onsdag 16 januari 2019

Sålt Hufvudstaden

Idag tog jag beslutet att avyttra mina 1000 aktier i Hufvudstaden. Samtliga aktier såldes för 147.05 kr st dvs en försäljning på drygt 147 000 kr. Med det har Hufvudstaden vart en riktigt fin placering under den tid jag ägt bolaget. Pengarna har investerats i 535 st Lundbergföretagen som köptes in för 274 kr st. Anledningen till försäljningen är att Hufvudstadens aktie gått otroligt starkt den senaste tiden samtidigt som börsen i övrigt gått sämre. Jag såg med det ett bra tillfälle att sälja av. Av någon anledning brukar just Hufvudstaden dra iväg rejält ibland. Tidigare har jag lyckats sälja nära toppen och köpa tillbaka på lägre nivåer och med det fått lite extra avkastning genom swing trade i aktien. Jag tycker fortsatt Hufvudstaden är ett fantastiskt bolag och kan tänka mig investera här igen om bolaget kommer ner lite i pris framöver. Nu framöver väljer jag att äga Hufvudstaden via mitt innehav i Lundbergföretagen. Ca 19 % av Lundbergföretagen består av Hufvudstaden. Lundbergföretagen handlas just nu med ca 8 % i rabatt och planen framöver är att förutom köpa Avanza Zero att stärka mitt ägande i Lundbergföretagen. För inte allt för länge sedan handlades både Lundbergföretagen med fler investmentbolag med en premie. Om Lundbergföretagen någon gång handlas med premie igen kommer jag utvärdera om pengarna kan göra bättre nytta någon annanstans. Men just nu är det rabatt i investmentbolaget och jag äger som sagt hellre Hufvudstaden med rabatt än som enskilt innehav just nu.

Annars har året börjat ganska bra och min portfölj är upp ca 70 000 kr på 16 dagar. Med det närmar sig portföljen 1.8 miljoner igen. Mitt mål ligger kvar att nå 2 miljoner till slutet av året samt att få en hel del utdelningar fram till dess. Med det krävs det att bolagen jag äger presterar framöver men även att jag lyckas hålla en bra sparkvot under året. Jag tror 2019 kommer bli ett spännande år och just nu ser jag fram emot kommande utdelningssäsong.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.
Med det vill jag även önska alla läsare en trevlig vecka :-)   

4 kommentarer:

 1. JAg önskar att jag hade varit lite mer aktiv i just att sälja, men man har mentaliteten att "behålla för evigt". Den enda aktie jag sålt med någorlunda vinst är Fortum där jag tjänade en hacka, andra parabler som Kinnevik, Nordea, SEB etc som har gått skitbra för att senare återvända till 0 har jag behållt för att vara uthållig och återinvestera. Det är många års utdelningar som jag gått miste om i ren vinst, speciellt för bolag med blygsam DA som Kinnevik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   Det är alltid lätt att se i backspegeln hur man borde agerat. Som du skriver är det inte alltid lätt att veta när man ska köpa eller sälja en aktie. Enligt statistiken är det många som lyckas köpa dyrt och sälja billigt. Bankerna i Sverige gick otroligt bra fram till 2017. Det var då jag sålde av mina Handelsbanken aktier som nu i efterhand visade sig vara ett bra tillfälle. Tids nog har jag köpt tillbaka bank billigare. Framöver tror jag bankerna kan prestera helt ok om det inte blir någon rejäl kris. Även Kinnevik aktien ägde jag en period. Mina 500 aktier köptes in i omgångar under tiden när Comhem affären blev av. Aktien sjönk och folk var pessimistiska. Comhem affären + pessimism såg jag som ett bra köpläge. Tele2 och Millicom var även lågt värderade då. Jag sålde efter en kort period mina samtliga 500 Kinnevik aktier för 266 kr st. Aktien hade gått starkt och jag såg uppsidan som begränsad. Sedan gick ju bolaget upp i över 300 kr så visst fanns det en viss uppsida kvar men jag var nöjd med min vinst. När Kinnevik sedan började gå ner anade jag oråd när Cristina Stenbeck började sälja av aktier. När en storägare säljer av ser jag det som en negativ signal. Sedan kom vinstvarningen från Zalando och det gjorde mig mer negativ till Kinnevik. Ska Kinnevik prestera bra igen måste även Zalando prestera bra då det utgör så pass stor del av investmentbolaget. Den senaste tiden har jag följt Zalando på Instagram och där ligger de ljusår efter Zara och H&M i popularitet. De senaste månaderna har H&M fått ytterligare 2 miljoner följare. Under samma period har Zalando fått ca 50 000 st följare. Eller som jämförelse har Zara 30.4 miljoner följare. H&M 28.6 miljoner och Zalando 590 000 följare.

   Ibland kan det vara värt att ta hem en vinst efter en stor kursuppgång. Precis som du skriver är det inte bara utdelningen som ger avkastning. Kan man få en fin kursuppgång i en aktie kan det ge långt mer än en utdelning om året. Men bästa år om man kan hitta aktier som ger både kursuppgång samt en stabil utdelning över tid. Även jag gillar att köpa och behålla och tror det kommer vara en bra strategi över tid. Jag håller tummarna att Kinnevik, Nordea, SEB samt din övriga portföljbolag presterar bra framöver :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Ligger inte rabatten närmare 5% (http://ibindex.se/ibi/#/companies/LUND%20B)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej finalys.

   Idag ligger det beräknade substansvärdet för Lundbergföretagen på 298,41 kr per aktie. Mina aktier köptes in för 274 kr st. Efter att ha räknat lite noggrannare ligger rabatten då på 24,41 kr per aktie eller drygt 8 % när det gäller mitt köp. Bolaget hann dock stiga lite i pris och substansvärdet ligger i skrivande stund lite lägre än de drygt 8 % jag angivit. Tack för uppmärksammat fel. Ska ändra det genast :-)

   Mvh Slimis

   Radera