapporten förstår jag att Handelsbanken framöver försöker dra ner på mer riskabla lån och istället satsa på tryggare alternativ. Det tryggare alternativet ger en något lägre avkastning men är tryggare för banken. Utlåning till bostadsrättsföreningar är något Handelsbanken ser som ett säkert alternativ. Det ger en stabil tillväxt till låg risk.


Tittar vi på Handelsbanken i andra länder ser vi följande:

Norge: God tillväxt och hög effektivitet. K/I-tal 2019 = 35,3%

Danmark: Hård konkurrens. K/I-tal 2019 = 57,6%

Finland: Återhämtat intäktsmomentum. K/I-tal 2019 = 50,5%

Nederländerna: Tidig fas men hög tillväxt K/I-tal 2019 = 69,1%

Storbritannien: Stor potential för tillväxt och effektivitet K/I-tal 2019 = 61,5%


Handelsbanken nu framöver

Under kommande år ser jag att Handelsbanken fortsätter att jobba hårt för att få ner sina kostnader. Här om dagen sänkte banken sitt courtage för aktieaffärer. Troligtvis kan detta göra att fler kunder med lite mindre kapital, framöver väljer att göra sina aktieaffärer hos Handelsbanken istället för någon annan nätmäklare. Detta borde gynna courtageintäkterna på sikt. Den senaste tiden har Handelsbanken lyckats tagit en större del av nyutlåningen till bostadslån. Jag tror som sagt Handelsbanken gynnats en hel del i och med alla penningtvätt skandaler och detta tror jag kommer fortsätta i samma riktning. Tidigare förlorade Danske Bank en hel del kunder och efter att ha läst Swedbanks rapport verkar de också förlorat en hel kunder iallafall på bolånesidan. Förutom detta ser vi nu att banker överlag gynnas av att vi inte har minusränta längre. Handelsbanken har från och med i Januari infört en avgift på 25 kr i månaden för sitt baserbjudande. Har man bankkort sedan tidigare är denna tjänst kostnadsfri då man istället betalar för kortet. Framöver borde Handelsbanken få in en del pengar från kunder som inte betalat något för att använda deras tjänst. Sedan tidigare har de andra storbankerna i Sverige denna avgift i någon utsträckning och Handelsbanken har tidigare bjudit sina kunder på detta.

Jag är iallafall nöjd med dagens rapport och en utdelning på 5.5 kr känns ok med tanke på ökande kapitalbehov för bland annat fastighetsutlåning. Anledningen till att jag äger Handelsbanken är främst att banken är betydligt försiktigare med sin utlåning än de andra svenska storbankerna. För er som inte är så insatta i banker rekommenderar jag att läsa årsredovisningen som visar hur kreditförlusterna ser ut för våra svenska banker i en sämre konjunktur. Man kan kort och gott säga att när konjunkturen är bra tjänar Handelsbanken lite mindre pengar än de andra banker som tar en högre risk. Men när en sämre konjunktur har kommit har kreditförlusterna alltid vart låga hos Handelsbanken samtidigt som många andra banker nästan gått omkull.

De senaste åren har Handelsbanken inte presterat lika bra som historiskt. Men de senate 150 åren har banken haft en fantastisk utveckling och det är just när fantastiska bolag har tillfälliga problem man ska köpa dem. Jag har de senaste året ökat på rejält i Handelsbanken och tids nog är jag säker att banken åter hittar formen från fornstora dagar.

Med det behåller jag mitt innehav på 16250 aktier och ser nu fram emot vårens utdelning.


Vad tycker ni läsare om dagens rapport från Handelsbanken?




2 kommentarer:

  1. Hej Slimis.
    Grattis att du orkar med rena aktier. När du är så insatt i det varför kör du inte allt i rena aktier och säljer Avanza Zero? Själv tror jag inte att jag skulle slå index långsiktigt. Körde själv rena aktier innan med massa sälj/köp följa aktie kurs hela tiden. Men aldrig mer då det skapar inre stress och tar sådan tid samtidigt som man blir beroende, likt spelmisbruk. Håller på flytta allt till Nordnet då jagvill vikta om 50% LF Global indexnära. Nordnet Superfonden Sverige 50%. Gratis riktigt bra fond 92st aktier kostar inte en ända krona i avg. Lycka till.
    Mvh. Jacke77

    SvaraRadera
  2. Hej Jacke.

    Jag är imponerad att du klarar hålla dig till indexfonder över tid :-) Jag kör det sparande jag själv tycker är kul, så att hålla på med enskilda aktier ser jag inte som ett problem även om risken är högre än investmentbolag/fonder. Sedan ett bra tag tillbaka gillar jag att köra en kombination av Avanza Zero och enskilda aktier i mitt sparande. Det är en bra strategi för lite bättre riskspridning. Att slå index över tid är det få som klarar och troligtvis inte jag heller. Men har man aldrig testat så kommer man aldrig heller att lyckas. Den dagen jag underpresterar index märkbart kommer även jag gå över till indexfonder. Men som det är idag vill jag fortsatt investera i det jag tror kommer ge mig en ok avkastning på lite längre sikt till en rimlig risk.

    Hoppas du blir nöjd med dina nya val. Nordnet Superfonden gillar jag skarp.

    Tack för din kommentar.

    Mvh Slimis

    SvaraRadera