tisdag 2 januari 2018

Portföljbokslut 2017

2017 är nu över och det har vart ett spännande år. Min fokusering i början av året var att åter öka avkastningen detta år efter ett riktigt bra 2016 då avkastningen låg på 21.34% för helåret.

2016 års avkastning 21.34%

När det gäller min portfölj började året med att Handelsbanken presenterade en svagare rapport samt en sämre utdelning än jag hade räknat med. Det senaste halvåret hade aktien gått starkt och var upp nästan 40%. Även om jag hade tänkt behålla innehavet tyckte jag det såg negativt ut för Handelsbanken samt banksektorn ur det kortare perspektivet. Jag valde därför att sälja av mina samtliga 6000 aktier mellan 125-132 kr st. Jag valde att placera pengarna i flera andra innehav som just då inte hade gått så bra men gav en bra avkastning framöver. Bland annat köptes Novo Nordisk in för ca 60 000 kr. Jag satt en stop loss på detta innehav så ägande blev endast någon vecka men ett par tusen kronor i vinst iallafall. Jag köpte även in en hel del Kinnevik när de andra investerarna var negativa till Comhem köpet. Även detta var en strålande affär då aktien så småningom rusade rejält under kort tid. Jag avyttrade efter en kort tids ägande samtliga 500 aktier för 266 kr st. Det blev även investeringar inom fastighetssektorn. 600 st Wallenstam, 300 Hufvudstaden och 300 Castellum köptes in. Tanken var att behålla dessa men sedan jag köpte in de rusade aktiepriset och aktierna hade stigit ca 16 600 kr på 2 månader.

Fastighetsförsäljningar

Jag placerade bland annat pengarna i Axfood, Handelsbanken mm.  Nu i slutet av året har jag köpt tillbaka både Wallenstam och Hufvudstaden betydligt billigare. I Maj 2017 hade portföljen haft en riktigt bra utveckling. På 9 månader hade kapitalet växt från 970 000 kr till 1.4 miljoner kr.

Från 970 000 kr till 1.4 miljoner kr

En annan bra investering detta år är Axfood. Jag tyckte aktien var attraktivt värderad mellan 135- 140 kr även om många tyckte den var dyr. Även den aktien drog iväg senare under året. Jag valde därför att sälja av mina aktier, de flesta mellan 155- 160 kr st. Istället har jag återköpt bland annat Hufvudstaden som jag sålde när jag tyckte den såg övervärderad ut. Jag har under året även köpt tillbaka en del Handelsbanken som jag tidigare i år sålde av dyrare. Jag har även både lyckats och misslyckats med arbitrageaffärer i Handelsbankens aktie. Men allt som allt ligger jag rejält plus på arbitrageaffärer. Så sent som för några dagar sedan valde jag dock att minska mitt innehav i Handelsbanken efter en misslyckad arbitrageaffär. Istället har jag viktat upp med Hufvudstaden och Wallenstam. Handelsbanken har känts svag detta år och nu i efterhand känns det helt rätt att jag avyttrade mina 6000 aktier efter en rejäl uppgång. Efter försäljningen i Handelsbanken valde jag att placera en del av mina pengar i räntetillgångar. Av den anledningen har jag inte legat 100% exponerad mot börsen under stor del av detta år. Mina likvida medel uppgår i dagsläget till 350 000 kr.

Vad har då gått mindre bra? 

Precis som för måna andra i bloggosfären är det Hennes & Mauritz som har dragit ner årets resultat. Det var tufft när portföljen slaktades och depån backade 50 000 kr på en dag. Men som sagt är det alltid en risk att investera i aktier/fonder och det finns ingen garanti att du kommer få tillbaka dina investerade pengar eller för den delen att din investering kommer att fortsätta växa som de har gjort historiskt.

Jag själv har alltid gillat lite mer risk och därför valt att investera i framförallt enskilda aktier. Jag håller mig dock till större bolag. För en mer försiktigare sparare kan ett investmentbolag/indexfond vara ett bättre alternativ där man får en bättre riskspridning. Jag har dock själv alltid gillat att investera i enskilda bolag då det oftast gett en bra avkastning. Men jag har ju även min passiva fond Avanza Zero för lite mer riskspridning. Denna fond är som sagt mitt passiva sparande. En kombination av passivt sparande med en aktiv portfölj har känns bra för mig.

Hur blev det slutgiltiga resultatet 2017? 

