tisdag 1 januari 2019

Portföljbokslut 2018

Då var 2018 över och med det kommer en ny uppdatering hur året har varit. Efter ett starkt 2016 med 21,34 % avkastning gick även 2017 bra. Jag lyckades då bland annat sälja av mina då 6000 Handelsbanken aktier mellan 125-132 kr st och med det tog jag en vinst på ca 150 000 kr. Tack vare denna affär kunde jag sitta med lite kassa tills nya bra möjligheter dök upp. När 2017 var över hade portföljen ökat till 1 450 000 trots att jag legat med 350 000 kr med 0% ränta under året. Läs gärna mitt portföljbokslut från 2017. När 2018 började var portföljen värd 1 450 000 kronor och med det hade jag fortsatt kvar 350 000 kr i likvider som gjort att jag kunnat göra många fina affärer även under 2018. Det har bland annat blivit några kronor plus genom arbitrageaffärer i Handelsbanken aktien under året. Jag har under året även lyckats köpa in drygt 4000 Handelsbanken aktier i omgångar för under 100 kr. Dessa såldes senare av med drygt 10 kr i vinst per aktie och med det innebar det drygt 40 000 kr plus på dessa affärer. Årets roligaste affär har nog vart inköpet av 200 JM aktier dagen innan rapport. Aktien kändes alldeles för nertryckt och på rapportdagen steg aktien runt 20 %. Jag valde då att ta en snabb vinst på nästan 5000 kr.

 Det har även blivit en bra affär jag tyvärr inte hann att skriva om på bloggen då jag just då jobbade mycket. I dagsläget är jag inte helt säker på vad jag betalade i denna affär då jag under året flyttade mitt sparande till Nordea igen. Med det blev mitt konto raderat hos Avanza och idag jag kan jag inte se tidigare affärer. När H&M låg mellan 120-130 kr någonstans valde jag att kortsiktigt sälja av mina 1000 Hufvudstaden för 143.50 kr st. För pengarna köpte jag in ytterligare 900 H&M aktier och låg under några dagar med 4400 aktier i portföljen. När H&M sedan steg 16.63 % på en dag sålde jag åter av dessa aktier för någonstans runt 140 kr. In köptes sedan åter 1000 Hufvudstaden men nu 2 kr billigare dvs 141.50 kr st. Man kan säga att jag kortsiktigt spekulerade i en uppgång i H&M. Denna affär gav någonstans runt 15-20000 kr i vinst. Under året har jag även tagit några mindre vinster i bland annat Telenor, Investor, NovoNordisk och Wallenstam.

Vad har gått mindre bra?

Börsen överlag gick inge vidare under 2018 och med det blir det svårare att skapa en riktigt bra avkastning. Jag tog under året en förlust i Danske Bank på drygt 8000 kr. Som tur la jag detta innehav i ett vanligt aktie/fondkonto och kan med det dra av förlusten. Detsamma med GE som jag tog en förlust på ett par tusen kronor. Även mitt största innehav H&M har tappat och speciellt i slutet av året då bland annat Asos med fler klädbolag vinstvarnade.  Jag har valt att öka på mer i H&M i slutet av 2018 och jag tror fortsatt att bolaget kan prestera bättre i framtiden. Jag håller som sagt tummarna att 2019 blir bättre för bolaget trots en hårt konkurrensutsatt marknad. Är det något klädbolag som kommer prestera 2019 tror jag på just H&M och deras främsta konkurrent Zara.

Summering av året

Portföljens värde vid starten av 2018 var 1 450 000 kr. Under året har portföljen som mest vart värd runt 1.9 miljoner kronor. Jag valde sedan att ta ut 40 000 kr från portföljen och sen kom ett rejält ned ställ för hela börsen i slutet av året. Portföljen slutade på 1.7 miljoner. Trots ett dystert slut på detta år har portföljen växt med 250 000 kr under året samtidigt som OMX30 legat på -10 %. Eftersom jag flyttar tillbaka till Nordea igen gällande mitt sparande kan jag inte ge någon exakt procent vilken avkastning portföljen gett i år. Men jag är iallafall nöjd med årets resultat. Sedan bloggen start för 28 månader sedan har portföljen växt från 970 000 kr till 1.7 miljoner. Eller drygt 26 000 kr varje månad.