Då jag under året bytte från Avanza till Nordea Investor har jag inte fått fram någon fin graf över året utveckling. Men det jag vet är att i början av året var portföljen värd 1 240 000 kr. Jag har under året varje månad investerat en del av lönen till portföljen och just nu ser portföljen ut enligt följande:

Aktieportföljen: 780 000 kr
Indexfonder: 320 000 kr
Likvider: 350 000 kr

Totalt: 1 450 000 kr.

Kommentar:

Efter att portföljen som mest var upp i över 1,5 miljon så slutar året på 1 450 000 kr. Även om jag hade hoppats på ett bättre år har iallafall kapitalet ökat med ytterligare 210 000 kr. Sedan bloggens start för 16 månader sedan har kapitalet ökat från 970 000 kr till 1 450 000 kr. Det innebär att kapitalet har ökat  30 000 kr per månad eller 1000 kr per dag i snitt. Den totala portföljen har ökat med drygt 49% i värde sedan start. En helt ok ökning även om målet alltid är att prestera bättre. Nu går vi in i ett spännande 2018. Jag kommer även detta år kämpa hårt med att öka både mitt sparande samt avkastning i portföljen. Förutom detta kommer jag även prioritera mer tid till mina 2 barn. Småbarnstiden är fantastisk och kommer inte tillbaka.


Jag önskar er alla ett underbart 2018 och lycka till med era mål.


17 kommentarer:

 1. Det är vilda kast i portföljen med många köp och sälj. SJälv är jag inte i närheten av att vara lika aktiv, utan här är det ett långsamt sparande som gäller. Förlitar mig på larmen i avanza som jag satt upp för att hålla koll på när något rasar. Men snabba vinster är inget för mig, brukar inte gå något vidare heller ;)

  https://snalgrisen.blogspot.se/

  SvaraRadera
 2. Hej Snålgrisen.

  Att vara alldeles för aktiv är för mig inget mål i sig. Men eftersom jag under min blogg period kört en portfölj som har var väldigt fokuserad till få innehav innebär det att jag fått ändra om min portfölj allt eftersom hur mina innehav har presterat samt hur värderingarna har sett ut. Blir ett innehav alldeles för högt värderat och jag tror på en sämre utveckling framöver kan jag välja ett alternativ jag tror bättre på. Långsamt sparande ser jag framförallt i mina indexfonder ;) Men skulle jag underprestera index över tid kommer även jag överväga ett indexsparande eller liknande på lång sikt. Givetvis vill även jag som alla andra ha en så bra avkastning framöver. Lycka till under 2018 och tack för kommentar :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 3. Jag är nog som Snålgrisen mindre benägen att sälja mina innehav. Jag vill gärna behålla bolagen även om de går upp eller ner i pris tillfälligt. 85köp och 3 sälj under 2017 talar sitt tydliga språk.
  Men du har hittat din grej Slimis och trivs du med den så behåll den taktiken. Alla har vi olika syn och inget är väl mer rätt eller fel än något annat. Jag önskar dig också lycka till under 2018.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Procentpanik.

   Inget fel med att köpa och behålla. Det viktigaste är att man själv är bekväm med sina beslut hur man placerar sina pengar. Hoppas du får ett bra kommande år och tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Wow, vågat med alla dessa köp och sälj. Du har lyckats riktigt bra med det. Jag är mer än köp och behåll typ. Men har en liten lekportfölj iaf.
  Hoppas 2018 går lika bra eller bättre!
  /Pappa betalar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pappa betalar?

   Var in och tittade på din blogg. Välkommen till bloggosfären :-) Att köpa och behålla är inte fel det heller. Viktigaste är att ha kontinuitet i sparandet så blir det en rejäl slant med tiden :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Fin utveckling, riktigt inspirerande att läsa! Även om jag siktar mer på en långsiktig utdelningsstrategi så beblandar jag mig med samma bolag, det finns helt enkelt kvalitet här.
  Hur ser du på andelen likvider inför året? Jag ligger minst 50% likvid i väntan på "det stora raset".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Prepper Invest.

   Ja vi får hoppas att våra gemensamma bolag går bra på sikt :-) Att tajma marknaden är svårt och när det kommer ett riktigt stort ras är svårt att förutspå. Viktigast är att man är förbered att det kommer hända förr eller senare. Samt att man ska fundera redan nu hur man kommer reagera om börsen går ner 40-60%? Det kan nog vara bra att ligga investerad på en nivå man känner sig bekväm med. En del belånar hus och aktieportföljen till fullt medans andra är mer försiktiga. Jag väljer ju själv att ligga obelånad samt ha en viss kassa vid sidan av börsen. Jag vill kunna sova gott även om vi får ett rejält ras. Jag vill även vara säker på att jag inte blir tvungen att sälja av mina innehav vid en konjunkturnedgång. Det är då mina pengar behövs för att handla billigt. Får även gratulera dig till den fina avkastningen 2017 :-) Hoppas du får en bra avkastning även i år.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Riktigt snygg utveckling Slimis! Du tajmade fint i Axfood och jag tror att när du sammanställer 2018 kommer du upptäcka att köpen i Wallenstam och Hufvudstaden också var vältajmade.

  God fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa.

   Snyggt köp även du i Axfood :-) Jag hoppas bolaget fortsätter prestera bra framöver även om jag har sålt av det. På sikt blir nog både Wallenstam och Hufvudstaden bra. Jag tror dock att de båda kan komma ner på lägre nivåer under året ifall bostadspriserna fortsätter ner. I så fall fyller jag gärna på lite mer aktier till portföljen.

   Önskar dig och aktieflickvännen en god fortsättning på 2018 :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Hej Slimis,
  Gratulerar till din fina utveckling på sparandet, bra jobbat!
  Fint att du också har en god kassa vid sidan om, är den tänkt enbart i investeringssyfte? I såna fall är jag grymt imponerad .... :-)

  God fortsättning
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille.

   Dessa pengar investerades i en nära släktings bostad när jag sålde Handelsbanken tidigt 2017. Orsaken var att jag ville minska risken i portföljen samt att jag tog hem en fin vinst efter en underbar resa i aktien. Just nu vill jag inte ha tillgång till pengarna. Men jag kan få tillbaka dom inom några dagar om jag vill. Pengarna gör att min släkting slipper betala 2.03 % ränta på det lånet som då fanns. Men framförallt kan min släkting betala in det sista på en fastighet som finns i Norge. I Norge är räntan högre än i Sverige. Sen tillkommer en aviavgift där på 60 kr per månadsräkning. Man kan säga att dessa pengar tillfälligt hjälper en av min närmaste. Jag tar ingen ränta för att låna ut dessa pengar. Skulle börsen bli översåld inom de närmaste åren kan jag mycket väl välja att gå in med dessa pengar på börsen igen. Skulle börsen fortsätta upp i flera år utan någon korrektion kan jag tänka mig att lägga dessa pengar till ett större boende. Det är som sagt inte helt klart hur jag ska hantera dessa pengar. Men som det känns idag är de placerade där de gör mest nytta.

   God fortsättning även du :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Hej Slimis,
   Det var ett beundransvärt upplägg, ett mycket ädelt sätt att låsa kassa så den inte blir för lätt tillgänglig. Är själv ett strålande exempel på att vara för snabb med att investera tillgängligt kapital, även om jag har blivit bättre med åren :-)
   Såg dina senaste inlägg att du börjat sälja av H&M, rätt/fel ingen aning faktiskt. Det är snarare ett beslut man måste ta och tror man på det så skall man fullfölja sitt beslut.
   Kul att du sprider riskerna lite i portföljen, även om det kostar nu så tror jag långsiktigt att du kommer att bli nöjd med det. Antar att det beslutet också hjälpte till för en försäljning av H&M?
   Investor tror jag är en mycket fin "bas" aktie att ha i portföljen, jag har själv haft den i många år. Senaste åren har dom faktiskt också börjat ge en hyffsad direktavkastning, tror dom har höjt utdelningen med en spänn om året ett tag nu.
   Fast just nu äger jag faktiskt inga Investor, kommer du ihåg jag klantade till det med arbitrage affärerna och står nu utan.
   Kommer garanterat att köpa tillbaka dom så småningom, vi får väl se hur mycket tålamod jag har.
   Kanske är bra även för dig att sätta upp några väl genomtänkta stolpar/regler för din aktieportfölj? Man kan ha god hjälp av dessa i många situationer där man kan bli för lockad av stundens ingivelse. Jag satte som bekant upp några för många år sedan, det viktiga är att man verkligen följer dom och aldrig tummar på de regler man satt upp för sig själv. Det har i alla fall fungerat jättebra för mig och jag har i många år följt dem utan övertramp.

   Lycka till med affärerna och allt annat också :-)
   Med vänlig hälsning
   /Rille

   Radera
  3. Hej igen Rille.