2019 och framöver 

Jag går in i 2019 med en positiv inställning. Detta år är målet att nå 2 miljoner i portföljvärde. Detta genom att placera mina pengar så gott jag kan i kombination med mina indexfonder. Även om jag är en låglönearbetare kommer jag fortsatt jobba hårt för att öka både min lön och sparkvot under året.

2018 kapade jag mina utgifter rejält genom att bland annat lyckas ringa och surfa gratis. Tack alla Vimla vänner för det. Efter att klara denna utmaning har jag valt att skänka mitt överskott till bättre behövande. I dagsläget är det Hjärt och lungfonden, WWF samt Läkare utan gränser som får ta del av pengarna. Efter det har jag sedan hjälp min flickvän att värva Vimla vänner och i dagsläget har även hon 9 Vimla vänner. Under detta år kommer jag värva ytterligare minst 1 vän till henne och med det kommer även hon kunna ringa gratis framöver. Nästa mål blir att jag själv värvar fler Vimla vänner för att kunna skänka mer pengar till behövande. Det finns många hjälporganisationer jag vill hjälpa mer i framtiden. Vill du också hjälpa mig att bidra till hjälporganisationer samt ringa billigare får du gärna bli vår Vimla vän.


Med det önskar jag er alla ett underbart 2019 och lycka till med era mål.

18 kommentarer:

 1. Hej Slimis, Grattis till ett bra år. Jag har en liten fundering som jag inte hittar på bloggen; Har du inget månadssparande? I.s.f. Borde det vara ganska lätt att räkna ut avkastningen.

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera
 2. Hej GrazingLady.

  Som du skriver har jag ett månadssparande. Men det varierar från månad till annan hur mycket jag lyckas lägga undan till mitt långsiktiga sparande. Målet är att sätta av minst 10 000 kr i månaden och jag tror jag ligger strax över det under 2018. Det blev lite komplicerat att räkna ut exakt hur mycket jag fört över under 2018. Dels avslutade jag ett ISK hos Avanza och med det försvann alla uppgifter där ifrån. Jag kollade lite snabbt på mitt Handelsbanken konto om jag kunde räkna ut mer exakt där hur mycket pengar jag fört över. Men då jag har 200 transaktioner mellan konton under året samt och osäker vilka av dessa som är till Avanza och Nordea gav jag upp. Jag är säker på att avkastningen är positiv för året iallafall men osäker exakt hur mycket som sagt.

  Tack för kommentar och god fortsättning på 2019 :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 3. Hej Slimis, God fortsättning och grattis till en bra utveckling på din portfölj !
  Och klart du kommer nå 2 Mkr med månadssparande och bra utdelning att köpa mer aktier.
  Funderar du på att sprida riskerna mer eller kommer du öka i HM och SHB?

  SvaraRadera
 4. Hej Nyttboende.

  I dagsläget är jag nöjd med nuvarande vikt i båda bolagen. Hade jag haft 100 000 kr liggande kunde jag tänkt mig öka mer i Handelsbanken. Detta då det innehavet är lite mindre än det jag har i H&M. Ett köp i Handelsbanken under 100 kr har alltid vart en bra affär för mig och jag tror att det kommer vara så även framöver. Men jag tycker som sagt att båda bolagen är köpvärda idag på längre sikt. Min tanke framöver är att främst öka i Avanza Zero då jag gillar större bolag framför mindre. Jag vill även ha mer riskspridning i portföljen. En annan tanke är att sänka omsättningshastigheten i portföljen samt sänka mina courtageavgifter framöver. Med det blir det mer pengar till investeringar och mindre till avgifter.

  Jag önskar dig en god fortsättning på 2019 och fortsatt lycka till med ditt sparande. Tack för kommentar :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 5. Svar
  1. Hej Aktiepappa.

   Tack för det. God fortsättning även du :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 6. 26.000 i ökning varje månad är inte dåligt, om trenden fortsätter så kommer det att gå riktigt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Minimalistspararen.

   Jag gör så gott jag kan och sen får resultatet bli därefter. Har som mest legat runt 30 000 kr i ökning i snitt men den senaste tidens börsturbulens har dragit ner resultatet. Viktigast framöver är att kämpa på och hålla sparkvoten hög samt investera i det som kommer ge resultat på längre sikt.

   Tack för din kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Hej Slimis och god fortsättning. Vad roligt att se att det gått framåt för dig.
  Min portfölj har backat enormt mycket och ligger numera på minus efter sparnadet start, men gissat att det är så det ser ut emellanåt. Men det är bara att ta nya tag.


  Mvh VÄL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej VÄL.

   Det är bara att fortsätta ditt sparande även om det känns tungt just nu att portföljen backar. Kom ihåg att en investering på börsen är ett långsiktigt sparande och de bästa affärerna görs när de ser som mest negativt ut.

   Fortsatt lycka till med dina mål och tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 8. Hej Slimis

  Fin uppdatering. Går du på känsla eller gör du egna analyser när du Swingar?
  Hälsningar Tandläkaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tandläkaren.

   Jag går på både känsla och analys och det är fler parametrar som avgör när jag väljer att göra någon kortsiktig affär. I grund och botten är min strategi köp och behåll men när bra kortsiktiga lägen har uppstått har jag passat på att utnyttja dem. För att lyckas krävs de både erfarenhet av börsen samt de aktier du tänkt handla i. En viss tur är också ett plus i kanten. Jag swingar bara i bolag jag kan tänka mig äga i flera år och inga förhoppningsbolag. Överlag har mina affärer lyckats bra och med det har portföljen kunnat växt lite bättre än index. Den dagen min portfölj presterar märkbart sämre än index är tanken att helt gå över till indexfonder som inte alls är ett dåligt alternativ på längre sikt. Kör du själv några kortsiktiga affärer och hur tänker du med den strategin?

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 9. Slimis, roligt att höra av dig med!

  Det är sant att jag köpte Ubisoft på chansning, och jag var rädd för att kursen skulle sticka ytterligare och ville vara med på tåget. Som sagt; jag har inte för avsikt att sälja Ubisoft nu, utan är helt övertygad om att dessa kommer tillbaka, speciellt när de har titlar bakom sig som Assassins Creed, Farcry, Rainbow Siege mm.

  Jag har legat back på andra aktieköp förut som Swedish Match, som tog månader innan dessa hämtade sig.

  Men jag kommer ändå att vända blicken mot andra bolag under ett tag nu. Jag hade tagit mig tiden för att läsa Ubisofts rapporter, men ibland kränger marknaden ordentligt ändå. I skrivande stund ligger jag 5000:- back här, och visst svider det i sammanhanget - men jag tror att kursen kommer att vända :)

  Mina indexfonder släpper jag inte i första taget; men som sagt - även om jag håller mig diversifierad genom fyra olika indexfonder är detta ingen garant mot breda nedgångar. Mina utdelningar blir denna gång bara lite plåster på såren för portföljernas tillbakagång.

  Men som sagt; hälften av mina innehav sitter i indexfonder och dessa har fortfarande slagit OMX30, så det känns rätt ok ändå :)

  Mvh VÄL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen VÄL.

   Jag håller tummarna för din investering i Ubisoft. Jag tycker du gör rätt i att ha en hel del indexfonder och tror det kommer ge bra resultat tids nog.

   Fortsatt lycka till med dina mål :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 10. Tack för att du delar med dig Slimis, kul att det gått så bra. Intressant att läsa om din swingtrading som visar att det går att ligga lång men ändå göra korta affärer ibland, med förhoppningsvis god timing. Mvh EDS

  SvaraRadera
 11. Hej Ekonomie De Sade.

  Det är kul om man kan lyckas med någon kortsiktig affär ibland :-)
  Har inte sett din blogg tidigare. Men har vart in och tittat närmare på den nu. Jag lägger till dig bland mina läsvärda bloggar. Tack själv för att du följer bloggen och delar med dina tankar. Fortsatt lycka till med ditt sparande under 2019.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 12. Tack Slimis! Ja, din blogg är en av dem jag följer. Tyvärr har jag varit dålig på att uppdatera min blogg pga lite oväntade omständigheter. Men så är det ibland!
  Mvh EDS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår.

   Det bästa är att blogga när man själv känner för det :-)

   Hade fint.

   Mvh Slimis

   Radera