   Jag tycker pengarna är låsta på ett bra sätt nu. Att låta inflationen äta upp pengarna är inget jag vill. Nu hjälper de som sagt min släkting istället och det kan vara mer värt än börsens avkastning :-) Men troligtvis kommer dessa pengar börja betalas tillbaka under året. Får se då hur jag placerar dem eller om det blir något köp av större bostad.

   Vad det gäller H&M har detta beslut växt fram efter den senaste rapporten. Tidigare har mina högrisk affärer gett ett bra resultat och då spelar det ingen roll att jag har t ex 80% i just en aktie. Jag såg mina Handelsbanken aktier öka från 550 000 kr till 780 000 kr på 6 månader och samtidigt gjorde jag även några tusen kr på arbitrage affärer och det var en underbar upplevelse. Men i efterhand så kunde även aktien teoretisk kunnat gått ner till 0 kr. Om detta skulle hänt hade jag nog aldrig vågat mig in på aktiemarknaden igen. Jag har nu börjat tänkt mer på vad konsekvenserna kan bli av mitt handlande. Vad händer om jag ligger för tungt i ett innehav och det går åt skogen? Det är då tyngre att förlora tex 80% av portföljen än ynka 5% som ett exempel. Åter till H&M. De andra bolag jag tidigare har investerat i har vänt tids nog. Genom att ha köpt i en negativ trend har det blivit en bra affär när aktien vänt så småningom. Jag använde samma strategi i H&M och tyckte länge att bolaget inte gick så dåligt som marknaden tyckte. Jag trodde vi hade en botten i H&M runt 200 kr. Men så kom senaste rapporten. Vi ser där en försäljningsminskning för första gången i historien? Det kanske inte är så konstigt att man missar sin försäljning ett kvartal. Men H&M har vart ett tillväxtföretag och resultatet var nu riktigt långt under prognoserna. De skyllde inte heller på vädret eller något annat som ofta är vanligt. Gottodix har gjort en genomgång och kommit fram till att det är butikerna som nu tappar massor av kunder. Samtidigt går e-handeln bättre. Jag anser att H&M har gått från ett fantastiskt tillväxtbolaget till mer och mer ett turnaround case. Jag tycker som sagt att H&M är ett välskött bolag med en sund affärsidé. Men jag får känslan att kundernas köpbeteende har ändrats så mycket den senaste tiden att detta kan påverka H&M mer än jag tror. Även om fler börjar handla på H&Ms hemsida står de kvar med sina mer olönsamma butiker även framöver. Lokalerna kostar mer och mer och löner stiger. Samtidigt blir det mindre kunder i butikerna. Helt klart en oroande utveckling för H&M på sikt om de inte lyckas ändra trenden. När riskerna nu ökat vill jag inte vara lika exponerad mot H&M längre. Hade jag haft 5% av portföljen här hade aktierna bara fått ligga och jag hade hoppats att H&M löser sina problem på sikt. Men jag har satsat betydlig mer av mina besparingar i H&M. Jag väljer därför att minska ner H&M för mer riskspridning. Nästa gång något av mina bolag hamnar i problem kommer jag ha en mindre vikt i det bolaget. Jag får nu i efterhand helt enkelt vara tacksam för det har gått så bra med en del affärer men även lära mig av mina misstag. Givetvis hoppas jag att aktien börjar gå bra igen och att jag har fel i mina tankar.

   När det gäller regler är det precis de jag jobbar på just nu. Min framtida portfölj består av 5 st innehav på max 200 000 kr i varje. På det har även jag valt ut 8 bolag med max 100 000 kr i varje. Just för att få denna riskspridning som jag pratar om. Jag kommer presentera dessa bolag längre fram i bloggen. Regler behövs och även riskspridning. Det är slut med att hittade kommande aktieraketer och sälja av med snabba vinster.

   Lycka till även du samt tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 8. Snyggt jobbat!

  Hur mycket fick du i utdelning under 2017? Gärna efter skatt :-)

  SvaraRadera
 9. Hej Framtida Frihet.

  Då jag förra året flyttade över mina aktier från Avanza till Nordea Investor har jag inte exakt koll på hur mycket utdelningarna låg på 2017. Jag har ju även en del pengar liggande i Avanza Zero och där återinvesteras utdelningen direkt. Förra året var målet 48 000 kr i utdelningar. Men blev förändringar i portföljen så det slutade lägre. Bland annat delade Handelsbanken ut mindre än jag hade räknat med. Just nu har jag en del likvider utanför börsen som inte ger någon utdelning. Kan hända att dessa investeras om det kommer något riktigt bra köptillfälle.

  Tack för kommentar :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera